ILGA Europen vuosikokous Vilnassa lokakuussa (juttukommentit)

  • 1 / 31
  • vaeltaja2006
  • 25.8.2007 11:02
ILGA Euroopan kokous Vilnassa kestää keskiviikosta sunnuntaihin. Torstaina 25.10.2007 järjestetään Vilnan keskustassa raatihuoneen torilla tempaus, jossa kannetaan 30 metrin sateenkaarilippua. Myös kaikki kansalliset liput toivotaan mukaan joukkonäyttäytymiseen. Toukokuussa kaupungin viranomaiset kielsivät sateenkaarilipun EU-kampanjabussin kiertueella. Miten nyt käy?
toihan olisi mielenkiintoinen, pitääpä laittaa kolehti kiertämään ja lähteä reissuun.
  • 3 / 31
  • vaeltaja2006
  • 6.10.2007 10:12
ILGA-Europen uunituore lehdykkä


Ilga-Europelta on juuri tullut uusi ajankohtaislehdykkä sopivasti Vilnan vuosikokouksen alla. Lehtinen kertoo, että viime vuonna tehtiin paljon ILGAn organisaation hyväksi. On mm. palkattu uutta väkeä töihin ja on tehty selvityksiä ja toimintaohjeita. ILGAn uusi organisaatio on esitelty lehdykässä ja sieltä löytyy meidän Aija Salonkin kuva. Hän on nimikkeellä "Programmes Officer".

http://www.ilga-europe.org/europe/publications/newsletter/2007/autumn_2007/newsletter


Tärkeää viime vuonna oli, että ILGA-Europe ja pari muuta homo/lesbojärjestöä sai joulukuussa 2006 virallisen tarkkailijastatuksen YK:ssa. Nyt YK tunnustaa LHBT-ryhmän olemassaolon.

Meneillään oleva vuosi on nimetty Europena Year of Equal opportunities for All. Berliinissä oli tasa-arvokokous, mutta siellä saksalainen tasa-arvoministeri ei sanallakaan lausunut LHBT-ihmisten olemassaolosta.

Lehdessä käsitellään myös sitä, miten EU voi tukea LHBT-ihmisten oikeuksia ympäri maailmaa.

Mikään jokamiehen julkaisu tämä ILGAn lehti ei ole. Kuka tietää esim., mitä on Jakarta-periaatteet (Yogyakarta principles - onkohan se Jakarta???)? Ranneliikkeestä löytyy jokin asiaa koskeva juttu.

===============


Kuka kertoisi meille?


Kaikenlaista on käynnissä. Kuka kertoisi niistä? Kun Seta kävi Stubbin vieraana, olihan siellä varmasti mukana myös joku toimittaja, joka kertoo meille tavallisille homoille ja lesboille, missä mennään? Uskon ja toivon, että Z-lehden toimittaja oli mukana ja saamme kuvauksen Brysselistä lokakuun 26. pnä ilmestyvään Z-lehden numeroon. Usein, kun Suomesta, Helsingin ulkopuolelta, on ryhmiä vieraana Brysselissä, on paikallinen lehti vierasjoukon kannoilla ja kertoo lukijoilleen kokemuksia.

Entä Vilnassa pidettävä ILGA-Europen kokous 25.-28.10.2007 eli parin viikon päästä. Se on homo/lesbomaailman suurtapahtuma. Onhan meiltä omat tiedotusvälineemme paikalla, vai pitääkö taas etsiä tietoja kissojen ja koirien kanssa ulkomaista lähteistä.

===============
Kiitos Vaeltaja jälleen kerran muistutuksesta!

Onko joku menossa Vilnaan? Ottakaa ihmeessä yhteyttä, jos joku on. Olisi upeaa saada ensikäden tietoja YK/EU--HLBT-näkökulmista. Itse en leipätyöltäni tod. näk. pääse.

Teen HLBT-ihmisoikeuksista gradua YK:n perspektiivistä.

T: Mikko

PS Vaeltajan mukaan liittämä lehtinen on hyvä peruspaketti ajankohtaiskysymyksistä.
  • 5 / 31
  • vaeltaja2006
  • 15.10.2007 11:10
ILGA-Europen vuosikokous Liettuan Vilnassa lähestyy. Konferenssiohjelma on täynnä erilaisia työryhmiä, ja maallikolle on iso työ selvittää mistä niissä on kysymys. Suuren yleisön kannalta kiinnostavin on torstai-illan (25.10.2007) katutapahtuma, jossa sateenkaariliput liehuvat keskustassa. Aikaisemmin kaikki yritykset heilutella sateenkaarilippuja on kielletty kaupungin viranomaisten toimesta. Nyt lipputapahtuman pitäisi alkaa klo 19.30.

Tilanne on sen verran arka, että konferenssin kutsupapereissa kaikkia ulkomailta tulevia kehotetaan pitämään yhteyttä omaan lähetystöönsä, jotta sielläkin tiedettäisiin, keitä kaupungissa on.
  • 6 / 31
  • vaeltaja2006
  • 16.10.2007 13:54
Ovatko Liettuassa vielä homoluurangot kaapissa?


Keväällä 2007 cafebabel-sivustolla kerrottiin Liettuan homojen ja lesbojen tilanteesta. Heidän gay-järjestönsä LLGL (Lithuanian Lesbian and Gay League) pitää päämajaansa kerrostalohuoneistossa, ilman erityisiä kylttejä ulospäin. Kerran kuussa sinne kokoontuu väkeä ympäri Liettuaa miettimään toimintatapoja. Kun cafebabelin artikkelin kirjoittaja kävi siellä, oli vieraana professori Vytautas Magnus Kaunasin yliopistosta. Aiheena oli homofobia.

