Ultra-ortodoksijuutalaiset kirosivat Gay Priden (juttukommentit)

Kyllä on taas huru-ukot liikkeellä! Vai kirous! Kirosivat samalla itsensä!
  • 2 / 12
  • Pora-liike
  • 11.6.2007 20:52
Voiko toimimattoman kirouksen palauttaa takaisin oikeudelle? Kyllä kirotullakin pitää kuluttajansuoja olla.
Muutaman kymmenen hengen Ultra-ortodoksijuutalaisten ryhmät osoittivat tänään mieltään torstaina Jerusalemissa pidettävää Gay Pride -tapahtumaa vastaan.

Gayjärjestöt ilmoittavat Priden olevan marssi sananvapauden ja ihmisten perusoikeuksien puolesta.

Poliisi on varustautunut takaamaan Priden turvallisuuden tietoisena vastustajien rajuista uhkailuista.

Lähde: Haaretz.com
Jerusalemin Gay Pride on tarkoitus pitää tämän viikon torstaina.

Ultra-ortodoksijuutalaiset ovat protestoineet useaan kertaan Jerusalemin Pidea vastaan. Nyt näyttää siltä, että koko protesti on menossa mönkään. Näin ainakin kirjoittaa verkkolehti Haaretz.com Israelista.

Viime sunnuntain suurmielenosoitukseen odotettiin 100 000 osallistujaa. Poliisi arvioi 10 000, mutta sitäkin pidetään yläkanttiin asetettuna. Eräät myönteisesti mielenosoituksiin suhtautuneet tahot ovat alkaneet ottaa välimatkaa Priden vastustajiin. Nämä koettavat muka suojella Jerusalemin pyhyyttä. Nyt kysytään, että miksi muiden maallisten ihmisten sallitaan kulkevan näillä pyhillä alueilla ilman ainuttakaan protestia.
Pääministerin tytär puolustaa Jerusalemin Gay Pridea

Jewish Telegraphic Agency kertoo Israelin pääministerin Ehud Olmertin tyttären Dana Olmertin harvinaislaatuisesta julkisesta esiintymisestä. Haastattelussa hän torjui oikeiston ja uskonnollisten tahojen vaatimukset torstaisen Jerusalemin gay priden siirtämiseksi muualle. Hän totesi: "Sellaiset vaatimukset ovat yksinkertaisesti kammottavia. Minäkään en koskaan ajattelisi selittää jollekulle, että juutalaiset taikka arabit olisivat alempiarvoisia ihmisiä muihin verrattuina." Dana Olmert pitää paraatia poliittisen toiminnan ilmauksena, jollaiselle ei tarvitse pyytää mitään lupaa.

Dana Olmert on avoimesti lesbo.
Ynetnews, Israel, kertoo poliisin harjoitelleen tänään mahdollisien väkivaltaisuuksien varalta huomisen Gay Pride -marssin turvaamiseksi.

Äärijuutalaiset ovat jatkaneet mielenosoituksia Pridea vastaan eri puolilla Israelia. Tämä siitä huolimatta, että United Torah Judaism -järjestön rabit antoivat virallisen julkilausuman, jossa pyydetään lopettamaan mielenilmaukset Pridea vastaan.
Yoav Sivan kirjoittaa laajasti Haaretz.com -verkkolehden jutussaan Israelin hallinnon kielteisistä asenteista sateenkaari-ihmisiä kohtaan. Kirjoittajan mukaan Israelissa ilmapiiri on tuntuvasti suvaitsevampi huippuvirkamiestensä homofobialle kuin millekään muulle vihan tai kiihotuksen muodolle. Esimerkkinä hän ottaa uudet lakiehdotukset, jotka läpi mennessään takaisivat sen, että huominen Jerusalemin Gay Pride on mahdollisesti viimeinen laatuaan pääkaupungissa ja mahdollisesti viimeinen koko Israelissa. Lakiehdotukset ovat jo saaneet merkittävää kannatusta ensimmäisissä käsittelyissä. Huippupoliitikot Israelissa ovat päästäneet suustaan esimerkiksi: "homot ja lesbot ovat sairaita ihmisiä."

