Transihmisten muistopäivä 20. marraskuuta (juttukommentit)

  • 1 / 10
  • salanimi
  • 19.11.2008 21:26
Kuka tällaisen on taas keksinyt? Ja miksi päivän nimi on muistopäivä, jos sillä on tarkoitus huomioida hengissäkin olevat transihmiset? Eikö vuosipäivä olisi parempi nimi päivälle? Vai oliko tässä tarkoitus muistella sukupuolensa vaihtaneiden ex-sukupuolta?
  • 2 / 10
  • vaeltaja2006
  • 19.11.2008 22:23
Kannattaa kuunnella tuo edellä mainittu juttu. Sen jälkeen on paljon vähemmän kysyttävää.
  • 3 / 10
  • vaeltaja2006
  • 20.11.2008 7:21
Transihmisten muistopäivää vietetään Tukholman Medborgarplatsilla samaan tapaan kuin viime vuonna. Kynttilät sytytetään vasta perjantai-iltana. Tilaisuudessa puhuvat mm. Tukholman alueen lääninpoliisipäällikkö Karin Götblad ja syrjintävaltuutettu Katri Linna.

Tilaisuuden järjestäjien puolelta Lina Kurttila sanoo, että tarkoituksena on saada julkisen vallan edustajat puhumaan viharikoksia ja syrjintää vastaan ja erityisesti transihmisten näkökulmasta.

Maanantaina oli valtiopäivien HLT-ryhmän järjestämä seminaari, jossa keskeisenä aiheena olivat transihmisten oikeudet maailmassa. Tämän viikon lauantaina RFSL järjestää transteemapäivän.

Transseksuaalien yhdistyksen nimi Ruotsissa on Kim (föreningen Kim för transsexuella).

Viime vuoden tapahtumista ks. ranneliikkeen raportit
http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=41&thrdid=5622
  • 4 / 10
  • Pora-liike
  • 20.11.2008 10:44
Suomessa taas ei poliisin mukaan tapahdu transfobisia rikoksia. Siksi ei tarvita viharikosyhteistyötä pohjoismaiden kanssa.
TransHelsinki-tapahtumassa esitetin ajatuksen, että poliisin tietämättömyys transfobisista rikoksista varmasti johtuu siitä ettei Suomessa poliisi yleensäkään vaivaudu paikalle.

Minua kiinnostaakin, mitä vaaditaan poliisin "tietoon". Mikä on poliisin tietoon tullut rikos. Hätänumeroon soitto ei ole sellainen, onko rikosilmoituksen tekeminen, vai pitäisikö ottaa rikoksesta setti dioja ja heijastaa ne poliisilaitoksen seinälle?

Rikollisille on itsestään selvää tämä poliisin silmien ummistaminen rikollisuudelta. Siksi Suomessa onkin väkivaltarikoksia ja murhia samaan tapaan kuin muuallakin Venäjän reunavaltioissa.
  • 5 / 10
  • vaeltaja2006
  • 20.11.2008 11:28
Pride1-nettiradio kertoo uutissivullaan, että intialaisessa Bengalurussa paikallinen poliisi on karkottanut 100 transihmistä asunnoistaan. Asiasta on tiedottanut Human Right Watch. Järjestö on kirjeitse valittanut asiasta Intian pääministerille. Kirjeessä moititaan laajalle levinnyttä ennakkoluuloisuutta ja väkivaltaa.

Jo kuukausi sitten tapahtui transihmsisten ja ihmisoikeusaktivistien pidätyksiä. Poliisi perusteli uusimpia tapahtumia paikallisessa lehdessä. Useissa lehdissä on ollut artikkeleita, joissa transihmisiä syytetään lasten sieppauksista ja pakottamisesta prostituutioon. HRW:n mukaan kaikki lasten hyväksikäyttötapaukset pitää tietenkin tutkia. Mutta viranomaisten pitää osata erottaa ennakkoluulot todellisesta tiedosta. Monissa osissa Intiaa kulkee tarinoita transseksuaalisista ihmisistä, jotka sieppaisivat lapsia, pitäisivät näitä vankeudessa ja yrittäisivät muuttaa heidän seksuaalista suuntautumistaan.
  • 6 / 10
  • vaeltaja2006
  • 20.11.2008 13:04
Englannissa transihmisten muistopäivän tilaisuuksia pidetään sunnuntaina. Englannissa arvioidaan olevan noin 15 000 transihmistä.

