Ylen Homoillan Sporttivartti osui asiaan (juttukommentit)

Erittäin loistava kirjoitus! Itse koen urheilupiirien olevan kirkon jälkeen seuraavaksi homofobisin ryhmä, joka ei pysty perustelemaan käyttäytymistään edes sillä Raamatulla.
  • 3 / 10
  • Ossi Halme
  • 13.10.2010 23:23
Tein juttuun vielä pienen lisäyksen lähinnä yleisöä koskien.

Alleviivataan nyt vielä, että oman kokemukseni mukaan urheilijat on se vahvin lenkki. Joko suomalainen urheilija on fiksu tai sitten olen johdon varrella törmännyt vain valosarjan kirkkaimpiin lamppuihin. Väitän että ainakin ammattilaispuoli on huono kasvualusta urheilun rasismin ja homofobian kaltaisille kielteisille ilmiöille. Tietysti ammatti-ihmisiltä voi sellaista jo odottaakin. Not a big deal -suhtautumista siis.

Fanikulttuuri taitaa olla meillä vähän laimeaa, mutta kyllä urhot ovat se avaintekijä siinä, että miten suhtaudutaan eri asioihin. Jos korkean (tai miksei matalammankin) profiilin tekijämies heittäisi, että "homofobia jää reppanankin alapuolelle", niin kyllä sellaisilla kommenteilla luutataan pöytää. Edellyttäen ettei journalismin petäjät hyppää lauseen yli suoraan lopputeksteihin.

Kommenttia muokattu: 14.10.2010 klo 01:39
Ossi: "Väitän että ainakin ammattilaispuoli on huono kasvualusta urheilun rasismin ja homofobian kaltaisille kielteisille ilmiöille."

Kuinka tämä lauseesi tulisi ymmärtää? ;-)
Kuvitelkaapa, että muutama todellinen maailman huippu tulla pamahtaisi kaapista. Mitä tapahtuisi?

Urheilujärjestöissa on mukana maita, joissa homous on rangaistavaa, jopa kuolemalla. Näissä maissa kuitenkin järjestetään arvokisoja, samoin nykyistä timattiliigaa, esim Qatarissa.

No, urheilija kieltäytyy kilpailemasta maassa jossa häneltä voi lain mukaan lähteä henki, mitä tapahtuu? Häntä ei voida tähän velvoittaa, mutta esim. poisjäänti kilpaiulusarjasta tarkoittaa voiton mahdollisuuksien menoa kilpailusarjassa. Ammattiurheilu on elinkeinotoimintaa.

Päättävätkö urheilukilpailuita järjestävät tahot pudottaa tälläiset maat pois järjestäjien listalta? Syntyisi valtaisa poliittinen kalapaliikki ja osassa maissa mukaan vedettäisiin uskonto ja hihhulit marssisivat kaduilla omia autojaan polttaen.

Urheilijat halutaan pitää kaapissa!
  • 6 / 10
  • Ossi Halme
  • 14.10.2010 12:26
Selkeämmin ja karkeasti yleistäen: ammattiurheilijat (eli 'suorittava porras') on ryhmä, joka osaa ottaa asiat oikein. Poikkeuksiakin varmaan on ja ryhmä toimii eri tavalla kuin yksilöt. Silti he ovat käytännön tasolla se olennainen tekijä, jolla esim. rasismilta on viety kasvualusta monessa lajissa.

Mitä suurempi kattojärjesto ja mitä kansainvälisempi laji, niin sitä paremmin siellä varmaan ollaan ajan tasalla kaikkien syrjintäkysymysten kanssa. Noin esimerkkinä Palloliitto. En tiedä Suomesta kuin yhden täysin kädettömän organisaation, ja sekin on oy eikä järjestö (ja voi olla että he eivät olleet ihan sisälukutaitoisia).

En pidä siitä, että sormi ojossa syytellään. J'accuse! Silti haluaisin jo uteliaisuudeestakin tietää, että missä homma mättää jos tekijämiehet ovat hyviä ja katonharjajärjestö on tehtäviensä tasalla. Kovin suuri ryhmä ei silloin voi olla peikon pitämässä pystyssä ja tukkimassa suita. Enkä usko ongelmien pesivän kauttaaltaan jollain tietylla tasolla. Riittää kun muutama raikkaassa 50-luvun hengessä toimiva vetää kollegansa samalle tasolle.

