Moralistit yrittivät kampittaa Arhinmäkeä (juttukommentit)

En usko, että yleisesti ottaen Arhinmäen vasemmistoliittolaisuudella on yhtään mitään tekemistä syntyneen moralisoinnin kanssa. Vastaavasta ovat saaneet kyllä osansa muutkin, puoluekannoista riippumatta. Lehdistölle tällainen on herkullista.

Minusta toki on ihan ok, jos ministeri ottaa joskus hieman kuppia. Kunhan on sitten tietysti kykeneväinen olemaan siellä missä pitääkin silloin missä pitääkin, jos verorahoista matka on maksettu.

Arhinmäki on kyllä urheiluun liittyvien näkemystensä suhteen enemmänkin konservatiivinen kuin uusia näkökulmia tuova. Mitä tulee ns. korkeakulttuuriin liittyviin näkemyksiin, niin siellä on sitten tuuleteltu enemmänkin.
Suhtautumiset ovat vaihdelleet melkoisesti aikojen kuluessa, mitä tulee kansamme edustajien käyttäytymiseen suhteessa alkoholiin.

Presidentti Kekkonen vieraili ahkerasti itänaapurissa. Oli monia merkkejä siitä, että niillä matkoilla kallisteltiin ahkerasti kuppia, ilmeisesti jopa paluumatkalla. Kerran Kekkonen tuli valtiovierailulta palatessaan lentokoneen rappusista alas nk. epäjärjestyksessä. Siitä valtiovierailun päättymisestä ei sitten tehtykään isoa mediajuttua. Mainittiin vain tasavallan presidentin saapuneen takaisin valtiovierailulta Neuvostoliittoon. Kekkosen ryyppäämistä ainakin siedettiin ja jopa jotkut pitivät esimerkillisenä. Media piti huolen, ettei hänen taipumuksensa viinaan näkynyt liikaa julkisuudessa. Valtiovierailua voidaan kuitenkin mielestäni pitää työtehtävänä, joka vaatii sen mukaista käyttäytymistä.

Voidaan kysyä oliko Arhinmäki paikalla töissä, vaiko vapaalla juhliessaan suomalaisten voittoa?

Liike-elämästä Suomessa muistan IBM:n myyntitykin kertomuksen, että asiakastilaisuudessa hän oli monet kerrat kuljeskellut yhden ja saman valkoviinilasin kanssa koko tilaisuuden ajan. IBM:llä muistelen olleen aika tiukka linja henkilöstönsä käyttäytymiseen asiakastilaisuuksissa.

Suomalaiset ovat valitettavan persoja erityisesti ilmaiselle viinalle. Itselläni on useita epämiellyttäviä muistoja siitä, että ulkomailla työtehtävissä kolleegani tai muut liikemiehet eivät hallinneet alkoholinkäyttöä. Muutama asiakassuhde jopa katkesi siihen, että kolleegani eivät osanneet käyttäytyä alkoholin kanssa.
  • 3 / 10
  • vaeltaja2006
  • 24.2.2014 8:44
Itsellänikin on aika monia epämiellyttäviä kokemuksia työporukan matkoista, joilla jotkut joivat tolkuttomasti. Isännillehän ne tilanteet saattoivat olla kiusallisia, ja siitä voi paheksua.

Nyt Arhinmäki osallistui juhliin ja myönsi: Tuli juhlittua. Ilta-Sanomat ja Iltalehti vetävät koko sivun loopit tästä aiheesta tänä aamuna. Kyse ei enää olekaan siitä, että joi vähän liikaa, vaan halu iskeä poliitikkoa. Median suuri voitto on, kun poliitikko joutuu pyytämään anteeksi tai eroaa. Tai keksii ihmeellisiä selityksiä.

Varmaan jonkun tahon piikki oli auki koko illan. Seuraavaksi varmaan selvitellään, oliko se kulttuuriministerin tarjoama ilta.
  • 4 / 10
  • vaeltaja2006
  • 24.2.2014 8:49
Yöllä luin lukijakommentteja Ilta-sanomien sivulta. Tuli sellainen kuva, että nyt niputettiin Arhinmäki ja aatteet, ja yksi paheksuttava aate siellä muiden joukossa oli runsas sateenkaarilipun heiluttelu ja muukin sen sortin tuki.
Kun juhlinta tapahtui vielä Sotshissa, onko teoriassa mahdollista, että ministerin lasiin olisi joutunut jotain muuta kuin oli tilattu?
Hieman tyhmäähän tuo liiallinen humaltuminen toki oli.

