Eduskunta käsitteli esitystä tasa-arvoisen avioliittolain liitännäislaeista (juttukommentit)

Kommenteissa mainittiin myös Aito Avioliitto ry:n lakialoite.

Olen yrittänyt seurata ko. aloitetta, mutta viime aikoina sen etenemisestä en ole saanut mistään kuvaa:

1) onko kannattajailmoitukset viety Väestörekisterikeskukselle tarkastettavaksi?

2) onko siihen jotain aikarajaa, mihin mennessä kannatusilmoitukset on jätettävä tarkastettavaksi Väestörekisterikeskukselle sen jälkeen kun kannatusilmoitusten keräysaika on umpeutunut?

3) jos kannatusilmoituksia ei ole vielä jätetty Väestörekisterikeskukselle tarkastettavaksi (eli jos jätölle ei ole aikarajaa), onko mahdollista että AA yhä kerää kannatusilmoituksia niin, että niissä vaan on päivämäärä 29.9.2015?
  • 3 / 27
  • Jorma Hentilä
  • 22.10.2015 21:14
Jampalle: Luin jostakin, että ovat jättäneet tarkastettavaksi.

Kävin eduskunnassa kuuntelemassa keskustelun, joka oli siinä mielessä kummallinen, että monien puheesta sai käsityksen, ikään kuin oltaisiin päättämässä avioliittolain muuttamisesta. Pari kannattajaakin asetti sanansa tavalla, josta sai käsityksen, että avioliittolain muuttaminen olisi jotenkin kesken.

Vastustajat vastustivat lesbo/homoparien oikeutta pyrkiä adoptiovanhemmiksi.Tässä lakipaketissa ei kuitenkaan kosketa adoptiolakiin, koska se soveltuu myös sateenkaaripareihin. Kysymys adoptiosta ratkaisiin jo avioliittolain muutoksella.

Sari Multalan kyselyyn siitä, miten aito avioliitto -kansalaisaloitteen tulo eduskuntaan vaikuttaa avioliittolain ns. liitelakien käsittelyyn oikea vastaus on: ei mitenkään. Kumpikin etenee erillisenä asiana.
Sori (ja kiitos kommenteista),
en enää tunne Suomen oikeusjärjestelmää.
Mitä tapahtuu nyt seuraavaksi?
Hassujahan olivat nuo puheenvuorot siellä eduskunnassa, tietenkin.
Erityisesti jäivät mieleen nämä tämän yhden PS-edustajan sanasekoilut, jolloin ei PERUSsuomalaisena osannut lausua "ribelaarimman" jne..
  • 6 / 27
  • Havainnoija
  • 23.10.2015 0:23
Homo-ongelmaiset repäisivät

Oikeusministeri Lindström (ps) aloitti:
-Arvoisa puhemies, tässä lyhyesti vastahakoisen ministerin esittely. Suhtaudun itse tähän asiaan.. Öö, mun kantani ei ole muuttunut mihinkään itse asiaan, tähän lakiin, mutta velvollisuuteni on tämä esitellä...
– Joudun muutenkin tässä työssä puolustamaan ikäviä asioita...

”Mä en tykkää” -Lindströmin aloitus oli ala-arvoinen. Koska Lindström ei kykene esittämään asioita puolueettomasti ja venkoilematta, vaikka se kuuluu ehdottomasti hänen tehtäviinsä, Lindström tulisi vapauttaa tehtävästään. Eduskunnan puhemiehen olisi pitänyt puuttua asiaan, mutta persuja edustava Maria Lohela ei niin tehnyt, joten hänetkin olisi syytä ohjata ulos.

Persupuolueen
Mika Niikko kertoi, että hänen jumalansa korotti Juha Sipilän pääministerin tehtävään jne. Nuoren maan kreationistiksi ilmoittautunut ja perusopetuksesta lintsannut persujen Laura Huhtasaari halusi kertoa olevansa pihalla edelleen komppaamalla Niikon typerehtimistä. Persujen Lehto, Kulmala ja Meri halusivat myös välttämättä tuoda esiin, että olematon yleissivistys ja loogisen ajattelukyvyn puute eivät estä persukansanedustajaksi pääsyä.

