Budapestin Pride (juttukommentit)

  • 1 / 14
  • vaeltaja2006
  • 3.7.2007 16:51
Taitaa käydä juuri niin kuin eilen unkarilaiset homot kertoivat. He epäilivät, että tulee vastamielenosoittajia.

Jobbik Magyarországért Mozgalom eli Liike paremman Unkarin puolesta kertoo suunnittelevansa mielenosoitusta lauantain prideä vastaan Budapestissa. Prideä he kutsuvat ”hyökkäykseksi yleistä moraalia vastaan”. Iskulauseet ovat samoja kuin muualla itäisessä Euroopassa. Poliisi on vaatinut vastustajia vaihtamaan marssireittiä.

Täytyypä seurata tilannetta. Valitettavasti kirjeenvaihtaja on juuri lähdössä Budapestista lomalle Kanadaan.
  • 2 / 14
  • vaeltaja2006
  • 4.7.2007 17:43
Budapestin Priden avajaiset pidetään huomenillalla. Avajaisissa puhuu pääministerin virallinen valtiosihteeri Gábor Szetei. Valtiovalta suhtautuu prideen myönteisesti, joten se selittää, että Unkarissa ei ole ollut levottomuuksia.

Jos joku sattuu olemaan viikonloppuna Budapestissa, niin tässä muutama termi avuksi:
felvonulás juhlakulkue
büszkeség pride
menet kulkue
szivárványszín sateenkaarenvärinen
meleg homo (=lämmin)
LMBT = LHBT
  • 3 / 14
  • vaeltaja2006
  • 6.7.2007 5:30
Budapestin Priden avasi eilen illalla pääministerin virallinen valtiosihteeri Gábor Szetey. Hän sanoi: ”Olen Gábor Szetey. Olen homo”. Hän puhui uskaltamisesta, häpeästä, pelottomuudesta ja ihmisarvosta. Hän itse kertoi palanneensa Argentiinasta, kun historia muutti tapahtumien kulkua kommunismin kaaduttua. Paikalla olivat myös pääministerin puoliso, terveysministeri ja ympäristöministeri.

Tämä on 12. pride Budapestissa.
----------------

Unkarin sisäpoliittinen tilanne on ollut lähes vuoden ajan epävakaa. Opposition mielenosoituksia on ollut paljon, ja pyrkimyksenä on ollut kaataa sosialistijohtoinen hallitus mielenosoituksilla eli ulkoparlamentaarisilla keinoilla. Viime viikkoina on tehty kaksi hyökkäystä toimittajia kohtaan, viimeksi viime viikon torstaina 30 hengen äärijoukko hyökkäsi Debrecenissä, Itä-Unkarissa ravintolaan kesken suoran radiolähetyksen ja lähetys jouduttiin keskeyttämään 10 minuutiksi, jotta toimittajat saatiin turvaan.
  • 4 / 14
  • vaeltaja2006
  • 6.7.2007 18:10
Itävaltalainen Die Standard –lehti kirjoittaa tänään, että Unkarin valtionsihteeri outtasi itsensä, mutta pelkää vihamielisyyksiä. Hän valitti, että on yksitoista vuotta antamut odottaa tätä hetkeä. Pääministeri Ferenc Gyurcsany (sosialistit) on tiennyt hänen homoseksuaalisuudestaan. Kaapista ulostulosta on keskusteltu, eikä pääministerillä ollut asiaan huomauttamista. Valtionsihteeri pitää aika varmana, että hän joutuu erilaisten hyökkäysten kohteeksi. Elämänkumppani on erään ravintolan keittiöpäällikkö.

Szetey on toinen unkarilainen poliitikko, joka tulee kaapista. Aikaisemmin liberaali kansanedustaja Klara Ungar on myöntänyt lesboutensa.

Lauantain pride-paraatiin on odotettavissa välikohtauksia. Äärioikeistolainen järjestö on ilmoittanut protestoivansa prideä ja aikovansa kameroin kuvata kaikki tämän häpeällisen paraatin osanottajat.
  • 5 / 14
  • vaeltaja2006
  • 7.7.2007 10:09
Priden vastustajien joukot ovat internet-sivullaan kehottaneet joukot liikkeelle. Kaikki osanottajat on kuvattava ja kuvat pantava nettiin. Lisäksi pride-väki saa tuntea, miltä kananmunasade maistuu. Poliisi aikoo turvata kulkueelle rauhan. Kulkue alkaa klo 17.
http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=924344

--------------
Jos joku haluaa katsoa tv-uutisista tapahtumia, niin uutiskanavan unkarinkieliset uutiset ovat klo 18, 20 ja 22
http://www.hirtv.net/adas.asx
  • 6 / 14
  • vaeltaja2006
  • 7.7.2007 17:08
Ensimmäiset kvuat marssin liikkeellelähdöstä olivat Unkarin tv-uutisissa. Väkeä oli.
  • 7 / 14
  • vaeltaja2006
  • 7.7.2007 18:44
Klo 18.20 munia lentää, vihellyskuoro ja huutosakkeja homomarssia vastassa.Vaikea sanoa, paljonko vastustajia on liikeellä. Pride-marssin osanottajat eivät reagoi huutoihin. Poliisin päällikkö kertoo, ettei tähän mennessä ole ollut vakavia yhteenottoja. Kulkueen edellä on ollut ihmisiä, jotka ovat yrittäneet häiritä kulkuetta.

