Puolueiden puheenjohtajat käsittelivät avioliittokysymystä Ylen vaalitentissä (juttukommentit)

  • 1 / 20
  • ihmettelijä
  • 17.4.2015 8:59
Jos viimeisin kannatusmittaus toteutuu, mikään ei ole varmaa. Hyvästi translaki, äitiyslaki eikä avioliittolainkaan kohtalo ole selvä. Eduskuntaan voi tulla konservatiivinen enemmistö persujen jytkyn myötä. Oli huomionarvoista, että Alex Stubb ei käyttänyt vaalitentissä asiasta puheenvuoroa. Hän ja kokoomus ovat valmiit heittämään romukoppaan liberaaliutensa heti jos se on poliittisesti tarkoituksenmukaista. Näin kävi edellisessä hallituksessa ja näin voi käydä myös "uudessa" sss-hallituksessa. Vihreitten ja vasemmistoliiton suhteen ei ole mitään merkitystä onko heillä 10 vai 15-18 kansanedustajaa. Isoihin pöytiin ei ole heillä asiaa.
Translain ja äitiyslain osalta tie voi tosiaan olla kivikkoinen. Toisaalta translain suhteen on olemassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös siitä, että transihmisten pakkosterilisaatio on yksityisyyden loukkaus ( http://ranneliike.net/teema/ihmisoikeustuomioistuin-transihmisten-pakkosterilisaatio-on-yksityisyyden-loukkaus?aid=11615 ). Tuon pitäisi kyllä vaikuttaa asian edistämisessä.

Mikään ei tietenkään ole niin varmaa kuin epävarma, mutta avioliittolain osalta tilanne näyttää hytkyistä tai jytkyistä riippumatta loppuun käsitellyltä. Se tulee voimaan 1.3.2017.

Minäkin kiinnitin huomiota siihen, ettei Stubb ottanut avioliittoasiassa puheenvuoroa - mutta olisiko tällä ollut uutta sanottavaa?


PS. Räsänen oli suorastaan tuohtunut, kun hän muiden päälle huutamalla yritti ilmaista kantaansa siitä, ettei mitään annettuja [yhdenvertaisia] oikeuksia oteta pois, mikäli avioliittolain uudistus ei ole vielä astunut voimaan.
  • 3 / 20
  • Public eye
  • 17.4.2015 10:02
Stubb on ilmeisesti oppinut välttämään ärsyttämästä liikaa Kokoomuksen vaikutusvaltaista konservatiivisiipeä eikä siksi taistellut itselleen puheenvuoroa tuossa hyvin tunnepitoisessa keskustelussa.

Seuraavaan aiheeseen (subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen) siirryttäessä hän ensi töiseen viittasi kyllä aiheeseen sanomalla "...pyysin puheenvuoroa koska en tuossa äskeisessä saanut..." Muut tuntuivat kyllä onnistuvan saamaan äänensä kuuluviin tasa-arvoisesta avioliitosta useampaankin kertaan.
Jäi noteeraamatta tuo Stubbin maininta saamattomasta puheenvuorosta. Voi tietysti olla, että Stubb ei ollut kyllin aggressiivinen saadakseen puheenvuoroa? Nostiko Stubb vaikkapa käden puheenvuoron pyynnön merkiksi? En tiedä, kun en ollut paikalla, eikä kamera näyttänyt koko ajan kaikkia. Räsäskä sai puheenvuoron ainakin kerran huudettuaan miltei palosireenin lailla.

