Homofobian vastaisia tapahtumia eri maissa (juttukommentit)

 • 1 / 12
 • vaeltaja2006
 • 15.5.2008 19:34
Berliini


Homofobian vastaisena päivänä järjestetään Berliinissä suudelmamarathon. Klo 16 (Suomen aikaa) homot ja lesbot kokoontuvat Frankfurter Alleen S-rautatieasemalle ja suutelevat toisiaan näkyvästi mottonaan: "Protect every Kiss". Klo 18 sama näytelmä toistuu Neuköllnin raatihuoneella. Neukölln on tullut tunnetuksi siitä, että se on erityisen homofobista aluetta, ja pahimmat nuorisojengit ovat ilmoittaneet, että se on homoille "no-go-area".

Pride1-gayradio lähettää tapahtumapaikoilta suoraa radiolähetystä netissä.

Jo aamusta alkaen Schönebergin raatihuoneella on seminaari: "Voidaanko homoja paremmin suojella väkivaltaa vastaan".
 • 2 / 12
 • vaeltaja2006
 • 15.5.2008 19:36
Karjala

Karjalan tasavallassa on julkaistu pamfletti homofobiaa vastaan. Hankkeen taustalla on ihmisoikeusryhmä Molodezhnaya. He ovat yhdessä Karjala-piiri -nimisen ryhmän kanssa kiinnittäneet huomiota suvaitsemattomuuteen homoseksuaaleja kohtaan. Tekijäjoukko näyttää asiantuntevalta. Tekijöinä on filosofian tohtori, journalisti, psykoterapeutti, ym. Pamflettiin on saatu tukea ILGA-Europelta. ILGAan kuuluu jo yli 10 venäläistä homo- ja lesboryhmää.
 • 3 / 12
 • vaeltaja2006
 • 15.5.2008 19:49
Moskova

Moskovan viranomaiset kielsivät homojen mielenosoituksen yleisen syyttäjän toimiston edustalla. Mielenosoittajien oli tarkoitus vaatia Moskovan pormestaria oikeudelliseen vastuuseen. Pormestari Lushkov on jatkuvasti kieltänyt kaikki homojen mielenosoitukset. Mielenosoitukseen oli tarkoitus osallistua 10 ihmistä ja sen piti olla klo 13 ja 14 välillä lauantaina. Gayaktivisti Nikolaj Aleksejev sanoi tänään, että sama kieltolinja Moskovassa jatkuu. Nyt mietitään, tehdäänkö mielenosoitus yksittäisten ihmisten kokoontumisina. Niihin ei tarvita viranomaisten lupaa.

Huomenna homoaktivistit pitävät klo 13 lehdistötilaisuuden.

(Gayrussia)
 • 4 / 12
 • vaeltaja2006
 • 16.5.2008 18:35
Homojen ihmeparaneminen 18 vuotta sitten


Huomisesta tasan 18 vuotta sitten kaikki maailman 200 miljoonaa homoa ja lesboa paranivat yhdessä yössä. WHO poisti homoseksuaalisuuden sairauksien luettelosta. Jo kolmatta kertaa tätä päivää vietetään kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä (17.5.). Vuonna 2005 eräs belgialainen antoi päivälle nimen ja siitä lähtien aktivistit ovat yrittäneet saada YK:n hyväksymään päivän virallisesti. Vetoomus on yhä allekirjoitettavissa netissä.

http://www.petitiononline.com/idaho/

Tälle päivälle voidaan löytää muitakin selityksiä. USAn osavaltio Massachusetts avasi avioliiton homoille ja lesboille 17.5.2004. Saksassa luku 175 muistuttaa vanhasta laista, jolla homous tehtiin laittomaksi. Natsit vielä kiristivät lain määräyksiä, ja monet homot tapettiin keskitysleireissä. Natsiajan laki oli voimassa Saksassa vuoteen 1969 saakka. Lopullisesti se poistettiin vasta 1994.

Hauska sattuma on, että päivän kansainvälinen lyhenne IDAHO on sama kuin se USAn osavaltio, jossa konservatiivien senaattori Larry Craig kärähti vessaseksistä rautatieaseman toiletissa.

Kansainvälisenä homofobian päivänä ei juhlita ylpeinä (pride) vaan muistutetaan homofobiasta. Esim. itäeurooppalaiset homoaktivistit muistuttavat huomenna näissä maissa jatkuvasta homojen ja lesbojen syrjinnästä. Moskovan 1705-tapahtuma on kielletty. Tapahtumia on myös Englannissa ja USAssa. Englantilaisessa Leicesterissä pidetään kakun leivontakilpailu. Belfastissa muistetaan Iranissa teloitettuja homoja.