*****

Transihmisiin liittyvät kysymykset ovat edelleen tabuaiheita eri puolilla maailmaa. Häirintä ja väkivalta on tavallisia. ILGA Europasta sanotaan, että Euroopan alueellakin on välinpitämättömyyttä ja syrjintää. Tämä johtaa näiden ihmisten näkymättömyyteen ja syrjäytymiseen. Usein menee työpaikka, kun sukupuoli korjataan. Kansallinen lainsäädäntö on monissa maissa puutteellista.

Samaan aikaan tietoisuus asiasta on kuitenkin lisääntymässä. EU:n perusoikeusvirasto julkaisi kesäkuussa 2008 selvityksen, jossa kuvataan puutteita kansallisessa lainsäädännössä eri maissa.

Thomas Hammarberg, Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari järjestää tänään seminaarin homofobiasta ja transihmisten syrjinnästä.
  • 7 / 10
  • Pora-liike
  • 21.11.2008 17:52
vaeltaja2006 kirjoitti: "Samaan aikaan tietoisuus asiasta on kuitenkin lisääntymässä. "

Tietoisuus ja ymmärtämys ovat kuitenkin vähäisiä.
Itse asiassa tänä vuonna on tullut kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun transihmiset aloittivat mediakampanjan termistöjen korjaamiseksi ja nyt tuntuu, että pakka on sekoitettu kokonaan uusiksi.
Avain transihmisten ymmärtämiseen on se, että käytetään oikeita termejä. Se, että väen vängällä käytetään vääriä termejä on merkki siitä, ettei transilmiötä haluta ymmärtää vaan siitä tehdään median freak-show.
Surkuhupaisinta oli kun kymmenen uutiset käytti sekä oikeaa termiä että väärää termiä samassa uutislähetyksessä.

Minulla on työn alla Seranon transfeministisen teoksen "Whipping Girl" lukeminen. Moista teosta kuten muutakaan teosta ei olla käännetty suomeksi eikä sitä ole saatavilla pääkaupunkiseudun yleisistä kirjastoista. Transilmiön syvempi ymmärtäminen vaatii ilmeisesti kirjojen ostamista omaan hyllyynsä tai sitten Transtukipisteen kirjaston käyttämistä. Jälkimmäinen ei paljon mainosta itseään, niin kuin ei Setankaan kirjasto.

Ihmisten pitäisi tajuta, että transihmisten tunne sukupuolestaan on yhtä luonnollinen kuin lällien tunne sukupuolestaan. Eivät läälitkään katso mitkä genitaalit heillä aamulla on tai ylipäätään koskaan, koska tunne omasta sukupuolesta ja kehosta kuuluu mielen sisäiseen karttaan. Ehkä psykologiassa on se imbesilli käsitys, että ihmisen näkemys sukupuolestaan perustuu itsensä vertailemiseen alastomiin muihin ihmisiin lapsuudessa.

Sen sijaan, että transihmisten sukupuolitunne näytettäisiin luonnollisena, se esitetään tehtynä, teennäisenä tai seksualisoituna; eksoottisena. Katsoja ei pysty samaistumaan transihmisiin. Seranon mukaan lälleillä on sokea piste oman alitajuntaisen sukupuolensa suhteen.
  • 9 / 10
  • Pora-liike
  • 27.11.2008 9:51
En näe sitä "I":tä tuon ryhmän nimessä.
Sikäläisten mukaan kaupungin oikein suomenkielinen nimi on Äänislinna.
Transamerica sisältää lajityypin kaikki kliseet.