Varsovan Pride 2007 (juttukommentit)

  • 1 / 22
  • vaeltaja2006
  • 19.5.2007 3:29
Varsovan pormestari Hanna Gronkiewicz Walz kertoi radiohaastatttelussa, ettei ole mitään syytä kieltää tasa-arvoparaatia. Hallitsevan puolueen ”puolalaisten perheiden liiton” nuorisojärjestö on vaatinut marssin kieltämistä. Pormestari snoi, että on tuore päätös ihmisoikeustuomioistuimesta, jonka mukaan vuoden 2005 kielto oli laiton. ja rikkoi perustuslakia. Pormestari sanoi , että marssi on osa taa-arvopäiviä, jotka alkoivat 12. toukokuuta. Tässä ei millään tavalla uhata moraalia.

Nuorisoliitto oli vaatinut marssin kieltämistä, koska se on ”uhka yleiselle moraalille”. Järjestön edusaja Krzysztof Bosak korosti, että miehen ja naisen muodostama perhe on perustuslain suojaama arvo.
(poland.pl)
  • 2 / 22
  • vaeltaja2006
  • 19.5.2007 4:01
Saksan pää-tv-uutisissa käsiteltiin illalla Puolan homo-opettajien asemaa. Opettajat eivät osallistu tänään tasa-arvoparaatiin, koska se olisi liian suuri riski homopropaganda-pykälän säätämisen takia.
---------------
24-vuotias opettaja Rafal kertoo lopettaneensa opettajan työn eteläpuolalaisessa Bielsko-Bia³assa. Koulussa oli niin vahva homovastainen mieliala, että hän ei sitä kestänyt. Oppilaat halusivat kesken opetuksen laulaa Village Peoplen YMCAa vain nähdäkseen, miten hän reagoi. Myös toiset opettajat ovat kiusanneet häntä. Historian opettaja oli opettanut, että pitää aina muistaa, että Sparta tuhoutui homoseksuaalisuuden takia. Kun Rafal oli eri mieltä, opettaja oli alkanut levittää tietoa, että Rafal on homojen ymmärtäjä ja yritti tehdä hänet naurunalaiseksi.

Rafl halusi katolis-knservatiivisessa ympäristössä kasvattaa nuoret vastuullisiksi. Mutta Puolan kouluissa homo on suojaton – oppilaana ja opettajana. Homo-oppilaita nöyryytetään kaiken aikaa. Jos opettaja yrittäää mennä väliin, hänen kimppuunsa käydään.

Homopropagandan kielto on alkanut. Kouluista häviävät mm. kaikki aids-esitteet. Jos rehtori ei toimi asiassa, seurauksena on rangaistus. Opetusministeri Giertychin mukaan myös opettajan kaapista ulos tulo on homopropagandaa.

Opetusministeri Giertych tarvitsee räväkkää ideologiaa, koska puolueen kannatusluvut ovat laskussa. Giertychin sijainen Wojciech Wierzejski käyttää erityisen kovaa kieltä. Hän varoittelee vanhempia lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tämänpäiväinen paraati kuljetaan vahvan poliisimuurin suojassa. Giertychin nuoriso-osasto varoittelee väkivaltaisista yhteenotoista. Monet toivovat, että tasa-arvomarssi veisi Puolaa kohti eurooppalaisia arvoja, mutta Rafal sanoo, että viha on syvällä kansassa. EU pystyy vaikuttamaan hallituksen toimiin, mutta arjen koulupäivässä Brüssel ja Strasssburg ovat liian kaukana.
(Tagesschau, tv-uutiset)
Strasbourgissa toimiva Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi aiemmin tässä kuussa, että Varsovan vuoden 2005 Pride-tapahtuman kielto loukkasi ihmisoikeuksia. Seitsemän tuomaria, joista yksi on Puolasta, oli päätöksessään yksimielinen.
Vaeltaja matkusti tänään Varsovaan osallistuakseen Pride 2007 -tapahtumaan siellä. Saan häneltä tietoja suoraan paikan päältä. Välitän niitä tänne Ranneliikkeen sivuille sitä mukaa kun hän niitä ehtii kirjoitella.

Marssi on lähtenyt liikkeelle hetki sitten.