Krisupuolueen
Peter Östman kuvitteli tälläkin kertaa, samoin kuin viime joulukuun avioliittolakikeskusteluissa, että hän on puhumassa kirkolliskokouksessa. Fanaatikkoedustaja Sari Tanus, joka kirjoitti krisulehdessä heidän puolueensa kannatuksen nousevan seuraavissa vaaleissa 20 prosenttiin, höpötti mm. pariliitoista. Tanus ja muut eivät ymmärtäneet sellaista yksinkertaista asiaa, että tasa-arvoinen avioliittolaki on jo taputeltu, ja nyt olisi pitänyt keskustella siihen liittyvistä laeista. Krisujen Antero Laukkanen voivotteli, että eduskunta joutuu nyt säätämään lakeja eli Laukkanenkin joutuu tekemään edustajantyötään, joka häntä sitten kovasti rasittaa.
Arto Lehkamo valaisee hyvin krisujen ”lähimmäisenrakkautta”
http://artolehkamo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205223-suomi-jumalan-suurennuslasin-alla

Kaikki kansalaisten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta vastustavat vaikeasti homo-ongelmaiset edustajat puhuivat asian ohi eli oli jeesustelua, höpötettiin sukupuolikäyttäytymisestä, hedelmöityshoidosta, lisääntymisestä, ”luonnonjärjestyksestä”, jollakulla oli 18 eriväristä Raamattua (sateenkaaren väreissä vai?) ja ties mitä.
Joku fundisten suunaukomista kommentoinut tosin oli sitä mieltä, että demokratiaan kuuluu, että idiooteillakin on edustajansa.

Monet kiitokset niille edustajille, jotka puolustivat kansalaisoikeuksiamme.
---
Eduskunnan lähetekeskustelun pöytäkirja sisältää kaikki puheenvuorot:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_55+2015+3.aspx

Kommenttia muokattu: 23.10.2015 klo 23:58
Oli todella viihdyttävää seurata keskustelua, äärikristittyjen krokotiilinkyyneleet ovat niitä maukkaimpia. Kun on 2000 vuotta lyönyt vähemmistöjä päähän raamatulla, nyt tappion edessä kokevat olevansa uhreja.
  • 9 / 27
  • Jorma Hentilä
  • 23.10.2015 12:21
Kysyymykseen,mitä tapahtuu seuraavaksi:

Seuraavaksi lakiesityksiä käsittelee lakivaliokunta, joka varmaankin kuulee asiantuntijoita ja laatii sitten mietinnön. Selvää on, että valiokunta esittää lakiesitysten hyväksymistä - ehkä joiltakin yksityiskohdilta vähän paranneltuina. Lakiesitysten vastustajat jättävät mietintöön vastalauseen, jossa he esittävät esitysten hylkäämistä.

Valiokunnan esitys palaa suureen saliin - siis koko eduskunnan käsiteltäväksi. Keskustelun jälkeen eduskunta äänestää lakivaliokunnan esityksestä ja aivan varmasti hyväksyy sen.

Lainmuutiokset tulevat voimaan 1.3.2017, samanaikaisesti muutetun avioliittolain kanssa.

Sosiaali-ja terveysministeriössä valmistellaan sen oman hallinnonalan lakeihin tulevia muutoksia. Lindström lupasi, että myös ne saadaan ajoissa käsitellyiksi ja voimaan 1.3.2017.
Kaisa kirjoittikin jo sen mitä ajattelin sanoa ;-)

Uhriutuminen istuu huonosti Niikkojen ja muiden rasistien pirtaan. Sori pojat nyt tuli laskun aika. Kaikki vittuilu tullaan kuittamaan. Olisi kannattanut aikanaan pohtia sanoja vähän paremmin.
Yht´äkkiä muistui mieleen Orwellin Eläiten vallankumous (Animal Farm) ja sen samankaltaisuus persuihin. Käsittämätön yhteensattuma puheita ja habitusta myöden. Orwell oli melkoinen futuristi.
Minusta koko hulabaloon kruunasi se, että turkkilaistaustainen kansanedustaja pääsi vertaamaan Niikon jorinoita ääri-islamistiseen retoriikkaan. Well done!!!
Kyselyihin Aito avioliitto-yhdistyksen aloitteesta: olennaistahan siinä ei ole se mikä on kokonaismäärä vaan onko allekirjoituksia se tarvittava 50 000. Vain sillä on merkitystä meneekö aloite eduskuntaan. Toki allekirjoitusten määrällä voi "kilpailla" mutta se ei liene kansalaisaloitelain idea.

Tietääkseni AA-aloite on Väestörekisterikeskuksen tarkistettavana. Käsittelyaika on noin pari kuukautta eli voi hyvinkin olla että aloite viedään eduskuntaan vasta ensi vuoden alussa.
Raamattu kiistatta tuomitsee homouden. On kuitenkin kummallista, etteivät homoavioliittoja vastustavat kristityt vaadi aviorikkojien kivittämistä kuoliaaksi - sekin sanotaan pyhässä kirjassa harvinaisen selvästi.

