Uutisia itävallasta (juttukommentit)

  • 1 / 23
  • vaeltaja2005
  • 30.9.2006 8:44
Itävaltalainen oikeusistuin on kesäkuisessa tuomiossaan käyttänyt rangaisutksen koventamisperusteena lakikirjan homopykälää, joka poistettiin laista jo vuonna 2002. Tuomio annettiin jo kesäkuussa, mutta se vuoti julkisuuteen vasta nyt. Kumotussa laissa määriteltiin homosuhteiden alaikärajaksi 18 vuotta, so. korkeampi ikäraja kuin heterosuhteissa. Nyt oikeus vetoaa vanhaan lakiin ja vetää esiin ”moraalikortin”. Lehtijuttu ei kerro mitään itse oikeusprosessista.

Päätöksestä valitetaan ihmisoikeustuomioistuimeen.
http://diestandard.at/?url=/?id=2605632
  • 2 / 23
  • vaeltaja2005
  • 1.10.2006 1:24
Itävallassa on tänään parlamenttivaalit. Maata johtaa tällä hetkellä Itävallan kansanpuolue ja se näyttää olevan mielipidemittauksissa hienoisesti johdossa. Keskiviikkona julkaistiin ”pienoiskysely” homojen joukossa (vain pari sataa homoa vastasi). Homot äänestävät eniten vihreitä, 44% , sosiaalidemokraatteja 23% ja kansanpuoluetta 8%. Kansanpuolue ÖVP on tehokkasti estänyt homoliitot Itävallassa.
Vihreiden puheenjohtaja on selkeästi kärkipaikalla homojen ranking-listalla.

Tässä sanastoa vaalivalvojaisiin:

ÖVP Itävallan kansanpuolue ("konservatiivit"), puheenjohtajana liittokansleri Schüssel
SPÖ sosiaalidemokraatit, puheenjohtajana Alfred Gusenbauer
Die Grünen Vihreät, puheenjohtajana Alexander Van der Bellen
BZÖ Liittouma Itävallan Tulevaisuus (Bündnis Zukunft Österreich), mukana hallituskoalitiossa, Chef Peter Westenthaler
FPÖ on puolue, joka vastustaa EU:ta ja Turkin jäsenyyttä EU:ssa sekä homojen aseman parantamista
  • 3 / 23
  • vaeltaja2005
  • 1.10.2006 20:56
Itävallan vaaleissa konservatiivinen kansanpuolue on kärsimässä rökäletappion ja sosiaalidemokraatit ovat nousemassa voittajiksi.

Saattaa olla että Itävaltaankin saadaan lähiaikoina relksiteröity parisuhde
  • 4 / 23
  • vaeltaja2005
  • 1.10.2006 21:07
ÖVP eli konservatiivit ovat estäneet kaikki homoliittoyritykset. Heillä oli ennen 42% äänistä (2002), tänään vain 34%. Pudotus 8%. Sosiaalidemokraatit ovat päässeet 35%:iin (heilläkin pudotusta 1%).
  • 5 / 23
  • vaeltaja2005
  • 2.10.2006 4:19
Näin siinä kävi:

SPÖ sosiaalidemokraatit lähes 36%, voittaja, haluaisi homoliitot myös Itävaltaan
ÖVP, konservatiivit, 34%, vastustavat homoliittoja
FPÖ vapauspuolue, oikeistopopulistinen, 11%, perhe on vain nais-mies-pareilla
Grünen, vihreät 10%, ajavat homoliittoja
BZÖ, oikeistopopulistinen "tulevaisuus"-puolue 4%, homoliitot siinä ja siinä

