Moskovan Euroviisut ja Moskovan Pride (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • Public eye
  • 20.8.2008 12:09
Niin ikävältä kuin se ehkä kuulostaakin, minusta Stockselius on aivan oikeassa. Ei hän (eikä Eurovisio) voi asettua venäläisten homojen turvallisuuden takuumieheksi, se kuuluu Venäjän viranomaisille. Euroviisut ovat euroviisut, ja ne kuuluvat kaikille euroviisufaneille tasapuolisesti.
  • 2 / 4
  • vaeltaja2006
  • 10.12.2008 19:26
Moskovan pormestari Juri Lushkov varoitti tänään keskiviikkona, että kaupunki ei salli mitään gay-paraateja Eurovision laulukilpailun 2009 aikana. Se oli muistutus niille tuhansille homoille, joilla on matkasuunnitelmat Moskovaan. Kaduilla, toreilla, marsseilla tai mielenosoituksissa ei saa esitellä homoseksuaalisuutta, sanoi Lushkov tilaisuudessa, jossa juhlallisesti luovutettiin Grand Prix –avaimet Belgradin kaupungilta Moskovalle. Mutta juhliminen on Lushkovin mukaan sallittua. Ja homot saavat vapaasti matkustaa Moskovaan euroviisukisoihin.

Lushkov kertoi, että homoudesta ei ole enää rangaistu vuoden 1993 jälkeen, mutta sitä ei hyväksytä venäläisessä yhteiskunnassa. Viimeksi homojen mielenilmaisu tukahdutettiin poliisivoimin. Eurovision kilpailut ovat erityisen suosittuja homojen ja lesbojen keskuudessa. Lushkovin viesti tuli tänään yllätyksenä. Kilpailujen historiassa ei koskaan ole ollut vakavia ongelmia ylitsevuotavien bileiden tai homovihamielisyyden vuoksi.

Talouskriisistä huolimatta Moskova panee parastaan. Juhlat järjestetään Olympia-hallissa loistokkain menoin. Venäjän hallitus on jo satsannut juhliin 27 miljoonaa euroa.

http://www.augsburger-allgemeine.de/Home/Nachrichten/Politik/Artikel,-Moskau-verbietet-Schwulen-Parade-_arid,1415047_regid,2_puid,2_pageid,4290.html
  • 3 / 4
  • vaeltaja2006
  • 12.12.2008 2:27
Saksalainen kansanedustaja Volker Beck hakattiin tv-kameroiden edessä, kun hän vuonna 2007 osallistui Moskovan Pride -katutapahtumaan.

Nyt Volker Beck käyttää tilaisuutta hyväkseen ja on julkaissut vetoomuksen väkivaltaa vastaan Eurovision Song Contest 2009:n aikana. Hän sanoo vetoomuksessaan, että

"vaadimme Moskovan viranomaisia pidättäytymään väkivallasta ja estämään väkivalta homoseksuaaleja kohtaan. Moskovan pormestari Lushkov on uhannut, että euroviisu-kisojen aikana ei suvaita minkäänlaista homoseksuaalisuuden näytteilleasettamista, joten odotettavissa ei ole mitkään rauhanomaiset ja iloiset kisat, vaan homojen vainoa ja kiusaamista".
  • 4 / 4
  • vaeltaja2006
  • 24.12.2008 9:50
Homojen selkäranka


Joillakin ulkomaisilla nettisivuilla on käyty keskustelua Moskovan euroviisuasiasta. Onko homoilla selkärankaa? Boikotoidaanko kisoja?

Moskovan pormestari Lushkov esitti euroviisu-lehdistötilaisuudessa uhkauksensa kaikille maailman homoille, jotka tulevat Moskovaan. Jos yritetään jotain mielenilmaisua, poliisi määrätietoisesti hajottaa kaikki yritykset. Moskovassa ei marssita eikä osoiteta mieltä kaduilla. Mitään homoparaateja ei tulla sallimaan.

Varmaan kiva lähteä Moskovaan näissä tunnelmissa. Venäläiset ja valkovenäläiset aktivistit ovat ilmoittaneet järjestävänsä Slaavilaisen Priden euroviisupäivänä. Tuhannet Moskovaan kokoontuneet homot tarjoavat julkisuutta ja ehkä myös suojaa mielenosoitukselle.

Onko homoilla selkärankaa? Eikö olisi syytä boikotoida? Ainakaan Euroviisujen järjestäjillä ei ole selkärankaa. Euroviisupomo, ruotsalainen Svante Stockselius jo viime kesänä ilmoitti, että hänen järjestämillään euroviisu-juhlilla ei ole mitään tekemistä homojen aktiviteettien kanssa. Myöskään saksalainen euroviisujärjestäjä Norddeutsche Rundfunkissa ei halua pitkällä kepilläkään sotkeutua homojen asioihin. Hän, Thomas Schreiber, ylistää, että Moskovaan saadaan tosi hienot bileet – kaupungissa joka janoaa elämää. Norddeutsche Rundfunkin euroviisuekspertti Jan Feddersen sanoo blogissaan vain, että onhan se vähän ikävää, että homot eivät voi Moskovassa antaa toisilleen samanlaisia poskisuudelmia kuin muualla.

Mitä tapahtuisi, jos kaikki homot jäisivät pois Moskovasta? Tuhannet homot joka vuosi käyvät läpi karsinnat, lehdistötilaisuudet ja bileet. Ja loppukilpailun tunnelma on paljolti kiinni siitä, että homot rakastavat suurieleisyyttä ja voimakasta laulua. Euroviisufanit ovat epäpoliittisia. He elävät vain idoliensa kautta. Ei tulisi mieleenkään boikotoida. Hyvä esimerkki oli Lushkovin tiedotustilaisuudessa istunut Itä—Euroopan tunnetuin transvestiitti-laulutähti Philip Kirkorov. Hän kuunteli kiinnostuneena Lushkovin uhkauksia, mutta ei kommentoinut sanallakaan.

(Tageszeitung)