Ehkä se sitten antoi kasvot urheilumaailmassa(kin) tunnetusti vallitsevalle reippaahkolle alkoholinkäytölle.

Saattaa tietysti olla myös niinkin, ettei Arhinmäki yleensä hirmuisesti viinaksia naukkaile, eli hänellä siten ehkä tottumattomana huono viinapää, toisin kuin "alan ammattilaisilla".
  • 7 / 10
  • vaeltaja2006
  • 24.2.2014 17:15
Nyt Katainen aikoo ottaa asian puheeksi Arhinmäen kanssa. Kataisella on huono pelisilmä. Jos hän olisi myöntänyt, että Leijonien pronssia pitää juhlia kunnolla, hän olisi saanut monta myötätuntopistettä lisää. Onko Kataisellakin nuttura tiukassa? Pääministeri puolustakoon omiaan eikä vedä mattoa alta.

Pronssiottelua katsoi lähes pari miljoona suomalaista.
Pääministeri tekee sen, mitä pääministerin on tässä tilanteessa tehtävä. Pääministeri vastaa eduskunnan kautta kansalle siitä, että ministerien töpeksimisiin (tässä tapauksessa ministerin arvolle kyseenalaiseen käytökseen ja toivottavasti myös alkoholiongelmaan) puututaan. Ei ollut Kataiselle ensimmäinen kerta, kun tämä joutuu vastaavaan tilanteeseen. Joitain vuosia sittenhän Katainen joutui erottamaan ministerin tekstiviestittelyistä johtuneen skandaalin myötä. Toivottavasti tällä kertaa asia saadaan siistimmin loppuunkäsitellyksi.
  • 9 / 10
  • Public eye
  • 24.2.2014 23:52
Kyllä pääministerin tehtäviin kuuluu pitää hallituksen jäsenet kurissa ja Herran nuhteessa. Jos ylilyöntejä tai mokia tapahtuu, puhuttelu on aivan oikea toimintatapa. Arhinmäeltä ilmeisesti karkasi mopo käsistä ja tilanne pääsi viemään miestä eikä mies tilannetta. Arhinmäki oli kiistatta työtehtävissä, joten juhlatunnelmasta huolimatta rajansa olisi pitänyt pystyä tunnistamaan.

Mahdollisesta laajemmasta alkoholiongelmasta en tiedä, ainakaan silmiini ei ole sattunut tiedotusvälineistä viittauksia sellaiseen. Luotan kyllä sen verran iltapäivälehtiimme ja seiskaan, että tuskin tuo huomaamatta olisi jäänyt. Ellei sitten alkoholiongelmaksi lasketa tiukassa tilanteessa pettävää viinapäätä ja tottumattomuutta runsaaseen ja äkilliseen juomiseen...

Se ylempänä mainittu surullisenkuuluista tekstiviestijupakka taas oli mielestäni vähän toisen tason tapahtuma. Episodi osoitti sentyyppistä luonteen heikkoutta, joka kyseisen ministerin vastuualue huomioon ottaen olisi saattanut merkitä myös todellista riskiä.
Olen samaa mieltä siitä, että tekstaritapaus oli pahempi. Sinänsä tällainenkaan tapaus ei ole riskitön. Pääministerin kannalta tapaus on samalla tavoin puuttumista vaativa asia: julkisuuteen tuli hallitukseen liittyvä tapaus, joka mahdollisesti voi vaikuttaa sen uskottavuuteen.

Vaikka ministerin vähän reilumpi juhliminen lieveilmiöineen nyt ei mikään törkeyden huippu olekaan, ei pääministeri kuitenkaan voi antaa merkkiä siitä, että antaisi siunauksensa asialle. Vaikka kuinka olisi kansallisesta riemusta kyse.

Kuten jo aiemmin todettu, urheilun ja alkoholinkäytön yhteys on tiedossa. Aiemminkin on keskusteltu esimerkiksi kosteista mitalijuhlista - ja siitä, millaisen signaalin toiminta antaa vaikkapa nuorisolle. Urheiluministerin ei pitäisi ainakaan näkyvästi tukea sellaista.

Vaan eiköhän tämä asia ole takana, jahka asialliset nuhtelutoimenpiteet on suoritettu. Arhinmäki on fiksu mies, eikä tee tätä toiste.