Maija Paloheimon kanssa olen pääosin samaa mieltä siitä, että Suomi ei muuttuisi autuaaksi jos joku huippu pamahtaa oma-aloitteisesti kaapista. Sen sijaan sellainen/sellaiset voi vauhdittaa sitä, että koko asiaan saadaan viimeinkin terve lähestysmistapa. Se ei tarkoita pukukoppivitsien alasajoa, väliseiniä suihkuun tai saunailtojen lakkauttamista. Se tarkoittaa sitä, että liikkujat -niin harrastajat kuin ammattilaisetkin- voivat keskittää tarmonsa muihin juttuihin kuin kulissien ylläpitoon.

Median osalta tilanne on ristiriitainen. Kansallinen monumenttimme ei saa ruudussaan edes ääneen sanotuksi sanaa 'homofobia' ja nettisivuillakin hakutuloksia on pyöreä nolla. Linjan takana tuskin ovat nuoremman polven journalistit. Katselisin enemmän toimituksen linjanvetäjien suutaan. Minkä ikäisenä sieltä voi pistää eläkkeelle? Maikkarille annan pisteet siitä, että asiaa ei ainakaan netissä lakaista viihde-otsikon alle. Printtimedian tilannetta en tiedä tarkalleen. Veikkaisin, että oma ote aiheeseen puuttuu, jonka johdosta ei sitten paljon kirjoitellakaan. Tuolta osin menen adoptio-oikeuden taakse: toimijoiden pitäisi "adoptoida" itselleen yksi tai useampi vähemmistön jäsen ikään kuin konsultoitavaksi. Valitkaa joku helppo ja asiallinen, ei niskakarvoja kohattavia tyyppejä BB-talosta.

Pallo (kiekko tai muu peliväline) on paljon myös urheilijoiden käsissä. Jos sieltä suunnalta kuullaan ääneen sanottuna tuo 'not a big deal', niin sillä ei voi olla kuin tervehdyttävä vaikutus. Sellainen antaa myös organisaatiopuolelle tavan luistella tilanteesta kasvot suht puhtaina; "siinäs kuulitte". Sisällöllisesti ei voi olla maailman vaikein juttu tuota lausua. Edellyttäen ettei toimittaja jätä kommenttia julkaisematta. Käytäntö voi vaan olla kuin jäitä polttelisi: hyvin palais jos sais edes syttymään.
  • 7 / 10
  • Ossi Halme
  • 14.10.2010 12:44
Kira: Huippu-urheilijoita on ostettu noihin maihin pistämällä uuden kotimaan passin väliin paksulti tuohta. Olen varma, että se toimii toiseenkin suuntaan eli kotimaassaan henkeään tai terveyttään pelkäävä huippu-urheilija saa länsimaisen passin yhdessä painokoneen pyörähdyksessä.

Noita kivitys- ja ruoskimistuomioita noudatetaan harvemmin ulkomaalaiseen. Valtion pitäisi olla täysin nyrjähtänyt, jos se aikoo ostaa maahan kisat ja sitten aloittaa pienet puhdistukset. Se olisi imagollinen ja ulkopoliittinen itsemurha. Pienet autonpolttomellakat voisi nimetä Suureksi Tulishow'ksi. Katsokaa kuinka kansainvälinen uskottavuus nousee savuna ilmaan.

Esim. olympiaboikotteja on nähty vuosien varrella mitä erilaisimmista syistä. Ei poissulku ole mitenkään mahdoton juttu. Varsinkin jos isäntämaa ei pysty takaamaan kilpailijoiden ja yleisön turvallisuutta.

Näin loppuun ajattelemisen aihetta: Intian New Delhissä on menossa Kansainyhteisön kisat (jos joku ei tiedä, niin Kansainyhteisö koostuu Britti-imperiumin jäsenmaista ja kisat on joka neljäs vuosi). Useimpien osallistujamaiden vakaumus vastustaa esiaviollista seksiä enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Kuitenkin jo 4. kisapäivänä meni kisakylän viemärit tukkoon. Syy: pytystä huuhdotut kondomit, joita on kulunut n. 1000 kpl päivävauhtia. Kisoihin osallistuvat avioparit laskee yhden ihmisen sormilla. Joko porukassa on pari hillittömän kovaa pelimiestä, ehkäisyvälineiden käyttötarkoitusta ei tunneta tai sitten tuo tekopyhä moraalikoodisto on kuollut pystyyn.
Ossi, minä kirjoitin "No, urheilija kieltäytyy kilpailemasta maassa jossa häneltä voi lain mukaan lähteä henki" en minä käytännön tapahtumista puhunut mitään.