Samaan aikaan EUn komissiossa suunnitellaan, että Euroopan yhteinen syrjintäsuojalainsäädäntö ei koskisi homoja ja lesboja.
(Queer)
Myös Suomessa huomioidaan kansainvälinen homofobian vastainen päivä.

17.5. on kansainvälinen homofobian vastainen päivä, jonka tarkoituksena on havahduttaa ihmiset huomaamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolo sekä näiden kohtaama syrjintä ja homofobia. Teemapäivä nimettiin ensimmästä kertaa vuonna 2005.

Vuoden 2008 homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi on kutsuttu ulkoministeri Alexander Stubb. Ranneliike ry katsoo, että hänellä on erinomaiset mahdollisuudet oman työnsä kautta vaikuttaa myönteisesti ihmisten asenteisiin ja näin vähentää homofobiaa.

Europarlamentaarikkona ollessaan hän toimi seksuaalitasa-arvoverkoston eli GLBT (Gay, Lesbian, Bi and Transsexual) Intergropin varapuheenjohtajana. Tehtävässään hän nosti aktiivisesti esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien syrjintään ja tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä ja teki työtä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksien puolesta.

Ulkoministeri Alexander Stubb sanoo, että "on tärkeää, että ihmisoikeudet, yhdenvertaisuus ja hyvinvointi toteutuvat ihmisten arjessa riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Seksuaalivähemmistöjen puolustaminen on ihmisoikeustaistelua. Tavoitteena on taistella seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa fyysistä, henkistä ja symbolista väkivaltaa vastaan."

"Homofobiasta päästään eroon vain koulutuksella, valistuksella ja rehellisellä keskustelulla. Periaatteessa ja paperilla asiat ovat monessa maassa kunnossa, mutta arkipäivän todellisuus todistaa toisin. Monet syrjinnän muodot elävät enemmän tai vähemmän piilossa yhteiskunnassamme. Ennakkoluuloja ei voiteta päivässä. Näin kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä jokaisen on hyvä katsoa peiliin", toteaa Stubb.

Homofobian vastaisen työn suojelija, Hyvän tahdon lähettiläs, nimitetään vuodeksi kerrallaan 17.5. kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä. Hänen päätehtävänsä on pyrkiä omien asenteidensa ja tekojensa kautta vähentämään suomalaisessa yhteiskunnassa esiintyvää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamaa syrjintää ja eriarvoisuutta, joka ilmenee homofobiana. Hän pyrkii mahdollisuuksiensa mukaan vaikuttamaan myönteisesti ihmisten asenteisiin oman työnsä ja yhteiskunnallisen asemansa kautta. Vuonna 2008 lähettilään tehtävänä on toimia myös "Onko sulla oikeus...?" -kampanjan suojelijana.

Vuonna 2006 homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi valittiin laulaja Arja Saijonmaa ja vuonna 2007 toimittaja Jone Nikula.
 • 6 / 12
 • vaeltaja2006
 • 18.5.2008 11:41
Kuuba


Los Angeles Times kertoo, että Kuuban hallitus on lähtenyt mukaan homofobian vastaiseen kampanjaan. Havanassa oli suuri gay-aktivistien tilaisuus, johon otti osaa presidentti Raoul Castron tytär Mariela. Mariela Castro on Kuuban seksuaalikasvatuksen keskuksen johtaja, ja hän iloitsi siitä, että ensi kertaa voidaan kokoontua ja puhua näiden asioiden tieteellisestä taustasta.

Kuuban televisiossa esitettiin eilen filmi Brokeback Mountain. Tällä hetkellä parlamentti selvittelee ehdotuksia laillistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot. Parlamentin puhemies vaati, että hallituksen on edistettävä homojen oikeuksia.

http://www.latimes.com/news/nationworld/world/wire/sns-ap-cuba-gay-rights,1,4053373.storyPariisi


Kansainvälisen homofobian vastaisen päivän perustaja Louis-Georges Tin pidätettiin eilen Pariisissa mielenosoituksen yhteydessä presidentin palatsin lähellä. Mielenosoituksessa kiinnitettiin huomio homojen saamiin kuolemanrangaistuksiin eri maissa. Mielenosoitukselle ei ollut saatu lupaa, ja osanottajat olivat muutaman tunnin sellissä.

