Tilanne pakolaiskeskuksissa Berliinissä ja Suomessa - viha tulee mukana matkalaukussa (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • human
  • 27.3.2016 16:23
Ja jotta asia ei lerpahtaisi abrahamisen yksipuoliseksi, niin muistettakoon että homovihaa on yhtä lailla myös
- Syyrian ja Irakin ortodoksikristittyjen
- Eritrean (enemmistönä olevien) katolis-kristittyjen
- Ugandan, Etiopian, Nigerian, Kenian ... kristityn enemmistön
- Egyptin kopti-kristittyjen
- tiettyjen Karibian maiden kristittyjen
keskuudessa ja siksi noistakin kaikista maista on kristittyjen vainoamia homoja turvapaikanhakijoina Suomessakin.
ortodoksi-Venäjääkin unohtamatta.

Tuolla Hesetan keskusteluryhmässä on mukana turvapaikan hakijoita myös noista, kristillisen homovihan maista.

Nythän Euroopan maissa kristityt natsit ja muut ääri-kristityt hakkaavat muslimipakolaisia, mikä sekin jostain syystä on tuosta uutisesta jäänyt mainitsematta. Yksistään Saksassa on tehty jo ainakin pari tuhatta iskua pakolaiskeskuksiin.

Suomessa ja muussa Euroopassahan tunnetusti kalpeanaamat arvostavat afro-ihmisiä täysin yhdenvertaisina ... vai miten se meneekään, oman silmähirren näkeminen, muiden silmämalkaan verrattuna.

Suomessa, Pääkaupunkiseudulakin vok:ssa (vastaanottokeskuksissa) on käytännön ikävänä ongelmana sekin, ettei siellä majoitetuille ole tarjolla edes omaa lukittavaa kaappia, jonne arvoesineet yms voisi laittaa. Tuosta aiheutuu ikävä potentiaalisten varkauksien ongelma aina, kun vok:sta poistuu omasta makuupaikastaan, peseytymäänkin tai ruokailemaan tai viranomaistapaamisiinkin, ulkoilusta yms puhumattakaan - eli pitää joko ottaa kaikki arvokkaampi aina mukaansa tai on potentiaalinen vaara että voi menettää jotain. Silloinkin kuin Hesetan hlbt-pakolais-ryhmätapaamiseen menijät lähtevät vok:sta, pitää heidän ottaa tärkeät tavaransa mukaan tai jättää ne vok:ssa muitten armoille. (pihistäminenhän, tilaisuuden tullen, ei ole suomalaiskulttuurissakaan yhtään tuntematon asia). Jos turvapaikanhakijalle, joka on vok:ssa antaa täällä meistä joku ystävänlahjaksi vaikkapa suklaarasian, on se kysyttyä tavaraa muiden vok:ssa olijoiden keskuudessa - muista, arvokkaammista tavaroista puhumattakaan. Kannattaa siis mieluummin viedä pakolais-tuttava vaikkapa ravintolaan syömään tai elokuviin tms.

Olisikohan lukittavien kaappien järjestäminen vok:hin ollut niin suuri kustannusasia?

Pääkaupunkiseudun vok:ssa on ongelmana myös se, ettei siellä olijoille ole tarjolla edes kuntosalimahdollisuutta, kuten joissakin muuaalla päin maata olevissa vok:ssa osin on. (hlbt-turvapaikanhakijat ovat myös kertoneet, etteivät edullisemmat kuntoilupaikat ole edes hyväksyneet heitä kuntoilemaan paikkaan, johon heillä juuri ja juuri voisi olla juuri ja juuri varaa). Ja muutenkin noissa täällä Pks vok:ssa tekemismahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Sosiaalityöntekijätapaamisiinkin on kuulemma melkoiset jonot, eli joutuu odottamaan pitkän ajan, viikkokausiakin, eli ongelmiin ei siten saa apua pitkiin aikoihin. Pakolaisilla se pelko viranomaisia kohtaan on syvälle juurtunutta, lähtömaiden kokemusten perusteellakin.

