"Myös siviilivihkimiseen voidaan yhdistää sotilashäiden elementtejä" (juttukommentit)

Kuten jnsto viimeisessä kappaleessa toteaa, "Pelkkä sotilaspapin läsnäolo ei myöskään tee vihkitilaisuudesta millään tapaa sotilaallista". Ensi vuoden maaliskuun alusta tilanne kumminkin muuttuu siten, että sotilaspappien olisi pyydettäessä alettava vihkimään myös samaa sukupuolta olevia sotilaspareja. Toki osalla heistä on vakaumuksensa, jonka vuoksi he eivät näin tehdä, mutta tällöin heidän tulee luopua myös eri sukupuolta olevien parien vihkitehtävistä, sillä he kuitenkin toimivat Puolustusvoimien viroissa ja virkatehtävässä ei saa syrjiä.

Mielenkiintoisempi kysymys on, että milloin nähdään ensimmäiset sotilashäät joissa molemmat vihittävät ovat samaa sukupuolta. Ja sen jälkeen näemme taatusti sotilashäät, joissa molemmat samaa sukupuolta olevat vihittävät ovat vielä sotilaita.

Reportaasi kadettihäistä ja niihin liittyvistä perinteistä löytyy Ruotuväen numerosta 13/2016:
http://ruotuvaki.fi/-/rv-13-16
Sotilaspapin vihkioikeus ja vihkiminen perustuu pappeuteen, ei sotilaspapin virkaan. Kirkolla ei ole vihkikaavaa samaa sukupuolta olevan parin vihkimiseen, joten tämän vuoksi yksittäisellä papilla ei välttämättä voi nähdä olevan velvollisuutta homoparin vihkimiseen.
  • 3 / 6
  • Yesman
  • 20.8.2016 9:56
"Sotilaspapin vihkioikeus ja vihkiminen perustuu pappeuteen, ei sotilaspapin virkaan."

Vastaavasti lääkärin velvollisuus auttaa sairasta perustuu lääkäriyteen, ei lääkärin virkaan, mutta silti myös Suomen laki säätää lääkärin tehtävien suhteen. Esim. gynekologiaan erikoistuvalle, joka ei halua tehdä aborttia, ehdotetaan yleensä toista erikoisalaa.

Tämä sotilaspappiasia olisi kyllä hyvä testata, tarvittaessa tuomioistuimessa.
Mutta jos sotilaspappi vihkii heteroparin, on hänen vihittävä myös samaa sukupuolta olevia pareja. Muutoin hän rikkoo Puolustusvoimien säännöksiä tasa-arvosta.
On varmaan houkuttelevaa ajatella asiaa juuri noin, mutta ei se kuitenkaan noin mene. Asiat muuttuvat kirkon päätösten myötä.
  • 6 / 6
  • Yesman
  • 23.8.2016 15:26
"Asiat muuttuvat kirkon päätösten myötä."

Niiden, jotka eivät pidä järkevänä valtiollista kaksoisstandardia avioliittoasiassa, kannattanee testata tämä asia käytännössä ja tarvittessa tuomioistuimessa.