Tom of Finland -elokuvaa kuvataan Berliinissä. Tomin elämäkertaa muokataan uudenlaiseksi (juttukommentit)

  • 1 / 6
  • human
  • 17.4.2016 18:27
Mikäli Dome & Aleksi suinkin kykenevät panemaan pullat hyvin uuniin leffassa, niin siitä saattaa tulla yksi kansainvälisesti kiinnostavimpia ja merkittävimpiä suomalaiselokuvia, jopa elokuvafestivaalien palkintokastia.
  • 2 / 6
  • human
  • 17.4.2016 18:35
Mitenkäs Toukon elämänkumppani Veli suhteutuu noihin Tomin matkoihin yms?

Eivätkös he tavanneet toisensa jo 1953?
Milloinkas he asettuivatkaan asumaan yhdessä? Tehtaankatu 7:ään?
  • 3 / 6
  • Cadence
  • 18.4.2016 6:07
"...Niissä bodauslehdissä oli kalukukkaroihin pukeutuneita malleja, etupäässä urheilijoita. Näiden lehtien kautta hän otti yhteyden Physique Pictorial -lehteen, ja lehti julkaisi ensimmäiset..."

Lehden editori oli Bob Mizer ja hänellä oli AMG-studio, jossa näitä malleja kuvattiin. Paljon muutakin siellä toki kuvattiin, ja ennen ensimmäistäkään julkaistua ToF:n sarjakuvaa.

ToF-faneille saattaisi olla kiinnostavaa tutustua myös tähän puoleen, jos tuon tyyppiset hahmot kiinnostavat. Bob Mizer Foundation on julkaissut joitain filmejä 50- ja 60-luvuilta Youtubessa, tosin osittain sensuroituina. Ei tarvitse katsoa sarjakuvia, kun muskeleita, nahkaa, moottoripyöriä, kevyttä SM:ää ja sun muuta näkee oikeidenkin miesten muodossa.

Käsittääkseni Mizer ehti uransa aikana tuottaa valtaisan määrän valokuvia ja filmejä. Pelkästään kuvia on miljoonia ja filmejä tuhansia, ja monet edelleen luetteloimatta. Hänestä on tehty myös elämänkertaelokuva vuonna 1998 nimeltään Beefcake. Senkin suhteen ToF-joukko tulee jälkijunassa.

Epäilen suuresti, että tuo "tyyli" oli laisinkaan lähtöisin ToF:n kynästä. Viisikymmentäluvulla kun arvostettiin vähän eri tavalla maskuliinisuutta ja raamikkuutta, toisin kuin pehmoisien aikakaudella. Moni taidelehti muistaakin varoittaa näistä kirjoittaessaan, miten niissä ei ole muita kuin valkoihoisia ja miten miehen kroppa on nostettu jalustalle. Taitaapa siellä jotkut vielä narista konservatiivisesta mieskuvastakin. Ihanko oikeasti joku kuvittelee, että naisille olisi pitänyt saada oma tasa-arvokiintiönsä näihin tuotantoihin?

Nykyisellä aikakaudella nuo Mizerin kuvat olisivat jääneet syntymättä pelkän poliittisen korrektiuden vuoksi. Siinäpä sitä on paradoksia kerrakseen "seksuaalisesti vapautuneelta vuosisadalta". Vaikea kuvitella, että homoporno voisi olla konservatiivista, mutta näköjään tällainenkin virstanpylväs on sitten saavutettu :)
Valentin F. Hoovenin elämäkertakirja on kyllä aika camp, vähän niinkuin Toukon pinup-hahmot. Tyylilleen uskollinen siis, fantasiaa.


Taschen on julkaisussut Mizerin Physique Pictoral vuosikerrat kolmessa osassa,
  • 5 / 6
  • Irokeesi
  • 20.4.2016 12:56
Kati Mustola omisti Velille yhden luvun omassa kirjoituksessaan. Hoovenin elämäkerrassa Veli kulkee tarinan sivussa kuolemaansa asti. Molempien kirjojen teksteistä voisi tehdä tiivistetyn päätelmän. Parisuhde rakoili ja hiipui, mutta pitkään jatkunut ystävyys sitoi yhteen.

”Tom kohtasi vuonna 1953 elämänkumppaninsa Veli Mäkisen, jonka kanssa hän oli yhdessä 28 vuotta.” (Mustola K, Tom of Finland, ennennäkemätöntä – unforeseen, Like 2006)

”Joskus me riitelimme. Minäkin taisin olla mustasukkainen. Hän oli nuori ja kaipasi vielä vapautta. Hän jätti minut kaksi kertaa.” (Hooven V., Tom of Finland elämäkerta, Otava 1992)

”Yksi sellainen saattoi olla Velin Etelä-Amerikan matka. Hän oli siellä kolmisen kuukautta, ja tarkoitus kai oli, että hän olisi saanut työpaikan ja jäänyt sinne elämään. Mutta ei se järjestynyt, ja hän tuli sieltä takaisin. Kun Touko ja Veli myöhemmin asuivat suuressa asunnossa Tehtaankadulla, heillä oli omat huoneet.” (Mustola K, Tom of Finland, ennennäkemätöntä – unforeseen, Like 2006)

Heidän viimeiset päivät yhdessä eivät olleet seesteiset. Veli jätti Tomin. Hän matkusti Pariisiin, missä hän tapasi erään siellä asuvan amerikkalaisen miehen. Oli ironista että tämä uusi mieskin, joka tunnettiin nimellä ”Bastille”, oli eroottisen taiteen tekijä, sillä eihän Veli ollut koskaan ollut kovin kiinnostunut Tomin piirroksista. Tom ei tiedä mitä olisi tapahtunut, jos Veli olisi ollut terve. Mutta Veli ei ollut terve ja hän palasi Helsinkiin Tomin luokse, kuolemaan.” (Hooven V., Tom of Finland elämäkerta, Otava 1992)

Muistaakseni Kati Mustola antoi jossakin tilaisuudessa ymmärtää, että Hoovenin Tom elämäkerran faktat eivät kaikilta osin ole aivan pitävällä pohjalla.
  • 6 / 6
  • Kolmoisritti
  • 29.4.2016 21:39
Minä en näe tässä ToF palvonnassa oikein mitään järkeä, koska se edustaa vain tietynlaista homomiestyyppiä ja seksitapoja. Ihmiset ylimakeilevat julkisuuden takia näitä juttuja, mutta en minä voisi itselleni ostaa niitä lakanoita, koska en minä ole seksuaalisesti sellainen, että antaisin pahoinpidellä itseäni tai maksaisin keittiön lattialla patjalla....maanisuutta. Muistan ne ajat, kun tämä T oli vielä elossa, mutta eikö hän ollut tyypillinen kaappihomo, joka hinttaili ulkomailla? Matkustetaan ulkomaille elämään homoelämää, kun se on jotenkin hohdokkaampaa siellä. Onko se? Onko seksi Berliinin vessassa jotenkin muuta kuin vaikka Suomessa: mitä eroa? Se on kuitenkin aivan samaa vessassa runkkailemista. Sitten nahkatyypit ovat sellaisia kummallisia jähmeitä omien sääntöjensä kanssa. Moottoripyörällä ajaminen sopii paremmin jonnekin etelän lämpöön. Minusta T vaikutti olevan melkoinen kusipää, kun siitä aina jotkut valittivat, miten sillä oli oma sisäpiirinsä jne. En koskaan tavannut, koska se kaikki oli minulle vierasta.

Kommenttia muokattu: 29.04.2016 klo 21:45