Vaeltaja:
"Uusnatseja on lähtöpaikalla ainakin sata. Poliiseja on 500 ja marssijoita tuhansia. Uusnatsien huutokuorot kuuluvat satojen metrien päähän."
Vaeltaja kirjoittaa: "Vaikea lähettää viestejä kun ollaan koko ajan liikkeessä. En ole nähnyt väkivaltaa. Ihmismassa on liian suuri. Arvioin 10 000 osanottajaa Pride-marssilla täällä Varsovassa."
Hyväntuulinen Vaeltaja soitti heti Pride-marssin päätyttyä Varsovasta ja kertoi välittömät tunnelmat ja havainnot. Vaeltaja korosti, että paraatiin osallistujana jää tapahtumista aika paljon näkemättä.

Sää oli loistava. Marssireitti oli 3-4 kilometriä ja päättyi kaupungintalolle (unohdin kysyä, josko kaupungintalo olisi koristautunut sateenkaarilipulla). Puheita pidettiin, kaikki puolaksi. Illalla on näihin aikoihin alkamassa iltajuhla. Paraatissa kulki saksalainen avoauto, jossa oli kolme naista. Heitä kuvattiin erittäin paljon. Vaeltajalle jäi epäselväksi keitä nuo henkilöt olivat. Julkkiksilta vaikuttivat. Kulkueessa oli seitsemän kuorma-autoa, joiden lavoilla oli juhlijoita. Saksan ja Puolan sosiaalidemokraateilla oli omat lava-autot.

Marssille osallistui viimevuotista vähemmän ihmisiä. Ensiarviotaan Vaeltaja piti hieman liian korkeana. Ulkomailta oli varsin vähän ihmisiä mukana. Ruotsalaisia kolme ryhmää. Miellyttävänä yllätyksenä Vaeltajalle ja ryhmälleen oli puolalainen henkilö nimeltä Jenni. Lipun nähtyään hän tuli juttelemaan. Jenni kertoi käyneensä myös Ranneliikkeen sivustolla. Monet tulivat kysymään minkä maan lippua Vaeltajan ryhmä kantoi. Joku tunnisti lipun ja täräytti virnistyksen kera "perkele!"

Osallistujia marssille oli myös muita kuin sateenkaari-ihmisiä. Oli jopa perheitä pikkulapsineen.

Mediaa oli "pilvin pimein" joka paikassa. Näkyvyyttä sen kautta Pride-marssille tuli paljon.

Lähtöpaikalla poliisi oli eristänyt uusnatsit omaan, tarkoin vartioituun "lokeroonsa". Uusnatseilla oli kaiuttimia, joiden kautta he kuuluttivat ajatuksiaan. Uusnatsien toiminta vaikutti hyvin organisoidulta. Plakaateissa ja huuteluissa suosituin termi oli "Europederastia"*). Marssin alettua he jakaantuivat pieniksi ryhmiksi, jotka menivät marssireitin varrelle plakaatteja kantaen. Poliisi eristi välittömästi ja tehokkaasti jokaisen uusnatsin.

Vaeltajan havaintojen mukaan Pride-marssi oli viime vuotista paljon rauhallisempi. Viime vuonna poliisilla oli mellakkavarusteina mm. kypärät. Nyt tavalliset lakit. Ehkä kymmenen hengen uusnatsiryhmän poliisi eristi isolla joukolla niin tarkasti, että he lopulta olivat aivan tarkasti poliisin eristäminä ja näkymättömissä.

Minkäänlaista väkivaltaa Vaeltaja ei havainnut koko marssin aikana. Hän antoi poliisin toiminnasta täydet pisteet.

*) Wikipedia: Pederastialla tarkoitetaan ensisijaisesti antiikin Kreikan kulttuurissa aikuisen miehen ja nuorukaisen välistä seksuaalissävytteistä suhdetta.
Euronews näytti pienen pätkän Varsovan Pridesta, mainiten Puolan kouluille annetun kiellon olla puhumatta mitään homoteemoista, olleen lisäpiirre tässä Pridessa.
Verkkolehtiin on alkanut tulla raportteja Varsovan Pridesta. Järjestäjät pitävät tapahtumaa tärkeänä voimakkaan julkisen ja virallisen homofobian vuoksi.

Ulkomailta Prideen osallistuneita poliitikkoja olivat Cecilia Malmstroem, Ruotsin Euroopan asioiden ministeri, Saksan Vihreiden puheenjohtaja Claudia Roth ja hänen puoluetoverinsa Volker Beck, sekä Espanjan sosialistien kansanedustaja Pedro Zerolo. Kaksi viimeksi mainittua ovat merkittäviä homoaktivisteja.