Liettuassa puhaltavat kapitalismin tuulet, mutta homot vaiennetaan syrjinnällä. Vuonna 2003 liettualaisista 68% valitsi naapurikseen mieluummin huumeiden käyttäjän kuin homon. Kaksi kolmasosaa homoista ja lesboista salaa suuntautumisensa perheeltään ja 89% salaa sen työpaikallaan. Nuorisojärjestön lakiasiain asiantuntija sanoo, että ei homojen kimppuun hyökätä kaduilla ja laki teoriassa suojelee homoja, mutta niin ei ole käytännössä. Vuodesta 1993 lähtien Bryssel on painostanut Liettuan hallitusta pehmentämään lakejaan, jotta maa pääsi EU:hun. Kymmenen vuotta myöhemmin saatiin kansainvälinen ohjelma vähemmistöjen suojelemiseksi. Homoista ei uskallettu sanoa mitään negatiivista, ennen kuin Liettua pääsi EU:hun. Mutta nyt, kun ollaan mukana, on alettu saarnata traditionaalisten arvojen puolesta eikä tarvitse enää peitellä homovastenmielisyyttä. Liettuan parlamentissa tehtiin äskettäin kysely. 100 parlamentaarikkoa 140:stä pitää homoseksuaalisuutta perversiona. Konservatiivinen kansanedustaja ilmaisi asian näin: Pitäisikö suvaita homoseksuaalisuutta? Miksei samalla zoofiliaa?

Kirkko ja lehdistö tekevät ristiretkeään homoja vastaan. Iltapäivälehdistö kirjoittaa ikävällä tavalla homoista. Uskonnoltaan suurin osa väestöstä on katolisia (80%). Yksikään julkisuuden ihminen ei ole vielä tunnustautunut homoksi, ja se on yksi tekijä, joka haittaa homojen asemaa yhteiskunnassa. Yksi muotidesigner on kertonut edustavansa "kosmista seksuaalista suuntausta".

Monet homot syyttävät huonosta tilanteesta homoja itseään. Useimmat haluavat vain bailata. Ei haluta olla aktiivisia homopoliitiikassa. Bailauspaikkoja on, esim. Men’s Factory, jonka avasi pari vuotta sitten venäläinen Aleksei Terentei. Klubilla on kaikkea; pimeä huone, suihkulähde keskellä tanssilattiaa, jne. Sisäänpääsy on 20 euroa. Se on aika paljon, mutta VIP-väki käy siellä mielellään. Terentei sanoo olevansa ainoa virallinen homo Liettuassa. Hän on jatkuvasti joutunut kamppailuun viranomaisten, mm. poliisin kanssa.

Lähestyvä ILGAn kokous Vilnnassa lokakuun 2007 lopulla on jo ärsyttänyt joitakin paikallispoliitikkoja. Paikalliset homot tuskin tulevat yhteisesiintymiseen. Puuttuu solidaarisuutta ja on erilaisia kuppikuntia. Homojärjestön puuhamies näkee tilanteen hieman surullisena. 10 vuotta on tehty työtä ja se ei näy juuri missään. Nuorempaa sukupolvea kiinnostaa vain business.

Ranneliikkessä on Liettuan asiaa aika paljon. Tämäkin artikkeli referoitiin ensimmäisen kerran jo keväällä.
http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=41&thrdid=3109
  • 7 / 31
  • vaeltaja2006
  • 19.10.2007 12:55
ILGA-Europen vuosikokoukseen Vilnassa on tulossa virallisia puhujia mm. YK:n ihmisoikeuskomiteasta ja Euroopan komissiosta. Paikalle tulee myös Europarlamentin homo/lesbo-oikeuksien ryhmän varapuheenjohtaja ja Ruotsin homoasiamies.

Mielenkiinnolla odotetaan, lähettääkö Liettuan valtio tai Vilnan kaupunki yhtään edustajaa kokoukseen esim. pitämään tervetulopuhetta. Kun ILGAn kokous oli Helsingissä vuonna 1984, Helsingin kaupunki ei järjestänyt vastaanottoa, vaikka se oli verraten yleinen tapa kansainvälisten kokousten yhteydessä. Asia kiinnosti sen verran, että sitä puitiin myös lehdissä.
  • 8 / 31
  • vaeltaja2006
  • 19.10.2007 16:59
Setan puheenjohtaja Juha Jokela käsittelee tänään blogissaan lähestyvää ILGA-Europen kokousta Vilnassa. Konferenssin teemana on kolme R:ää: Respect, Recognition, Responsibilities. Edelleen Euroopassakin riidellään siitä, ovatko LGBT-oikeudet ihmisten perusoikeuksia vai "erityisoikeuksia". Esim Vatikaani on esittänyt Etyjissä näkemyksen, että ne eivät ole ihmisten perusoikeuksia.

Viime vuoden lopulla kolme GLBT-järjestöä, mukana myös ILGA-Europe, hyväksyttiin YK:ssa virallisiksi tarkkailijajärjestöiksi. Suomella oli asiassa oma osuutensa EU:n puheenjohtajamaana. Juha Jokela kertoo blogissaan, että viime vuonna Sofiassa ILGAn kokouksessa Suomen paikallinen suurlähettiläs kävi lukemassa Tuomiojan tervehdyksen. Suomi teki ILGAn puolesta lobbausta.

