Sarajevo: Homofestivaali loukkaa uskonnollisia tunteita (juttukommentit)

  • 1 / 8
  • kesäpoika
  • 2.9.2008 17:55
Entä jos ramadan loukkaa Prideen osallistujien homoja tunteita?
  • 3 / 8
  • vaeltaja2006
  • 8.9.2008 12:06
Väkivalta varjostaa Bosnian pride-tapahtumia


"Kuolema homoille" (Smrt pederima) –teksteillä varustettuja julisteita on ilmaantunut Sarajevon kaduille. Vihanpidossa uskonnolliset ja etniset yhteisöt ovat löytäneet toisensa, vaikka muulloin ollaankin keskenään kaunaisia. Etyj tuomitsi väkivaltaan usuttamisen. Poliisi poisti julisteita, mutta kaksi muslimipappia edelleen antoi prideä vastustavan lausunnon.

Etyjin lausunnossa perjantaina ilmaistiin huoli siitä, että Bosnian lain mukaan on kiellettyä seksuaalisten vähemmistöjen sorto ja syrjintä. Kuitenkaan paikalliset poliitikot eivät muistuta tästä asiasta. Etyj tuomitsee, että jotkut ryhmät edelleen yrittävät kehottaa väkivaltaan.

Pride-festivaalin yksi järjestäjä ja Q-järjestön aktivisti Slobodanka Dakic sanoo, että prideä ei tarkoituksellisesti sijoitettu ramadanin aikaan. Bosnia on maallinen valtio, jossa ei yleensä tilaisuuksia järjestellä uskonnollisten ryhmien kalentereiden mukaan. Vihajulisteet kertovat siitä, että maassa ehdottomasti tarvitaan sellaisia vihan vastaisia tapahtumia kuten Pride.

(Háttér.hu)
  • 4 / 8
  • vaeltaja2006
  • 9.9.2008 14:49
Bosniassa homojärjestö on vaatinut kahta sanomalehteä pyytämään julkisesti anteeksi homofobisia artikkeleita, jotka käsittelivät Sarajevon queer-festivaalia. Artikkeleita on ollut kahden viikon aikana. Artikkelit ovat olleet homofobisia ja täynnä vihaa HLBTI-yhteisöä kohtaan. Ja se tapahtuu demokraattisessa mediassa ja maallisessa valtiossa.

Homojärjestö sanoo, että artikkelit rohkaisevat kansalaisia vihaan, syrjintään ja väkivaltaan homoja ja lesboja vastaan.

Maa on potentiaalinen EU-hakijamaa. Siellä on 40% muslimeja, 35% ortodokseja ja 15% katolilaisia.

(PinkNews)
  • 5 / 8
  • vaeltaja2006
  • 19.9.2008 8:23
Amnesty vaatii Bosnian ja Herzegovinan viranomaisia turvaamaan Sarajevon Queer Festivaalin niin, että se voidaan järjestää ilman uhkailuja. Queer-viikko alkaa 24. syyskuuta. Amnestyn edustaja muistutti, että tapahtuman tarkoituksena on tasa-arvon edistäminen. Osa lehdistöstä, mm. SAFF ja Dnevni Avaz, on käynnistänyt vihakampanjan. On kehotettu lynkkaamaan, kivittämään tai karkottamaan maasta festivaalin järjestäjät . Internetissä on julkaistu uhkauksia yksitäisiä henkilöitä vastaan. Kansalaisia on kehotettu väkisin lopettamaan juhlat. Aktivistien nimet ja osoitteet on julkaistu netissä, ja monet heistä joutuvat asumaan tuttavien luona. Ei uskalla käyttää edes julkisia liikennevälineitä.

Amnesty tuomitsee lehdistön vihamielisen kirjoittelun ja korostaa suvaitsevaa suhtautumista. Ja viranomaisten on suojeltava juhlia ja järjestäjiä, sanoo Amnesty kannanotossaan. Viranomaisten on tutkittava hyökkäykset ja uhkailut. Poliisi on koulutettava tunnistamaan ihmisoikeudet ja poliisin on tunnettava vastuunsa ihmisoikeuksien suojelemisessa ja syrjinnän vastustamisessa.
(UkGayNews)
  • 6 / 8
  • vaeltaja2006
  • 19.9.2008 19:29
Amnesty on vedonnut Bosnian viranomaisiin. Pride-tapahtumaan osallistuvia on uhkailtu, ja asia on otettava vakavasti. Muslimiaktivistit ja –poliitikot ovat jo vaatineet tapahtuman kieltämistä. Useampikin imaami on launut mielipteitään ja heille perusasia on, että homoseksuaalisuus on epämoraalista eikä sitä millään pysty saamaan sopusointuun koraanin kanssa. Kaupungille on levitelty julisteita: "Tappakaa homot".

Homoaktivistit haluavat pride-juhlalla ilmaista vaatimuksensa tasa-arvosta ja syrjinnän lopettamisesta, sanoo Nicola Duckworth Amnestysta. Mutta juhlien edellä moni sanomalehti on mukana homofobisessa parjauskampanjassa. Niissä vahvistetaan ennakkoluuloja ja suorastaan kehotetaan väkivaltaan. Kaksi lehteä mainitaan nimeltä. Niissä kehotetaan lynkkaamaan pride-tapahtuman järjestäjät.

Murhauhkauksia levitetään myös internetissä. Amnesty muistuttaa, että myös poliitikoiden on otettava kantaa väkivaltaa vastaan. Maa on pyrkimässä EU:hun.
(Queer)
  • 7 / 8
  • vaeltaja2006
  • 22.9.2008 8:23
Uutistoimisto AFP kuvailee tunnelmia Sarajevossa ennen tällä viikolla alkavaa Queer Festivaalia. Kartasta näkyy, missä kohtaa Bosnia-Herzregovina sijaitsee.
http://afp.google.com/article/ALeqM5hgrakSgXJl00HGo-q8BN5eIsUZHA

Muslimit, serbit ja kroatit ovat löytäneet toisensa, ja yhdessä vastustetaan queer-tapahtumaa. Myös useat poliittiset puolueet ovat aggressiivisesti mukana vastustamassa. Parlamentin jäsen Amila Alikadic-Husovic selitti, että kyseessä on sairaus. Hän haluaa uskonnollista vapautta ja uskonto kieltää homouden. Jos hänen lapsensa olisi homo, hän olisi epätoivoinen. Se olisi kuin lapsista olisi tullut kleptomaaneja, skitsofreeneja tai muuten vakavasti sairaita.

YK:n raportissa vuodelta 2007 kerrotaan, että Bosniassa seksuaaliset vähemmistöt ovat eniten syrjitty ryhmä, vaikka laki kieltää syrjinnän.
  • 8 / 8
  • vaeltaja2006
  • 23.9.2008 19:57
Bosnian journalistiliitto varoitti maanantaina, että paikallinen media, joka tukee gay-festivaalia, on saanut uhkauksia. Journalistiliitto vaatii poliisin tutkivan asiaa. Uhkauksia oli tullut kolmelle radioasemalle ja yhdelle viikkolehdelle. Uhkaajat syyttivät niitä siitä, että ne raportoivat gay-festivaalista. Uhkaukset olivat vakavia, ja ne kohdistuivat tiedotusvälineiden henkilökuntaan ja näiden perheisiin. Journalistiliitto vaati, että poliisin on selvitettävä uhkausten lähettäjä ja julkaistava hänen nimensä.

http://news.yahoo.com/s/afp/20080922/lf_afp/lifestylebosniagayfestivalreligion_080922211007