Italian vaalit - Berlusconi kärkkymässä (juttukommentit)

Berlusconin aiempien tempausten jälkeen pidän uskomattomana, että hän on jälleen varteenotettava ehdokas italialaisille (siis ainakin suurelle osalle). Löytyisiköhän selitys kyseisen herran omistamistaan mediatuuteista syytämästä propagandasta...
Italialaiset valitsivat aikanaan maitorauhasiaan julkisuudessa paljastelleen Ciccolinan Italian parlamenttiin. Kyllä siellä niin paljon kannattajia löytyy, että Berlusconi voi uusia paikkansa maan pääministerinä ja pistää maan talouden vieläkin pahempaan jamaan, kuin se jo oli hänen hävittyään vaalit edellisellä kerralla.

EU:n kannalta hänen voittonsa olisi kiusallinen.
  • 3 / 15
  • vaeltaja2006
  • 12.3.2008 3:01
Italian piispat sekaantuvat vaalitaisteluun aktiivisesti



Vatikaani seuraa kiinnnostuksella huhtikuun vaaleja. Italian piispainkonferenssin puheenjohtaja kardinaali Angelo Bagnasco toppuuttelee äänestyssuositusten antamisessa, mutta samalla kehottaa äänestäjiä valitsemaan sellaisen vaihtoehdon, että perusarvot "elämä" ja "perhe" muistetaan.

Kristillisdemokraattinen puolue UDC lähtee vaaleihin ilman vaaliliittoja. Kirkko on huolestunut, että Berlusconin Forza Italian ja kristillisdemokraattien välit ovat poikki. UDC on nostanut perhearvot vaaliteemakseen ja saa katolisen kirkon siunauksen.

Vatikaani aikoo jälleen ottaa voimakkaasti kantaa politiikkaan. Vatikaani vastusti Prodin hallituksen aikeita laillistaa rekisteröidyt parisuhteet. Äänestäjiä kehotetaan karttamaan myös abortteja ja eutanasiaa kannattavia puolueita. Mutta piispainkonferenssi pitää kuitenkin traditionaalisia perhearvoja tärkeimpinä näissä vaaleissa. Samaa sukupuolta olevien liitot olisivat ilmaisu "anarkistisesta vapaudesta".

Radikaalipuolueen pääehdokas Walter Veltroni on ehdottanut ns. "siviilisolidaarisuussopimusta" homo- ja heteropareille. Sitä kirkko vastustaa, koska kyseessä olisi avioliitoon verrattava "miniavioliitto". Sellaiseen ei Vatikaanin mielestä ole tarvetta.

http://www.athesia.com/nachrichten/artikel.asp?KatID=d&p=5&ArtID=111143&SID=344365641483891237

=====

Berlusconin listoilla fasismi-nostalgikko

Berlusconin listoille on päätynyt yksi fasismi-nostalgikko, ja se on herättänyt närää. Tämä ehdokas on avoimesti fasismia kannattava kustantaja Giuseppe Ciarrapico. "Ihailen Mussolinia, mutta olen Berlusconille uskollinen", hän sanoo haastattelussa. Samalla hän vakuutti kunnioittavansa demokratiaa ja tasavaltaa. Tilanne on Berlusconille nolo. Eri tahoilla on vaadittu Ciarrapicon poistamista vaalilistoilta. Siihen Berlusconi ei kuitenkaan suostu. Erityisesti Rooman juutalaisyhteisö on huolestunut.

=====

Mustalaisten syrjintä

Useat ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat maanantaina Italiassa vähemmistöjen, erityisesti mustalaisten, syrjintää. Italian hallitus ei näe mustalaisia kansallisena vähemmistöryhmänä. Eurooppalainen mustalaisten oikeuksien keskus (ERRC) vaatii, että median on toimittava ennakkoluuloja ja rasismia vastaan. Hallituksen on toimittava niin, että saataisiin kitketyksi poliisin väkivalta näitä ihmisiä kohtaan. Jotkut poliitikot kylvävät vihaa mustalaisia vastaan.
  • 4 / 15
  • vaeltaja2006
  • 13.3.2008 6:35
Kaksinkamppailu?


