Pääsyä hiv-testauksiin ja neuvontaan tulisi edelleen helpottaa - kynnys matalammaksi (juttukommentit)

  • 1 / 13
  • Pahus vieköön.
  • 2.12.2015 16:58
Siitäkin huolimatta että tartunnat ovat enimmäkseen keskittyneet pääkaupunkiseudulle. On tartunnan saaneita muuallakin Suomessa. Toiminta vertaistuessa tuntuu vain pysähtyvän kehä III linjoille. Joka on huutava vääryys.
  • 2 / 13
  • Olli Stålström
  • 2.12.2015 22:35
Kiitän Vaeltajaa hyvin tehdystä katsauksesta taas. Tässä on samaa sanomaa ja tietoa, jota itse esitin viime kesänä Tallinnassa sosiologikonferenssissa: pelottelu ja pakkotoimet eivät ole tehokkaita terveyden edistäjiä.

Väitin Tallinnan konferenssissa, että Suomen erittäin hyvä tilanne verrattuna naapurimaihin, johtui siitä että täällä saatiin lopulta aikaan avoin dialogi ja informaatiokampanjat. Kaikissa muissa naapurimaissa tiedottamisvalta oli pitkään autoritaarisesti toimivien käsissä.
Ei ihme että tartuntoja on paljon ja ne lisääntyvät, ei tarvitse kuin viettää tunti koodi.netin chatissa tai Planet Romeossa, suojaamatonta anaaliyhdyhtää haluavia on aina paikalla useita.
Täällä tapahtuneiden keskustelujen myötä olen oppinut sen, että joidenkin mielissä kondomi on saattanut saada kaikenlaisia erityismerkityksiä. Vähän samaan tapaan kuin rintaliivit toisaalla.

Ainakin tällaiset mielikuvat pitäisi yrittää purkaa suhteessa tuohon kumiseen kaveriin.
Ehkä sitä vistitään myös liian ruusuista kuvaa tuon HIV-tartunnan saamisen "ongelmattomuudesta" nykyään.

Noilla HIV-tartunnan saaneillahan se lähinnä merkitsee kohtalaista helppoutta pysyä hengissä nykyään, mutta heillä HIV-tartunta kuitenkin merkitsee kroonista sairautta ja lääkitystä, sekä suurta vastuuta muita ihmisiä kohtaan, pakkoa käyttää parisuhteessakin terveen kanssa kondomia, vaikutusta mahdolliseen lasten tekemiseen, vaaraa verikontakteissa läheisten kanssa jne.

Sekä kondomin käytön tärkeydessä unohdetaan tuoda esiin myös se että myös sukupuoli-herpes ja hepatiitti ovat ikuisia sairauksia myös, jos ne saa, eli HIV ei ole ainoa vaara.

Tuolla nettifoorumeillakin pyörii pilvin pimein tyyppejä, jotka julistavat "spermaseksiä", bb:tä, "luotettavaa ukkomiestä" harrastamassa vain irtosekstailua ja vain nuoria metsästäen, bug chasereita, "hieroja"huoria, jotka eivät käy testeissä ja mainostavat tarjoavansa mitä vaan, "virus-vasta-aine-arvot nollilla joten kumittakin voisi..." yms. Puhumattakaan avoimesta sponssi-tyrkytyksestä etenkin nuorille - vaikka se tiettyä ikää nuoremmille on lainvastaistakin.
Lisäksihän kansainväliset sutenöörit tuntuvat pyörittävän, tuovan Suomeenkin säännöllisesti prostituoituja nuorukaisia, muuallekin kuin Pks.

Totta kyllä on, ikävästi, että netin kontaktipalvelut on valitettavasti toteutettu niin, että ne toimivat pinnallisen irtoseksin tarpeita ajaen. Niissä nimenomaan se, että irtoseksin haku on ympätty samaan mukavanvakavammassa mielessä olijoiden kanssa, ruokkii nimenomaan tuota irtoseksipuolta "houkutuslintumaisesti".
Parisuhdehakuisempi nettipalvelu pitäisi olla toteutettu kokonaan erilailla, tukemaan tuota tavoitetta.

Mutta kyllähän sitä tuntuvat nykyäänkin nuo keltsut, saunat, levaripusikot yms ja irtoseksimatkailu olevan touhuajia täynnä.
Eikä se alkoholihuuruinen ravintolamaailmakaan, tutustumismahdollisuuksistaan huolimatta, ole aina sen turvallisempi.

Kommenttia muokattu: 03.12.2015 klo 17:14
"Täällä tapahtuneiden keskustelujen myötä olen oppinut sen, että joidenkin mielissä kondomi on saattanut saada kaikenlaisia erityismerkityksiä. Vähän samaan tapaan kuin rintaliivit toisaalla."

Tämä on sinun tulkintasi siitä valinnanvapaudesta, joka liittyy suojautumiseen.

"Ainakin tällaiset mielikuvat pitäisi yrittää purkaa suhteessa tuohon kumiseen kaveriin."

Niin, kondomi ei ole rintaliivi. Jos kohotusta tarvitsee tuolla alueella, penisrengas hoitaa homman.
"Tämä on sinun tulkintasi siitä valinnanvapaudesta, joka liittyy suojautumiseen."

