Homojen ja lesbojen tilanne Serbiassa (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • vaeltaja2006
  • 21.1.2007 16:11
Helsingin Sanomissa on juttua Serbian tämänpäiväisistä vaaleista. Illalla nähdään, muuttuuko suunta. Monet veikkaavat, että kansallismieliset konservatiivit ja sotaisat radikaalit säilyttävät asemansa ja Serbia kääntää selkänsä EU:lle. Siinä on EU:lle iso pulma. Miten saataisiin vaihdettua kansa, joka äänestää väärin.

Helsingin Sanomien jutussa haastateltava, englantia opiskeleva Vesna Popivic (19) valittelee, että yksikään puolue ei ole kiinostunut romaneista ja seksuaalivähemmistöistä, vaikka niitä kaikkialla syrjitään.
  • 2 / 3
  • vaeltaja2006
  • 13.5.2007 16:21
Serbia joutuu vastaanottamaan koko Euroopan homot ensi keväänä. Toivottavasti niitä virtaa sinne sankoin joukoin. Lehdistötilaisuudessa Marija Šerifoviæ vastasi, kun kysyttiin, mitä voitto merkitsee Serbialle: ”Me olemme valmiit Eurooppaan!”.
  • 3 / 3
  • vaeltaja2006
  • 6.10.2007 11:04
Aika harvoin kuullaan LHBT-uutisia Serbiasta. Münchenin CSD-tapahtumassa viime kesänä oli mukana lesbovieraita Belgradista, ja he kertoivat gayradion lähetyksessä omasta tilanteestaan.

Homojen ja lesbojen asema on parempi kuin 15 vuotta sitten, mutta vaikea se on edelleen. Maa on totalitaarinen. On paljon asioita, jotka ohittavat homo/lesbokysymykset. Homoille ja lesboille ei ole syrjintäsuojaa eikä perustuslaissa ole mitään mainintaa tästä ryhmästä. Kun Milosevichin hallinto kaatui, oli monenlaista optimismia. Toivottiin yhteiskunnan demokratisoitumista, mutta ensimmäinen pride 2001 päättyi katastrofiin, kun yli 1500 huligaania hyökkäsi marssijoiden kimppuun..

LHBT-järjestöt ovat tehneet väkivaltatutkimuksen. Sen mukaan 70% järjestöjen jäsenistä on joutunut väkivaltatilanteisiin. Väkivaltaa voi syntyä ihan ulkoisen olemuksen perusteella, esim. lesboja kohtaan, joilla on lyhyt tukka. Nyt on käynnistetty kampanja "Rakkautta kaikille", jossa yritetään lisätä homojen ja lesbojen näkyvyyttä. Tärkein lesbojärjestö on käynnistänyt koulutusohjelman, jolla yritetään mm. poliisit, opettajat, sosiaalityöntekijät ja muut ryhmät saada ymmärtämään LHBT-näkökulmaa. Monella tasolla yritetään LHBT-asioita vyöryttää esiin niin, että homoista ja lesboista tulisi näkyvä osa yhteiskuntaa. Erityisesti toivotaan, että muualta Euroopasta ihmiset saapuisivat tukemaan Belgradin homo/lesbotapahtumia. Samoin edustustojen edessä mielenosoitukset olisivat tehokas tapa ilmaista tuki.

===============

Tässä viikonvaihteessa Belgradin queer-järjestö pitää tapahtuman "Sexual Revolution". Kolmen päivän aikana on monenlaisia esitelmiä, työryhmiä, installaatioita ja bileitä. Halutaan myös näkyä kaupungilla.

http://www.queerbeograd.org