Minua hieman ärsyttää näissä vaalikeskusteluissa se, että aiheesta toiseen mennään aivan liian nopeasti. Tulos on pölistelyä ja päälle huutamista. Mitä ilmeisimmin keskustelijoille ei ole etukäteen annettu riittävää valmennusta ja esim. selviä pelisääntöjä vaikkapa puheenvuorojen pituudelle, niin toimittajien "mielivallan" siivittämänä kokonaisuus on yksi iso hulabaloo.
Räsänen vetoaa siihen ettei se ole oikeuden ottamista pois kun laki ei ole vielä tullut voimaan. Tuota "perustelua" vastustajat tulevat varmaan käyttämään kahvaa myöten, niin huono perustelu kuin se onkin. Kuulostaa kyllä juurikin oikeuden poisottamiselta kun kerran eduskunta on lain jo hyväksynyt ja presidentti sen vahvistanut, vaikkei häitä olekaan vielä järjestetty. Hatunnosto Sipilälle että toi kantansa painokkaasti esille eikä asetu rintamaan muiden uskovaisten kanssa.
Kiitos vaan Rva Räsänen..Mieti jos Sun lapsesi kuuluisi homoseksuaaleihin!- Mitäs sittenmiettisit!!Häpeä!Ei uskontosi pitäisi määrätä kaikkiaajatuksia ja tekojasi!!
  • 7 / 20
  • tätä päivää
  • 17.4.2015 22:42
Kaikki kaikkien kans avioon ja kaikille kahdet pelit, että saa/voi olla vuoron perään mies tai nainen tai se kolmas sukupuoli. Hormooneja, korjausleikkauksia ja inseminaatioita kaikille. Kaikki saa olla kenen/keiden kanssa tahtoo ja kaikki on isiä/äitejä kaikille lapsille.
Näin toimien ei kenenkään tarvitsisi kadehtia ketään vai jäikö vielä jotain puuttumaan? Luonnollisesti!
Hyvä Päivi ja Timo! Onneksi joillakin on sentään vielä kanttia seistä vakaumuksensa ja sanojensa takana - toisin kuin eräällä Juhalla joka vaikuttaa melkoiselta takinkääntäjältä JOS hänen puheensa vielä ennen vaaleja ovat voimassa ensi sunnuntain jälkeenkin...

Toivottavasti syntihyväksyjät kärsivät rökäletappion jotta saadaan Suomi taas oikeasti nousuun ja pysäytettyä tämä käynnissä oleva marxilainen kulttuurivallankumous! :-)
Vakaumus ilman järkeä taustalla on jotenkin surullista katsottavaa. Vähän sellaista on kaikki -ismit, esimerkkeinä vaikkapa Räsäsen ja Soinin edustamat.

Vaikka tuskin milloinkaan Keskustaa tai Sipilää äänestäisin, niin arvostan sitä, että hän näyttää ymmärtävän ja hyväksyvän tosiasiat.

Tuo "marxilaisesta kulttuurivallankumouksesta" höpäjäminen on kyllä jotenkin naurettavaa.


Nimimerkki "tätä päivää" taas ei tunnu sitten lainkaan käsittävän sitä, mistä yhdenvertaisuudessa on kyse. Ei kaikkia pidä pakottaa olemaan kaikkien kaa - mutta jokaiselle olisi syytä antaa tilaa olla oma itsensä, ilman perusteettomia rajoituksia. On se jännä, miten nämä jotkut ovat suorastaan kauhun sekaisessa tilassa, varjelemassa tätä jotain kuvitelmaansa "luonnollisesta". Eikö luonnollisuus nimenomaan toteudu pakottamatta?
Hyvä Päivi ja Timo! Onneksi joillakin on sentään vielä kanttia seistä vakaumuksensa ja sanojensa takana - toisin kuin eräällä Juhalla joka vaikuttaa melkoiselta takinkääntäjältä JOS hänen puheensa vielä ennen vaaleja ovat voimassa ensi sunnuntain jälkeenkin...