Nagy-kaarikadun ja Dohány kadun risteyksessä ilmaantui äkkiä äärioikeistolaisia mielenosoittajia.

Poliisin mukaan osanottajia oli aluksi 800 mutta väkimäärä on matkalla lisääntynyt jopa 2000:een.
(Hir-tv)
  • 8 / 14
  • vaeltaja2006
  • 7.7.2007 20:57
Budapertin Pridellä oli monenlaisia joukkioita häiritsemässä. Kulkuetta yritettiin pysäyttää, mutta poliiisi toimi tehokkaasti. On kerrottu noin 300 vastamielenosoittajasta, kaikki erilaisista ns. kansallisista ääriliikkeistä. Kulkue kesti kaksi tuntia. Kulkueen kärjessä oli unkarilainen europarlamentaarikko. Poliisi pidätti alle 10 vastamielenosoittajaa. Julkisuutta tuli. Esim. uutiskanava Hir-tv oli lähettänyt paikalle kaksi reportteria seuraamaan paraatia.
---------------
Zagrebissa 500 poliisia suojeli pride-kulkuetta. Vastamielenosoittajilta löytyi kotitekoisia molotovin ciockteileja.
Unkarin työvoima-asioiden ministeri Gábor Szetey yllätti kansakunnan ilmoitettuaan olevansa homo. Ilmoitus liittyi tämän vuoden homojen ja lesbojen elokuva- ja kulttuurifestivaaliin tilaisuuteen torstai-iltana. "Olen homo ja olen onnellinen ja olen ylpeä voidessani olla täällä teidän kanssanne tänä iltana." Hän jatkoi: "Olen Gábor Szetey, olen eurooppalainen ja olen unkarilainen. Uskon Jumalaan, rakkauteen, vapauteen ja tasa-arvoon.... Olen kumppani [mahdollisesti elämänkumppani], ystävä, joskus kilpakumppani ja olen homo."

Media kutsuu häntä "vanhemmaksi valtiomieheksi". Hän on ensimmäinen korkea-arvoinen unkarilainen poliitikko, joka on julkisesti ilmaissut homoseksuaalisuutensa.

Median suhtautumista ilmoitukseen pidetään hillittynä. Puolueista on kommentoitu, että Gábor Szeteyn seksuaalinen suuntautuminen on hänen yksityisasiansa.

Lähde: EDGEBoston
http://www.edgeboston.com/index.php?ch=news&sc=glbt&sc2=news&sc3=&id=21611
  • 10 / 14
  • vaeltaja2006
  • 11.7.2007 16:24
Unkarin saksankielinen lehti Pester Lloyd kertoo priden tapahtumista.

Ääriryhmät saivat nyt tehdä sen, mitä monet vaieten ajattelevat. Heidän kylteissään luki: ”Likaiset homot”, ”Tämä on turmellusta”, ”Menkää kotiin”, ”Homot ja juutalaiset, kaikki yhdessä Tonavaan”.

Ääriryhmien vastalause ei kaikunut pelkästään homoille vaan myös Unkarin nykyhallitukselle. Pelkkä huutelu ei riittänyt, vaan heiteltiin kananmunia, pulloja ja hiekkapussukoita. Monet sanovat, ettei paraati ollut edustava, koska valtaosa homoista ja leboista jäi kotiin. He joko pitävät seksuaalisuuttaan yksityisasiana tai pelkäävät tulla esiin. Mutta joka tapauksessa valtiosihteerin esiintulo merkitsee, että asia siirtyy selkeämmin poliittiselle tasolle.Puolueista MSZP (sosialistinen puolue) ja MDF (Unkarin demokraattinen foorumi) kannattavat homoliittoja. Avioliitosta ei voida puhua, koska se on tabu katolisessa Unkarissa. Fidesz, keskustalais-katolinen puolue ei ole vielä ottanut kantaa puoleen eikä toiseen. Yhdessä KDNP:n (kristilliskonservatiiviset) kanssa he ovat kuitenkin sitä mieltä, että homous on privaatti asia eikä sitä tule käyttää poliittisiin tarkoituksiin,. SZDSZ (vapaat demokraatit = Liberaalit) tuki paraatia ilman rajoituksia. He haluavat tasa-arvon avioliittoon, adoptio-oikeuskin käy .