Suomesta Vilnaan matkustaa kaksi henkilöä valtakunnallisesta Setasta. Ruotsista on yleensä ollut noin 10 ihmisen joukkue. Ruotsissa ollaan paljon aktiivisempia. Se on huomattu myös viime vuosien Pride-tapahtumissa.

Juha Jokelan blogi kokonaisuudessaan:
http://setanpj.wordpress.com/
  • 9 / 31
  • vaeltaja2006
  • 22.10.2007 18:35
Vilnan viranomaiset eivät salli torstaina ILGA-Europen lipputempausta. Nyt asia menee oikeuden käsittelyyn.

Lipputapahtuman piti olla kaupungintalon edustalla, mutta siellä on nyt työmaa. Viranomaiset tarjoavat mahdollisuutta pitää tempaus sisätiloissa. Homojärjestön kanne on ensimmäinen kerta historian aikana, kun homojärjestö vie asian Liettuassa oikeuteen.

Lipputapahtuman pitäisi alkaa torstaina klo 19.30.
  • 10 / 31
  • vaeltaja2006
  • 23.10.2007 9:27
Homojen ja lesbojen konferenssi Vilnassa on noussut näkyvästi liettualaisten lehtien uutissivuille. Viimeksi tänä aamuna päälehti Lietuvos Rytas selostaa asiaa pitkässä artikkelissa
http://www.lrytas.lt/?data=20071023&id=sos23_a7071023&sk_id=99&view=2

Yhtä asiaa on ihmetelty: Jos joku yksityishenkilö, siis rivijäsen, haluaisi mukaan omalla kustannuksellaan, niin ILGA-Europen sivuilta ei ainakaan pikaisella etsimisellä löydy konferenssipaikan osoitetta tai osoitetta ilmoittautumistiskille. Onko tapahtuma sittenkin vain sisäpiirille?
vaeltaja2006 kirjoitti: "Yhtä asiaa on ihmetelty: Jos joku yksityishenkilö, siis rivijäsen, haluaisi mukaan omalla kustannuksellaan, niin ILGA-Europen sivuilta ei ainakaan pikaisella etsimisellä löydy konferenssipaikan osoitetta tai osoitetta ilmoittautumistiskille. Onko tapahtuma sittenkin vain sisäpiirille?"

Ilmeisesti konferenssi on tarkoitettu ILGA Europen jäsenille. ILGA Europessa on jäsenenä vain järjestöjä, jotka kaikki varmaan tietävät, miten konferenssiin ilmoittaudutaan. Yksityishenkilöt ovat sitten näiden jäsenjärjestöjen jäseniä, ja heitä edustavat järjestön mandaatilla osallistuvat edustajat.
  • 12 / 31
  • vaeltaja2006
  • 23.10.2007 18:17
Vilnassa samat menetelmät kuin Moskovassa


Vilnan sateenkaarilipputapahtuma on kielletty. Vilnan viranomaiset käyttävät samaa menetelmää kuin Moskovan kaupungin viranomaiset: kokoontumispaikalla tehdään katutöitä eikä raatihuoneen edusta ole sen takia turvallinen paikka mielenosoitukselle. Liettuan homojärjestön LGL:n edustaja Vladimiras Simonkon sanoo, että ainoa keino tässä tilanteessa oli viedä asia oikeuteen. "Olemme Liettuan kansalaisia ja on tärkeää, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan".
(Postimees)

Tietoa siitä, milloin oikeus käsittelee asian, ei ole.
  • 13 / 31
  • vaeltaja2006
  • 24.10.2007 17:29
Jälleen kerran on 30 metrin sateenkaarilipun esittäytyminen Vilnan keskustassa kielletty. Kiellon takana on Vilnan pormestari. ILGAn kokouksen järjestäjät ovat päättäneet pitää lipputapahtuman ja vastaanoton kongressihotellin tiloissa. Tilaisuuteen ovat tulossa puhujiksi Ausrine Marija Pavilioniene, meppi, Oskaras Jusys, Secretary of the Ministry of Foreign Affairs; Michael Cashman, MEP ja Johan Tiedemann, Swedish State Secretary.
(ILGA-Europe)
  • 14 / 31
  • vaeltaja2006
  • 25.10.2007 17:31
Myös oikeus kielsi sateenkaarilipputapahtuman Vilnassa


ILGAn aktivistit sanovat Vilnan lipputapahtuman kieltoa törkeäksi. Tällainen kielto on Euroopan ihmisoikeuskonvention vastaista. Kyse ei ollut edes marssista vaan yhteisesiintymisestä City Hallin edessä. Kun kaupungin viranomaiset olivat kieltäneet tapahtuman, asia vietiin oikeuteen. Eilen oikeus piti voimassa kiellon. Tulevan vuoden aikana aiotaan entistä enemmän olla yhteistyössä Euroopan neuvoston kanssa, koska on tällaisia maita kuten Venäjä ja Liettua. Lisäinstrumenttina ihmisoikeusasioissa ovat ns. Yogyakarta-periaatteet. Toinen keino painostaa on ILGA-Europen virallinen tarkkailija-asema YK:ssa.

Tällä hetkellä uutta on se, että EUsta on luvassa ehdotus uudeksi syrjintädirektiiviksi, joka on paljon laajempi kuin vain työelämää koskeva. Se ehdotus esitellään ILGAn Vilnan kokouksessa. Kokoukseen osallistuu 230 aktivistia ympäri Eurooppaa.