Homoliittojen vastustus on Itävallassa ankaraa. Eri puolueiden kantoja löytyy saksankielellä tältä sivustolta:
http://www.gaynet.at/news/artikel/267_Schwule_Waehler
  • 6 / 23
  • vaeltaja2005
  • 2.10.2006 8:18
BZÖ-tulevaisuuspuolue ylitti nipin napin äänikynnyksen ja pääsee parlamenttiin. Puolueen perusti Jörg Haider, jonka entinen puolue jäi alle kynnyksen. Haider oli paljon julkisuudessa 90-luvun lopulla, kun hän oli populistina vallassa. Vuonna 2000 Berliner Zeitungin haastattelussa hänen kerrotaan epäsuorasti myöntäneen, että hän on homo. Onko asia totta vai ei - sitä ei moni taida tietää. Edelleen sama huhu kiertää maailmalla. Haider hyppäsi pois entisestä puolueestaan ja perusti uuden: BZÖ:n ja se on nyt parlamentissa.

Onko Haider homo? Mitä kertoo Google?

Hakusanoilla Haider schwul (=homo) 16400 osumaa, Lipponen homo 9840 osumaa, Vanhanen homo 12100 osumaa, Halonen lesbo 2750 osumaa, Katainen homo 569 osumaa. Jokainen tehköön omat johtopäätöksensä. Minä ehdotan, että rajaksi pannaan 2000 ääntä. Sen alle jääneet eivät varmuudella ole.

(vaeltaja2005 homo noin 250 osumaa!, JuhaniV homo, osumia 655!. Siis: ei kumpikaan)
  • 7 / 23
  • vaeltaja2005
  • 5.10.2006 10:39
Nyt, kun Itävallassa on nukuttu yön yli, synkkä todellisuus on alkanut hahmottua kaikkien nähtäville. Sosiaalidemokraatit SPÖ voittivat vaalit, ja SPÖ:n puheenjohtajasta Alfred Gusenbauerista veikattiin uutta liittokansleria ja hallituksen muodostajaa. Mutta vaikka miten päin laskettaisiin, sosiaalidemokraatit ja vihreät eivät yllä enemmistöksi. On siis muodostettava suuri koaliitio, jossa on mukana myös konservatiivinen kansanpuolue ÖVP. Se taas tietää, että homoliitoista ei sen jälkeen kannata puhua enää sanaakaan.

Jo muutama päivä sitten Itävallan homojärjestön HOSIn puheenjohtaja kirjoitti, että on turha elätellä toiveita muutoksesta. Muut alkavat olla samaa mieltä. Konservatiivinen kansanpuolue ÖVP sai parlamenttiin 66 paikkaa, konservatiivispopulistinen FPÖ sai 21 paikkaa ja Haiderin uusi puolue BZÖ 8 paikkaa. Yhteensä se tekee 95 paikkaa. Kaikki vastustavat homoliittoja. Homoliittojen kannattajilla on seuraavasti: SPÖ sosiaalidemokraatit 68 paikkaa, vihreillä 20 paikkaa, yhteensä 88 paikkaa.

On hyvin mahdollista, että sosiaalidemokraattien johtajasta Alfred Gusenbauerista ei tule edes liittokansleria. Hän yrittää luoda hallitusta, mutta epäonnistuu, ja tehtävä annetaan konservatiiveille eli ÖPV:lle. Sen jälkeen saadaan samanlainen hallitus kuin ennenkin. Mikään ei muutu. Tämä on demokratiaa.

Itävalta on ja pysyy ”vanhan Euroopan” vanhoillisuuden linnakkeena.
  • 8 / 23
  • vaeltaja2005
  • 13.10.2006 16:11
HOSIn (Itävallan homojärjestön) tutkimus homojen ja bi-ihmisten kouluajoista herättää huolta. Itävallan koulujärjestelmän opetustavoitteissa ei sanallakaan mainita homoja tai muita seksuaalisia vähemmistöjä. HOSIn tutkimuksessa paljastuu, että homo-oppilaiden itsemurhariski on 6-kertainen. Koulun henkilökunta eli opettajat, koulupsykologit, koululääkärit, jne. eivät juuri pysty näitä asioita käsittelemään. Internetissä vastasi lähes 500 homomiestä ja muutama kymmenen bimiestä. Tutkimuksesta kävi ilmi, että kouluaika on se aika, jolloin useimmat tulevat kaapista, mutta koulussa sitä ei uskalla tehdä edes kolmasosa. Homo-oppilaat eristyvät muista. Puolet niistä, jokta tulivat ulos kaapista koulussa, kärsivät syrjinnästä. Mutta neljäsosa myös niistä, jokta eivät outanneet itseään koulussa, joutuivat homosyrjinnän kohteiksi.

