Moldavian pride (juttukommentit)

 • 1 / 5
 • vaeltaja2006
 • 19.4.2007 19:29
Lontoon pormestari Ken Livingstone soitti tänään Chisinaun kaupunginvaltustoon, ja vetosi, että Pride on sallittava. Korkein oikeus on pitänyt paraatikieltoja laittomina, mutta edelleen marssi kielletään. Livingstone tuomitsi tällaiset kiellot, jotka rajoittavat kansalaisten oikeuksia. Ei voida hyväksyä, että anti-gay-mielenosoittajien aggression uhka johtaa HLBT-tapahtumien kieltämiseen. Moldovan viranomaisilla ja poliislla on vastuu suojella kansalaisiaan tällaisia uhkia vastaan.
(UkGayNews)
 • 2 / 5
 • antzu
 • 27.4.2007 22:11
Anteeksi pilkun viilaaminen, mutta Moldavia on kyllä Moldova. Kuitenkin oleelista tietoa tällaisissa uutisissa tuo oikea nimi valtiolle.
 • 3 / 5
 • vaeltaja2006
 • 28.4.2007 7:30
Moldavia on Moldova. Valitan. Huomasin sen kyllä, mutta liian myöhään, eikä otsikkoja voi muuttaa. Moldavia esiintyy mm. ruotsalaisen rfsl:n tiedotteissa, saksalaisissa lehdissä ja Ranskassa ja se johti harhaan. Tietenkin seuraamme sitä mallia, jonka englannin kieli tarjoaa: siis Moldova. Asia on kuitenkin epäselvä muillekin, koska netistä löytyy myös viranomaissivuja, joissa käytetään Moldaviaa. Onnneksi täällä ranneliikkeessä ei tehdä virallisia tekstejä, vaan nämä ovat kyhäelmiä. Oleellista tietoa on se, mitä siellä tapahtuu.
--------------------
Vaikka viranomaiset olivat kieltäneet, pidettiin kuitenkin perjantaina Chisinaussa torilla kaupungintalon edessä mielenilmaus. Vastamielenosoittjaat olivat paikalla. Kymmenkunta uusnatsia heitteli kananmunia homoryhmän päälle.

Mielenilmasu liittyi nelipäiväiseen pride-tapahtumaan ”Rainbow over Nistru” ja se järjestettiin Euroopanneuvoston ”Kaikki erilaisia- kaikki samanlaisia”-kampanjan puitteissa. 30 mielenilmaukseen osallistunutta oli teipannut suunsa. Ruotsalainen euroopan parlamentin jäsen Maria Carlshamre puhui torilla. Hän sanoi, että kokoontumisvapaus on perusihmisoikeus. ”Minä puhun täällä, mutta ystäväni ovat hiljaa” hän sanoi.

Vastamielenosoittajat yrittivät keskeyttää puheet. Poliisi otti tilanteen rauhallisesti. Aikaisemmin päivällä oli ollut ongelmia polisiin kanssa, kun pieni ryhmä kävi laskemassa kukkia ”repression uhrien muistomerkille”. Polisii pysäytti ryhmän ja kukat joututtiin laskemaan poliisin jalkojen juureen. Homojärjestön edustajat vietiin kuulusteltaviksi kadun roskaamisesta. Heidät päästettiin tunnin kuulustelujen jälkeen pois. Jonkin aikaa ennen toritapahtumaa homojärjestön toimistosta katosivat sähköt.

Europarlamentista oli paikalla neljä ihmsistä. Se oli tärkeää sen vuoksi, että Moldovassa tiedettäsiiin, että europarlamentti seuraa tilannetta. Carlshamre tapasi myös Moldovan oikeusministerin. Keskusteltiin hallituksen ja kansalaisjärjestöjen yhteistyöstä. Moldova saa paljon EU-tukea.

Uusnatsit ovat uhanneet perjantain iltajuhlaa, ja poliisi oli paikalla, mutta uutisia ei ole vielä tullut.
 • 5 / 5
 • vaeltaja2006
 • 29.4.2007 17:51
Pride-juhlinta jatkui rauhallisesti Chisinaussa pride-paraatin jälkeen, kerrottiin RFSL:stä. Iltajuhlassao li mukana 200 ihmisstä, eikä mitään uusnatseja näkynyt. Lauantaina vihittiin uusi toimintakeskus, jossa on mm. kirjasto. Lisäksi oli keskustelutilaisuus homoseksuaalsiuudesta ja uskonnosta ja paikalla oli 40 ihmistä. Vain harvat uskonnolliset ryhmät olivat lähettäneet edustajansa keskusteluun kutsuista huolimatta.

Pride-tapahtuma sai kansainvälistä tukea sillä mielenilmauksia järjestettiin Washingtonissa, New Yorkissa, Bukarestissa, Varsovassa ja Tukholmassa. Järjestäjät uskovat, että tällä kansainvälisellä tuella on vaikutusta Moldovassa ja samalla toivotaan jatkossakin yhteistyötä LHBT-organisaatioiden kanssa eri puolilla maailmaa.