Puistojuhla ja pullonkerääjät (juttukommentit)

Niin kauan kun keräjäläiset ja köyhät ovat kivoja ja auttavaisia, se on Setan mielestä ihkua. Onpa asenne!

Mistäpä kukaan edes tietää oliko kejäläisten joukossa hlbt-ihmisiä? Jotka siksi, että ovat köyhiä, kerjäläisiä, suljetaan ulos "meidän kivasta puistopartystä"? Näinkin tämän voi nähdä.

Kuulun itse hlbt-ihmisiin, mutta suhtaudun hyvin kriittisesti Setan tuottamaan asennevammaisuuteen kielteisesti leimattuja ihmisryhmiä kohtaan.

Ongelmalle olisi hyvillä ihmissuhdetaidoilla ollut aivan varmasti muitakin vaihtoehtoisia ratkaisuja kuin poissulkeminen. Häätäminen. Ongelma oli se, että kerjäläiset näkyvät. Ovat olemassa.

Varkaus on varkaus, tietenkin. Hgissä se jo tavallista, etenkin ruuhkassa tai paikoissa jossa on paljon ihmisiä. Syyllinen lompakon katoamiseen voi yhtä hyvin olla naapuriviltillä loikoileva juhlija kuin kerjäläinenkin.

Elämme hyvin voimakkaasti eriarvoistuneessa yhteiskunnassa ja en toivoisi Setan olevan sellainen ihmisoikeusjärjestö joka ei ota kantaa eriarvoistumiskehitykseen. Se koskee myös hlbt-ihmisiä jotka eivät edusta tätä "kunnollista" ja kivaa homoa vaan inhottavaa köyhää.
Mimmi, mitäs sinusta sitten olisi pitänyt tehdä? Hyväksyä taskuvarkaudet ja antaa pullonkerääjien liikkua ahtaalla alueella nappaillen niin tyhjät kuin puolityhjätkin pullot mukaansa lupaa kysymättä? Nythän jutun mukaan pullonkerääjät pääsivät jälkikäteen alueelle keräämään ne pullot, jotka ihmiset olivat halunneet jälkeensä jättää. Tuskinpa tässä muutenkaan Setan toimesta mitään linjaa otettiin, vaan vartiointiliike joutui reagoimaan häiritsevään ja rikolliseenkin toimintaan alueella.

Sille nyt ei voi mitään, että muutama musta lammas leimaa helposti koko lammaslauman. Itse ainakin haluaisin silti nauttia porkkanoita osana pupulaumaa ilman että lampaat tunkevat joka puolelta hakemaan naatteja ja puolisyötyjä porkkanoita.
Olipa Mimmiltä harvinaisen hölmö kommentti.

Rikoksia pitää yrittää torjua mahdollisuuksien mukaan kaikin keinoin, eikä siihen kait nyt voi vaikuttaa se häviävän pieni mahdollisuus, että joku pullonkerääjistä olisi ollut vinoviettinen.
Kyllä mekin osaamme rötöstellä ihan niin kuin "valtaväestökin".

Hyvin sanottu, "häh?".
mimmi, varastaminen tai varkauden kohteeksi joutuminen ei tee kenellekään hyvää, eli köyhyys-ongelmaa ei voi "delegoida" varastamis-ongelmaksi.

Ei köyhiä ihmisiä voi, eikä pidä auttaa luomalla heille varastamis-mahdollisuuksia tai houkuttelemalla heitä siihen.

Tuskinpa olisi mimmi hyilläsi, jos sinulta olisi varastettu lompakko tai kännykkä. Toisaalta voisit myös osaltasi avittaa köyhyysongelmaa ... tiedät varmaan miten.

Kuten uutisessa kerrottiin, Pride-puistojuhlassa pullonkerääjät pääsivät keräämään pulloja hyvin heti puistojuhlan jälkeen.
Kyse on yksittäistapauksista, eikä kovin vakavasta, mutta... kierrellessäni pride-puistoa istahdin toviksi muutaman tuttavan seuraan juttelemaan pride-tunnelmista. Näillä oli matkassaan juomatölkkejä, joita särpivät hissukseen. Suuren osan ajasta avatut juomat olivat noin käden mitan päässä nurmella.

Yllättäen tölkkejä keräävä nappasi puolillaan olleen tölkin kaataen juoman maahan ja vei tölkin. Kaikki oli ohi ennen kuin asiaan ehdittiin reagoida. Tietääkseni mainitusta seurueesta ei käyty kuitenkaan valittamassa minnekään.