Vain 16% kertoi, että opettajat puuttuivat syrjintään. Itsemurhayrityksiä teki 17%. Koko väestössä itseurhayrityksiä on 2%:lla.

Homo- ja lesboteemoja ei käsitelty koulussa. Tiedot hankittiin lähes pelkästään mediasta ja ystäviltä. Koulu oli infon jakajana aivan loppupäässä. Jos jossain opettaja pystyi opettamaan, vain 5% näistä opettajista oli tiedoissa ajan tasalla.

Homo- ja lesbo-oppilaita on maassa 60000-120000, ja jos koulussa oli joku henkilökuntaan kuuluva, joka ymmärsi homoseksuaalisuutta, oppilaan asema oli parempi. Tällaiset opettajat mm. hankkivat kouluun kirjoja ja brosyyrejä.

HOSI vaatii, että tietoa homo- ja biseksuaalisuudesta on otettava Itävallan koulujen opintotavoitteisiin. Asia on otettava mukaan myös opettajakoulutukseen. Opettajien velvollisuudeksi on asetettava puuttuminen kiusaamiseen ja syrjintään. Homo- ja lesbo-opettajien (joita on 5000-100000) on saatava koululautakuntien tuki.

Tutkimus löytyy internetistä: http://www.hosi.or.at/html/index/content.php?newsid=237
  • 9 / 23
  • vaeltaja2005
  • 19.10.2006 6:36
HOSI julkaisi tutkimuksensa itävaltalaisten homo- ja lesbokoululaisten hankalasta tilanteesta ja itsemurhariskeistä. Innsbruckin kaupunginvaltuustossa käsitellään tänään vihreiden esitystä, jonka mukaan koulukirjastoihin pitäisi hankkia kirjoja, joissa esitellään homo/lesboelämäntapaa ja homoseksuaalisuutta. Pitäisi löytää sellaista kirjallisuutta, joka olisi eri kehitysvaiheille sopivaa ja jossa homo- ja lesboelämä kuvataan positiivisesti. Tässä olisi tilaisuus lisätä suvaitsevaisuutta ja avoimmuutta kouluissa, ehdotuksessa sanotaan. Se maksaisi 8500 euroa.
  • 10 / 23
  • vaeltaja2005
  • 19.10.2006 15:25
Linzin arkkihiippakunta Itävallassa on yllättänyt. 15000 kotitalouteen lähetetään valistusmateriaalia seksistä ja homoseksuaalisuudesta. Se lähetetään talouksiin, joissa on nuoria ihmsiiä. Materiaalissa sanotaan mm. että homoseksuaalien syrjiminen ei kuulu kristillisiin perinteisiin. ”Elämme 21. vuosisataa”. Materiaalin on valmistanut katolisten nuorten järjestö yhdessä hiippakunnan tiedotuskeskuksen kanssa. Lähtökohtana on ollut kysymys: Mitä kirkko tarjoaa nykynuorelle.

Materiaalissa suositellaan ehkäisyä. Kondomi suojaa myös sairauksilta. Materiaalissa suoistellaan myös, että kun jokin ihmissuhde särkyy, kannattaa etsiä uusi ihmissuhde tilalle. Homoihin tulisi suhtautua hyväksyvästi. Myös homoseksuaalisesti tuntevat ihmiset kaipaavat läheisyyttä ja turvaa elämässään.

