Ensi vuonna Baltic Pride (juttukommentit)

  • 1 / 11
  • vaeltaja2006
  • 8.10.2008 9:10
Baltic Pride 2009 pidetään Riiassa toukokuun 17.-18. päivinä.
  • 2 / 11
  • vaeltaja2006
  • 17.1.2009 14:18
Amnestyn suomalaisen hlbtiq-ryhmän kautta on tullut tieto, että Baltic Priden päivämäärät saattavat muuttua. Sen takia suositellaan, että matkoja ei vielä varata. Järjestäjät käyvät neuvotteluja viranomaisten kanssa. Amnesty International (Lontoo) on ilmoittanut osallistuvansa Baltic Prideen. Päivämäärän vaihtaminen olisikin eduksi, koska samassa viikonvaihteessa on Moskovan Pride ja Euroviisut.
  • 3 / 11
  • Queer Turku
  • 10.3.2009 19:56
Ainakin Queer Turku ry:n saaman viimeisimmän tiedon (9.3) mukaan Baltic pride olisi edelleen tarkoitus järjestää 14-17.5. Näin ainakin saamamme ohjelman mukaan. Kunkin osallistujan kannattaa kuitenkin varmistaa tiedot suoraan järjestäjältä tai yllä mainituilta paremmin tapahtuman etenemisestä perillä olevilta tahoilta.

Paljonko sinne on muuten lähdössä porukkaa Suomesta?
Sain Baltic Pride 2009 ohjelman luonnoksen.

14.5.2009 To
Tiedotuspisteen avaus
Taidenäyttelun avaus

15.5.2009 Pe
Lehdistökonferenssi
Keskustelutilaisuuksia
Elokuvia
Pre-Party

16.5.2009 La
9.30 Tiedotustilaisuus turvallisuudesta (eng)
12:00-14:00 Paraati
Lehdistötilaisuus
22:00 Viralliset pippalot

17.5.2009 Su
Ohjelma vielä avoinna

Yhteys sähköpostilla:
balticpride2009@gmail.com


Verkkosivustoja rakennetaan, eivätkä avaudu vielä:
Tietoa hotelleista ja paikallisista kohteista
http://www.pinkbaltic.com
http://www.balticpride.eu
  • 5 / 11
  • vaeltaja2006
  • 11.3.2009 7:36
Myös UkGayNews-sivusto kertoi eilen uusimpia tietoja Riiasta. Viranomaiset ovat vedonneet uskonnollisiin ryhmiin, että Baltic Pride jätettäisiin rauhaan. Taka-ajatuksena oli, että jos tapahtuma "unohdetaan", se vuosien mittaan kuivuu kokoon.

Uskonnolliset ryhmät eivät kuitenkaan suostu mihinkään myönnytyksiin. Erityisesti pidetään huolta, että pride-paraati ei kulje minkään kirkon lähistöltä. Taustalla häärii uskonnollinen radioasema.

Järjestäjät ovat neuvotelleet kahdesta eri marssireitistä. Molemmat päätyvät Vermanes-puistoon, siihen puistoon, jossa pride.-marssi pidettiin vuonna 2007 pitkin puistokäytäviä. Viime kesämä marssi oli rantakadulla, joka toimii myös virallisten valtiollisten paraatien pitopaikkana. Nyt on kuitenkin epäselvää, voidaanko Vermanes-puistoa käyttää, koska vastustajat ovat anoneet puistoa käyttöönsä. Siellä järjestettäisiin perheiden tapahtuma vastalauseena Baltic Pridelle. Lopullinen ratkaisu marsseista tehdään kaupungin komissiossa, joka päättää mielenosoituksista ja marsseista.

Voiko tapahtuman ajankohta vielä muuttua? Virallisesti ei ole vahvistettu päivämäärää. Seurataan asiaa! JuhaniV:llä on ilmeisesti suoria yhteyksiä.
Huoli Baltian Pridesta

Olen viime vuodet seurannut tiiviisti Baltian maiden tapahtumia ja kehitystä. Mielestäni siellä on mennyt liian lujaa monellakin tavalla. Taloudellisia riskejä on otettu liikaa. Ihmiset ja yritykset ovat ottaneet surutta velkaa olettaen hyvien aikojen jatkuvan loputtomiin. Pankit ovat olleet innokkaasti osallisina tässä hulabaloossa. Tilanne vaikuttaa aivan saman kaltaiselta kuin Suomessa joskus 15 vuotta sitten. Nyt Baltiassa on tullut kiviseinä vastaan. Talous on romahtamassa kuin korttitalo.

