USA: Vetoomustuomioistuimen päätös - Proposition 8 oli perustuslain vastainen (juttukommentit)

Jotkut lakiasiantuntijat ovat sitä mieltä, että vetoomustuomioistuimen päätös on niin tarkasti rajattu, että se koskee ainoastaan Kaliforniaa eikä sitä tulla siksi käsittelemään liittovaltion korkeimmassa oikeudessa Washington DC:ssä. Aika näyttää, mitä tapahtuu.

Meidän puolen lakimiehet pitävät päätöstä historiallisena. Nyt ensimmäisen kerran liittovaltion tuomioistuin päätyi siihen, että avio-oikeus kuuluu perustuslain mukaan jokaiselle.

Päätös pohjautuu myös korkeimman oikeuden ratkaisuun vuodelta 1996. Sen mukaan enemmistö ei saa ottaa pois vähemmistön oikeuksia ilman oikeutettuja perusteita.

Sateenkaarikansa juhli San Franciscossa niin liittovaltion oikeustalolla kuin kaupungillakin. Seuraavassa SF:n päälehden artikkeli, jossa kymmeniä kuvia sekä muutama video.

http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2012/02/07/BA1H1N3T1H.DTL
  • 3 / 3
  • Roskakuski
  • 9.2.2012 11:13
Homoliitot tulevat tämän päätöksen ansiosta laillisiksi Kaliforniassa kahden viikon määräajan jälkeen. Vetoomustuomioistuin nimenomaan ei ottanut kantaa samasukupuolta olevien liittojen perustuslaillisuuteen , ainoasta laittomaan eriarvoisuuteen avioliittokysymyksessä, Perusteluissa sanottiin ettei Prop. 8:lla ollut mitään aitoja perusteluja, vain tarkoitus asettaa eri ihmisryhmät eriarvoiseen asemaan.

Korkein oikeus saattaa odottaa päätöstä jostain muusta osavaltiosta jossa pureudutaan itse homoliittojen oikeutukseen. Tasa-arvoinen kohtelu lainsäädännössä, jota nyt käytettiin perusteluna on käsitelty jo korkeimmassa oikeudessa.