Lisää aiheesta engalnniksi:
http://ukgaynews.org.uk/Archive/07/Oct/2501.htm

Jotain rakennustöitä aukiolla näkyy Baltic Timesin kuvasta
http://www.baltictimes.com/news/articles/19125/
  • 15 / 31
  • vaeltaja2006
  • 25.10.2007 19:52
Setan puheenjohtajan uusi blogi Vilnasta on juuri putkahtanut hänen blogisivulleen. Hän kertoo sateenkaaritapahtuman kieltämisestä. Vaikka Vilnan tai Liettuan valtion edustajia ei kokouksessa olekaan nähty, niin mediaa tilaisuus kuulemma kiinnostaa. Uudesta syrjinnän laajasti kieltävästä direktiivistä hän sanoo, että jos komissio sitä esittää, niin yksimielisen hyväksynnän saaminen Euroopan parlamentissa onkin sitten vaikeampi juttu. Vanhojakaan syrjinnän vastaisia direktiivejä ei ole kaikissa EU-maissa pantu toimeen.
http://setanpj.wordpress.com/
  • 16 / 31
  • vaeltaja2006
  • 25.10.2007 20:45
ILGAn kokouksen aloituspuheenvuorot: HLBT-väen tilanne Euroopassa


Deborah Lambillotte ja Riccardo Gottardi, ILGA-Euroopan johdosta puhuivat tänä aamuna kokouksen alkajaisiksi. Heidän puheensa on ILGAn sivuilla. Tiivistelmä puheista:

Uusi strategia-paperi vuosille 2008-2011 esitellään tässä konferenssissa. Sitä on valmisteltu huolellisesti ja alustavat ehdotukset ovat kierrelleet Eurooppaa ristiin rastiin. Budapestissa pidettiin asiasta valmisteleva kokous. Valmistelu on ollut laajaa ja avointa (? Suomessakin?). Puhuja kehui uutta tapaa laatia tällainen pumaska. Se, että monet ovat olleet suunnittelussa mukana, on myös omiaan vahvistamaan ILGA-Eurooppaa. Strategiset tavoitteet ovat samoja kuin ennen, ja paljon on vielä tehtävä tasa-arvon hyväksi.

Mielipiteen ja kokoontumisen vapaus on edelleen monissa maissa puutteellista, vaikka ne ovat Euroopan konventin perusihmisoikeuksia. Nyt nähdään konkreettisesti Vilnassa HLBT-väen kokoontumisoikeuden loukkaus. Uusia instrumentteja on tulossa. Ensimmäinen paketti ovat ns. Yogyakarta-periaatteet. Ne on koonnut kansainvälinen asiantunijapaneeli, joka tuntee kansainväliset ihmisoikeusmääräykset ja seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen liittyvät kysymykset. Toinen instrumentti on ILGA-Euroopan virallinen status YKssa. Se antaa paremmat mahdollisuudet tasa-arvon puolustamiseen ympäri maailmaa. Ja kolmas asia on uusi syrjintäsuojadirektiivi, joka on EUssa suunnitteilla. Tällä hetkellä EUssa syrjinäasioissa on eräänlainen oikeuksien hierarkia. Jotkut syrjintäasiat ovat tärkeämpiä kuin toiset ja niitä vastaan suojaudutaan enemmän. Tarvitaan uusi syrjintäsuoja, joka kohtelee kaikkia syrjintäasioita samalla tavalla.

Yksi instituutio, joka on käytössä, on OSCE (Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous). Sitä voi käyttää erityisesti viharikosasioissa. Viharikokset ovat yleistyneet viime vuosina ympäri Eurooppaa. Sellaisetkin kaupungit ja maat, jotka ennen on todettu HLBT-ystävällisiksi , ovat kokeneet viharikosaallon. Ei siis voida vajota itsetyytyväisyyteen. HLBT-väen oikeudet eivät ole itsestäänselvyys. Jatkuvasti kärsitään syrjinnästä ja vihamielisyydestä.

Uskonnollinen oikeisto on saanut yhä lisää jalansijaa Euroopassa. On tuettava niitä, jotka kuuluvat seurakuntiin, mutta eivät saa sieltä hyväksyntää. Mutta nämä ääriuskonnolliset liikkeet ja uusfasismi kertovat vain sosiaalisista paineista. Paineet syntyvät monien maiden taloudellisesta epävarmuudesta. Ja poliitikot ovat epäonnistuneet esittämään meille tulevaisuuden näkymiä ja luottamusta tulevaisuuteen. Oikeistoekstremisti on rynninyt Eurooppaan. Siinä käytetään uskonnollista kieltä, mutta todellisuudessa se on uusfasismia.

Euroopan hallitukset eivät enää pysty taistelemaan näitä ääri-ilmiöitä vastaan. Kun Haider nousi taannoin valtaan Itävallassa, eurooppalainen yksimielisyys hänen politiikkaansa vastaan oli suuri. Nyt Kadzynskien Puolan linjaa ei juuri ole arvosteltu hallitusten tasolla. Onneksi vaaleissa Kadzynskit ovat juuri pudonneet pois pelistä. Missä olivat poliitikot? Rohkeutta sanoa ääri-ilmiöitä vastaan ei tunnu olevan. Sosiaalinen ja humaaninen ulottuvuus unohdetaan edelleen taloudelliseen kehitykseen vaikuttavana asiana. Unohdetaan, että talouden tunnuslukujen takana on oikeita ihmisiä. Monet hallitukset eivät seiso eurooppalaisten arvojen takana. Ruotsin, Hollannin ja Tanskan hallitukset ja Pohjoismaiden liitto seisoo arvojen takana ja on tukenut mm. tätä ILGAn kokousta.