Paraatin jälkeen ääriryhmät kävivät aggressiivisemmiksi. Tietojen mukaan ainakin 12 henkeä pahoinpideltiin juhlan jälkeen, heistä yksi saksalainen.
  • 11 / 14
  • vaeltaja2006
  • 13.7.2007 21:18
Unkarin Prideä on viime vuosina totuttu pitämään poikkeuksena entisissä sosialistisen leirin maissa, koska erityisiä välikohtauksia ei ole sattunut. Tämä vuosi muutti tilanteen. Ääriryhmät raivosivat ja parikymmentä henkeä pahoinpideltiin. Unkarin hyvä maine koki kolauksen.
===============

Priden tapahtumat ovat johtaneet myös poliittiseen välien selvittelyyn. Uusin tapaus on Unkarin lääkäriorganisaatio (MOK). Sen nettisivuilla on yhden debreceniläisen lääkärin kirje, jossa hän syyttää Unkarin terveysnministeriä Agnes Horvathia kansanmurhasta. Terveysministeri osalllistui Priden avajaisiin viime torstaina. Kirjeessä itäunkarilainen lääkäri Attila Nagy selittää, että osallistuminen sellaiseen juhlaan merkitsee sairauden tukemista ja se myrkyttää ihmisten mielet. Ainakin puolet unkarilaisista kokee sen kuin myrkkynä.

Liberaalipuolue, joka on hallituksessa, vaatii lääkäriorganisaatiolta selvitystä, onko kyse ko. organisaation virallisesta mielipiteesstä. Lääkäriorganisaatio MOK vastasi, että jokainen 35 000 lääkäristä voi esittää oman näkemyksensä ilman sensuuria nettissivuilla.

===============

Budapestin poliisin toiminta on myös joutunut syyniin. Mm. ILGA.Europen edustajat syyttävät poliisia huonosti hoidetusta jälkivalvonnasta, koska juhlien jälkeen monet ihmiset hakattiin.
  • 12 / 14
  • vaeltaja2006
  • 15.7.2007 12:54
Budapestin Pride on johtanut runsaaseen lehtikirjoitteluun. Esim. Népszava-lehdessä on joka päivä ollut jälkiselvittelyä ja on kirjoitettu homojen aseman parantamisesta. Szdsz- liberaalipuolueen johto on vaatinut poliisilta tutkimusta tapahtumista. Voivatko kulkueen aikana olutpullot ja hiekalla täytetyt pussukat lennellä ilman että poliisi puuttuu asiaan millään tavoin. Poliisin johto ilmoitti eilen aloittavansa selvitystyön.

(Népszava Online)
  • 13 / 14
  • vaeltaja2006
  • 26.8.2007 18:23
Äärioikeistolainen unkarilaiskaarti

Äärioikeistolainen puolue on perustanut ”puolisotilaallisen” (paramilitary) kaartin. Ensimmäinen kokoontuminen oli eilen lähellä presidentin palatsia Budan puolella. Paikalla oli ainakin 1000 ääiroikeistolaista. Samoja ihmisä nähtiin Budapestin Priden aikaan häiritsemässä kulkuetta. Kaarti on juutalais-, mustalais- ja homovastainen. He ilmoittavat puolustavansa Unkari fyysisesti, moraalisesti ja henkisesti. Heidän puolueensa ei ole parlamentissa, mutta puolueella on paljon edustajia paikallistasolla valtuustoissa.

Perustamisseremoniassa heidän nähtiin kantavan ikivanhoja ns. Arpad-lippuja (punavalkoisia lippuja). Arpád oli Unkarin ensimmäinen hallitsija 800-luvun lopulta.

Antifasistiset järjestöt järjestivät eilen vastamielenosoituksen. Myös juutalaisjärjestöt ovat kauhuissaan ja vaativat uuden kaartin kieltämistä.

Kuvasarja joukosta, joka aikoo panna Unkarin moraalin kuntoon:
http://www.nepszava.hu/include_document/lapszel/galeria/garda/kepek.swf
Unkarilainen ystävättäreni oli osunut pride-kulkueen aikaan kaupungille Budapestissä ja todennut ihmisten käyttävän tilaisuutta härskisti hyväkseen omien poliittisten päämäärien ja mielipiteidensä ajamiseen. Hän oli nähnyt mm. mummoja heiluttamassa tuota mainitsemaasi lippua ja vaatimassa pääministerin eroa.

Tuota punavalkoista lippua käytettiin ilmeisesti fasistisena tunnuksena myös natsi-saksan miehityksen aikaan. Lipun alkuhistoria ei ymmärtääkseni ole fasismiin liittyvä, se on ikäänkuin löydetty palvelemaan aatetta. Maanantaina 20.8. vietettiin Unkarin toista vuoden kahdesta kansallispäivästä ja luulen, että silloin on ollut otollinen hetki monen puolueen kokoontua ja kerätä joukkoja yhteen.