Jotkut puolueet ja kansalaisjärjestöt kritisoivat pidätyksiä.
 • 7 / 12
 • vaeltaja2006
 • 18.5.2008 15:18
Turkki

Myös Turkissa vietettiin homofobian vastaista päivää. Setan entinen pääsihteeri Aija Salo on parhaillaan Turkissa ja raportoi sieltä blogissaan. Ankaran kulkueessa oli 200 henkeä ja sateenkaariliput liehuivat ensi kertaa katukulkueessa. Tv-asemat tekivät kaksi Aijan haastattelua.
http://www.vihreat.fi/fi/node/2822
 • 8 / 12
 • vaeltaja2006
 • 18.5.2008 18:24
Ukraina


Ukrainan Kiovassa oli lauantaina mielenosoitus ja viranomaiset hyväksyivät sen. Tämä oli laatuaan ensimmäinen tällainen sallittu tapahtuma. Kulkueeseen otti osaa noin 50 homoa ja lesboa ja antifasistisen liikkeen jäseniä. T-paidoissa luki "love against the prejudices" ja "all different - all equal". Kulkue kesti noin puoli tuntia ja se päättyi teatteri-metroaseman lähelle.

Viime vuonna oli homofobian vastaisen päivän tilaisuus, mutta se syntyi spontaanisti ilman viranomaisten lupaa. Nyt asiasta oli ilmoitettu viranomaisille kymmenen päivää aikaisemmin. Poliisi suojeli tapahtumaa asiallisesti.

(GayRussia)
 • 9 / 12
 • vaeltaja2006
 • 19.5.2008 7:07
Tukholma


Tukholman homofobian vastainen päivä sisälsi Kulturhusetissa paneelikeskustelun aiheesta: "Homo- ja lesbopakolaiset ja turvapaikan saaminen". Uutta pakolaislakia pidettiin parempana kuin entistä, mutta hallitus ei ole esittänyt, millaisia sääntöjä sovelletaan hlbti-pakolaisten suhteen. Monet pakolaiset eivät uskalla kertoa kuuluvansa sukupuolivähemmistöön. Maahanmuuttovirastoon pitäisi saada lisää asiantuntemusta.

Vielä vaikeampaa on niillä, jotka muuttavat maahan sukulaisten perässä. Sukulaiset eivät useinkaan hyväksy yhden suvun jäsenen homoseksuaalisuutta. Vaikeinta on naisilla, joilla on lapsi. Viranomaiset kehuvat, miten hyvin hlbti-asiat ovat, mutta ovatko asiat hyvin, kun homoja voidaan karkottaa maihin, joissa on käytössä kuolemanrangaistus. Asiaa perustellaan niin ,että "eihän heidän tarvitse paljastaa homouttaan".

QX:n artikkelissa on paljon kuvia lauantain juhlinnasta. Ulkotilaisuus oli klo 16 Sergels torilla. Tilaisuuksia oli monilla paikkakunnilla.
http://www.qx.se/samhalle/6765/idaho-manifesterades-av-rfsl-ungdom-i-stockholm
Helsinki

Amnestyn mielenosoitukseen lauantaina klo 16 osallistui lähes 50 henkeä. Polkupyöräpoliisit johdattivat joukon jalkakäytäviä pitkin kolmen sepän patsaalle ja siitä edelleen Mikonkadulle aikatalon eteen. Ohikulkijoille jaettiin amnestyn lehtisiä.
Berliini


1970-luvulla keksittiin monenlaisia IN-mielenosoitustapahtumia. Oli esim. SIT-IN, eli istumalakko, istuttiin hievahtamatta ja vallattiin jokin tila. Oli myös DIE-IN-tapahtumia, sadat olivat kuin kuolleita. Irakin sodan alkaessa näyteltiin kuolleita Sheffieldissä (kuva wikipediassa)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/de/Die_In.jpg/180px-Die_In.jpg

Moraaliarvoja vastaan käytiin KISS-IN-tapahtumilla. Pussattiin kaikkien nähden ja intohimoisesti. Berliinissä oli lauantaina kiss-in homofobiaa vastaan. Nyt sitä kutsuttiin "suutelumaratoniksi".


Ensimmäinen kiss-in oli klo 15 Frankfurter Allee -maanalaisasemalla. Tilaisuuden järjestäjä oli väkivaltaa vastustava yhdistys Maneo. Suutelua tehtiin yhteisten komentojen saattelemana ja sadat kamerat ottivat kuvia. Mukana oli homoja, lesboja - ja myös heteroita, jotka intoutuivat pussailemaan. Paikalla oli 40-50 ihmistä, tosin osa oli vain kannustajajoukkoina. Tunnin kuluessa siinä kävi yhteensä noin 100 ihmistä pussailemassa. Pussailu tehtiin free-style - tapaan. Syvät kielisuudelmat olivat sallittuja.

Myöhemmin klo 17 sama maraton toistui Neuköllnin metroasemalla. Lichtenbergin kaupunginosan pormestarikin oli lupautunut paikalle esittämään tervehdyksensä, mutta tämän raportin tekoaikaan rouva pormestaria ei vielä ollut näkynyt.
(pink channel)