Berlusconi (71) on käynnistänyt vaalikampanjansa. Ensi töikseen hän repi vasemmistokeskustasta olevan vastustajansa Walter Veltronin vaaliohjelman. Sitten hän otti listoilleen kustantajan, joka avoimesti kannattaa fasismia ja ihailee Mussolinia. Sen jälkeen hän lupaa puolittaa parlamentin paikat. Kansalla säästyy rahaa, koska kansanedustajat ovat kovapalkkaisia.

Vastapuolella on suosittu entinen Rooman pormestari Walter Veltroni (52). Hän on lupaillut Obaman tapaan myötätuulta, joka toisi dynamiikkaa Italian elämään. Hän on lausunut samaan tapaan kuin Obama: "Yes we can", nyt se kuuluu näin: „Si può fare". Espanjan vaalit antavat hänelle lisäpotkua, samoin Ranskan paikallisvaalit.

Ja tässä vielä puolueet:
Berlusconi: „Partito della Liberatá"
Veltroni: „Partito Democratico"

Lisämausteita: Mussolinin lapsenlapsi Alessandra Mussolini on omalla puolueellaan mukana, mutta hän on liitossa Berlusconin kanssa. Italiassa Napolin jäteongelma hiertää yhä, hinnat nousevat ja talous on menossa alamäkeen. Nettotuloissa italialaiset ovat kreikkalaisten ja espanjalaisten jäljessä. Homoasiat eivät vielä ole nousseet väittelyyn.

=====
Berlusconi voitonvarma


Eilen hän kertoi, että hän on jo nimittänyt hallitukseensa 15 ministeriä, joista 4 on naisia. Hän luetteli nimiäkin. Ja ensimmäisen kolmen kuukauden aikana parlamentti pienennetään puoleen ja kunnanvaltuutetut puolitetaan samalla tavalla.

La Repubblica on teettänyt gallupin. Berlusconia kannattaa 45%, Veltronia 36% ja paavin tukemaa kristillisdemokraatista puoluetta 7,5%. Radikaali vasemmisto saisi 8%.


(Südtirol online)
  • 5 / 15
  • vaeltaja2006
  • 13.3.2008 17:52
Berlusconin mielestä suomalainen ruoka oli todella pahanmakuista. Sen takia elintarvikevirasto meni Italian Parmaan.

=====

Berlusconi haluaa parlamentin puolta pienemmäksi. Hän tekee muutoksen 3 kuukauden kuluessa voittonsa jälkeen. Samoin kuntien valtuutetut pudotetaan puoleen. Myös palkkojen verot pitää saada alas. Valtion pitää maksaa vähemmän. Jokainen kansalainen maksaa euroalueella keskimäärin valtiosta 3000 euroa / vuosi. Italiassa se pitää saada olennaisesti pienemmäksi.

Berlusconin mukaan vaaleissa 2006 oli isoja petoksia. Nyt Berlusconi aikoo voittaa. Mutta homokysymykset ovat edelleen hämärän peitossa.
  • 6 / 15
  • vaeltaja2006
  • 15.3.2008 15:36
Entinen oikeusministeri katuu, että sai hallituksen hajoamaan. Nyt Berlusconi vie voiton. Olisi pitänyt miettiä vähän pidempään, sanoo ent. oikeusminsiteri Clemente Mastella. Hän kuuluu kristillisdemokraatteihin (Udeur), ja hän hyppäsi pois hallituksesta ovet paukkuen. Häntä ja hänen vaimoaan vastaan oli aloitettu korruptiotutkimukset, ja sen vuoksi hän jätti laivan. Hän ei lähde mukaan huhtikuun vaaleihin. Mutta usko antaa hänelle voimaa jatkaa elämää uudella tavalla.

Italiassa Eurooppalainen kansanpuolue protestoi sitä, että Berlusconilla on avoimesti fasisti listoillaan. Puolueessa sanotaan, että äärimmäisyysaineksia ei pitäisi ottaa mukaan.

Veltroni on kertonut vaaliohjelmastaan. Veroja alas, palkkoja ja eläkkeitä ylös.

