Mansaari hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • human
  • 27.4.2016 13:48
"Brittein saarilla vain Pohjois-Irlannissa homoavioliitot eivät toistaiseksi ole mahdollisia. Myös itsehallinnolliset saaret Jersey ja Guernsey ovat näyttäneet vihreää valoa samaa sukupuolta olevien avioliitoille."

Kovin on kirjavaa tuo terminologia vielä Ranneliikkeessäkin: "homoavioliitot" ... "samaa sukupuolta olevien avioliitot"
Solmivatko kaksi bisse-naista keskenään tai kaksi bisse-miestä keskenään homoavioliiton?

Miten olisi yksi termi asiasta, eism. yhdenvertainen avioliitto tai sukupuolineutraali avioliitto?

Suomeenkaanhan ei tule mitään erillistä "samaa sukupuolta olevien avioliittoa", vaan sama avioliittomahdollisuus kaikille.
Jos kirjoittelussa edelleen jatketaan eri nimitysten käyttöä (ts. avioliitto vs homoavioliitto), niin se vain jatkaa aiempaa erotteluajattelua.
Toki muualla mediassa myös kirjoitellaan vielä ahkerasti "gay marriage" tms, mutta eihän siinä lokerointi-kelkassa ole mikään pakko ripustautua olemaan mukana.

Kommenttia muokattu: 27.04.2016 klo 13:53
Ihmiskielet eivät ole matemaattisia järjestelmiä, alkuunkaan. Yksi sana voi joskus tarkoittaa useaa asiaa ja yhtä asiaa voi olla kuvaamassa useampiakin sanoja. Homoavioliitto on synonyymi samaa sukupuolta olevien avioliitolle. Merkitsevää on avioliiton osapuolten sukupuolen samuus, ei osapuolten seksuaalinen suuntautuneisuus. Sukupuolineutraaleista avioliitoista en oikein tiedä, mutta sukupuolineutraali avioliittolaki on paikallaan.

Kärjistäen: kaksi heteromiestä voivat olla keskenään homoavioliitossa, samoin kaksi heteronaista tai kaksi biseksuaalista samaa sukupuolta olevaa henkilöä. Ja toisaalta: homoseksuaalinen mies ja homoseksuaalinen nainen voivat olla keskenään heteroavioliitossa.

Kun ei ole tarpeen tehdä eroa yleisesti avioliittojen ja tietyn piirteen osalta tuosta yleisestä rajatun välille, niin silloin luonnollisesti puhutaan (tai kirjoitetaan) avioliitosta: Jos kaksi yksilöä solmivat avioliiton, niin ei ole tarvetta puhua homoavioliiton tai heteroavioliiton solmimisesta, vaan yksinkertaisesti avioliiton solmimisesta.

Kun puhutaan instituutioon liittyvistä uudistuksista tai instituutiosta käytävästä keskustelusta, on perusteltua täsmentää asiaa.