Vaeltaja tiedusteli Volker Beckiltä, josko hän on menossa myös Moskovaan. Beck kertoi olevansa menossa, mutta ei ole saanut vielä viisumia.

Aikaisemmin tässä kuussa julkistettu mielipidekysely todisti, että 53% puolalaisista pitää homoutta syntinä ja 58% haluaisi kieltää homoilta oikeuden paraatiin. Puolan ihmisoikeuspolitiikka joutui tällä viikolla EU:n huomion kohteeksi jälleen, kun opetusministeri Roman Giertych kielsi kouluissa kaikenlaisen keskustelun homoseksuaalisuudesta. Hän kutsuu sitä homopropagandaksi.

International Herald Tribune kertoo noin 5 000 ihmisen osallistuneen Pride-kulkueeseen. Marssija kantoivat julisteita: "Pysäyttäkää homofobia". Lehden mukaan väkivaltaisista yhteenotoista ei ole havaintoja.

Lähteet: Deutsche Welle, IHT, AP
YLE:n teksti-tv uutisoi Varsovan tapahtumista.

ULKOMAAT YLE SUNNUNTAI
HOMOJEN OIKEUKSIEN PUOLUSTAJAT marssivat eilen Puolan pääkaupungissa Varsovassa homojen syrjintää vastaan.
Marssilla oli mukana useita ulkomaisia poliitikkoja kuten Ruotsin Eurooppa- ministeri Cecilia Malmström. Puolan johtavat poliitikot ovat viime aikoina esittäneet rajuja homovastaisia kantoja
Tarkennus tietoon "homouden edistämiskiellosta" Puolan kouluissa.

Opetusministeri Roman Giertych on julkistanut LAKILUONNOKSEN, joka toteutuessaan tekisi "homopropagandan" levittämisen kouluissa rikokseksi. Jos opettaja ilmaisisi homoseksuaalisuutensa hänet erotettaisiin työstään. Lakiluonnos on epämääräinen siinä, mitä tarkoitetaan homopropagandalla, tarkoittaen että se on "joustava" ikävimmässä merkityksessään.

Periaatteessahan Puolassa on kysymys Suomen rikoslaissa olleen kehotuskieltopykälän tapainen täsmäkohdistus koululaitokseen. Suomessa kehotuskielto toimi pelotteena. Sitä ei tietääkseni koskaan sovellettu rangaistukseen saakka. Puolassa nykyisessä ilmapiirissä mahdollinen laki ei toimisi yksin pelotteena, vaan sitä myös sovellettaisiin. Kurja tilanne joka tapauksessa. Kansainvälinen huomio voi vaikuttaa lakialoitteen käsittelyyn.
JuhaniV kirjoitti:

> "Opetusministeri Roman Giertych on julkistanut LAKILUONNOKSEN (...)"

Tagesschaun uutisessa käytetään sanontaa "per Dekret" ja uutisesta saa käsityksen, että tällaisen materiaalin levittäminen on JO nyt kielletty asetuksella tms. Tuo sanavalinta "per Dekret" voi olla käännösvirhekin, mutta joka tapauksessa vaikuttaa siltä, että määräys on jo voimassa.

http://www.tagesschau.de/aktuell/meldungen/0,1185,OID6776534,00.html


Minua kiinnostaa se, onko ko. määräys (asetus?) tosiaan jo annettu. Jos esim. Vaeltaja on kuulolla, niin voisi kysyä onko ko. määräys annettu parlamentista? Jos kyseessä oli parlametti, niin oliko äänestystä ja mikä oli tulos? Mikä on parlamentin mieliala tästä asiasta? Onko asialla ylipäätään vastustajia parlamentin sisällä?
Kiitokset tästä viestiketjusta. Tiedonsaanti tämän kautta on ollut monin kerroin parempaa kuin kansainvälisen median kautta.

Kyse on hyvin tärkeästä asiasta.
Olen myös havainnut epätarkkuutta tämän Puolan kouluja koskevan lakijutun uutisoinnissa. Useimmat eilen lukemistani uutisista käyttivät ilmaisua lakialoite. Vaeltaja sai Jukan kysymyksen Varsovaan. Odotellaan vastausta.