Materiaalissa puhutaan myös uskosta, työstä, vapaa-ajasta, ympäristönsuojelusta, ihmisoikeuksista ja politiikasta. Materiaali on CD:llä ja mukana on n. 600 linkkiä internetin sivuille, joista saa lisää infoa esim. siitä, miten tullaan toimeen vanhempien kanssa, siviili- ja aseellisesta palveluksesta, joutumisesta seksuaalisen ahdistelun kohteeksi, jne
http://www.oe24.at/zeitung/oesterreich/chronik/article48143.ece
  • 11 / 23
  • vaeltaja2005
  • 19.10.2006 20:48
Itävallan homopykälä 209 poistettiin rikoslaista vuonna 2002. Siitä huolimatta aikaisemmat tuomiot ja merkinnät jäävät aikaisemmin tuomittujen rikosrekisteriin. Näin on tänään ilmoitettu oikeuskomitea Lambdalle perustuslakituomioistuimesta. Perustuslakituomioistuimen mukaan ei ole rekisteriviranomaisten tehtävä päättää, mitkä merkinnät rikosrekistereihin jäävät, mitkä poistetaan. Prosessi käynnistyi, kun 1997 kaksi kertaa pykälän 209 mukaan rangaistu mies valitti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Lambda vaatii nyt poistetun pykälän perusteella tuomituille amnestia, maineenpalautusta ja vahingonkorvauslakia.

Mitenkähän meillä Suomessa kävi? Homoseksuaalisuus aikuisten kesken poistettiin rikoslaista 1971. Jäivätkö kuitenkin ennen sitä tuomittujen vankeusrangaistukset rikosrekisteriin? Luultavasti jäivät, eikä silloin vääryyttä kärsineillä ollut voimia vaatia mitään.
http://diestandard.at/?url=/?id=2629627
  • 12 / 23
  • vaeltaja2005
  • 24.10.2006 14:44
Itävallassa paljastui vuoden 2004 alkupuolella kiristysrengas. Homoseksuaalien kansalaisoikeusjärjestöjen oikeuskomitea Lanbda (homojen ja lesbojen oikeuksien puolesta) oli saanut useita ilmoituksia kiristyksestä. Kaava oli aina sama: Mieshenkilö tutustui 18-vuotiaaseen nuorukaiseen, joka oli halukas seksikontaktiin. Ennen kuin niin pitkälle päästiin nuori mies alkoi vaatia rahaa ja ilmoitti olevansa vain 15-16 -vuotias. Jos rahaa ei tule, hän menee ilmoittamaan poliisille. Ahdistuneet uhrit eivät halunneet vaikeuksia poliisin kanssa ja maksoivat, monet useita satoja euroja, vaikka mitään rikollista ei ollut tapahtunut. Jos maksua ei tullut, nuori kävi väkivaltaiseksi.

Poliisi sai tiedon Lambdalta vuoden 2004 heinäkuussa. Eräs mies oli valmistautumassa kiristysrahan maksuun. Poliisi seurasi tapahtumaa ja otti kiristäjän kiinni. 16-vuotias Serbiasta kotoisen oleva nuori mies kertoi poliisille koko tarinan. Heitä oli useampia nuoria kimpassa. Yksi uhri, 24-vuotias baarimikko oli houkuteltu teljetty talon kellariin ja häntä oli uhattu puukolla. Häntä pahoinpideltiin ja häneltä saatiin 1000 euroa. Sen jälkeen kiristäjät ajelivat hänen autollaan ympäri kaupunkia.

Päätekijä vangittiin ja oikeusprosessi oli tammikuussa 2005. Hän kertoili oikeudessa. että oli kuullut, että homoja on helppo kiristää. Ei jää kiinni. Päätekijälle tuli 2 vuotta vankeutta, muille vähemmän.

