Suomessa toimiva eheytysguru: Homotunteet eivät katoa, mutta vähenevät (juttukommentit)

 • 1 / 9
 • Tero Kankaanperä
 • 19.9.2011 9:15
Aamulehti näkyy ottaneen kaikenlaisen sonnanlapioimisen seksuaalivähemmistöjen niskaan ihan sydämenasiakseen. Onko tietoa päätoimittajan taustoista?
 • 2 / 9
 • Onnellinen mies
 • 19.9.2011 14:59
Tuosta homoseksuaalien "eheyttämisestä" tulee mieleen monenmoista kuten mm. kansansatu Hiiri kissalle räätälinä. Toinen on kertomus ukosta ja akasta, jotka väen väkisin koettivat kasvattaa kuusen taimesta koivun tainta. Ei onnistunut. Aika kului ja juttu kuopattiin. Kun elämässään kumartaa yhteen suuntaan, tulee oitis joku huomauttamaan kuinka väärässä olet. Kumarrat anteeksi pyydellen huomauttajalle ja eipä aikaakaan, kun jo olkapäällesi koputetaan ja huomautetaan syntisestä kurjuudestasi ja sanotaan kontalleen menon asiaa auttavan ja "eheyttävän". Ei auta. Ylös on noustava ja katsottava elämän- ja ihmisyyden arvoja tässä ajassa avoimin silmin. Joten elämän ohjaimet omiin käsiin, se auttaa. Nykymaailmassa on näistä asioista jo runsaasti asiallista ja vankkaa tietoa. Sen hankkimiseen ja omaksumiseen tarvitsee minimissään kohtuullista sisälukutaitoa ja hitusen verran ymmärrystä lukemansa oivaltamiseen ja sitten elontielle ja elämän parvekkeelle moikkaamaan muita elontiellä kulkijoita arvostaen, rakastaen ja kunnioittaen itseään ja ollen ainakin hitusen verran ylpeä omasta seksuaalisuudestaan ja seksuaalisesta suuntauksestaan oli se sitten sitä tai tätä. Sitä toivon jokaiselle miestä rakastavalle miehelle ja naista rakastavalle naiselle.
 • 3 / 9
 • Hannu, Tre
 • 19.9.2011 15:06
Nokia Missio, Markku Koivisto ja Aslan ovat aiheuttaneet täällä niin paljon keskustelua ja kirjoittelua, että oli vaikea päättää, mistä aloittaisi ja mitä kertoisi. Yritetään.

Sekä Aamulehti että kaupunkilehdet Tori, Tamperelainen ja Pirkanmaan Sanomat ovat suhtautuneet melko kriittisesti Nokia Missioon ja lahkon käsityksiin. Tamperelainen tiesi kertoa, että talousongelmien takia rajusti organisaatiotaan uusinut Nokia Missio ry on irtisanonut toiminnanjohtajaa lukuun ottamatta kaikki työntekijänsä. Tampereen paikallisseurakunnan johtaja Aro-Heinilä, joka on Koiviston manttelinperijä, tietenkin kieltää joukkopaon lahkosta.

Kaupunkilehti Torin päätoimittaja Sasu Karjalainen kertoo pastorin kujanjuoksusta.” Koivisto rikkoi sääntöjä, jotka hän oli itse laatinut. Kaapista tultiin ulos saranapuolelta. Yhden ihmisen karisman ympärille syntyneillä liikkeillä on taipumus nousta ja kaatua johtajan mukana. Jos suuria fiiliksiä ei ole enää tarjolla, massat eivät lähde enää liikkeelle”. Päätoimittaja haluaisi myös tietää, mitä ”keskittyminen eheytymisprosessiin” tarkoittaa käytännössä.

Toisessa artikkelissa toimittaja Karjalainen paneutuu Nokia Missio ry:n (liikevaihto noin 1,5 miljoonaa e), NM Churchin (noin 300 000 e) ja Nokia Missio Kustannus Oy:n (liikevaihto noin 138 000 e; vähentynyt puoleen kolmen vuoden aikana) rahavaikeuksiin. Otsikkona on ”Seksi sotkee bisnekset. Koiviston poistuminen näyttämöltä vie medianäkyvyyttä”.