Tyotä on tehty Euroopan komission, Europarlamentin, Euroopan neuvoston ja OSCEn kanssa, ja paljon on luotu ns. suhteita. Tällä hetkellä suurin kompastuskivi ovat Euroopan hallitukset. Kansallisia hallituksia on painostettava toteuttamaan eurooppalaisia arvoja.

Eurooppa on vahva työkalu monien maiden HLBT-väelle.

Näin siis aloituspuheenvuoroissa ILGAn kokouksessa yritettiin aamulla kartoittaa tilannetta Euroopassa.


PS. Nyt poistun maaseudun rauhaan syyslomalle muutamaksi päiväksi.
  • 17 / 31
  • vaeltaja2006
  • 26.10.2007 5:59
Myöhemmin yöllä kirjoittamassaan blogissa setan puheenjohtaja Juha Jokela kertoo, että sateenkaarilipputapahtuma oli sisätiloissa ja mukaan saapui lyhyellä varoitusajalla Liettuan ulkoministeriön valtiosihteeri(!!!). Valtiosihteeri puhui Liettuan vaikeuksista seksuaali- ja sukupuolivähemmistökysymyksissä. Syynä on ehkä ollut se, että Liettuassa muutokset ovat olleet kovin nopeita Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen.

Blogissaan setan puheenjohtaja miettii vielä poliitikkojen vastuuta. Ihmisoikeuksien ajaminen vaatii poliiitikolta paljon rohkeutta. Kumpi on tärkeämpää, ylläpitää kansansuosiota ja varmistaa uudelleenvalinta vaaleissa vai puolustaa ihmis- ja vähemmistöoikeuksia.

Lipputilaisuudessa myös liettualainen rohkea naiskansanedustaja puhui Liettuan HLBT-väen ahdingosta.
http://setanpj.wordpress.com/
  • 19 / 31
  • vaeltaja2006
  • 26.10.2007 15:50
ILGAn nettisivuilla raportoidaan erinomaisesti ILGAn vuosikokouksen tapahtumia Vilnassa. Paikallinen media oli eilen runsaslukuisana lehdistötilaisuudessa. Maailmalta on akkreditoitunut 21 journalistia, mm. BBCstä, Radio France Internationalista ja Echo of Moscow -radioasemalta Venäjältä.

Torstai-iltapäivällä oli paneeli aiheesta: "LGBT-oikeudet Euroopassa: miten eurooppalaiset instituutiot ottavat vastuunsa ja tunnustavat LGBT-ihmisten ihmisoikeudet". Paneelissa olivat mm. Geza Boeckermann Euroopan komissiosta (Equality and Social Affairs) Anastasia Crickley, OSCE eli suomeksi ETYJ (Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö) ja Michael Cashman, MEP, (Euroopan parlamentin LGBT-intergroupin puheenjohtaja).

Keskustelussa pohdittiin, miten eurooppalaiset instituutiot paremmin voisivat suojella LGBT-ihmisten oikeuksia. Uusi ehdotus syrjintäsuojadirektiiviksi suojelisi heitä syrjinnältä muuallakin kuin työelämässä. Sellainen suunnitelma komissiossa on ensi vuodelle. Mutta se tulee varmasti saamaan aikaan vastarintaa Euroopan neuvoston tasolla, ja jotkut EU-jäsenmaat todennäköisesti vastustavat.

Torstaina oli muutama workshop:
- Miten Liettuan kansalaisjärjestöt tekevät työtä LGBT-ihmisten hyväksi
- LGBT-ihmisten mielenterveyden vaatimukset ja millaisilla strategioilla niitä asioita käsitellään
- Transgender-kysymykset järjestöjen strategioissa
- Miten reagoidaan kristilliseen äärioikeistoon
- Ammattijärjestöistä LGBT-ystävällisempiä?

Kongressihotellin ympäristössä poliisi on tehostanut valvontaa. On myös palkattu lisää turvamiehiä. Tupakoijat ovat kuitenkin vapaasti saaneet sauhutella hotellin ulko-ovella. Mikä lie on ollutkaan BBC:n raportoima savupommihyökkäys?
  • 20 / 31
  • vaeltaja2006
  • 26.10.2007 18:51
Useat uutistoimistot toistavat BBCn tietoa savupommihyökkäyksestä. Myös Setan puheenjohtaja kertoo siitä uusimmassa blogissaan. Siinä on mukana yksi kuvakin. Mielenosoittaja haluaa, että Liettua on no-gay-zone.
http://setanpj.wordpress.com/
  • 21 / 31
  • vaeltaja2006
  • 26.10.2007 19:31
Aija Salo kertoo blogissaan, että kongressihotellin edessä on ollut tänään seitsemän mielenosoittajaa. Nämä olivat yllättyneitä, kun konferenssin osanottajat menivät keskustelemaan heidän kanssaa täysin asiallisesti ja avoimesti.

Aija on ollut jo lähes neljä kuukautta ILGA Europen palveluksessa. Hän on Vilnassa yhtenä järjestäjistä. ILGAn toiminnanjohtaja kutsui heitä "Dream teamiksi".