Näin toisen vastaavan tapauksen hieman myöhemmin kierrellessäni.

Toinen juttu tosiaan on jutussakin mainittu suomalaiseen tapakulttuuriin liittyvä asia: iholle ei sovi tulla ilman kutsua.

Minusta pullojen/tölkkien keruu on ihan ok, kunhan kerääjätkin hyväksyvät pelisäännöt. Oikean työnteon tuloksena pulloista/tölkeistä kerääjälle irtoava panttimaksu on ihan ansaittu. Pitäisi keksiä jokin keino viestiä pullon/tölkin tyhjyydestä.
  • 6 / 11
  • SaintJudy
  • 1.7.2014 20:48
Oikeusvaltiossa kuinilmeisesti vielä eletään, niin käsittääkseni varkaaksi voidaan epäillä jos rikos on tapahtunut ja henkilöä on riittävin perustein epäillä syylliseksi?

Ihan vaan "mutu"...vai häh?
Sillä ei ole väliä varastivatko lompakoita ja puhelimia vai eivät. Se, että veivät ihmisten puolitäysiä juomia ja olivat häiriöksi, on jo ihan riittävä syy alueelta sulkemiseen.

Kommenttia muokattu: 01.07.2014 klo 21:11
  • 8 / 11
  • puppeliassi
  • 1.7.2014 22:10
Minusta ihan hyvä päätös koska se ei ole sopivaa että tullaan luvatta liian lähelle ja viedään puolityhjiä tölkkejä&pulloja, niitä voi hakea sitten kun loppusiivous alkaa. Varastettujen lompakoiden ja kännyköiden määräkin saattaisi vähentyä tosin veikkaan että siellä oli sellaisia joita ei kiinnosta pikkurahat(pulloista&tölkeistä saadut pantit) jotka eivät edes esitä keräävänsä pulloja&tölkkejä tosin peitetoimintaakin voi olla että pääse lähelle....
  • 9 / 11
  • Ihana, vapaa EU
  • 1.7.2014 22:10
Niin, nämä ulkomaiset (romaneita?) pullonkerääjät ovat välillä todella aggressivisia. Vievät usein täysiäkin pulloja ja kaatavat sisällöt maahan.
Setassa näyttää olevan sellainen ongelma, että vaikka järjestö on keskittynyt pääasiassa GLBTI-asioiden hoitoon, siitä näyttää myös haarovan vähän muunlaistakin toimintaa, joka ei liity enää varsinaisesti järjestön omaan toimialueeseen. Tämä voi olla liitoksissa siihen, minkä puolueiden edustajia järjestössä toimii. He ehkä ajavat oman maailmankuvansa mukaisia näkemyksiä GLBTI-asioiden sivussa tai käyttävät järjestöä sellaiseen.

Näkemykseni on se, että tuollaisista linjauksista pitää päättää erikseen. Festivaaleilla tärkeintä on se, että homma toimii, ihmisillä, joiden oikeuksien ajamiseen Seta on syntynyt, on hauskaa ja kenenkään ei tarvitse pelätä puoleksi juodun juomansa puolesta, puhumattakaan järjestyshäiriöistä.

Kolmannen maailman ongelmat ja sosiaalinen tasa-arvo kuuluvat muille foorumeille. Miksi ihmeessä tällaista pitää edes pohtia? Pitäisikö Setan ottaa seuraavaksi kantaa myös autottoman keskustan puolesta? Voihan siellä autottomissakin olla muutama GLBTI-joukkoon kuuluva.
Sinänsä luultavasti aika pieni juttu tuossa tapahtumassa, mutta kun luin kommentit jäin miettimään asiaa nimenomaan sosiaalisen tasa-arvon ja ihmisoikeuksien kannalta, ne lienevät Setan toiminnan ytimessä.

Köyhyys ja sosiaalinen syrjäytyminen on kasvava ongelma, myös meikäläisten elämässä. Se on toki toinen asia kuin nämä puistosta poistetut ja heidän tilanteensa, joka on luultavasti hankalampi.

Työnhakutilanteet ja työpaikan saaminen voivat olla todella moninverroin hankalampia seksuaalivähemmistöön kuuluvalle työttömälle ja syrjäytymisriski paljon suurempi, ja siitä voi seurata sitten muitakin ongelmia. Joten kyllä, köyhyyteen liittyvät kysymykset koskettavat myös meikäläisten elämää.

Bileet on vietetty ja arki alkanut, elämä jatkuu :)