Tšekin avioliittolaki

Tšekin tasavalta hyväksyy tasa-arvoisen avioliittolain huomenna (31.10.)?

Tšekin hallitus ilmoitti 22. kesäkuuta hyväksyneensä lakialoitteen avioliittolain muuttamiseksi:
https://www.hrw.org/news/2018/06/22/czech-government-supports-marriage-equality-bill

Prahan pridessa juhlittiin hallituksen päätöstä. Avioliittolain muutosta ajavan järjestön juristi Lucie Zachariáš totesi lehtihaastattelussa, että nyt on itäisen Keski-Euroopan aika avata avioliitto kaikille.
https://zpravy.idnes.cz/manzelstvi-homosexualove-vlada-registrovane-partnerstvi-pax-/domaci.aspx?c=A180622_105327_domaci_kop

Parlamentin on tarkoitus äänestää huomenna 31.10. avioliittolain muuttamisesta, kertovat tiedotusvälineet. Enemmistö kansanedustajista on lakimuutoksen kannalla.

Kannatus 63-67 prosenttia
Mielipidekyselyjen mukaan 67 % tšekeistä kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia, noin viikko sitten julkaistun kaikkia Euroopan maita koskevan kyselyn mukaan 65 %.
http://www.pewforum.org/2018/10/29/eastern-and-western-europeans-differ-on-importance-of-religion-views-of-minorities-and-key-social-issues/pf-10-29-18_east-west_-00-04/
  • 2 / 5
  • smo
  • smo
  • 31.10.2018 21:45
Parlamentin alahuone aloitti asian käsittelyn iltapäivän istunnossa. Mediassa on esitetty arvioita, että lakialoitteen läpimeno olisi hyvinkin mahdollista. Itse en löytänyt tietoa asian etenemisen tarkemmasta aikataulusta.
  • 3 / 5
  • JAMPPA
  • 1.11.2018 9:10
Jsme fér on ilmeisesti vähän niin kuin meidän Tahdon2013 eli tasa-arvoista avioliittolakia Tsekeissä lobbaava porukka. Heidän facebook-sivuiltaan olin ymmärtävinäni (facebook-käännösten avulla), että eilinen käsittely parlamentissä ei ajan puutteen takia ehtinyt äänestysvaiheeseen vaan äänestäminen lyykkääntyi seuravaan kertaan jonka ajankohta ei ymmärtääkseni ole vielä tiedossa.
Päivitystä

Parlamentin istunto alkoi eilen (31.10.) kello 15.30 Suomen aikaa. Avioliittolain muutos oli asialistalla kolmantena. Kaksi ensimmäistä asiaa veivät niin paljon aikaa, että avioliittolakia ei ehditty käsitellä lainkaan, kertoo Michaela Pixová Jsme Fér (We are fair) -sateenkaarijärjestöstä, tässä verkkosivusto:
https://www.jsmefer.cz/aktuality

Aloite avioliittolain muuttamisesta tulee näillä näkymin parlamentin käsittelyyn 13.-14. marraskuuta tai mahdollisesti vasta joulukuussa.
Sen verran vielä, että käsiteltäväksi tulee myös yhdenvertaisuuden vastustajien aloite avioliiton rajaamiseksi perustuslaissa vain miehen ja naisen väliseksi. Se tuskin onnistuu.
---
Lisäys
Parlamentille on myös luovutettu vetoomus,
https://www.jsmefer.cz/jake_bylo_verejne_slyseni
jonka voi allekirjoittaa edelleen.
https://go.allout.org/en/a/czech-equality/