Vaeltaja 20.5.2007: Tänään Varsovassa oli homojen vastainen mielenosoitus perheiden puolesta. Osanottajia oli viitisensataa. Televisio oli näkyvästi mukana.
Vaeltaja: "Tänään Yhdysvaltain lippu oli mielenosoittajajoukon etunenässä. Sen kantaja näytti tv-papilta. Lapset kantoivat ei-abortille kylttejä. Paljon homovastaisia banderolleja ja puheita. Selvää kiihotusta homoja vastaan."
Jukan tämä viimeinen viesti kertoo, kuinka vaikeaa on saada edes joltinenkin käsitys ihmismäärästä. Washingtonissa pidettiin 1993 miljoonan homon ja lesbon marssi. Se oli järjestäjien arvio etukäteen ja jälkikäteen hiukan alle. Poliisin mielestä 300 000. Oma havaintoni: valtavan paljon. Lukujen kokoluokkaan vaikuttaa 90% se kuka on määrittelijä. Järjestäjillä on tietenkin halu pistää luku yläkanttiin. Poliisin arvio on ollut aina paljon alle järjestäjien arvion. Siis noiden kahden väliin oikea luku todennäköisesti useimmiten asettuu.
5000 euroa olisi aiemmin mainitulle Elton Johnille tai Madonnalle tuskin edes taskurahaa, etenkään kun kumpikin operoi pounds in sterling.

Tuli vain mieleeni ettei heille tai jollekulle vastaavalle sympatisoijalle tuottaisi vaikeuksia kuitata tuota velkaa "arvokkaan asian" hyväksi jos vain olisi halua.

Ei tosin tule heille mieleenkään koska Madonna on tunnetusti antanut mitätöidä Los Angeleslaisille aids-potilaiden turvataloille kirjoittamiaan shekkejä ja Elton on kiemurrellut maksamasta videoidensa ekstrojen parinkymmenen punnan pikkupalkkioita.

Toisaalta olen ollut tämän saitin lukijakunnassakin havaitsevinani tällaista "pelastakaa rikkaat"-henkeä, joten en ärsytä tämän enempää.
Katolinen ryhmä oli siis järjestänyt eilen marssin Varsovassa, jossa vastustettiin edellisenä päivän pidettyä Gay Pride -marssia. Verkkojulkaisu 365gay.com toteaa vastamielenosoituksen kuivuneen kokoon. Noin 800 henkeä osallistui "perhearvoja" puolustavaan marssiin. Sitä seurasi myös odotettua pienempi joukko varsovalaisia.

Marssiin osallistui Puolan opetusministeri Roman Giertych. Hän kertoi uutistoimisto PAP:lle olevansa marssilla vastustaakseen lauantain Pridea ja kannattaakseen perhearvoja.

Tässä uutisessa puhutaan jälleen hänen antamastaan lakialoitteesta "homopropagandan" kieltämiseksi kouluissa. Gay Priden osallistujia hän kutsui lasten hyväksikäyttäjiksi. "Inhottavat pederastit tulivat tänne monista maista ja koettivat tyrkyttää meille propagandaansa".

Tuosta uutisesta tulee minulle mieleen ajatus, että mitä nuo katoliset sitten oikeastaan tekevätkään???
Verkkojulkaisu Catholic World News (21.5.2007) raportoi Pride-paraatin jääneen paljon ennakoitua suppeammaksi. CWN:n mukaan osallistujia vain 4 000 vaikka odotukset olivat 10 000.

Sen sijaan 3 500 (!) henkilöä osallistui Varsovassa katolisten järjestämään marssiin Elämän ja Perheiden Puolesta.

Kyllä nuo osallistujamäärät ovat erityisen riippuvaisia siitä kuka heidät laskee.
  • 21 / 22
  • vaeltaja2006
  • 23.5.2007 19:31
Ruotsalaiset loistivat Varsovan Pridessä
-----------------
Ruotsista oli Varsovassa suuri virallinen delegaatio. Tässä joitakin nimiä:
EU-ministeri Cecilia Malmström (fp), näytettiin moneen kertaan myös Puolan tv-uutisissa, Hélène Goudin (junilistan), Olle Schmidt (Folkpartiet), europaparlamentaarikot Hillevi Larsson ja Martin Engman , Magdalena Streijffert (Socialdemokraterna), Ulrika Karlsson (Moderaterna), Linda Elstad (puh.joht. Sveriges Förenade Gaystudenter SFG). RFSL:stä ja RFSL Ungdomista ottivat osaa Jonas Hansson, Maris Sergejenko, Linus Hedlund ja Johan Spolander.