Mutta kukaan ei puhu vielä mitään homoista, lesboista, naisista ja abortista. Käyköhän niin, että niitä aiheita vältellään aktiivisesti.
  • 7 / 15
  • vaeltaja2006
  • 17.3.2008 12:43
Berlusconi johtaa reilusti


Italian vaalikeskusteluissa ei ole mahdollisesti vielä lausuttu "homoliitto"-sanaa. Ainakaan lehdet eivät siitä kerro. Sen sijaan Berlusconi kertoo, että hän pelkää vaalihuijausta. Hän haluaa asettaa vaalitarkkailijoita estämään huijauksia. Hän syyttää edellisissä vaaleissa laajasta huijauksesta, kun Prodi voitti. Uusin gallup: Berlusconi 45%, Veltroni 38%.

Partido Democraticon pääministerikandidaatti Walter Veltroni haluaisi parlamenttia nuoremmaksi. Heidän ehdokkaistaan 50% on alle 40-vuotiaita ja 50% on naisia.
  • 9 / 15
  • vaeltaja2006
  • 21.3.2008 20:04
Kolme viikkoa vaaleihin ja taas on tullut mielipidemittaus. Berlusconi johtaa vain 5%:lla (43%-38%). Jännitys alkaa tiivistyä.

Isona ongelmana on se, että kolmas osa äänestysikäisistä ei aio käyttää äänioikeuttaan.
Italialaiset saavat vaaleissa mitä ansaitsevatkin. Ilmeisesti luottamus poliitikkoihin ja puolueisiin niiden väristä riippumatta on (myös) siellä hyvin alhainen. Ikävä vain, että italialaisten päätökset vaikuttavat koko Eurooppaan ja etenkin euroalueeseen.
Vastaava tilanne on myös rapakon takana, tosin seuraukset ovat moninkertaiset koko maailman mittakaavassa.
  • 11 / 15
  • vaeltaja2006
  • 26.3.2008 16:45
Berlusconi on hankkinut listoilleen monia kuuluisuuksia tv:stä ja urheilusta. Nimet eivät ehkä kerro paljonkaan, jos ei ole seurannut Italian elämää, mutta ammatit kertovat: pitkän matkan juoksun olympiavoittaja, tv-juontaja, muotisuunnittelija, kustantaja, journalisti, jne.

Kilpakumppani Veltroni on luvannut lisää 400 euroa pieniin eläkkeisiin. Berlusconi riensi torjumaan moiset eläkekorotukset. Se olisi mahdotonta, mutta hänellä on oma eläkkeidennostosuunnitelma.

Parisuhteista tai sateenkaariperheistä ei ole ainoassakaan lehtijutussa sanaakaan. Vaiettu ja vaarallinen aihe?
  • 12 / 15
  • vaeltaja2006
  • 27.3.2008 10:37
Berlusconin etumatka supistuu


Vaalitaistelu on nyt loppukirivaiheessa. Ainakin 30% äänestäjistä on vielä epätietoisia. Ensi sunnuntaina Veltronilla on kannattajiensa massaesiintyminen. Kansalaisille aiotaan jakaa 20 miljoonaa lentolehtistä ja 4 miljoonaa pinssiä. Kampanja ulottuu myös ulkomaille. Vihreä kampanjabussi saapui eilen Brysseliin.

Eilen julkaistiin taas uusi gallup. Sen mukaan Berlusconi saisi parlamenttiin 160 paikkaa, muut puolueet yhteensä 155 paikkaa. Berlusconin enemmistöasema olisi hyvin niukka, eikä se tiedä pitkäaikaista hallitusta.

Sunnuntain jälkeen ei enää saa tehdä mielipidekyselyjä.
  • 13 / 15
  • vaeltaja2006
  • 27.3.2008 14:45
"Syntisten" vastaiskut


Vasemmistointellektuellit, homot ja perinteiset maallikot haluavat lyödä vatikaanin muuriin aukon, jotta saataisiin pysäytettyä kirkon lisääntyvä vaikutus. Micromedia-lehti kuvaa paavia: "Paavi, joka haluaa pitää kansan tietämättömänä, naisia vastaan, tiedettä vastaan". Maallikot alkavat yhä selkeämmin vaatia kirkon ja valtion, uskonnon ja tieteen erottamista.

Viime aikoina on huomattu, että Veltroni ei puhu mitään näistä kiperistä kysymyksistä. Mikromedia-lehden kirjoittajat vaativat häneltä selkeää kannanottoa esim. aborttilakeihin.

