Seta suvaitsematon? (Kirjoitus KSML:ssa) (juttukommentit)

Näin kansainvälinen homofobian vastainen päivä herättelee keskustelua. Osoittaa hyvin, että kyseisellä teemapäivällä on merkityksensä.
Lienee syytä vähän ruotia tuossa yllä mainittua Keskisuomalaisen nettiversiossa 21.5.2008 klo 00:01 julkaistua kirjoitusta, jonka on kirjoittanut jyväskyläläinen Risto Huttunen. Kirjoitus on otsikoitu "Setasta on tullut suvaitsematon toisinajattelijoita kohtaan".

Kirjoituksessa valitellaan, että keskustelu erilaisten vähemmistöjen kanssa on vaikeaa ja eri mieltä olemisesta saa mm. ahdasmielisen tai foobikon leiman. Historia nostetaan esiin; kun sorrettu vähemmistö pääsee valta-asemaan, alkaa tämä samainen vähemmistö sortaa toisinajattelijoita. Kirjoitusta pehmennetään toteamalla, että "valitettavasti seksuaalisia vähemmistöjä on kohdeltu ja kohdellaan edelleen myös väkivaltaisesti ja halveksuvasti".

Noh, kirjoittaja katsoo Seta ry:n päässeen valta-asemaan - ja että yhdistyksellä olisi "yksinoikeus hyväksyttyihin tulkintoihin seksuaalisesta poikkeavuudesta". Ja näin päästiinkin otsikon aiheeseen. Yllätys, yllätys: kritiikki koskee sitä, että Seta tukee seksuaalisia vähemmistöjä "paitsi silloin, jos joku ei koe vähemmistöidentiteettiään luontevaksi ja etsii heteroseksuaalisuuttaan". Setalla on "toisinajattelijoille" tarjolla kirjoittajan mukaan vain leimakirveitä. Kirjoittaja väittää, että Seta myös "pyrkii vahvistamaan seksuaalisen identiteetin muuttumista", mutta tämä ei kai ole ihan näin.

Kirjoittaja myös mainitsee netin keskustelupalstat, joilla näkyy painostusta "Seta-kriittisiä" ihmisiä ja näiden kirjoituksia julkaisevia tiedotusvälineisitä kohtaan. Painostusta arvellaan jopa järjestäytyneeksi. Mistäköhän kirjoittaja päättelee, että tässä kaikessa on Seta takana? Ehkä se onkin kansainvälinen homojen salaliitto, joka tässä toimii? Vai onko sittenkin kyse yksityisajattelusta, jossa on kyetty irroittautumaan erilaisista vuosikymmeniä jauhetuista "totuuksista oikeasta seksuaalisuudesta".
  • 3 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 22.5.2008 9:23
Tulihan se tausta sieltä mielipidekirjoituksesta näkyville: "...jos joku ei koe vähemmistöidentiteettiään luontevaksi ja etsii heteroseksuaalisuuttaan. Heille tai heidän ymmärtäjilleen ei löydy tukea vaan leimakirveitä."

Kysynpä vain että miksi eheyttäjille pitäisi löytyä ymmärtäjiä. Konsepti, jota he ajavat on monella tavalla todettu virheelliseksi ja jopa vahingolliseksi. Voi voi!
  • 4 / 6
  • Tero Kankaanperä
  • 22.5.2008 10:18
Minusta tuo Keskisuomalaisen kirjoitus oli varsin hengetön. Joutavaa, ympäri pyöreää lässytystä ilman mitään todellista "pihviä". Kirjoittaja vihjailee kaikenlaista, muttei perustele tai osoita mitään. Onhan Keskisuomalainen konsernin lehdissä yleinen linja paljon vanhoillisempi. Keskisuomalainen ja Savon sanomat ovat molemmat kaikenlaisten uskovaisten hihhuleiden temmellys kenttää.

