Maailman aids-päivää vietetään 1. joulukuuta (juttukommentit)

Olipas outo kampanja, osallistumalla Aidspäivään pidän Aidsin vihaisena.

Eikö Aidsia enää taltuteta, vaan se pidetään ärhäkkäänä askartelemalla itse Red Ribbon? Söpöä.. Tietoisuutta levitettiin samoillavanhoilla fraaseilla ja nauhoilla. Maailmanaidspaiva.fi-sivusto otti esille sentään PrEP-suojalääkityksen Hivin ABC osiossa, niukasti tosin kantaa ottamatta. Hassua sinänsä, että PrEP on ollut keskiössä ympäri maailmaa Hivin ehkäisyssä.
Aids-tukikeskus vaihtoi nimensä Hiv-tukikeskukseksi, edistystä on tapahtunut ja käsitteet muuttuvat sen myötä. Ehkä kohta vietämme Hiv-päivää ja muistelemme Aids-kriisiä asiankuuluvasti menneisyyteen kuuluvana asiana.

En avaa uutista, joka johti väittelyyn erään kanssainttelijän kanssa Prep:n merkittävyydestä, uutinen Briteistä puhukoot puolestaan.

http://www.aidsmap.com/The-UKs-largest-sexual-health-clinic-saw-a-40-drop-in-new-HIV-infections-this-year/page/3106754/
  • 3 / 8
  • Yesman
  • 13.1.2017 17:18
1. seuranta-ajan syfilistartunnat pysyivät ennallaan. Kondomi suojaa tehokkaasti syfilikseltä ja muilta sukupuolitaudeilta. Lisähuomio: PrEP on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä kondomin kanssa, joten syfilistartujen muuttumattomuus epäsuorasti osoittaa sen, ettei kondomia käytetty samassa suhteessa kuin PrEPiä.
2. resistenttien HIV-kantojen määrien muutosta ei mainittu. Toivottavasti Lontoolaisklinikat tilastoivat nämä tehokkaasti. Tieto tulee tarpeeseen muutaman vuosikymmenen aikajanalla.
3. seuranta-aika on auttamattoman lyhyt.
4. Lontoolaisklinikat aloittivat "treatment as prophylaxis" -mallin seuranta-aikana. Tämä tehokas malli vähentää HIV-tartuntoja. (Treatment as prophylaxis on hyvä malli, koska se ei johda resistentteihin HIV-kantoihin niin suurella todennäköisyydellä.)
Niin, Yesman...PrEP suojaa hiv-tartunnoilta - ei esimerkiksi syfilikseltä ja muilta tartunnoilta. Hauki on edelleen kala ja kondomi on edelleen kondomi.

PrEP ja "treatment as prevention" (TasP)-mallia tulisi laajentaa kaikkien saataville, uutinen Lontoosta tukee tätä.
  • 5 / 8
  • Yesman
  • 15.1.2017 7:59
Jos tarkoitat PrEP:llä Truvadaa ilman kondomia, niin sitä ei vielä pitäisi laajentaa kaikkien saataville, koska data on auttamatta vielä liian köykäistä. Vasta aika kertoo, miten asia vaikuttaa resistensseihin HIV-kantoihin. Olisi ollut erinomaista, jos kokeilu olisi rajoitettu yhdelle mantereelle aluksi.

"Treatment as prevention" sen sijaan on malli, josta on dataa useilta vuosilta. Seuranta aloitettiin aikoinaan Afrikassa.

Jos tarkoitat "kaikkien saataville" sitä, että Suomessa valtion tulisi asettaan Truvadan virheellinen käyttö (ilman kondomia) korvauksen piiriin, joka oli aiemman väittelymme lähde, niin ei edelleenkään. Sen sijaan valtio voisi asettaa korvauksen piiriin kondomin. Sitä ei toki voi estää, jos joku haluaa käyttää omalla kohdallaan omakustanteisesti farmakologista HIV-preventiota.

Sekä HIV:n että muiden sukupuolitautien preventiossa kondomin käyttö on edelleen ylivertainen niin tehokkuudeltaan kuin kustannuksiltaankin. Suomessa kondomin käyttö nuorten keskuudessa onkin verrattain korkealla tasolla esim. tiedotuskampanjoiden vuoksi.

Kommenttia muokattu: 15.01.2017 klo 08:16
Tarkoitan edelleen, että jokaisella tulisi olla mmahdollisuus tehdä "nykydatan" perusteella oma valintansa, mitä kukin tekee "virheellisesti" tai "oikein". Ja jos jokin taho luokittelee jonkin taho riskiryhmäksi, sen tulisi tehdä kaikkensa jotta näin ei olisi (Norjan malli). Edelleen en muutu seksuaalietiikkaan, vaan riemuitsen näistä edistystä kuvaavista uutisista.


*** Onnittelut, ärsytät minua suunnattomasti yrittäessäsi laittaa minua "ruotuun", keskustewlu kanssasi on turjaa ja en ole täällä keskustelemassa kanssasi. Jos sinulle vain sopii, niin tästä lähtien aion ignooreta sinut täysin, hyvä Peesaajamies ja toivon sinulta samaa. Taidankin jatkossa vastata sinulle mitä se pikku possu joulun alla Mäkkärin mainoksessa huutaa...jotenkin se muistuttasa sinua.
  • 7 / 8
  • Yesman
  • 15.1.2017 17:21
Harmillita, että olet ärsyyntynyt.

Jatkan tarvittaessa PrEP:iin liittyvän kirjoittelusi ja linkittelysi tasapainottamista neutraalilla informaatiolla. Tämä on tärkeä asia ymmärtää ja se koskee erityisesti homomiehiä.

Yksilön (ja yhteisönkin) valinta voi olla virheellinen. Se voi olla karhunpalvelus sekä itselle että muille. Käsite riskiryhmä toimii myös varoittimena muille. Etiikalta et voi välttyä, jos kirjoittelet terveydestä, sairaudesta, sen hoidosta, sen preventiosta ja julkisesta terveydenhuollosta resursseineen. Kehotan tutustumaan näihin.