Regnbågshelgen 2012: Brunssin ohessa puhuttiin ikääntyneiden tavoittamisesta (juttukommentit)

  • 1 / 1
  • human
  • 7.10.2012 23:06
Vaikuttavina tekijöinä vanhuuden hoivapalveluita tarvitsevilla HLBTI-ihmisillä on varmasti sekin, että heidän tuttavapiirinsä voi hyvinkin koostua myös heteroihmisistä ja heillä saattaa olla myös dementiavaivoja - joten ainakin vanhustenhoivalaitoksiin muutenkin liittyvä "ongelma", joutua uuteen ympäristöön, uuteen ihmisjoukkoon, ehkä dementian kanssa, on moniulotteinen asia. Siihen liittyy sekä sopeutumista, että yllättäviä käytännön tilanteitakin.

Dementia kun on varsin yllättävää, kuten eräs tuttu äskettäin kertoi huomanneensa elossa olevan toisen vanhempansa dementia-oireet, kun hänen vanhempansa oli yllättäen laittanut kaupasta ostamansa makaronipussin pakastimeen - kuten leivonnaiset joskus, hän oli selittänyt. Jokainen voi vain kuvitella, mitä vastaavaa oman emotionaalisseksuaalisuutensa kanssa voi dementiassa sattua ja tapahtua.

Viisainta kuitenkin, vanhuuden varalta ja muutenkin, meistä itsekunkin huolehtia siitä, että hoitotestamentti on tehty, ihan siltä varalta, jossei itse halua esim. vuosikausia lojua vain vuoteenomana. Oman tahtonsa sen tilanteen varalta voi illmaista hoitotestamentilla jo etukäteen.