Australian parlamentti hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot (juttukommentit)

  • 1 / 6
  • human
  • 7.12.2017 12:31
Sydämelliset Onnittelut Australialle!
Niin se uskonnollinen sortovalta murtui sielläkin, kuten meilläkin on kaikkien onneksi käynyt.

Mitenkäs Australiassa onkaan, virallistaako siellä kaikki avioliitot valtio (eli kuten Saksassa ja Ranskassa esimerkiksi), vai onko siellä Suomen tyyppinen käytäntö, että uskomuksellisilla harrastuskerhoillakin on avioliittoon vihkimisoikeutta?

Kutkuttavaa Australian sateenkaariväelle, saadaanko tuo avioliittolaki käytännössä voimaan 2018 alkuvuodesta jo helmi/maaliskuun vaihteessa, jolloin Sydneyn Pridellä, Mardi Grasilla on 40-vuotispäivät, mikä olis mukavan ikimuistoinen tapahtuma-aika myös avioliittojen vihkimisille

http://www.mardigras.org.au/

Kommenttia muokattu: 07.12.2017 klo 12:33
Ilmeisesti kenraalikuvernööri ratifioi lain lauantaina 9. joulukuuta. Ensimmäiset samaa sukupuolta olevien avioliitot olisivat tällöin totta 6. tammikuuta 2018.
  • 3 / 6
  • Havainnoija
  • 8.12.2017 0:51
13 vuotta ja satoja tunteja keskustelua

13 vuotta sitten eli 2004 liberaalien (tarkoittaa Australiassa oikeistopuoluetta) johtama hallitus onnistui muuttamaan avioliittolain sanamuotoa niin, että samaa sukupuolta olevien avioliitot kiellettiin. Vuosien varrella mm. työväenpuolue ja vihreät ovat esittäneet lakialoitteita homoavioliittokiellon kumoamiseksi, mutta ne eivät koskaan johtaneet tuloksiin. Avioliittolain muuttamisesta on keskusteltu yleisradioyhtiö ABC:n mukaan satoja tunteja parlamentin molemmissa kamareissa vuosien varrella, tämä viimeinen kesti noin 30 tuntia.
Australiassa iloittiin suuresti siitä, että edustajat eivät välittäneet tippaakaan homovastaisten kirkkokuntien, lahkojen, järjestöjen, sotilaspappien ja ”jumalaapelkäävien” vihkijöiden vaatimuksista saada syrjiä homopareja.

Äänestystuloksen selvittyä yleisölehteriltä kaikui hymni I am Australian, johon kansanedustajat yhtyivät. Sen jälkeen edustajat siirtyivät parlamentin oleskelutilaan korkkaamaan shampanjapulloja ja tavallinen kansa aloitti juhlinnan ympäri maata.
Yksi uutinen ja kuvia
http://www.smh.com.au/federal-politics/political-news/when-samesex-marriage-finally-passed-parliament-gravity-no-longer-had-meaning-20171207-h00lm7.html

Neville Wills (98) ja Ian Fenwicke suunnittelevat häitään:
http://www.smh.com.au/federal-politics/political-news/im-glad-ive-lived-this-long-to-see-it-at-98-neville-wills-can-finally-marry-the-love-of-his-life-20171207-h00egp.html
Lakitekstien päivittäminen päätöksestä eri maissa:

Ruotsi: muutama kuukausi
Australia: Yksi kuukausi
Suomi: 2 ja puoli vuotta

Mikähän tässä nyt oikein sitten Suomessa mättää niin pahasti. 2014 päätös ja 2017 vasta voimaan, kun oli "niin paljon" lakitekstien uudistamista edessä.
Avioliittolain uudistus on Suomessa jo voimassa, joten sen käytännön sorvaamiseen kulunutta aikaa on enää melko turha pyöritellä. Käytännössä lainsäädäntöön ei huolellisen prosessin myötä jäänyt ristiriitaisuuksia tai epämääräisyyksiä (jos ei lasketa mukaan evlut-kirkon sääntelemätöntä tilaa, jota maallisen vallan päätöksin ei voi muuttaa). Syynä suhteellisen pitkän lain voimaantuloajan määrittelylle saattoi olla riittävän ajan antaminen pykälien pyörittelylle ja käytännön järjestelyille ja/tai riittävän poliittisen tuen varmistaminen sillä, että voimaantulo lykkääntyi seuraavien vaalien yli. Uudistusprosessi kuitenkin meni parhain päin, ja avioliittolain uudistus kävi läpi niin kovan poliittisen myllyn, ettei lopputuloksen kaikenlaista oikeutusta oikein voi kyseenalaistaa.

Edelliseen listaan lisäyksenä: Saksassakin oltiin nopeita, mutta lopputuloksena oli kaikenlaisia ristiriitoja ja puutteellisuuksia lainsäädännössä sekä uutta tilannetta tukematon väestötietojärjestelmä. Niitä korjataan vielä hyvän aikaa.