Oikeuskomitea Lambdan tavoitteena on madaltaa homo- ja lesboyhteisön ja poliisin välisiä raja-aitoja,. Tohtori, asianajaja Harald Graupner on Lambdan puheenjohtaja, ja hän kertoo, että yhteistyö poliisin kanssa on ollut mutkatonta. Mutta yksi kiristyksen uhreista kertoo toisin. kun hän teki kiristyksestä ilmoituksen poliisille, asiaa tutkiva rikospoliisi oli ollut töykeä ja loukkaava. Kaikki väkivallan ja kiristyksen uhreiksi joutuneet eivät halua asiaa poliisin käsittelyyn. Tekijät voivat aina väittää, että uhri on tehnyt seksiehdotuksia.

Viranomaisilla on paljon vielä opittavaa. Suurin osa perheväkivallasta on miesten naisiin kohdistamaa väkivaltaa. Miten poliisi suhtautuu, kun asunnossa onkin kaksi naista tai kaksi miestä. Entä miten poliisi reagoi, kun se tarkistaa minihamenaisen henkilöllisyyden ja nainen onkin mies. Lambdan mukaan on tärkeää, että poliisi herkistyy myös tällaisiin asioihin. On kohtuutonta , että esim. väkivallan kohteeksi joutunut ilmoittaa asiasta poliisille ja poliisi kohtelee häntä epäasiallisesti.

Itävallassa arvioidaan, että 6-10% poliiseista on homoja. Homopoliiseja varten on jo omat internet-sivut http://www.gaycopsaustria.at

Tällä hetkellä Lambda toimii sen puolesta, että niille tuomioille, jotka annettiin ennen homopykälän poistamista 2002, annettaisiin yleinen armahdus. Tällä tavalla saataisiin merkinnät pois rikosrekisteristä.

Eilen käsiteltiin Die Standard –lehdessä homojen ja poliisin suhteita. Lambdan puheenjohtaja oli sitä mieltä, että Itävallassa ei tarvita sellaista homovaltuutettua, joka on esim. Berliinin poliisissa. Yhteistyö poliisin kanssa on sujunut hyvin ja homopoliisien yhdistys on tullut esiin; esim. Lambdan 15-vuotisjuhlaan he osallistuivat univormuissaan.
http://diestandard.at/?url=/?id=2634640
  • 13 / 23
  • vaeltaja2005
  • 25.10.2006 6:12
Linzin lesbo/homojärjestö (Itävallassa) HOSI Linz jakaa ensi lauantain gaalaillassa voden 2006 homo- ja lesbokunniapalkinnon tiettävästi homopoliisien järjestön gaycopsaustrian perustajalle. Palkintona on kultainen rintaneula ja 500 euroa rahaa.
http://www.hosilinz.at/
Olen saanut epäasiallista kohtelua poliisilta, kun menin tekemään rikosilmoituksen pahoinpitelyn jälkeen.
  • 15 / 23
  • vaeltaja2006
  • 24.11.2006 15:52
Itävallan parlamentissa on jälleen keskusteltu homoista, tällä kertaa sijaisvanhempina. Lokaa on heitetty olan takaa, kertoo Itävallan yleisradio.

Itävallan konservatiivinen puolue ÖVP torjuu ajatuksen, että homot saisivat ottaa sijoituslapsia. Parlamentissa jotkut ÖVP:n edustajat ovat tehneet ehdotuksen, että vain heteroparit tai yksityiset heterot voivat ottaa sijoituslapsia. Puolueessa varoiteltiin sodomasta ja gomorrasta. Liberaali saa olla, mutta rajat pitää asettaa, sanotaan puolueesta. ”Ei tässä ole kysmys diskriminoinnista”, ÖVP:n valtuutettu sanoo. ”Minullakin on paljon homoystäviä.”