Jos raamattuun uskotaan kirjaimellisesti, on oltava johdonmukainen. Rusinoita ei tässäkään yhteydessä voi ottaa pullasta.

Sitäpaitsi: Jänis on märehtijä ja Aatamin ja Eevan poikien lapset syntyivät sukurutsauksesta.
  • 15 / 27
  • Jorma Hentilä
  • 23.10.2015 23:39
Jos tarkkpja ollaan, Mooses ja Paavali tuomitsevat samaa sukupuolta olevien seksin. Homoutta se ei voi tuomita, koska silloiseen aikaan homoseksuaalisuudesta inhimillisenä ominaisuutena ei tiedetty mitään.

Jps käytetään nykykäsitteitä, Paavalille ihmiset olivat heteroita, jotka olivat "vaihtaneet luonnollisen sukupuoliyhteyden luonnonvastaiseern" tai "luopuneet luonnollisesta yhteydestä" (Room. 1:26-27).
Östmanin yleistietoa
Peter Östman (kd) kysyi puheenvuorossaan:
-Minä en nyt oikein ymmärrä sitten, miten edustajat tulkitsevat ihmisoikeudet. Maailmassa on paljon sinkkuja. Osa heistä on itse valinnut elämän sinkkuina. Maailmassa on myös paljon sinkkuja, jotka haluaisivat avioitua, mutta jos ei löydy toista osapuolta, joka suostuu siihen, niin pitäisikö meidän nyt kuitenkin säätää sellainen laki, että näilläkin olisi oikeus avioliittoon — jos me oikein pitkälle vedämme tämän ihmisoikeus- ja perusoikeuskysymyksen?
Sari Multala (kok) vastasi Östmanille:
-Edustaja Östmanille sanoisin myös, että sinkuilla on tälläkin hetkellä oikeus avioitua. Nyt tämä oikeus tulee toteutumaan myös muilla kuin heteroseksuaaleilla.
---
Asmo Maanselkä pyrkii kd:n puoluesihteeriksi. Maanselkä pääsi listoille ja lehtiin vaadittuaan Tahdon kovempaa -kansalaisaloitetta ( http://ranneliike.net/teema/kristillisdemokraattien-puoluesihteeri-esittaa-tahdon-kovempaa-kansalaisaloitetta?aid=11471 ). Kd:llä on siis pian kovat piipussa.
Mikä budjetti? Onko juhlapaikka jo varattu? Ketä kutsutaan? Mitä musiikkia? Ai, ja se istumajärjestys on vielä miettimättä - ja koristeet tekemättä. Onneksi tässä on vielä vähän aikaa miettiä, miksi mennä naimisiin. Hyvinhän tämä toimii menemättäkin. Mutta onhan se hyvä, jos ikääntyy, jos toinen, vaikka kuolee, heh. ;). Nai davai p alaa?
Niin, kyllä sitä ainakin itse odottelee vuotta 2017, josko vaikka kättä pyytäis kun 22v on takana yhteistä eloa. Parisuhdetta kun en rekisteröi, se on viimonen juttu minkä räsäskä ja muut sai väännettyä alistavaan muotoon samaa sukupuolta olevien parien suhteista. Tässä perheessä on vain autot ja veneet rekisteröity...
Niin, kyllä tässä omalla kohdallammekin reilusti toista vuosikymmentä olisi voinut parisuhteensa rekisteröidä (joka teknisesti ottaen riittäsi hlökohtaisiin tarpeisiimme), mutta ollaan tätä nyt toteutuvaa avioliittolain muutosta odoteltu.

Onhan nyt selvää, että aikuisten täysivaltaisten ihmisten parisuhteiden jako ykkös- ja kakkosluokan liittoihin on ollut väliaikainen kompromissi, johon jouduttiin tyytymään itseään ylentävien iljetysten tähden. Nämä samaiset iljetykset, jotka nyt pitävät erillistä parisuhdelakia riittävänä, vastustivat aikanaan myös parisuhdelakia - ja ovat vastustaneet kaikkea hlbti-vähemmistöjen asemaa parantavaa muutosta. Kuinka kaksinaamaisia voivatkaan olla? Vastenmielistä.
Katselin juuri täysistunnon tallenteen eduskunnan sivuilta. Jälleen oli Mika Niikko tunkenut itsensä ensimmäiseksi puhujaksi. Aiheesta on tullut hänelle oikea pakkomielle.
Jännittävää odotusta. Täysillä sovitettu yhteistä elämää yhteisiin tiloihin ja elämäntapahtumiin, rakkauttakin jakaneet. On kuin hammastahna tuubissa. Sisällön tietää, mutta miltä näyttää, kun kun se tulee esille. Tietysti häikäisemme kaikki.