Vai että tulkinta valinnanvapaudesta?

Ok. Jos suojautumiseen ei tule puuttua yhteisön suunnalta, niin sitten varmaan mahdollisiin seuraamuksiinkaan ei tule puuttua yhteisön taholta. Ongelma: terveys ei ole yksityisasia maassa, jossa on julkinen terveydenhuolto. Toki tämänkin harmin voi muuttaa. Ei kun äänestämään.

Edit: hmm.. ehkä muotoilen tuon uudestaan. Terveys ei ole enää täysin yksityisasia silloin, kun tietoisesti nostetaan todennäköisyyttä vakavalle sairastumiselle ja sille, että turvautuu yhteisiin resursseihin.

Kommenttia muokattu: 03.12.2015 klo 21:08
"Edit: hmm.. ehkä muotoilen tuon uudestaan. Terveys ei ole enää täysin yksityisasia silloin, kun tietoisesti nostetaan todennäköisyyttä vakavalle sairastumiselle ja sille, että turvautuu yhteisiin resursseihin."

Väittelymme ydin oli siinä, että on olemassa koko joukko ihmisiä jotka ottavat tietoisia riskejä harrastaessaan seksiä. He tietoisesti jättävät kondomin pois, osa nautintoa on riskit - ts. haistattavat paskat kuvailemallesi holhousyhteiskunnalle. Miten tämä joukko saataisiin suojautumaan _edes_ hiviltä? - Hmm, Prep kuulostaa kätevältä, vaikka sen reseptille on tarkat määräykset. Noh, ihminen on siitä outo että voi käyttää mitä tahansa "väärin". Kolmen päivä chem-sex binge Prepin kanssa kuulostaa paljon "turvallisemmalta" kuin kolmen päivä chem-sex binge ilman Preppiä..?

Prep ehkä ihan heti tule apteekin hyllylle itsehoitolääkkeiden joukkoon, mutta lääketieteen kehityksen kannalta suunta on oikea. Huomaathan, että täällä puhutaan futuurissa.
Human kirjoitti:
> "Mutta kyllähän sitä tuntuvat nykyäänkin nuo keltsut, saunat, levaripusikot
> yms ja irtoseksimatkailu olevan touhuajia täynnä.
> Eikä se alkoholihuuruinen ravintolamaailmakaan,
> tutustumismahdollisuuksistaan huolimatta, ole aina sen turvallisempi."

On aika yleinen ajatus, että hiv saadaan vain irtoseksistä. Todellisuus on kuitenkin monimutkaisempi.

Irtoseksissä on helppoa vaatia turvaseksiä, mutta kun ihmiseen tutustuu, tapaillaan useamman kerran ja ihastutaan ja jopa rakastutaan, niin turvaseksin vaatiminen voi hyvinkin vaikeutua: Voidaan kokea, että toinen kokee turvaseksin vaatimisen jonkinlaisena epäluulon osoituksena.

Itse olin aina irtosuhteissa todella tarkka turvaseksin kanssa. Metsässä, saunoissa jne. olin oikea turvaseksin mallioppilas.

Sitten lääpähdin todella pahasti. Kaveri oli komea, fiksu, hurmaava, seksikäs, ystävällinen - todellinen löytö! Hän oli myös hiv-positiivinen, vaikka ei itsekään tätä tiennyt.

Sainpa sitten minäkin hiv-tartunnan ihan makuuhuoneessa mukavan koti-illan merkeissä. Kuvittelin, että ne metsät, puistot, parkkipaikat, takahuoneet ja saunat olisivat niitä vaarallisia paikkoja.

Eli: Totuus ei ole ihan niin yksinkertainen.

Toivottavasti muut eivät tee samaa virhettä kuin minä.

Yksi neuvo ihmisille: rakastuminen on hiv-riski, sillä rakastuminen vähentää turvaseksin miettimistä todella paljon. Eihän noin ihanalla ihmisellä voi mitään olla!

Toivottavasti ihmisillä pysyy järki päässä, vaikka rakastuminen huumaisi kovastikin!

---

Ihmisten kannattaisi miettiä etukäteen, mihin he suostuvat ja mihin eivät. Jos tulee jokin uusi seksitilanne eteen, niin ei tarvitse sitten siinä tilanteessa miettiä onko asia turvallista vai liittyykö siihen jokin riski. Ja koska lähes kaikkeen liittyy jokin riski, niin pitäisi etukäteen suhteuttaa, ottaako riskin (joka voi olla vaikkapa luokkaa 0,00001).

Jos on "kuivaharjoitellut", niin toiminta on varmaan sujuvampaa ja turvallisempaa useissa tilanteissa, esim. kun asioita ei tarvitse pähkäillä humalapäissään.
Edit: xxx:lle. Aha, palasitkin teemaan farmakologinen preventio. Terveisiä SJ:lle. Saat puhua kyseisestä teemasta missä aikamuotossa parhaaksi katsot.

Kun nyt olet täällä profiloituneena ymmärtäjän rooliin, niin kerrotko vielä, että jos riski kiinnostaa, niin miksi sitä haluttaisiinkin alentaa farmakologisesti?