Toivottavasti syntihyväksyjät kärsivät rökäletappion jotta saadaan Suomi taas oikeasti nousuun ja pysäytettyä tämä käynnissä oleva marxilainen kulttuurivallankumous! :-)

kala86 • 17.04.2015 22:58

Sori vaan kala86, mutta ahneus ja itsekkyys ovat syntejä! Eikä tässä ole mitään tekemistä marxismin kanssa, mene kouluun uudelleen kun niin ajattelet tai ethän sä muuta voinut nyt foliohattusi alta keksiä. Aika toivotonta rävellystä loppujen lopuksi sunkin elämä on.
kepu on vähän vaarallinen tapaus, koska valitettavan tunnetusti kepu voi pettää aina. Sipilällekin lienee nyt ensinarvoisen tärkeää haalia ääniä, liberaaleiltakin ihmisiltä ... mutta näyttää sitten vasta todelliset karvansa eduskunnassa. Kannattaa muistaa että valtaosa kepulaisista äänesti yhdenvertaista avioliittolakia vastaan.

Päivi Räsänen ja Timo Soini antavat usein sellaisen kuvan itsestään, että he palvovat sitä raamattunsa toista jumalaa, sitä raamatullista saatanaa - sen verran saatanallisia säkeitä he huutelevat. (tai no, raamatussahan se jumala tekee paljon paljon enemmän pahaa, kuin se saatana - eli sitä jumalaista pahaa nuo sittenkin palvonevat)
Toki hölynpöly-populismihömppää tuo heidän koko luonnoton uskontonsa muutenkin.

Kommenttia muokattu: 18.04.2015 klo 13:08
  • 12 / 20
  • laurihelsinki
  • 18.4.2015 11:35
Tasa-arvoisen avioliittolain kohtalosta ei tarvitse olla huolissaan. Vain jos persut ja KD sais yhteensä yli 100 kansanedustajaa menettäisin yöunet. Muissa puolueissa on enää vain yksittäisiä kansanedustajia, jotka vastustavat lakia (kesk Anttila, kok Sasi). Eli homma on taputeltu, laki astuu voimaan vuonna 2017. Äärikristittyjen kansanlaisaloite voi hyvin saada kasaan 50 000, mutta sen kohtalo on joutua naurunalaiseksi suuren yleisön keskuudessa, mikä vain lisää seksuaalivähemmistöjen hyväksyntää sekä yhteiskunnan maallistumista. Eli win-win:)
Yhdenvertaiseen avioliitto-perusihmisoikeuteen asennoitumista 2015 eduskuntavaaliehdokkailla, puolueittainkin, voi tarkastella esim. HS:n vaalikone-vastausten avoimesta datasta, taulukon kysymys-sarake 21: Homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla.
q21-otsikoitu sarake, vastausasteikko 1 - 5; 1 = täysin eri mieltä - 5 = täysin samaa mieltä

excel-muodossa:
http://dynamic.hs.fi/arkku/tiedostot/23821113ehdokasvastaukset-17-04.xlsx

csv-muodossa:
http://dynamic.hs.fi/arkku/tiedostot/23821113ehdokasvastaukset-17-04.csv

Mikäli julkaiset datan perusteella jotain visualisointeja, pyydämme kertomaan niistä sähköpostilla osoitteeseen esa.makinen@hs.fi tai Twitterissä @esamakinen.
Datat julkaistaan lisenssillä Creative Commons 4.0 Nimeä - Ei kaupallinen - Jaa samoin. Voit tehdä datan perusteella journalismia ja jakaa tekemiäsi visualisointeja verkossa. Tulkitsemme, että journalismin tekeminen ei ole lisenssissä tarkoitettua kaupallista toimintaa, ja journalismia voi tehdä aineistosta.

Kommenttia muokattu: 18.04.2015 klo 13:53
Koostin noista em. vaalikonevastauksista pivot-lkm-taulukon, puolueittain koko maan ehdokkaiden vastauksista kysymykseen: Homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla. (1 = täysin eri mieltä, 5 = täysin samaa mieltä)

> > > > > http://picsit.fi/k/2015/04/18/2049327c5d1a21ed62d58c9da8526600.jpg

Vaikka kokonaisuutena katsottuna yhdenvertaisen avioliittolain kannatus on selvä,
vaihtelee kannatus huomattavasti eri puolueryhmissä. Esim. kepun osalta kannatus vs vastustus on aika fifty-fifty. Jos siihen tulisi hallitukseen mukaan persut, kokoomus ja kristilliset, saattaisi pahalla lykyllä vastustus-uhka olla edessä.