Kommenttia muokattu: 25.10.2015 klo 22:46
  • 24 / 27
  • Jorma Hentilä
  • 26.10.2015 14:42
Liitännäislakien sisältyminen lakivaliokunnan esityslistalle tarkoittaa tässä vaiheessaa sitä, että valiokunta kirjaa hallituksen esitrykset saapuneiksi valiokuntaan. Listalla on myös pari muuta viime torstaina valiokuntaan lähetettyä hallituksen esitystä. Tämän jälkeen päätetään esitysten käsittelyn aikataulusta. Liitännäislakeja koskevat muutosesitykset ovat osin aika simppeleitä, mutta rekisteröidyn parisuhteen muuttaminen parin yhteisellä ilmoituksella avioliitoksi ja lapsen liittäminen uskontokuntaan (x) saattavat aiheuttaa asiantuntijoiden kuulemisia ja venyttää käsittelyä.

(x) Uskonnonvapauslain mukaan äiti päättää, mihin uskontokuntaan lapsi liitetään, jos vanhemmat eivät pääse asiasta yksimielisyyteen, mutta muutoksen mukaan aina vaadittaisiin vanhempien yhteinen päätös
  • 25 / 27
  • Noitarummutusta
  • 26.10.2015 22:13
Eduskunnan tietäjähenget ovat määkineet mielisairaita uskonjulistuksiaan, riivattujen omantuntonjensa mukaan, ilman saatananpelkoa. Nämä tietäjähenget haureudessaan eksyttävät ja saastuttavat suomen uskovaisten mielet ja johdattavat heidät iankaikkiseen kadotukseen.
  • 26 / 27
  • Havainnoija
  • 28.11.2015 18:55
Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunto avioliittolain liitännäislaeista

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on toimittanut eilen 27.11. lausunnon lakivaliokunnalle avioliittolain liitännäislaeista. Lausunnossa on eräitä muutoksia ja parannuksia hallituksen esitykseen:
http://www.syrjinta.fi/documents/10181/10826/Yhdenvertaisuusvaltuutetun+lausunto+lakivaliokunnalle+avioliittolain+liitelaeista/89cf29f5-e0be-43d4-bab5-c9078a66094b
__

Seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä syrjintätapaus

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Hedelmöityshoitoon päästävä julkisessa terveydenhuollossa yhdenvertaisin perustein
Yhdenvertaisuusvaltuutettu on vienyt yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan tapauksen, jossa naisen kanssa parisuhteessa olevalta naiselta evättiin pääsy hedelmöityshoitoihin julkisessa terveydenhuollossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun yhdenvertaisuusvaltuutettu vie tämän vuoden (2015) alusta voimaan tulleen uuden yhdenvertaisuuslain perusteella lautakuntaan seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvän syrjintätapauksen.
http://www.syrjinta.fi/fi/web/fi/-/tiedote-27-11-2015-yhdenvertaisuusvaltuutettu-hedelmoityshoitoon-paastava-julkisessa-terveydenhuollossa-yhdenvertaisin-perustein

Yhdenvertaisuusvaltuutetun kotisivu
http://www.syrjinta.fi/web/fi/etusivu

Tällä lomakkeella voit ilmoittaa syrjinnästä:
http://www.syrjinta.fi/kantelulomake

Kommenttia muokattu: 28.11.2015 klo 19:33
Eduskunnan lakivaliokunta on käsitellyt kokouksissaan hallituksen esitystä eduskunnalle eräiksi avioliittolain muutoksen edellyttämiksi lainmuutoksiksi; linkit kolmen kokouksen pöytäkirjoihin.
Keskiviikon 25.11. kokouksen pöytäkirja, kohta 5
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KokousPoytakirja/Sivut/LaVP_35+2015.aspx
Torstain 26.11. kokouksen pöytäkirja, kohta 10
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KokousPoytakirja/Sivut/LaVP_36+2015.aspx
Perjantain 27.11. kokouksen pöytäkirja, kohta 5
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KokousPoytakirja/Sivut/LaVP_37+2015.aspx

Jälleen kerran ovat monet tahot toimittaneet asiantuntijalausuntonsa (tai subjektiivisen mielipiteensä) ja jotkut ovat olleet kuultavina kokouksissa. Tällä sivulla on Setan lausunto, joka ei ainakaan minun koneellani aukea luettavaksi:
http://seta.fi/category/lausunnot/

Pääasia tietenkin, että asia edistyy.