Romaniassa lokakuussa kansanäänestys avioliiton määrittelemiseksi vain miehen ja naisen väliseksi (juttukommentit)

Pikaisesti

Tuomioistuin: Homopareilla oltava samat oikeudet kuin heteropareilla

Romanian perustuslakituomioistuin antoi torstaina 27.9. päätöksen, jonka mukaan homoilla on oltava samat oikeudet yksityis- ja perhe-elämään kuin heteroilla.
Uutinen ruotsiksi
https://www.dn.se/nyheter/varlden/rumansk-domstol-samma-rattigheter-for-samkonade-par/
englanniksi
https://www.euractiv.com/section/freedom-of-thought/news/romanias-constitutional-court-backs-rights-for-gay-couples/
Romanian ”perhekansanäänestys”
Romaniassa äänestetään tänään lauantaina ja huomenna sunnuntaina siitä, tuleeko perustuslakiin säädös, että avioliitto on vain miehen ja naisen välinen.
Puolueet ovat väittäneet pysyvänsä erossa kampanjoinnista, mutta esimerkiksi suurimman ja johtavan puolueen PSD:n puheenjohtaja Liviu Dragnea, joka kesällä tuomittiin kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen korruptiosta (vielä vapaana, koska valitti tuomiosta), kailotti kaikille, että hän on ortodoksisen maaseudun kasvatti ja vastustaa siksi kaikkia homojen oikeuksia.
Todellisuudessa kaikki puolueet erästä pientä edistyksellistä puoluetta lukuunottamatta kannattavat perustuslain muutosta.

Perustuslain muutosta vaativien kampanjajulisteissa ja tiedotusvälineissä ilmestyneissä mainoksissa varoitetaan miesparien vievän heteroiden lapset, muiden EU-maiden tasa-arvoisten avioliittolakien sallivan ihmisen ja eläimen avioliiton jne. Ylipäätään homojen oikeudellisen aseman parantaminen johtaisi Romanian neitseellisen valtion tuhoon.

Sateenkaarijärjestöjen (Accept ja MozaiQ)
edustajat kertovat kansanäänestystä edeltäneen vihakampanjan homoja kohtaan lisänneen halveksuntaa ja väkivaltaa homoja kohtaan. Aktiivisin kampanjoija homoja vastaan on ollut ortodoksinen kirkko jo vuosikausia.
(Lisää sateenkaarijärjestöjen kannanottoja ja lausuntoja myöhemmin)

Romania EU:n tarkkailuun
Romanialaiset ja ulkomaiset asiantuntijat pitävät kansanäänestystä hallinnon yhtenä keinona suunnata kansan mielenkiinto pois korruptoituneesta hallinnosta ja poliitikoista. EU aloitti tällä viikolla Romanian tilanteen käsittelyn, koska Romania on liukumassa pois EU:n perussopimuksen oikeusvaltioperiaatteesta, johon kuuluvat mm. riippumaton tuomioistuinlaitos ja kansalaisoikeudet. Lisäksi poliisien väkivalta laillisiiin mielenosoituksiin osallistuneita kohtaan ja monet muut lainvastaisuudet ovat asialistalla.

Sitä, että Romanian parlamentti hyväksyi tällaisen kansanäänestyksen järjestämisen, pidetään osittain todisteena siitä, että Romania on ”palaamassa itään”, Bysantin ortodoksisuuteen, ja lähentymässä Vladimir Putinin Venäjää.