Keskeisenä puheenaiheena on ollut viime aikoina myös naimattomien homo- ja heteroparien asia. Kun runsas vuosi sitten yritettiin parisuhdelakia, Vatikaani iski, ja lakiehdotus meni nurin. Vuonna 2005 syntyi HLBTI-joukoissa Facciamo Breccia -liike, joka on saanut nimensä siitä, että syyskuussa 1870 kuninkaalliset sotajoukot löivät aukon Aurelianuksen muuriin (Rooman kaupunkia ympäröivä antiikin aikainen puolustusmuuri) ja vapauttivat Rooman paavin herruudesta.

Italiassa on nyt ollut eri kaupungeissa maallikkojen mielenosoituksia, joissa ollaan liikkeellä paavin hiippa päässä ja mukana teksti: No Vat (Ei vatikaanille). Samanlaisia on ollut pride-marsseilla, mutta nyt niitä on nähty myös paavin vierailujen yhteydessä. Näillä mielenosoituksille vastustetaan paavin sekaantumista yhteiskunnan asioihin ja vaaditaan homopareille tasa-arvoista kohtelua.

Nyt on ollut mielenosoituksia myös aborttilakien puolesta ja No Vat -joukot ovat olleet sielläkin. Osa naisliikkeestä on kuitenkin ollut vastahankaan abortti- ja keinohedelmöitysasioissa. Naissten rivit ovat jakaantuneet.

Katso kuvaa
http://www.facciamobreccia.org/content/view/387/81/
Vaalit ensi viikonvaihteessa


Konservatiivinen mediakeisari ja miljardööri Silvio Berlusconi pitää itseään taloudellisen nousun takuumiehenä. Hän muistuttaa amerikkalaisten McCainia.

Vastaehdokas vasemmistodemokraatti Walter Veltroni pitää itseään "Euroopan Barack Obamana" ja hän lupaa uusia tuulia ja "uuden Italian".

Kaksi kuukautta sitten nykyinen pääministeri Romano Prodi päätti hajottaa hallituksen sisäisten riitojen vuoksi. Määrättiin uudet vaalit. Vaalit pidetään ensi viikonvaihteessa ja äänioikeutettuja on 50 miljoonaa. Vaalitaistelua on pidetty varsin tylsänä eikä erityisiä vastakohtaisuuksia juuri ole ollut.

Homoasioista ei ole käyty väittelyitä ainakaan lehtiuutisten mukaan.
Veltroni taitaa hävitä vaalit



Sveitsiläinen sanomalehti Neue Zürcher Zeitung pohtii tänään Veltronin mahdollisuuksia. Otsikkona on: Veltronin mahdollisuuksia epäillään yhä laajemmin.

Veltronin mahdollisuudet voittoon ovat vähäiset. Häntä syytellään siitä, että hän myötäilee liikaa Berlusconia. Vaalitaistelulta puuttuu terävyys. Veltroni ei ole hyökännyt suoraan Berlusconia vastaan. Veltroni on entinen Rooman pormestari. Hän sanoo kuin kokoomus viime vaaleissa, että nyt on 15 vuoden vastakkainasettelun aika ohi. Veltroni yrittää voittaa vaalit "hyvän taktiikalla". Kuin Obama: " «Si può fare» (teemme sen) tai näin: «Sí, possiamo» (yes, we can). Veltronin omista riveistä kuuluu yhä enemmän kehotus Veltronille, että "nosta ääntä".

Teatterintekijä Dario Fo varoittelee, että tulossa on vasemmiston katastrofi. Veltroni ei halua demonisoida vastustajaansa. Hän on niin korrekti. Veltroni ei myöskään ole esittänyt mitään selkeitä uudistuksia. Newsweek kysyi häneltä: Miten hän reagoisi, jos hänen poikansa olisi homo. Vastaus oli: Ei siinä ole mitään ongelmaa. Kun samaa asiaa kysyttiin Berlusconilta, tämä vastasi: Hän antaisi pojalleen erityisen paljon rakkautta, sillä pojalla ei olisi todellakaan yksinkertaista elää nyky-yhteiskunnassa. Kommunistijohtaja syytteli viikonloppuna, että Veltroni suhtautuu yhteiskunnallisiin ongelmiin kovin pintapuolisesti.

Kumman valitsisit, Berlusconin vai Veltronin?