Yoav Sivan: "Ehkä on liikaa pyydetty, että Nobelin palkinnon saaja Shimon Peres [tuli valituksi Israelin presidentiksi 13. kesäkuuta 2007] seuraisi (heteron) Suomen presidentti Tarja Halosen esimerkkiä, joka johti puheenjohtajana Suomen tärkeintä LGBT-järjestöä 1980-luvulla. Tuolloin homojen oikeudet eivät kuuluneet poliittisen keskustelun valtavirtaukseen edes edistysmielisissä Pohjoismaissa."

"Ei riitä, että [pääministeri] Olmert on henkilökohtaisesti homoystävällinen. Hänen on aika tulla kaapista julkisestikin homoystävällisenä. Homofobisten poliitikkojen pitäisi ryömiä takaisin homofoobikoiden kaappiin ja heidän tulisi ymmärtää korkeissa virka-asemissaan valita sanansa erittäin huolellisesti."

Jutun kirjoittaja on International Union of Socialist Youth and Young Meretz -järjestön LGBT-koordinaattori.
Kysymys on politiikasta, koska ortodoksijuutalaisilla on painoarvoa Israelin päivänpolitiikassa. Poliittinen ura voi jäädä lyhyeksi, jos on liian liberaali.
Uutistoimisto AP kertoo satojen gay-aktivistien marssineen tänään Jerusalemin keskustassa. Samaan aikaan ultra-ortodoksijuutalaiset pitivät äänekkäitä vastamielenosoituksia eri puolilla Jerusalemia, polttaen autonrenkaita ja veisaten psalmeja. Poliisi arvioi marssijoita olleen 2 500. Vastustajat ovat sitä mieltä, että marssi halventaa Pyhää Kaupunkia. Homot puolestaan ovat sitä mieltä, että he käyttävät vain kansalaisoikeuksiaan.

Marssiin osallistunut Guy Frishman, 27: "Vaadin minulle kuuluvia kansalaisoikeuksia, joihin kuuluvat mahdollisuus mennä naimisiin ja saada lapsia".

Gay-aktivisti Jerry Levinson totesi, että ehkä meidän tulisi kiittää ultra-ortodoksijuutalaisten yhteisöä siitä, että he ovat antaneet meille juuri sitä mitä me olemme halunneet, nimittäin näkyvyyttä, josta voi seurata hyväksymistämme tässä kaupungissa. Levinson arvioi 60 000 homon elävän Jerusalemissa.
  • 12 / 12
  • vaeltaja2006
  • 24.6.2007 14:33
Israel: Seksiä sodan sijaan


Useimmille ihmisille Israel-nimeen liittyy ajatus jatkuvasta sodasta. Israelin New Yorkin konsulaatti keksi idean. Yhdessä miestenlehti Maximin kanssa valokuvattiin israelilaisia ex-naissotilaita vähäpukeisina. Yksi venyttelee bikineissään Tel Avivissa kerrostalon kattoterassilla. Toinen kirmailee viattomalla niityllä maalla. Kuvien julkaisuun liittyi New Yorkissa myös mahtava juhla Club Marqueella.

Mutta Israelissa kuvat herättivätkin protestiaallon. Presidenttikandidaatti Colette Avital sanoo, että pornoa veronmaksajien rahoilla. Ääriortodoksit haluavat konsulaattiin potkuja.

Israel on halunnut markkinoida itseään rantojen ja yökerhojen maana, eikä sodan ja epävarmuuden maana. Siihen liittyi myös yritys luoda Israelista houkutteleva lomakohde homoille ja lesboille.Tel Aviv on saanut mainetta Barcelonan, Berliinin ja San Frasoscon rinnalla homoystävällisenä kaupunkina. Ympäri maailmaa gay pride –juhlissa jaetaan mainoslehtisiä, joissa kuvataan Israel suvaitsevana maana. Uskonnolliset piirit ovat kuitenkin ärähtäneet. Pyhää maata ei saa halventaa. He uhkaavat mielenosoituksilla. Näyttöä siitä saatiin jo Jerusalemin Priden aikana.

(sz)

kuva:
http://www.sueddeutsche.de/,ra2l1/panorama/artikel/71/119923/