ÖVP:n puheenjohtaja Johannes Hahn pysyy erossa tästä ehdotuksesta ja sanoo, että sanamuoto on huonosti suunniteltu. Ehkä tässä yritetään vain estää kaupungin tempaus, jolla yritetään saada homosijaisvanhempia. Hahnin mukaan on aina parempi, että lapsi kasvaa perheessä eikä hoitokodissa. Perhe voi näyttää monenlaiselta.

Toinen konservatiivinen puolue FPÖ on jo kauan vastustanut homoja sijaisperheinä. ”Lapset eivät ole leikkikaluja”, puolueessa sanotaan. Puolueessa vastustetaan myös rekisteröityjä parisuhteita. ”Rakastan isoäitiäni. Ehkä tulevaisuudessa voin mennä hänen kanssaan naimisiin”, viisastelee puolueen edustaja

Sosisaalidemokraattien SPÖ:n edustaja ja varapormestari kuunteli parlamenttikeskustelua ja ihmetteli:”22 vuotta sitten en voinut kuvitella, että parlamnetissa käydään joskus tällaista keskustelua”.

ÖVP:n ja FPÖn ehdotukset eivät saaneet enemmistön kannatusta.

Puolueiden nimilyhenteiden selitykset viesteissä 6-8 tässä ketjussa. Itävallassa oli vaalit lokakuun alussa, ja sosiaalidemokraatit voittivat.
  • 16 / 23
  • vaeltaja2006
  • 28.12.2006 10:10
Itävaltalaisen ministerin Josef Pröllsin toive on saada itävaltaan modernimpi perhepolitiikka. Tämä mielipide aiheutti kuitenkin hämmennystä konservatiivisessa ÖVP-hallituspuolueessa ja muissa konservatiiveissa. Pröll toimii ympäristöminsiterinä, mutta hän on myös ÖVP-puolueen tulevaisuus-ryhmän vetäjä.

Konservatiivisen kansanpuolueen lakiasioiden tiedottaja ilmitti suoraan, että uudet perhemaallit, siis homoliitot ovat ”epäkäytännöllisiä”. Mutta toinen kansanpuolueen paikallispomo sanoo, että uudistusten tarvetta on. Vaikka ÖVP:n politiikka näyttää jämähtäneeltä, nii n yksittäiset puolueen jäsenet ovat uudistusmielisiä.

Uudistuksia, mutta vastakkaiseen suuntaan, vaatii katolinenperheiden järjestö. Kohta ollaan siinä tilnateessa, että kukaan ei enää uskalla sanoa sanaa ”avioliitto”. Ja kotiäitiä verotus rankaisee.

Myös perhepiispa Klaus Küng tyrmää uudistusajatukset. Ei sellaista voi tehdä tasa-arvoiseksi, mikä ei sitä ole, on hänen loppuvetonsa.

(Die Presse –lehdestä)
  • 17 / 23
  • vaeltaja2006
  • 28.12.2006 21:36
Itävallassa poliitikot suhtautuvat homoliittoihin nihkeästi, mutta kansa on jo asettumassa homoliittojen puolelle. Eurobarometrissa Itävalta on 25 maan joukossa yhdeksännellä sijalla homoliitojen kannatuksessa. 49% kansalaisista haluaisi homoavioliitot käyttöön samalla tavoin kuin on jo Belgiassa, Hollannissa ja Espanjassa. EU:n keskiarvo oli: 44% pitää homoavioliittoja hyväksyttävinä. Peräpäätä pitelee Lativa: 12% hyväksyy.

Homoparien adoptioasiassa Itävalta on neljännellä sijalla, Puola piti perää. Koko EU-alueella vain 32% hyväksyi homoille adoption.