Aamulehti on samantapaisten uutisten lisäksi kirjoittanut eheytyspuoskaroinnista, Aslanista ja NM:n Aro-Heinilästä. Pääkirjoitussivulla toimittaja Mikko Pulliainen kirjoittaa otsikolla ”Eheyttäkää tätä” muun muassa: ”Aro-Heinilän mukaan ”homouden nousu on jonkinlainen trendi”. Onhan se trendi, joo. Sama trendi, jonka seurauksena ihmisiä ei enää polteta roviolla. Ja kun miehet suhtautuvat sukupuolivähemmistöihin julkisesti tällä tavalla, he leikkivät toisten ihmisten elämällä vastoin parempaa tietoa. Eihän se, että kyse voi olla vilpittömästä uskosta, velvoita meitä muita vaikenemaan.”

Rovasti Hilkka Olkinuora kuvailee kristillisten järjestöjen eheytystoimintaa: raakaa ja julmaa. Aslanin toiminta on Olkinuoran mukaan Raamatun vastaista ja evankelis-luterilaisen kirkon laajasti paheksumaa toimintaa. – Se sotii täysin kristillistä ihmiskuvaa vastaan. Ihminen on Jumalan luoma ja sellaisenaan hyvä. Se on myös perustuslain vastaista. Suomen lainsäädäntö ei hyväksy tunkeutumista ihmisen yksityiseen elämään, toteaa Olkinuora Aamulehden haastattelussa.

Psykologi Sami Eloranta kirjoittaa psykologien ja psykiatrien käsityksestä AL:ssä: Homouden eheytyshoidot ovat haitallisia. - Artikkelissa ei ole meille mitään uutta, joten ei siitä sen enempää.

AL:n arvostettu toimittaja Matti Mörttinen kirjoittaa otsikolla ”Eheyttäminen” on ahdistelua uskon varjolla: ”Uskonyhteisöissäkin rikotaan ihmisoikeuksia. Mistä muustakaan on kyse, kun saarnastuolista julistetaan homoseksuaalit tuomitsevaa sanomaa? Tai kun ihmisiä ryhdytään määrätietoisesti parantamaan ja ”eheyttämään” ominaisuuksista, joita ei voi pitää sairauksina eikä epänormaaliuksina. Uskonyhteisöjä ei ehkä saada oikeudessa tuomiolle kaikista niissä tapahtuviksi väitetyistä rikkeistä, mutta moraalista vastuuta perätään yhä enemmän.” Artikkelissa on myös Setan pääsihteerin Aija Salon kommentit.

Kavereitteni ja tuttavieni suhtautumista voi kuvata sanoilla hämmennys ja epäusko. Niin sanottujen tavallisten ihmisten on vaikea uskoa, että tässä kaupungissa todella toimii 1600-luvun käsityksiin pohjautuvia nais- ja homovihamielisiä järjestöjä kuten Nokia Missio ja Aslan.
***

Tämän vuoden keväällä en vielä tiennyt, että naapurikorttelissa kokoontuu NM Church, ja että sen viereisessä korttelissa Hämeenpuistossa NNKY:n tiloissa Aslan järjestää eheytyspuoskarointia. Johtuu varmaan lapsellisesta olettamuksestani, että kaikki paha tapahtuu jossain muualla.
***

Aamulehden uusimmassa sunnuntailiitteessä Asiat (18.9.2011) on neljän sivun juttu Vapaakirkon hurmahenkisestä tilaisuudesta, jossa Suomen johtava ”eheytyskouluttaja”, Aslanin Andy Chambers vaimoineen levittää valheita homoudesta. Aamulehti oli lähettänyt tilaisuuteen TreSetan aktiivin Riku Karppisen. Koska artikkeli on pitkä, jokainen voi itse tutustua Chambersien ja muiden kiihkouskovaisten puoskarointiin sekä homoaktivisti Karppisen käsityksiin. Kiinnostuneille tiedoksi, että 6 kuukauden homonparannuspuoskarointikurssille osallistuminen maksaa 450 e. Homoseksuaalisuudesta ”pääseminen” kestää vähintään 3-5 vuotta, Chambersit väittävät. –Hengenvaarallista puoskarointibisnestä.