Aija valittelee, että ei ole kuukauteen kirjoitellut blogiinsa, mutta hän on halunnut vain elää elämäänsä Brysselissä. Facebookissa hän kuitenkin vierailee usein.
http://www.vihreat.fi/fi/node/2441

Kyllä nyt tiedotus pelaa!!!

ILGAn sivulla on kuvakokoelma kongressihotellilta mielenosoittajineen.
http://www.ilga-europe.org/europe/photo_galleries/11th_ilga_europe_s_annual_conference/protest_outside_conference_venue_26_october_2007

Lontoon pormestari Ken Livingstone on lähettänyt Vilnan kokoukselle tervehdyksensä ja samalla hän tuomitsee Vilnan pormestarin toiminnan, jolla sateenkaarilipputapahtuma kiellettiin. Hän pitää hyvänä, että Liettuan gayjärjestö on käynnisstänyt oikeusprosessin pormestarin päätöstä vastaan.
  • 22 / 31
  • vaeltaja2006
  • 26.10.2007 22:31
Ruotsin suurlähettilään autoa vandalisoitiin



Ruotsin HomO-valtuutettu Hans Ytterberg ja RFSLn puheenjohtaja saivat eilen illalla kokea savupommit. He istuivat kellarihuoneistossa sijaitsevassa gayklubi Sohossa. He kertovat, että oli tosi epämiellyttävää, sillä hätäuloskäyntejä ei ollut. Joku heitti savupommin ja jotain kyynelkaasuun viittaavaa. Ensin pamahti ja sitten yökerho oli täynnä savua. Myös Ruotsin suurlähettiläs on ilmeisesti joutunut anti-homoaktivistien sabotaasin kohteeksi. Ruotsin lähettiläs on ollut hyvin aktiivinen auttaakseen konferenssin läpiviennissä. Lähetystön henkilökuntaa on ollut mukana konferenssissa ja on avustettu torstai-illan VIP-tapahtumaa. Ruotsin hallitus on antanut lähetystön tehtäväksi tukea LGBT-toimintaa ja kaikkea ihmisoikeuksiin tähtäävää toimintaa. Ruotsista kokouksessa on 12 hengen valtuuskunta.

Suurlähetystöstä Hans Gyllenhammerin autoa vandalisoitiin eilen illalla. Autoa oli potkittu, kun se oli lähetystön edessä. Ei ole tietoa siitä, onko tapahtuma yhteydessä Vilnan konferenssiin. Tänään poliisi on osoittanut suurempaa kiinnostusta konferenssin suojelemiseen. Aikaisemmin sitä pidettiin vain yksityistilaisuutena.
(QX)
  • 23 / 31
  • vaeltaja2006
  • 27.10.2007 8:53
Amnesty tyrmistynyt LGBT-kokousväen kohtelusta


Amnesty International on ilmaissut huolensa siitä, että Vilnan gay-yhteisön kimppuun on hyökätty. Pormestari kielsi ulkoesiintymisen ja savupommi heitettiin tiloihin lähellä konferenssitiloja. Amnesty kehottaa Liettuan viranomaisia toimiin.

Nämä tapahtumat eivät ole yksittäisiä, vaan aikaisemeinkin on LGBT-ihmisten perusoikeuksia loukattu. Amnesty kehottaa Vilnan viranomaisia kunnioittamaan kokoontumisoikeutta ja työskentelemään syrjintää vastaan.
http://www.amnesty.org.uk/news_details.asp?NewsID=17500
  • 24 / 31
  • vaeltaja2006
  • 27.10.2007 10:52
Ukkoutumista ja akkautumista?


ILGA-Europan sivulla on suuri määrä kuvia vuosikokouspaikalta. Kuvista näkyy, että gay-aktivismi on ukkoutunut ja akkautunut. Nuoria näissä kuvissa ei juuri ole. Monet aktivistit ovat aloittaneet jo 70- ja 80-luvuilla, kun gay-liikkeen läpimurto eri maissa vähitellen alkoi. Monet aktivistit ovat jo harmaahiuksisia. Meillä Suomessa tilanne taitaa olla erilainen: 70-luvun aktivistit ovat muissa hommissa.
Kuvia:
http://www.ilga-europe.org
(sivusto on ollut koko aamupäivän kadoksissa)

===============

Liettuan tv:n alkuillan tärkeimmissä tv-uutisissa ei eilen ollut juttuja ILGAn kokouksesta eikä homojen häirinnästä. Sen sijaan puhuttiin korruptioskandaalista, alkoholista ja terveydestä sekä uudesta Liettuan Energian pääjohtajasta. Pääjohtaja asetteli työpöydälleen jokaisessa uutislähetyksessä kuvaa vaimostaan ja teini-ikäisestä tyttärestään. He ovatkin tärkeitä pääjohtajan viranhoidon kannalta. Heteroseksuaalista propagandaa!
  • 25 / 31
  • vaeltaja2006
  • 28.10.2007 20:18
Lasten asema - toisenlaista näkökulmaa


Vilnan kokouksessa Ruotsin HomO-valtuutettu Hans Ytterverg kertoi omasta työstään. Kalvot ovat Ilga-Europen sivulla. Niissä kiinnitin huomion yhteen asiaan:

YK:n Lasten oikeuksien sopimuksen perusteella Lasten oikeuksien komitea on vuonna 2000 ilmaissut huolensa siitä, että lainsäädännön tulisi suojella lapsia seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvalta syrjinnältä. Mitä se voisi tarkoittaa?