Äskettäinen huolellisesti tehty Ulkolinjan dokumentti "Paska vuosi" kuvaa konkreettisesti erityisesti Latvian tilannetta. Siellä on menossa sekä taloudellinen, että poliittinen katastrofi. Maan tilanne näyttää olevan linjassa Islannin tapahtumien kanssa. Sisäistä rauhattomuutta on jo esiintynyt. Poliittinen johto on epätietoinen miten tulisi toimia ja on turvautunut epätoivoisiin keinoihin. Yliopiston taloustutkija pidätettiin ja asetettiin syytteeseen valtion talouden tuhoamisesta. Viime vuoden puolella tutkija nimittäin julkisti lehdistössä kantansa, jonka mukaan Latvian talous on menossa pahasti vikaan.

Tässä Latvian valtion vakavassa tilanteessa pidän Gay Priden järjestämistä toukokuun puolivälissä Riiassa huolestuttavana. Ääriainekset ja myös tyytymättömät ihmiset käyttävät mitä tahansa tilannetta mielipahansa ja tarkoitusperiensä purkamiseen. Gay Pride tarjoaa erittäin hyvän maalitaulun. Mietin sitä, että onko virkavalta kykenevä/halukas takaamaan Pride-tapahtumiin osallistuvien ihmisten turvallisuuden. Edellisinä vuosina vielä hyvään aikaan Priden kimppuun käytiin rajustikin. Nyt vaara on mielestäni moninkertainen. Onko tämän vuoden Priden pitäminen Latviassa samaa kuin kaivaisi verta nenästään?

Tätä asiaa pitää pohtia lisää.
  • 7 / 11
  • Pora-liike
  • 14.3.2009 12:31
Saman dokumentin katsoneena olen JuhaniV:n kanssa samaa mieltä.
Minusta Latvia on ollut Ruotsin uuskolonialismin kohde ja me joudumme sitten entisenä siirtomaana maksamaan emämaan valloituspolitiikan laskua.
Tarkoitatteko, että mitä vahvemmin jossain homojen tasa-arvoa vastustetaan, niin sitä hiljempaa pitää olla? Ruotsalaisia kolonialisteja oli 2007 Rigan Pridessa muutama kymmenen, mm. pari homopoliisia ja meriupseeria: mitenkä he eivät ymmartäneet pysyä poissa?
Olen käynyt vakavaa keskustelua Baltic Priden järjestäjien kanssa marssijoiden turvallisuudesta. Heidän viesteistään olen saanut kuvan, että marssi toteutuu ja turvallisuuteen aiotaan kiinnittää erityistä huomiota.

Krister kirjoitti: "Tarkoitatteko, että mitä vahvemmin jossain homojen tasa-arvoa vastustetaan, niin sitä hiljempaa pitää olla?"

On erilaisia tapoja olla äänessä tasa-arvon puolesta. Koetan ilmaista sen, että pään hakkaaminen seinään ei ole viisasta, eli toimia typerästi. Energiansa voi käyttää viisaammallakin tavalla.
Kun uskovaiset ovat mitä ovat, niin ennustan, että baltit pian kyllästyvät "perhearvoihinsa" ilman meitäkin.
  • 11 / 11
  • vaeltaja2006
  • 24.3.2009 20:01
Riian pride edelleen epävarma


Tänään kirjoittaa Viron Postimies-lehti Riian Pridestä. Sen pitäisi olla 16. toukokuuta. Nyt kuitenkin sitä vastustaa esim. opposition kaupunginvaltuutettu Olaf Pulksi sanomalehti Telegrafin mukaan. Riiassa kiellettiin 16. maaliskuuta legionaarien marssi ja mahdollisesti kielletään voitonpäivän marssi 9. toukokuuta. Valtuutetun mielestä pitää kieltää myös homomarssi 16. toukokuuta, koska se muodostaa turvallisuusriskin.

Homojärjestö Mozaikasta kerrotaan, että on olemassa erilaisia suunnitelmia. Aluksi suunniteltiin kokoontumista Vermanes-puistossa ja siitä lähdettäisiin muutaman kadun verran kaupungille ja palattaisiin puistoon. Riian viranomaiset eivät ole sitä vielä kommentoineet. Viranomaistaholta kerrottiin, että lopullinen vastaus paraatin järjestämisestä tulee vasta huhtikuun lopussa.