Samoin hlbt-pakolaisillakin on vaikeaa päästä suomen kielen kursseille vok:n kautta silloin kuin vielä hakee turvapaikkaa. Eräskin Helsingin vok:ssa olija kertoi että hän hakeutui omatoimisesti suomen kielen kurssille ja maksaa sen itse, eli suurimman osan siitä ~80e kk-rahastaan (hänen liki kaikki omaisuutensa oli viety maassa, josta hän joutui pakenemaan). Hän on lähtömaassaan akateemisesti koulutettu, joten älysi toki heti että hänen on opeteltava täällä kieli mahdollisimman vikkelään, voidakseen rakentaa täällä uutta elämää. (Hän jostain syystä tuli tänne, vaikka oli lähtömaassaan kuullut suomalaistenkin lähetysjärjestöjen julistavan homovihaa).
Kielikurssin eteneminen on vaan tuntunut hänestä liiankin verkkaiselta, joten vinkkasin henelle lisämahdollisuuksista mm. netissä ja yrittämään keskustella mahdollisimman paljon suomalaisten kanssa (urheasti vaan, rasismia pelkäämättä).
Setan toiminnan lisäksi hlbt-tahot voisimmekin koettaa järjestää talkoopohjalta suomen kielen keskusteluryhmiä hlbt-pakolaismaahanmuuttajille.

Suomessakinhan on turvapaikanhakija-pakolaisten lisäksi monia muitakin hlbt-maahanmuuttajia, jotka ovat löytäneet työpaikan täältä ja muuttaneet tänne asumaan. Heistä varsin monella ei ole suomen kieli hallussa, vaikka ovat olleet täällä jo muutaman vuodenkin, koska monesti tekevät varsin paljon töitä, pitkiä työpäiviä, eivätkä ole jaksaneet opetella suomea. Heillä tuntuu olevan monesti myös oman kielensä tuttavapiiriä, jonka kanssa ovat tai asuvat - usein he itse kaapissa eläen.

Netin suomen kielen ilmaista oppimateriaalia mm.

http://tasteoffinnish.fi/
http://www.uuno.tamk.fi/
http://h105.it.helsinki.fi/FinnishForForeigners/parts-index.htm
http://www.infopankki.fi/en/living-in-finland/finnish-and-swedish/finnish-online
http://venla.info/
jenkkien tekemä: https://www.livelingua.com/course/fsi/Conversational_Finnish_(Textbook)
(tuolta löytyy myös lukuisien maailman kielten perusoppimateriaalia, ihan meillekin turistireissuja tms. varten https://www.livelingua.com/fsi-language-courses.php ja opetusmateriaalit voi ladata pdf-teksti- ja mp3-äänitiedostoina omalle laitteelleen)

Toki noita varten tarvitsee laitteen ja nettiyhteyden. Tosin osasta voi materiaalin ladaa tiedostoina omalle laitteelleen tai tulostaa web-sivumateriaalin offline-tiedostoina tai pdf-tiedostoina omaan käyttöön, omalle koneelle.

Kommenttia muokattu: 27.03.2016 klo 17:26
  • 2 / 4
  • TjaaTjaa
  • 27.3.2016 19:11
Kuten human tuossa edellä totesi, homoviha on kaikkien abrahmisten uskontojen yhteistä kulttuuriperintöä. Judaismi ja kristinusko ovat siitä jo osittain vapautuneet. Islamilaisessa maailmassa ongelma on totta puhuen tällä hetkellä pahin. Toivottavasti asiat siellä alkavat muuttia.

Paha on toki tilanne Saharan eteläpuolisessa kristillisessä Afrikassa. Ja mikä kaikkein kamalinta, monesti homovihan yllyttäjinä toimivat lännestä tulleet evankelikaaliset saarnamiehet. On jopa tapauksia, jossa nimenomaan evankelikaalista homosanomaa on matkustettu levittämään Afrikkaan, koska kotimaassa ei enää vihanlietsontaa kuunnella. Näin toimi esimerkiksi pastri Scott Liveley USA:sta joka oli yllyttämässä Ugandalaisia poliitikoita säätämään ankaria homovastaisia lakeja.

Suomen valtion pitäisi tarkemmin puuttua Suomesta lähtevien lähetysjärjestöjen touhuihin Afrikassa. Ei pidä vaina katsella vierestä, kun täältä vihasaarnaajat matkustavat Afrikkalaiseen diktatuurimaahan käydäkseen siellä vailla oikeuksia olevan vähemmistön kimppuun. Toki myös islamilaisista maista tulevat vihasaarnaajat tulisi pitää ulkona Suomesa esim. maahantulokieltojen avulla.