Useimmat homot ja lesbot tietävät jo alle kouluiässä olevansa erilaisia ja kiintyvänsä samaa sukupuolta olevaan toveriin. Miten siihen suhtaudutaan perheissä? Varmaan tuhannella eri tavalla, asiallisesti ja epäasiallisesti. Mutta kun lapset varttuvat murrosikään, useimmat aluksi vaikenevat erikoislaadustaan.

Komitea on huolissaan siitä, että homo- ja transseksuaaliset nuoret eivät saa asianmukaista informaatiota, tukea ja suojaa voidakseen elää seksuaalisen suuntautumisensa kanssa.

Vakava aihe. Homoksi ja heteroksi itsensä tuntevien lasten olemassaoloa ei juuri ole tunnustettu, eikä heidän asemastaan keskusteltu, vaikka tiedetään varsin hyvin, että homona eläminen alkaa jo lapsuudessa.

http://www.ilga-europe.org/content/download/9597/56972/file/Vilnius%20071026.ppt
Moi,

pikaiset kommentit. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan alle 18 v nuorella on oikeus saada tietoa ja informaatiota myös seksuaalisuudesta, riippumatta vanhempien mielipiteistä tai uskonnollisuudesta. Eihän tämä käytännössä toteudu, mutta ehkä joskus; että asia liittyy myös homoseksuaalisuuteen on vahvistettu ko sopimuksen sihteeristössä.

Keväällä oli HLBT nuorten asemasta (itsemurhat, koulukiusaaminen, yms.) aloite EU parlamentissa ja vaikkei mennytkään läpi se sai melkoista kannatusta. Suomen MEPeistä muistaakseni puolet kannatti, loput oli välinpitämättömiä tai selitteli jotain. HLBT nuorten pahoinvointia on aika laajalti tutkittu mm. Norjassa ja ?Michiganissa.

Krister
Moi,

pikaiset kommentit. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan alle 18 v nuorella on oikeus saada tietoa ja informaatiota myös seksuaalisuudesta, riippumatta vanhempien mielipiteistä tai uskonnollisuudesta. Eihän tämä käytännössä toteudu, mutta ehkä joskus; että asia liittyy myös homoseksuaalisuuteen on vahvistettu ko sopimuksen sihteeristössä.

Keväällä oli HLBT nuorten asemasta (itsemurhat, koulukiusaaminen, yms.) aloite EU parlamentissa ja vaikkei mennytkään läpi se sai melkoista kannatusta. Suomen MEPeistä muistaakseni puolet kannatti, loput oli välinpitämättömiä tai selitteli jotain. HLBT nuorten pahoinvointia on aika laajalti tutkittu mm. Norjassa ja ?Michiganissa.

Krister
  • 28 / 31
  • vaeltaja2006
  • 30.10.2007 13:34
Mikä oli ILGA-Europen vuosikokouksen saldo?


Kokous on ohi. ILGA-Europe on aktiivisesti ja avoimesti kertonut konferenssinsa tapahtumista. Tämä yhteenveto on koottu ILGAn sivuilta.
==========


Lauantain workshoppeja

Lauantain ohjelmassa oli monia workshoppeja. Muutamat aiheet herättävät erityisen kiinnostuksen, esim.
n suuret LHBT-kulttuuri- ja urheilutapahtumat - tie muutokseen?
n lesbo- ja binaisten terveys
n LHBT-asiat ja hallinnon viranomaiset
n Toiminta poliisin kanssa

Lauantaina saatiin videoterveiset EU-komissiosta Vladimir Spidlalta (komissaari, alueena työasiat, sosiaaliasiat ja tasavertaiset mahdollisuudet). Hän kertoi lyhyesti, että syrjintäsuojaa yritetään ensi vuonna laajentaa EU:n alueella. Puhe englanniksi:
http://www.ilga-europe.org/content/download/9667/57241/file/SPEECH%20FROM%20SPIDLA.doc

Kokouksessa puhui myös EU:n komission tasa-arvoasioista vastaava Belinda Pyke. Hän esitteli komission työtä ja sitä, miten kansalaisjärjestöt voivat olla lainsäädännössä mukana.
==========

Päätöspäivän ohjelmaa

Sunnuntaina päätettiin strategisesta suunnitelmasta ja muista papereista.
Päätösisutnnossa esiteltiin yksi ILGA-Europe -veteraani: Jackie Lewis (yksi ILGA-Europen perustajista). Häntä kunnioitettiin myös musiikkiesityksellä.

Norjalaisten ehdotuksesta julkaistaan päätöslauselma Vilnan kaupungin toimenpiteistä lipputapahtumaa vastaan ja savupommihyökkäyksestä yökerhoon.
==========

Lehdistötiedote

Lehdistötiedotteessa Vilnan kokouksen jälkeen kerrotaan lyhyesti kokouksen tapahtumista. Oli 5 täysistuntoa, 2 paneelikeskustelua ja 21 työryhmää sekä erilaisia itsestäänorganisoituneita ryhmiä.. Osanottajia oli n. 200. Kokouksessa hyväksyttiin strateginen suunnitelma vuosille 2008-2011. ILGA-Europan johtoryhmään valittiin:
1. Pierre Serne (France) 2. Renato Sabbadini (Italy) 3. Lisette Kampus (Estonia) 4. Ruth Baldacchino (Malta) 5. Chrsitine Le Doare (France) 6. Martin Christensen (Denmark) 7. Deborah Lambillotte (Belgium) 8. Linda Freimane (Latvia) 9. Tomasz Szypula (Poland) 10.Natasa Sukic (Slovenia). Varalle tulivat: Paata Sabelashvili (Georgia) ja Irmeli Krans (Sweden)

Vuonna 2008 kokous pidetään muistaakseni Wienissä ja nyt valittiin kokouspaikka vuodelle 2009: Malta.

