Körteillä liberaalia asennetta tasa-arvoista avioliittolakia kohtaan (juttukommentit)

 • 1 / 5
 • ERKKI - VAASA
 • 12.5.2013 12:58
Jeesus kehoitti seuraajiaan keskinäiseen rakkauteen ja toisten ihmisten kunnioittamiseen.
Itsekin körttiläisiin tutustuneena uskallan sanoa että heidän asenteissaan keskeisellä sijalla on nöyryys ja “arka tunto” johon ei kuulu omalla uskolla pöyhkeily ja sen avulla tapahtuva kanssaihmisten leimaaminen vaan oma hengellinen kasvu!
Tämä jos mikä on aitoa, erilaiset ihmisetkin huomioivaa, todellista kiristillisyyttä ja siitä pitäisi kaikenlaisten, uskonsa paremmuudella “poikkeavia” ihmisediä leimaavien ja tuomitsevien “kiihkiksien” ottaa oppia typerän “kiivailemisen” sijaan!
 • 2 / 5
 • human
 • 12.5.2013 14:03
Noista maailman uskonnoista sikhiläisyyskin on potentiaalisen tasa-arvoinen, myöskin seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Sikhien uskontohan uskoo yksijumalaisuuteen, mutta heidän jumalallaan ei ole tiettyä persoonaa eikä olomuotoa. Heillä sama pätee myöskin ihmisiin, eli naisia ja miehiä ei niin erotella ihmisinä. Heidän uskontokirjansa ei missään sanallakaan käsittele, eikä tuomitse, erikseen seksuaalivähemmistöjä. Ja he uskovat 'sielujen yhtymiseen'.

Heissäkin on hlbt-ihmisiin nurjasti suhtautuvia, mutta heidän keskeiset opintahonsa ovat myös olleet tasa-arvon kannalla, näissäkin asioissa. Sikhien uskonnollinen maailmanneuvosto mm. puolsi aikoinaan Kanadan tasa-arvoista avioliittoa. Britanniassa taas heissä on ollut osaksi vastustajia ja puoltajia - uskonopillisesti heiltä ei löydy ainakaan tuomioita, eikä eriarvoistamistakaan.

Sikhiläisyyshän on lähtöisin Intiasta 1500-luvulta, missä he vastustivat hindujen eriarvoistavaa kastijärjestelmää, tuonaikaisten islamilaishallitsijoiden valtaa, halal-teurastusta, pyhiinvaelluksia ja uskonseremonioita uskonnossa epäolennaisina jumal-yhteydelleen.

Toki heidänkin uskomustaakkanaan on vanhat kirjoitukset, joita he käyttävät ja siten hekin ovat uskonnon aikajarraamisen elämisen koukussa, mutta eivät niin pahasti kuin 'sanaakaan muuttamattomiin' abrahamisiin kirjoituksiin nojaavat.

Sikhit eivät pidä muita/omaa uskontoa sinällään muita parempana, eivätkä harrasta mitään aktiivista käännytystyötä, mikä on suuri ansio heille. Heillä keskeistä on se oma henkinen kasvu, ahkeruus, lähimmäisistä välittäminen, ihmiset osana muuta elävää maailmaa - eli he ovat poimineet tietyllä tapaa hedelmällisesti rusinoita ihmiskunnan uskontopullakakuista.
Sikheillä ei ole papistoa, vaan heidän uskon-seurakuntansa on tasa-arvoinen ja ainakin periaatteessa spontaani.

Heillä toki on tiettyjä guru-juttuja ja asustejuttuja, kuten turbaanin pitäminen miehillä ja tosi guruilla kroppakarvojen ajelemattomuus, mutta niissä ei ole naisten sortamista, eikä pakottamista, kuten abrahamisilla äijäuskomuksilla esiintyy.
Sikhit pyrkivät välttämään tupakan, alkoholin ja huumaavien aineiden käyttöä, eikä heidän ruokansa ainesten alkuperään tai valmistukseen saa liittyä mitään uskontorituaaleja, ei mitään uskonnollista teurastusta tms.

sikhiläisyys: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sikhil%C3%A4isyys

uskonnot, sikhiläisyys: http://www.uskonnot.fi/uskonnot/view.php?religionId=14

sikhiläisyys ja homoseksuaalisuus: https://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality_and_Sikhism

Kommenttia muokattu: 12.05.2013 klo 14:18
 • 3 / 5
 • Pete
 • 12.5.2013 16:35
Sikhit ovat myös perinteisesti sotilaita. Intian asevoimista ja poliisi- ja turvallisuusorganisaatioissa palvelevista sikhejä on heidän prosentuaaliseen väestömääräänsä verrattuna huima yliedustus. Samoin on muuten Iso-Britanniassa, jossa intialaisperäisistä sotilaista ja poliiseista valtaosa on sikhejä.
Iso-Britanniassa muuten sekä sikhipoliisit- että sotilaat saavat käyttää turbaania, toisin kuin meidän HSL:n bussikuskit...

Körttiläisistä vielä; en ole asiasta aivan varma, mutta ymmärtääkseni meidän körttiläisemme ovat jokseenkin samaa joukkoa kuin USA:n kveekarit ja "shakerit", jotka ovat jo 1800 -luvulta alkaen puolustaneet samaa sukupuolta olevien liittoja.

EDIT: Olen tainnut tavata huonoja sikhejä, kun ei heistä kukaan tapaamani (YK:n hommissa ja Iso-Britanniassa) ole lasiin sylkenyt. Kaitpa se on niin, että kaikkia uskontoja voi harjoittaa hartaasti tai vähemmän hartaasti ;-D

Kommenttia muokattu: 12.05.2013 klo 16:41
 • 4 / 5
 • Public eye
 • 12.5.2013 22:55
Kaikkia uskontoja voinee harjoittaa keskittyen olennaiseen, eli pyrkimällä itse tulemaan parmmaksi ihmiseksi ja tekemään hyviä tekoja muille.
 • 5 / 5
 • valtsu_Kalliossa
 • 13.5.2013 1:42
On hyvä olla liittämättä körttiläisyyttä mukaan kun puhutaan fundamentalisista herätysliikkeistä, jotka pyrkivät enemmän tai vähemmän sortamaan vääräuskoisina pitämiään. Körttiläisyys ei ole sellainen liike, vaikka kuvitelmat vanhoista körttivaatteista sellaisia mielikuvia loisivatkin.