Kommenttia muokattu: 27.03.2016 klo 19:15
  • 3 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 27.3.2016 19:27
Jos on halua ja mahdollisuutta turvapaikan hakijoiden auttamiseen, se tapahtuu parhaiten jonkun organisaation kautta. Esimerkiksi Suomen Punaiseen Ristiin (SPR) voi liittyä jäseneksi. SPR ja toki muutkin järjestävät kursseja eri tehtäviin. Perustiedot saadaan sen kautta. Kursseilta saatavalla tiedolla voi vältää ensimmäiset karikot, lähtiessään vaikkapa pakolaiselle tukihenkilöksi.

https://www.punainenristi.fi/tule-mukaan

Haasteita tukihenkilöillekin riittää. Ei ole kenties yhteistä kieltä. Tulkit ovat kovasti varattuja. Pakolaiset tulevat täysin erilaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta. Pakolaiselta puuttuvat kenties kaikki perustaidot suomalaisessa yhteiskunnassa selviämiseen. Jos esimerkiksi menee kauppaan ruokaa ostamaan, pakkauksesta saattaa olla vaikeaa päätellä mitä se sisältää ja kuinka se valmistetaan. Rahaa heillä on minimaalisen vähän käytettävissään. Matkustamiseen menee äkkiä puolet kuukausirahasta jne.

Vapaaehtoistyön on todettu estävän stressiä.
http://www.iltalehti.fi/terveys/2016032421321194_tr.shtml

Kommenttia muokattu: 27.03.2016 klo 19:43
  • 4 / 4
  • human
  • 27.3.2016 21:54
Osa tuolla Hesetan, turvapaikanhakijoille suunnatussa keskusteluryhmässä kävijöistä on valitellut sitä, että siellä jutellaan ja kerrotaan liiankin kanssa niistä kokemuksista vainomaissa ... eikä niinkään paljoa muuta tukea tai apua. Eli he kokevat ongelmaksi sen että ryhmän toiminta on painottunut heidän kannaltaan liikaa niiden menneiden, koettujen asioiden "vatkaamiseen", kun he elävät tässä ja nyt tilanteessa ja miettivät tulevaisuuttaan ja elävät tämänhetkisten, heitä nyt stressaavien ongelmien kanssa.

Eli ehkä keskusteluryhmien vetäjillä on hieman liikaa tavoitteena koota kertomuksia, mitä turvapaikanhakijoille on tapahtunut ja mikä tilanne lähtömaissa yms on, yleiseen ihmisoikeustyöhön, kun taas ryhmään menijöillä odotukset ja tarpeet ovat enempi muuta, kuin käydä läpi historiaa ja antaa panostaan maansa muitten auttamiseen. Ryhmään menijöillä kun ei ole niin voimavaroja toimia muiden puolesta, kun heillä voimavaroja riittää niukasti oman elämänsä asioiden eteen panostamiseen.

Toki Heseta ei ole mikään yleinen sosiaaliapu, eikä sillä voimavaroja, mutta ehkä se voisi koettaa jollain tavoin pääasiassa nimenomaan turvapaikanhakijoita auttavien yhteyksien luomiseen ja esim. koettaa organisoida vaikkapa tapahtumia, joissa täkäläiset ihmiset ja turvapaikanhakijat voisivat kohdata ja vaikkapa pelata jalkapalloa yhdessä yms. tai tarjota omista vaatekaapeistamme suoraan hlbt-turvapaikanhakijoille jotain kelpo vaatteita, vaikkapa yhdet niistä monista farkuista, takeista tai naistenvaatteista, joita meistä osalla lienee ylimääräisiä. Eli että voisi avittaa nimenomaan hlbt-ihmisiä lahjoituksella tai mikseipä jollain heille mahdollisella vastavuoroisuudella, vaikkapa vastavuoroisella kielen opetuksella (osahan Lähi-idästä tai Pohjois-Afrikasta tulevista osaa hyvinkin ranskaa).

Olisi todella mahtavaa jos Lähi-idän hlbt-pakolaiset voisivat opettaa meitä tanssimaan dabkea, mikä nyt vaasn sattuu olemaan täkäläisestä näkökulmasta varsin kädestäpitäen homoisa tanssi https://www.youtube.com/watch?v=_pDeabk_XXA
sekä myös ikä- ja sukupuoli-neutraalikin https://www.youtube.com/watch?v=GO7Bjv4wQJo
(tuon musakappaleista olisi vain hyvä tietää, pakolaisten arabiean osaamisella, ettei kyseessä olisi ihan jumalien ylistyslyriikoita - ihan sillai avoimella kysärillä, että mistäs kunkin laulun sanat oikein kertovat? )

Kommenttia muokattu: 27.03.2016 klo 22:06