Lopuksi vielä asiantuntijan käsitys, joka sisältyy edellä mainittuun AL:n nelisivuiseen juttuun. Psykologi ja tutkija Jussi Valtonen sanoo suoraan: ”Muutos on mahdoton. ”Eheytymisestä” ja ”korjaantumisesta” puhuminen on myös harhaanjohtavaa ja väärin, jos kyse on yrityksestä muuttaa asiakkaan seksuaalista suuntautumista. Homoseksuaalisuus on normaalin, terveen seksuaalisuuden yksi muoto”, toteaa Valtonen.
 • 5 / 9
 • Jallu
 • 20.9.2011 0:10
Mutta eihän tuossa Aamulehden jutussa mitään "sontaa seksuaalivähemmistöjen niskaan" lapioitu, pikemminkin päinvastoin: aika (ansaitun) huvittavassa ja kyseenalaisessa valossa näytetään koko eheytysshow. Oli mielestäni hyvä artikkeli - hienoa, että homojen/homouden vastustajien "rationaalinen sumuverho" riisutaan ja näytetään touhu sellaisena pelleilynä kuin se pohjimmiltaan onkin.
Itsekin olen vähän sitä mieltä, että asiat pitää nostaa esiin ja näytille. Vasta sen jälkeen on mahdollista julkisesti niitä ruotia ja arvottaa järkeväksi taikka järjettömäsi.

Minä en näe vaikenemista ratkaisuksi.
 • 7 / 9
 • Hannu, Tre
 • 20.9.2011 19:27
Kyseinen hurmahenkien huuhaashow järjestettiin torstaina 15.9. Jyväskylässä. Pari kysymystä:

1. Mitä Keskisuomalainen-lehti kirjoitti?
2. Entäpä kaupunkilehdet?
3. Mitä paikalliset lehtikommentoijat kirjoittivat?
4. Kävikö niin, että Keski-Suomen tiedotusvälineet osoittvat hyväksyntänsä vaikenemisellaan? Ovatko Aslan ja Vapaakirkko oikeassa keskisuomalaisten mielestä?
5. Entäpä Jyväskylän Setan aktiivit? Ovatko jo vaipuneet talvihorrokseen, koska mitään ei kuulu?

Ihan vaan uteliaisuuttani kyselen.
 • 8 / 9
 • Hannu, Tre
 • 22.9.2011 17:27
Aslanin tarkoituksena on ilmeisesti pyrkiä sertifioiduksi homovihajärjestöksi.

Aamulehden sivulla B 19 (ke 21.9.) Ari Puonti, joka on merkinnyt tittelikseen ´TM, Aslan ry:n kouluttaja´, kirjoittaa muun muassa, kuinka ”homoliikkeen seksuaalipolitiikka on ulottunut myös mielenterveysalalle”. Hän kertoo harkituin sanakääntein, kuinka hänen kuvaamansa prosessi voi muuttaa seksuaalista suuntautumista. Hänen tekstinsä on tarkoituksellisen harhaanjohtava, ja nostaa konservatiivisen kristillisyyden kaiken yläpuolelle. Koko teksti on niin etova, että en halua sitä enempää kommentoida. Jokainen voi itse tutustua.

Vaikuttaa siltä, että kyseessä on homovihamielisten kiihkouskovaisten liiketoimi. Epävarmoille homoille vakuutetaan, kuinka homous on synti ja sairaus. Sen jälkeen aloitetaan homonparannuspuoskarointi. Kuten on käynyt ilmi, yksi puolen vuoden kurssi maksaa 450 e, ja ”homoudesta pääseminen” vaatii 3 – 5 vuotta. Kyseessä on mielestäni valehtelu ja varastaminen. Lisäksi puoskarointi on vahingollista. Onko tosiaan niin, ettei asiaan voida puuttua lainsäädännön keinoin?
 • 9 / 9
 • just surfing
 • 11.11.2011 15:40
Hannu, Tre: "Kiinnostuneille tiedoksi, että 6 kuukauden homonparannuspuoskarointikurssille osallistuminen maksaa 450 e. Homoseksuaalisuudesta ”pääseminen” kestää vähintään 3-5 vuotta, Chambersit väittävät. –Hengenvaarallista puoskarointibisnestä."

- Kuluttajavirastoon tai viranomaisten huijaustenvastaiseen verkostoon voi ottaa yhteyttä, jos puoskarointipalvelu on kaupallinen.