Kokouksen ohjelmasta nostettiin loppupuheenvuorossa esiin samat asiat, joita jo edellä on ranneliikkeessäkin käsitelty: syrjintäsuoja EU:ssa kaipaa uudistamista ja siitä onkin jo lupauksia, Yogyakarta-periaatteet ovat uusi työkalu syrjintää vastaan ja homoviha ilmenee voimakkaana monissa maissa ja näytteitä siitä vihasta saatiin Vilnassa.
==========

Seuraavana kysellään suomalaiskommentteja kokouksesta.
  • 29 / 31
  • vaeltaja2006
  • 31.10.2007 20:05
Euroopan tasa-arvoinstituutti Vilnaan - ei kai?.

EU-parlamentin Gay- and Lesbian Rights Intergroupin varapuheenjohtaja Lissy Gröner on tuominnut Vilnan pormestarin toimenpiteet homofobisina. Vilnassa on jo kaksi kertaa kielletty julkisella paikalla kokoontuminen sateenkaarilippujen kanssa. Sateenkaarilippu symboloi rauhaa ja suvaitsevaisuutta. Sateenkaarilippua ei saa Vilnassa esittää julkisella paikalla. Pormestari Juozas Imbrasas perusteli kieltoa katutöillä, mutta mitään muuta paikkaa ei tarjottu vaihtoehdoksi.

Lissy Gröner kertoi radiolähetyksessä, että oikeus on jo hyväksynyt mielenosituskiellon. Jos toinenkin oikeusaste hyväksyy kiellon, asia menee Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Gröner esittää epäilyn: Onko Vilna sittenkään oikea paikka Euroopan tasa-arvoinstituutille..
http://diestandard.at/?url=/?id=3095234
  • 30 / 31
  • vaeltaja2006
  • 31.10.2007 22:42
Kotimaiset kommentit Vilnan kokouksesta:



"Yogyakartan periaatteet" oli innostavin työryhmäaihe. Nyt on pohdittava, miten niistä tiedotetaan Suomessa ja miten saadaan alulle periaatteiden suomennostyö.

Miten Yogyakarta-periaatteiden suomennostyö saadaan alkuun? Ehdotan että alkulehdet suomennetaan yhteisvoimin - samalla tavalla kuin aikoinaan ILGAn esittely ILGAn sivuille. Periaatteiden alkusivuilla on lueteltu kaikki periaatteet ja niille pitää löytää nasevat, hyvin kuvaavat ja helposti muistettavat nimet. Pyydän nöyrimmin, että hyvä kääntäjä "Poraliike" tutustuisi alkusivuihin ja tutkisi mahdollisuutta kääntää ainakin ensimmäinen sivu (johdanto), koska hän on taitava sekä suomen että englannin kielessä. Koko periaate-paperi on tässä

http://www.yogyakartaprinciples.org/index.php?item=25#_Toc161634692

Yksittäisiä periaatteita voi kääntää jokainen, jolla sattuu olemaan siihen aikaa ja innostusta.

==========

Konferenssissa oli myös lesbo- ja bi-naisten terveyttä koskeva workshop. Se aihe on ollut Suomessa erittäin vähän tutkittu. ILGAlla on copyright-vapaata materiaalia, joten Suomessakin päästään varmaan alkuun siinä asiassa. Myös Ruotsista on tutkimustietoa. Ja tähän liittyy tietenkin parisuhdeväkivalta samaa sukupuolta olevien suhteissa. Siitä on yksi gradu, mutta muuten siitä ei puhuta väkivaltakeskusteluissa.


Frankfurtissa elävä sosiologian tohtori Constance Ohm (synt. 1961) on kirjoittanut kirjan Gewalt in lesischen Beziehungen (2000) ja hän on johtanut eurooppalaista projektia jossa tutkitaan väkivaltaa lesboja vastaan.

Constance Ohm vieraili äskettäin Tukholmassa rakentamassa verkostoa, jossa käsitellään väkivaltaa lesbosuhteissa. RFSLn nettisvuilla kerrotana asiasta. Constance Ohnm on erityisesti kiinnittänyt huomiotamme siihen, että LHBT-yhteisö vaikenee väkivallasta. Sitä ei haluta nähdä. Jos klubeilla syntyy tappeluita, tappelupukarit heitetään ulos ja sanotaan, että tapelkaa kotona - aivan kuin väkivalta olisi kotona ihan ok.

Constance Ohm on tutkinut naisten välistä väkivaltaa vuodesta 1993. Aluksi hän kohtasi paljon vastarintaa. Pelättiin, että LHBT-yhteisön maine menee. Nyt hänen työnsä on alettu hyväksyä. Hän näkee kahdenlaista väkivaltaa: On pelkästään toisen alistamista tai nöyryyttämistä ja sitten on sellaista väkivaltaa, jossa ei enää tiedä, kumpi on uhri, kumpi hyökkääjä. On sellaisiakin pareja, jotka joutuvat turvautumaan sairaanhoidon apuun. Tällaisen väkivallan suhteen on vielä paljon tehtävää.