Australia: HLBTI-vanhuksia syrjitään (juttukommentit)

  • 1 / 2
  • vaeltaja2006
  • 18.9.2008 7:43
Ruotsissa RFSL myöntää HBT-sertifiointeja

Jönköpingin Rosenlundin terveyskeskus on ensimmäinen, joka on saamassa HBT-sertifioinnin. Se edellyttää, että hoitotyössä kunnioitetaan asiakkaita seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä riippumatta ja hoitotyössä on kompetenssia heidän erityiskysymyksilleen.

Rosenlundin terveyskeskuksen kehitysjohtaja sanoo, että kaikilla potilailla on oltava sama oikeus ammattimaiseen apuun.

RFSL:ssä on lyöty lukkoon puitteet, joiden mukaan sertifiointeja myönnettään. RFSL:ään tulee tiimejä, jotka tekevät tätä sertifiointityötä. Vuoden lopulla on käynnissä kolme pilottia, yksi Jönköpingissä, kaksi Tukholmassa. Ensi vuonna voidaan luultavasti kaksinkertaistaa tämä määrä. Kysynnästä ei ole pulaa. Jo nyt monet työpaikat pyytävät RFSL:ltä koulutusapua HBT-kysymyksissä. Mutta HBT-sertifiointi on perusteellisempaa. On arvioitu, että se vie aikaa noin 8 kuukautta, ja sen jälkeenkin tarvitaan jatkuvaa seurantaa. Sertifiointi annetaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Koulutukseen on koko henkilökunnan osallistuttava. Prosessi alkaa yhden päivän koulutksella kaikille. Sitä seuraa puoli päivä ja toiset puoli päivää. Työpaikalle on perustettava myös HBT-ryhmä, joka seuraa työkäytäntöjä kaavakkeista ja esitteistä lähtien.

Sertifiointityö aloitetaan terveydenhoidosta, mutta se laajenee tulevaisuudessa muille työpaikoille, kouluun, elinkeinoelämään, julkiseen hallintoon.

(RFSL)
  • 2 / 2
  • Geschwitz
  • 18.9.2008 8:50
Sertifiointi on hyvä ajatus, jonka toivoisi rantautuvan Suomeenkin. Onhan meillä jo jos jonkinlaista joutsen- ja ympäristömerkkiä. Threadissa kerrottu HLBTQ-ihmisten syrjintä on valitettavan yleistä meilläkin, ja samaan aikaan syrjivät laitokset kokevat toimivansa täysin asianmukaisesti ja syrjimättömästi.