En usko barebackin liittyvän ensisijaisesti riskitietouteen saatika sitten tietoisen riskin aiheuttamaan kicksiin. Luulen asian pyörivän pikemminkin henkilökohtainen mukavuuden, nautinnonhalun ja eritteisiin liittyvän tuhmuuden suunnalla. Luulen tilanteen olevan päin vastainen: asioita ei haluta liiemmin ajatella. Ja sitten talvi yllätti taas autoilijat ja apua täytyisi saada. Kovin kyllästyttävää.

"Kolmen päivä chem-sex binge Prepin kanssa kuulostaa paljon "turvallisemmalta" kuin kolmen päivä chem-sex binge ilman Preppiä..? "

Toki jättihampurilaisenkin syöntiä voi perustella sillä, että onhan se nyt huomattavasti terveellisempi kuin megahyperjättihampurilainen. Ja silti hommassa ei ole pidemmän päälle järkeä. Ei henkilökohtaisella tasolla, ei yhteiskunnan tasolla, ei ekologian tasolla.

Kolmen päivän chem-sex bingea farmakologisen monoterapian suojissa kannattaa verrata lähinnä kolmen päivän condom-sex bingeen. Ja lähteä siitä tutkailemaan, mitä preventiokeinoa alkaa rummuttamaan.

Toki systeemissä, jossa resurssit olisivat rajattomat, virukset eivät muuntuisi, eikä jonossa olisi uusia taudinaiheuttjia, olisi aivan sama, millä keinolla sukupuolitartuntaa ehkäisee. Näin ei kuitenkaan tosielämässä ole.

Kommenttia muokattu: 04.12.2015 klo 15:59
Jukka, kiitos tarinasi jakamisesta. Asiat eivät tosiaan ole yksinkertaisia ja suoraviivaisia.

Suojautuminen ei koske pelkästään irtoseksiä, vaan myös satunnaisseksiä saman ihmisen kanssa. Jos parisuhteessa suojaus pudotetaan pois, vaatinee se jonkinlaisen keskustelun ja uskollisuuslupaukset. Kuinka kauan aikaa uskolliseksi oletetussa parisuhteessakin suojaudutaan, vaihtelee sekin.

"Voidaan kokea, että toinen kokee turvaseksin vaatimisen jonkinlaisena epäluulon osoituksena."

Neutraalimpaa suhtautumista kondominkäyttöön voi yrittää levittää. Ei turvavyönkään käyttö ole epäluottamuksen osoitus ajajaa kohtaan. Suojaus voidaan myös ymmärtää molempiin suuntiin. Että kondomia vaativa haluaakin suojata toista osapuolta itseltään. Siihen on toisen aika vaikea sanoa paljoa vastaan tai loukkaantua.
"Kun nyt olet täällä profiloituneena ymmärtäjän rooliin, niin kerrotko vielä, että jos riski kiinnostaa, niin miksi sitä haluttaisiinkin alentaa farmakologisesti?"

Kiitos profiloinnista, metsään kyllä meni. Valitettavasti en ymmärrä sinua (tai tunne SJ:tä henkilökohtaisesti). Jos riski aka seksi kiinnostaa, niin miksi ei siitä voisi tehdä tehdä hieman turvallisempaa koskien seksiteitse tarttuvia tautien takia. Tyypit vetelee paljaalla kaikista kehoituksista huolimatta, jotain muuta kenties tarvitaan..? Mut hei, tämä "keskustelu" jo käytiinkin!
Ongelma näyttää olevan se, että Suomessa ajatellaan, että olet HIV-neg kunnes toisin todistetaan. Monissa muissa maissa asia on päinvastoin. Näissä maissa jokaisen seksipartnerin ajatellaan olevan pos, joten suojauksen on oltava sen mukainen tai riski tiedetään ja otetaan. Kun sitten suomalainen naivi kulttuuri törmää muuhun kulttuuriin on täällä seurauksena joka vuosi tasaisesti hieman alle 200 todettua tartuntaa vuodessa. Tähän liittyy myös se, mihin itsekin mm. sorruin n 3v sitten; Suomessa suojaamaton seksi on turvallisempaa kuin muualla ja näin varsinkin ennalta tunnetun partnerin kanssa.

Kolme vuotta sitten varhain todettu HIV ei ole antanut mitään merkkiä kovan ensitaudin jälkeen. Lääkityksenkin aloitin jo n. 3kk tartunnasta. Kuten ´Human ´ hyvin kirjoititkin, elämä ei tämän kanssa ole harmitonta; taudista kannattaa isommin olla hiljaa.Onnellisia ovat ne, joilla on parisuhde ja se pysyy. Ajattelin aluksi,että kumppanin löytäminen toisesta Hiv-pos olisi hyvä vaihtoehto. Mahdollista joukkoa on kuitenkin niin vähän, että on kuin homoelämässä olisi palannut vuosikymmeniä taaksepäin.Suuri joukko positiivisia pelkää paljastumista ja hengissä pysyminen on eri asia kuin eläminen. Suojatkaa itsenne.