Kommenttia muokattu: 18.04.2015 klo 15:35
Ja olipa hallituskokoonpano mikä tahansa, eduskunnan voimasuhteet eli yksittäisten kansanedustajien kannat ratkaisevat, miten uusien lakiesitysten käy. Sellaista tilannetta en osaa kuvitella, että mikään nyt realistisesti kuviteltavissa oleva hallitus tulisi esittämään tasa-arvoisen avioliittolain kumoavaa lakia.
"Sori vaan kala86, mutta ahneus ja itsekkyys ovat syntejä!"

Miten tuo liittyy aiheeseen mitenkään?

"Eikä tässä ole mitään tekemistä marxismin kanssa..."

Sieltä ne teikäläisten tavoitteet kuitenkin ovat lähtöisin, halusit tai et.

"Aika toivotonta rävellystä loppujen lopuksi sunkin elämä on."

No ei lähelläkään sitä mitä sinun elämäsi on - puhumattakaan siitä mitä se tulee tuolla menolla olemaan siirryttäessä ajasta ikuisuuteen!


Siunausta kuitenkin sinulle ja meille muille rikkinäisille toivon. Tehkäämme viisaita valintoja - niin tänään kuin jokapäiväisessä elämässämme! :-)
"Pahalla lykyllä" voi käydä niin, että kautta 2015-2019 kutsutaan joskus tulevaisuudessa Suomen HLBT-historiassa otsikolla Sortovuodet.
Miten tuo liittyy aiheeseen mitenkään?

* Sinä itse kirjoitat synninhyväksyjistä niistä jotka sanoivat "jaa" kun laista Eduskunnassa äänestettiin*

Sieltä ne teikäläisten tavoitteet kuitenkin ovat lähtöisin, halusit tai et.

* Me elämme markkinataloudessa, sitä Marxismi on jos et tiennyt.

No ei lähelläkään sitä mitä sinun elämäsi on - puhumattakaan siitä mitä se tulee tuolla menolla olemaan siirryttäessä ajasta ikuisuuteen!

* Minä en siirry mihinkään muualle kuin hautaan joko arkussa tai uurnassa poltettuna, mutta sieluni palaa takaisin taivaaseen. Sielu on osa Jumalaa, Hänen kipinäänsä, Hänen kehoaan. Juuri meidän sielut ovat Jumalan lapsia, ei tämä kuori johon synnymme, elämme ja lopulta kuolemme.

Siunausta myös sinulle! :)
"Sinä itse kirjoitat synninhyväksyjistä niistä jotka sanoivat "jaa" kun laista Eduskunnassa äänestettiin"

Entä sitten? Miksi nostit nuo synnit esille? Keneen tuolla mahdat viitata?

"Me elämme markkinataloudessa, sitä Marxismi on jos et tiennyt"

Vai niin... Tuolta kuitenkin löytyy toisenlaista, oikeampaa tietoa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Marxilaisuus

"Minä en siirry mihinkään muualle kuin hautaan joko arkussa tai uurnassa poltettuna, mutta sieluni palaa takaisin taivaaseen."

Ei tietenkään kenenkään ruumis voi aineettomaan henkimaailmaan siirtyä. Enkä itse olisi noin varma omasta taivaspaikastani sillä kaita polku oikeasti on kaita eikä sille takaisin löytäminen ole varmaa kenenkään kohdalla.
Vaalitulos: Tasa-arvoinen avioliittolaki varmistui

Näin uudet kansanedustajat vastasivat Ylen vaalikoneen kysymykseen:
"Edellisen eduskunnan hyväksymä lainmuutos samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta peruutetaan"

EI 140 (70%)
KYLLÄ 41 (20,5%)
TYHJÄ 19 (9,5%)

Eli 70% uusista kansanedustajista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia!