Esitys tasa-arvoisesta avioliittolaista eduskunnalle (juttukommentit)

  • 1 / 7
  • annepanda
  • 8.2.2012 14:30
Keskustelutilaisuus aiheesta Tampereella 13.2:

Mihin unohtui tasa-arvoinen avioliittolaki?
-Keskustelutilaisuus seksuaalivähemmistöjen oikeudesta tasa-arvoiseen avioliittoon

Maanantaina 13.2.2012 kello 18-20
Työväenmuseo Werstas
(Väinö Linnan aukio 8, Tampere)

Keskusteluun osallistuvat:
-Tuija Brax, kansanedustaja, ent. oikeusministeri
-Oras Tynkkynen, kansanedustaja
-Hilkka Olkinuora, rovasti ja kirjailija
-Pia Puu Oksanen, Amnestyn Suomen osasto, Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija
-Outi Hannula, SETA ry:n puheenjohtaja
-Riku Karppinen, Pirkanmaan Setan hengellisen ryhmän vetäjä
-Keskustelua johtaa Päivi Sinkkonen, Tampereen Seudun Vihreät Naiset ry:n puheenjohtaja


Tsekkaa myös fb:ssä: https://www.facebook.com/events/274477279281492/

Tervetuloa keskustelemaan homohistorian koonneen Työväenmuseo Werstaan auditorioon tasa-arvoisen avioliittolain mahdollisuuksista toteutua vielä tällä hallituskaudella. Edustettuina ovat asiaa ajaneet kansanedustajat, eri kansalaisjärjestöt kuten Seksuaalinen tasavertaisuus ry, Suomen Amnesty ja kirkko.

Tasa-arvoisella avioliittolailla tarkoitetaan lakimuutosta, jonka myötä myös samaa sukupuolta olevat parit voisivat mennä naimisiin keskenään. Tasa-arvoinen avioliittolaki pudotettiin hallitusneuvottelujen ulkopuolelle uutta hallitusta koottaessa. Kysymystä on edistetty eri valiokunnissa kansanedustajien tekemän aloitteen pohjalta. Aloitteen sisältö julkistettiin 28.9.2011, jolloin siihen alettiin kerätä nimiä eduskunnassa. Ryhmä kansanedustajia, johon kuuluu edustajia kaikista muista hallituspuolueista paitsi Kristillisdemokraateista, jätti 8.2.2012 eduskunnan kansliaan lakialoitteen tasa-arvoisen avioliittolain säätämiseksi. Myös useat kansalaisjärjestöt ovat ottaneet kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat olleet julkisessa keskustelussa voimakkaasti esillä vuodesta 2002 lähtien, jolloin samaa sukupuolta olevien olimahdollista ensimmäistä kertaa rekisteröidä parisuhteensa. Rekisteröity parisuhde on avioliitosta erillinen oikeudellinen instituutio, jonka uusi avioliittolaki kumoaisi. Tasa-arvoinen avioliittolaki vähentäisi byrokratiaa asettaen parit oikeudellisesti samalle viivalle sukupuolesta huolimatta. Avioliittolaki takaisi samaa sukupuolta oleville pariskunnille muun muassa oikeuden yhteiseen adoptioon ja turvan sateenkaariperheiden lapsille. Lakimuutos koskisi siviilivihkimistä. Uskonnolliset yhdyskunnat voisivat jatkossakin päättää kirkollisen avioliiton solmimisesta ja siihen liittyvistä ehdoista.


Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!


Lisätietoa: Päivi Sinkkonen, paivi.sinkkonen@vihreat.fi, 050 541 4896
  • 3 / 7
  • human
  • 8.2.2012 17:59
Nyt voisi olla hyvä aika koota vähän rahaa ja lähettää Eduskunnalle 200 vaaleanpunaista ruusua Ystävänpäiväksi - tasa-arvoisesti sekä tasa-arvoista avioliittolakia kannattaville että muuten vaan rakastavillekin.
(kansanedustajiahan on 200)

http://farm3.staticflickr.com/2407/2517609857_0a3bbf53fa_z.jpg?zz=1

http://www.sendflowerstochennai.com/images/roses13.jpg

http://www.catchallhere.com/category_images/SPECIAL_Arrangement/RJF-1249.jpg

Eli tasa-arvoista avioliittoahan kannattaa täysini/liki Eduskunnassa 114 kansanedustajaa, sillä täällä on lista niistä kansanedustajista (yht. 38), jotka viime kevään Eduskuntavaalien Ylen vaalikoneessa kannattivat täysin (9) tai jokseenkin paljon (29) tätä kysymystä, mutta eivät ole allekirjoittaneet tuota lakialoitetta tasa-arvoisesta avioliitosta:

”Rekisteröityneille homopareille pitää kuulua kaikki samat oikeudet kuin avioliiton solmineille heteropareille?”

Tuossa vaalikonekysymyksessä tosin on se ongelma, että siinä puhutaan sekä rekisteröidystä parisuhteesta että avioliitosta erillisinä ja niiden samoista oikeuksista, eikä samasta avioliitosta kaikille.

http://blogit.hs.fi/hsnext/nama-kansanedustajat-muuttivat-mieltaan-tasa-arvoisesta-avioliittolaista


Tässä taas on hyvät kansanedustajalistat, nimineen ja kuvineenkin, Eduskunnan istumajärjestyksestä:

http://1.bp.blogspot.com/-ze8n8e3sy4A/TfHPn7qr3RI/AAAAAAAACEY/cGyWVxeV524/s1600/eduskunnan_istumajarjestys_2011_kuvat_p.gif

http://2.bp.blogspot.com/-xHAfMvOCtes/TfCeYWCR1nI/AAAAAAAACEQ/yr2BKgViRMk/s1600/eduskunnan_istumajarjestys_2011_kuvat_p.jpg

Tuo lakialoitehan mennee nyt hukkaan, mutta eikös nyt tullut uusi mahdollisuus saada nimien keruulla kansalaisaloitteella lakiehdotuksia eduskunnan käsittelyyn?

Kommenttia muokattu: 08.02.2012 klo 23:34
Jossain muualla asia hoidettiin muutama tunti sitten.

Luoteis-Yhdysvalloissa Tyynenmeren rannalla sijaitsevan Washingtonin osavaltion (asukkaita 6,8 miljoonaa, pääkaupunki Olympia, suurin kaupunki Seattle) edustajainhuone hyväksyi juuri hetki sitten tasa-arvoisen avioliittolain äänin 55-43. Senaatti hyväksyi lain jo aiemmin, ja kuvernööri Christine Gregoire, joka oli itse myös ajamassa avioliittolakia, allekirjoittaa sen heti kun ehtii.

Nyt siis 7 osavaltiossa ja pääkaupunkialue Washington DC:ssä on voimassa tasa-arvoinen avioliittolaki.

http://seattletimes.nwsource.com/html/localnews/2017459861_gaymarriage09m.html

http://blog.seattlepi.com/seattlepolitics/2012/02/08/house-approves-same-sex-marriage/

Kommenttia muokattu: 09.02.2012 klo 05:14
  • 6 / 7
  • human
  • 9.2.2012 21:17
Noitten tasa-arvoa kannattavien kansanedustajien listojen myötä lakiuudistusta vastustavilla on samalla lista, jossa olevia he pommittavat.

Nyt pitäisi tehdä myös ehdottomasti lista niistä kansanedustajista, jotka lakia vastustavat ja olla heihin yhteydssä, asiallisesti ja henkilökohtaisestikin, jos mahdollista.
YLE:n Tampereen Rariossa oli äsken mielenkiintoinen keskustelu, johon osallistuivat kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihreät) ja kansanedustaja Leena Rauhala (kristillisdemokraatit).

Aluksi keskusteltiin ihan asiallisesti kuntaliitoksista, mutta seuraava aihe eli tasa-arvoinen avioliittolaki olikin sitten toisenlaista.

Kristillisdemokraattien Rauhala väitti, että hallitusneuvotteluissa päätettiin olla ajamatta tasa-arvoista avioliittolakia, ja Rauhalan mielestä päätöstä pitäisi kunnioittaa. Tärkeintä Rauhalan mielestä on se, että kunnioitetaan niiden mielipidettä, joiden arvomaailmaan kuuluu vain naisen ja miehen välinen avioliitto jne. Rauhala esitti lisäksi sen meidän vastustajien tavanomaisen fraasin, että miksi tätä asiaa käsitellään nyt, vaikka olisi tärkeämpiäkin asioita.
Ei siis mitään uutta Rauhalalta, huoh.

Oras Tynkkynen oikaisi ensin Rauhalan väärinkäsityksen kertomalla, että hallitusneuvotteluissa ei kielletty mitään, vaan annettiin vapaat kädet kansanedustajille tehdä parhaaksi katsomallaan tavalla. Tynkkynen kertoi lisäksi tuntevansa lukuisia kansanedustajia, jotka kannattavat lainmuutosta vaikka eivät allekirjoittaneetkaan sitä puoltavaa ehdotusta.
Tynkkynen ilmaisi lisäksi kannattavansa demokratiaa eli kansanedustajille pitää ehdottomasti antaa tilaisuus äänestää avioliittolaista, koska se kuuluu nimenomaan kansanedustajien tehtäviin.

Toimittaja ei tyytynyt Rauhalan kielteiseen vastaukseen, vaan joutui kahteen kertaan tiukkaamaan, keneltä se on pois, jos kaikilla on samat oikeudet. Eihän uskonnollisia yhteisöjä velvoiteta vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.

Rauhala ei kehdannut kaivaa esiin Raamattuaan, vaan selitteli edelleen ympäripyöreitä siitä, kuinka toisin ajattelevien arvomaailma on otettava huomioon ja niin edespäin.
---

Leena Rauhalasta vielä sen verran, että hän on laatinut kirjallisen vaatimuksen eduskunnalle, että evoluutioteoria eli kehitysoppi lajien syntymekanismista pitäisi siirtää pois biologian opetusohjelmasta. Tilalle tulisi ottaa totuutena esitettävä kreationismi eli luomisoppi, jonka mukaan ylimaallinen ihmeolento loi heteronaisen ja heteromiehen noin 4000-6000 vuotta sitten. Saman huuhaaopin mukaan homot, biseksuaalit jne. ovat sairaita ja syntisiä, jotka pitäisi parantaa.
Rauhala on myös jättänyt eräästä nuorten kirjasarjasta tutkintapyynnön keskusrikospoliisille, sillä Rauhalan mielestä siinä on liikaa seksiä, vaikka kukaan muu ei sitä kyseisestä kirjasarjasta löytänyt.
Ja niin edelleen…
---
Lisäsin vielä Rauhalan puheenvuorossaan esittämän fraasin.

Kommenttia muokattu: 13.02.2012 klo 10:18