Turvatakuu hallitukselta, joka antaessaan sen rikkoo omia lakejaan voi käytännössä olla voimassa, mutta periattellsella tasolla ajatus on huvittava.

Pointtini on kuitenkin järjestelmä, jonka poliittiset ja taloudelliset sidokset kaipaavat homourheilijoita yhtä kipeästi, kuin missi finniä.

Tosin olisi mielenkiintoista tietää miten mahtaisi käydä jos urheilija veisi vaikka timannttiliigan järjestäjä organisaation oikeuteen, menettäessään voiton mahdollisuuden kisasarjassa. Jouduttaisiinko lopulta esim. Qatarin osakilpailulta ottamaan järjestämisoikeudet pois.
  • 9 / 10
  • Ossi Halme
  • 14.10.2010 13:39
"Pointtini on kuitenkin järjestelmä, jonka poliittiset ja taloudelliset sidokset kaipaavat homourheilijoita yhtä kipeästi, kuin missi finniä."

Luulen että tuo ns. järjestelmä on lopulta aika heikoissa kantimissa. Se on vähän niin kuin ne keisarin uudet vaatteet. Kun joku uskaltaa sen haastaa (siis periaatteellisesti, ei käräjille), niin luulen suomalaisen järkipohjaisuuden voittavan. Haastajan ei tarvi olla altavastaaja. Se voi olla jopa parempi, että systeemin oikaisee ns. sivustakatsoja, jos ei muista siihen ole.

Ns. järjestelmä on koulukiusaamisen pikkuserkku. Siinä riittää yksi tekijä, yksi tukija ja suuri välinpitämätön massa, joka seuraa sivusta. Häntä heiluttaa koiraa. Voin vain kuvitella millaista se on ollut, kun raavaat miehet ovat menneet naisvaltaisille (esim. hoito- ja hoiva-alat) aloille ensi kertaa. Sen minkä on keljuiluissa menettänyt, sen on varmasti toisessa muodossa saanut. Jonoksi asti.

Päivystävät pohdiskelijat voivat nyt miettiä urheilun homofobian kipupisteitä. Aikaisemmista keskusteluista niitä on löytynyt olemmattoman vähän. Ei sillä ettei kipupisteitä olisi, vaan koska kukaan ei ole uskaltanut niistä puhua. Keisari on alasti. Homofobia on typerää.

Homman tervehdyttämisessä on heterourheilijoillakin win/win -tilanne. Jos asiasta laukoo mediassa oman (oletettavasti järkevän) kuolemattoman mielipiteensä, kuten "onhan se homofobia tyhmää", niin siitä tuskin kukaan oikeasti pahastuu. Vastaavasti kyseinen urheilija todennäköisesti varmistaa, että ns. saantipuoli ei ole vaarassa ehtyä ihan lähiaikoina. Joku parhaat päivänsä nähnyt monoliitti voi mielessään mököttää, mutta tuskin avaa suutaan. Varhaiseläkkelle kun on pistetty vähemmästäkin.
"Korkeintaan niillä pääkaupunkiseudun virkamiehillä, jotka aluksi kielsivät kampanjan läpeensä asialliset julisteet kunnallisilla liikuntapaikoilla."

Hyvä Ossi ;)

Irroitin tarkoituksellisesti tuon lauseen alkuperäisestä yhteydestä, koska esimerkiksi Espoossa Espoonlahden uimahallin [yksi pääkaupunkiseudun uimakilpailujen pitopaikka ja uimaseura Cetuksen kotihalli] pitää hallin seinällä mieluusti isoja lonkeromainoksia mielummin, kuin edes jotain vähän enemmän urheiluun liittyvää. Saati, että siellä olisi tuosta "Uskalla ollla..." kampanjasta mitään viitteitä...

Sen enempää aiheeseen sotkeutumatta...