Ruotswalaiset arvioivat marssin osanottajamääräksi 20 000 (!). Poliisin toimia kiiteltiin. Pride-paraati on lyönyt itsensä läpi Puolassa. Iso ansio on ulkomaisella tuella.

RFSLn sivulla on kuvia Ruotsin delegaatiosta. He ovat aina niin näyttävästi mukana. Keneltäkään ei jäänyt huomaamatta ruotsalaisdelegaatio:
http://konline.rfsl.se/o.o.i.s?id=55&article_id=105366
  • 22 / 22
  • vaeltaja2006
  • 24.5.2007 14:10
Tässä vielä muutamia Varsovan Pride –huomioita:
------------
Kaupungin hallintokoneisto yritti vielä viime hetkellä panna kapuloita rattaisiin. Edellisenä päivänä tuli tieto, että demokuorma-autot ovat paraatissa kiellettyjä. Oli muka huoli historiallisesta vanhasta kaupungista. Todellisuudessa marssi kulki erittäin leveää Marsalkowska-katua ( ainakin kolme kertaa Mannerheimin tien leveys). Järjestäjät uhkasivat oikeustoimilla, ja lupa kuorma-autoihin tuli.
---------------
Varsovan Priden pääorganisaattori Tomasz Baczkowski (34v) on saanut suuren määrän henkilökohtaisia uhkauksia. Poliisijohto ilmoitti, että hänelle järjestetään henkilökohtainen poliisivartiointi. Suuri kansainvälinen ja kansallinen kiinnostus ja oppositiopuolueiden mukaantulo marssille on varmaan vaikuttanut poliisin päätöksiin. Baczkowskilla ei ole turvallisuussyistä vakituista osoitetta Varsovassa. Hän on esiintynyt paljon televisiossa mm. ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen jälkeen. Ammatiltaan hän on ekonomi. Hän solmi vuonna 2002 rekisteröidyn parisuhteen berliiniläisen voimistelunopettajan kanssa ja he asuvat vakituisesti Berliinissä ja loma-aikoina kesämökillä Puolassa.
---------------
Marssipäivän aamuna, lauantaina, oli järjestäjien tiedotustilaisuus. Kaksi tv-kanavaa lähetti sen suorana. Myös erityisen konservatiiviset kanavat olivat mukana tilaisuudessa. Mitään vastamielenosoittajien kulkuetta ei ollut samana päivänä, vaan vasta seuraavana päivänä. Epäiltiin, että valtion edustajat halusivat rauhanomaisen mielenosoituksen. Vaalit ovat kahden vuoden päästä, eikä haluta turhia painolasteja vaalikampanjaan.
---------------
Marssia seurasi jalkakäytävillä paljon suurempi väkimäärä kuin viime vuonna. Vastamielenosoittajat järjestivät pari istumavälikohtausta marssin eteen, mutta kulkue ei keskeytynyt, vaan poliisi toimi tehokkaasti. Poliisin koordinaattori oli siviiliasussa marssijoiden etunenässä ja määräsi heti istumalakkolaiset eristykseen. Heidät piiritettiin viereiseen porttikäytävään.
---------------
Pormestari Hanna Gronkiewicz-Waltz on puolustanut pride-marssia, mutta hän ei halua nimeään mainittavan marssi-yhteyksissä.
---------------
Illalla oli päätösjuhla Klub Skarpalla. Siellä esiityi kaksi huomattavaa puolalaista tähteä, Reni Jusis ja Kayah. Erityisesti Kayah on puhunut viime aikoina gay-ystävistään.
---------------
Seuravan päivän “Perheiden marssi” oli kuin uskonnollisen lahkon kokous. Laskin osanottajamäärän noin puolen kilometrin päässä lähtöpaikasta terassilla istuen. 500 henkeä. Illalla tv-uutisissa se oli ykkösaiheena ja sai paljon uutisaikaa.
---------------
Ensi vuonna en mene Varsovaan. Siellä ei enää tarvita ulkomaista tukea samassa määrin kuin viime vuonna.