Saksan hallituksen lakiesitys: vankilaan joutuneille homoille maksetaan vahingonkorvausta (juttukommentit)

Minusta tuomioiden peruminen ei ole paras tapa toimia. Tuomiot on annettu vallinneen lainsäädännön perusteella. Peruminen johtaisi ajatukseen, ettei tällaista lakia ole oikeastaan ollut olemassakaan. Tavallaan tehtäisiin historiaan kupru. Toinen asia on todeta, että jokin laki on ollut huono ja epäoikeudenmukainen. Huonot ja epäoikeudenmukaiset lait pitää korjata. Näin on Saksassa ja myös esimerkiksi Suomessa jo toimittu.

Minusta on hyväksyttävä se, että virheitä on tehty - ja virheet oikeusvaltiossa korjataan oikeusvaltion periaatteiden mukaan. Meillä niihin periaatteisiin kuuluu se, että lainsäädäntövalta ja tuomiovalta ovat erillään. Jos tarvitaan kunnian palauttamista, niin se voidaan minun mielestäni tehdä tuomioita perumattakin - tai oikeastaan juuri tuomioita perumatta. Samoin mahdolliset rahalliset hyvitykset eivät edellytä tuomioiden perumista.

En ole perillä Saksan rikosrekisterikäytännöistä, mutta ainakin Suomessa yksilöiden rikosrekisteristä poistetaan tietoja tuomion pituuteen sidoksissa olevan määräajan jälkeen. Ymmärtääkseni Suomessa kenenkään rikosrekisterissä ei ole (enää) merkintää homosuhteen vuoksi annetusta tuomiosta. Voi olla, että korkeamman suojaikärajan vuoksi tuomituilla on vielä merkintöjä, mikäli henkilön rekisterissä on jokin pidempi tuomio jostain muusta asiasta, eikä suojaikärajaan liittyvän tuomion merkintää ole siksi poistettu.
Ei Suomessa kyetä ottamaan vastuuta menneistä rikoksista. Sanotaan vain että "silloin oli silloin" ja jatketaan perseilyä. Suomessa ei ole vastuullisia politikkoja. Ainakin oikeistopolitikoilta jokaiselta puuttuu alkeellinenkin selkäranka.
  • 3 / 3
  • Kolmoisritti
  • 25.3.2017 23:24
Tämä on sellainen outo juttu, kun tällaisilla perusteilla mm. Hong Kong vaadittiin Kiinalle, vaikka mitään sopimusta ei oltu koskaan tehty kommunistien kanssa ja keisarillisen Kiinan ainoa perillinen olisikin Taiwan eikä nykyinen Kiina, mutta kommunistit vaativat ja saivat. Sitten on nämä venäläiset emigrantit, jotka joutuivat jättämään kaiken kiinteän omaisuutensa Venäjälle mm. isoja taloja Pietarissa, mutta he eivät koskaan saa mitään hyvitystä, vaikka sosialistista Venäjää ei enää ole ja käytetään keisarillisia tunnuksia ja vanhaa lippua. Tää on tällaista vedätystä. Lakia väännetään miten vain. Politiikka on niin valheellista ja moraalitonta. Saa valehdella jos ei jää kiinni.