Konsernissa on menossa sukupolvenvaihdos kun vanhat päätoimittajat (Laatikainen ja Lepola esimerkiksi) ovat eläköityneet tai eläköitymässä. Valitettavasti konsernin johto on käyttänyt tilannetta johdon taloudellisen kontrollin vahvistamiseen ja ennen muuta konsernin taloudellisen tuloksen varmistamiseen. Uusien päätoimittajien meriitit journalismin saralla ovat jääneet näiden rahan intressien varjoon ja tämän on näkynyt selvästi esimerkiksi Savon sanomien linjassa vaihdoksen jälkeen: lehti ei ole enää niin patavanhoillinen kuin ennen, mutta vain koska se on siirtynyt entistä enemmän keltaisen lehdistön suuntaan. Jutuista on tullut joutavaa psykohömppää. Savon sanomat kirjoittaa "human interest" tarinoita siitä kuinka mummo odottaa lapsen lapsiaan kentällä koneen ollessa puolivuorokautta myöhässä ja todelliset päivän uutiset saadaan lukea tavan mukaan vasta seuraavan päivän lehdestä. Savon sanomat otti päätoimittajan vaihdoksen aikaan käyttöön myös lööpit, jotka seuraavat perinteistä keltaisen lehdistön skandaalin käryistä linjaa. Journalistinen ja toimituksellinen taso todella heikko.

Kiitettävää on toki se, että konsernin lehtien kotisivujen uudistuksessa tuotiin kaikki sisältö keskustelun alle. Lähes jokainen lehden juttu (mielipidekirjoitukset mukaan lukien) tulevat saman päivän mittaan kotisivuille ja niitä voi kommentoida. Hieno ominaisuus, mutta alkuvaiheessa näiden verkkokeskusteluiden valvonta ja toimittaminen oli olematonta. Tästä seurasi se, että uskonnollista paatosta, psykooseja ja neurooseja oli luettavissa joka ketjussa, mutta asiaa harvoissa. Nyt toimitukseen on panostettu ja keskustelut ovat pysyneet suurinpiirtein asiassa. Tuota ominaisuutta kannattaakin hyödyntää, sillä esim. tässä ketjussa mainittua kirjoitusta pääsee suomimaan Keskisuomalaisen kotisivujen keskusteluissa. :-)
  • 5 / 6
  • Ilopilleri
  • 22.5.2008 11:13
Hohhoijaa.

Millä logiikalla yhteiskunnassa esiintyvän eriarvoisuuden ja syrjinnän vastustaminen kääntyy suvaitsemattomuudeksi? Kun ei hyväksytä syrjintää seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella niin yhtäkkiä ollaankin "suvaitsemattomia"?!? Tällaista "järjenjuoksua" en _koskaan_ tule ymmärtämään. Yhtä hyvin uusnatsit voisivat sitten ilmeisesti todeta, että heitä ja heidän aatettaan kohtaan ollaan varsin suvaitsemattomia, heidän kun ei annetta vapaasti levittää rotuoppiaan.

Olenko suvaitsematon väkivaltaista öykkäriä kohtaan jos ko. väkivaltainen öykkäri kokee, että hänen oikeuksiinsa kuuluu minun naamatauluni mätkiminen nyrkeillä ja jos hänen tätä yrittäessä nostan käteni ylös kasvojeni suojaksi? Entä jos väistän hänen kömpelöt huitaisunsa ja monotankin häntä itsepuolustukseksi munille?
  • 6 / 6
  • Pora-liike
  • 22.5.2008 13:39
Seta on ollut suvaitsematon toisinajattelijoita kohtaan, mikä johtaa siihen että:

1) tarvitaan julkishallinnollinen, puolueeton elin ajamaan seksuaali -ja sukupuolivähemmistöjen asiaa
2) tarvitaan useita erilaisia järjestöjä ja ryhmiä.

Numero 2 on toteutunutkin. Eläköön toimijoiden moninaisuus!
Yhdistykset aina tuppaavat olemaan sellaisia sisäänpäin lämpiäviä yhden asian liikkeitä. Netin keskustelupalstat taas ovat luonteeltaan sellaisia, että siellä voi varautua tulemaan teilatuksi.