Vaikka sosiaalidemokraatit voittivat Itävallassa viime vuonna vaalit, muodostettiin hallitus, jossa on mukana myös konservatiivsia puolueita. Sen vuoksi hallitusohjelmaan ei saatu homoliittoja, vaan puolueiden puheenjohtajat muodostavat neuvottelukunnan, jonka tulisi miettiä asiaa.
http://derstandard.at/?url=/?id=2710104
Itävallassa kuoli uudenvuoden aattoiltana sisäministeri Liese Prokop äkilliseen aortan repeämään. Yleisesti on ylistetty Prokopia. Mutta homo- ja ihmisoikeusjärjestöt ovat esittäneet kriittisiä arvoita. Homo- ja lesbojärjestö HOSIsta sanottiin, että Prokop sai aikaan ihmisiä halveksivan tiukennuksen pakolaislakeihin. Prokop on toiminut viime vuosina mionissa tilanteissa ihmisoikeuksia polkien. Itävallan sanomalehdet huomioivat laajasti HOSIn lausunnon.
  • 19 / 23
  • vaeltaja2006
  • 1.10.2007 14:54
Itävallassa konservatiivinen kansanpuolue ÖVP on suostumassa homoliittoihin. Tämän vuoden aikana on valmisteltu "tulevaisuusraporttia" eli millaisia uudistuksia maassa tarvitaan. Sieltä löytyy myös homoliitto. Tulevaisuusraportti julkistetaan tänään. Paperia on valmistellut 14 työryhmää ja yhteensä 10 000 ihmistä. Adoptiota ei ole luvassa.
  • 20 / 23
  • vaeltaja2006
  • 18.10.2007 8:09
Itävalta on saamassa homoliitot.

Konservatiivinen Itävallan kansanpuolue ÖVP on luopunut homoliitttojen vastustamisesta. Puolueen oikeusasiain edustaja kertoi eilen, että puolueessa valmistellaan nyt lakiehdotusta homoliitoiksi. Ehdotuksen pitäisi olla valmiina marraskuun lopulla. Kyseessä ei ole mikään homoliiton "kevytversio" - sellaisesta puhuttiin vielä viime keväänä. Tarkoituksena on, että homoliiton osapuolet saavat liki samat oikeudet ja velvollisuudet kuin avioliitossa olevat. Liitto solmittaisiin avioliittotoimistoissa samaan tapaan kuin avioliitot ja eroaminen olisi vietävä oikeuteen.
http://www.wienerzeitung.at/DesktopDefault.aspx?TabID=3907&Alias=wzo&cob=307827
Itävallan parlamentti sai eilen eteensä luonnoksen parisuhdelaista. Tätä on edeltänyt sateenkaariryhmien yli kaksi vuotta kestänyt lobbaus. Voimaan tullessaan laki mahdollistaisi lähes samat oikeudet kuin standardi-avioliitossa. Adoptiota ei kuitenkaan sisällytetä lakiin.

Luonnos lähetetään komiteaan. Lain kohtalo on vielä epävarma, sillä konservatiivipuolueen parlamenttiedustajista enemmistö vastustaa oikeuksia homopareille.

Lähde: 365gay.com
  • 22 / 23
  • vaeltaja2006
  • 8.11.2007 20:49
Itävalta sai moitteita syrjintäsuojan puutteista


Itävaltalainen homo/lesbo-ihmisoikeusjärjestö HOSI valitti helmikuussa YK:n ihmisoikeusvaliokunnalle, että homojen ja lesbojen syrjintäsuoja Itävallassa on vähäisempi kuin esim. etnisten ryhmien ja vammaisten syrjintäsuoja. Homoja suojataan vain työelämässä. Muita ryhmiä suojataan myös liiketoiminnan asiakkaina, sosiaalialalla, terveydenhoidossa ja koulutuksessa.

Itävallan valtion edustajat olivat kuultavina asiassa lokakuun 19. päivänä Genevessä. Lokakuun lopussa valiokunta teki päätöksen, jossa Itävaltaa huomautetaan eriarvoisesta syrjintäsuojasta iän, uskonnon tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Päätös ei ole sitova, mutta Itävaltaa kehotetaan muuttamaan syrjintäsuoja kaikille ryhmille samanlaiseksi.

(HOSI Wien)
  • 23 / 23
  • vaeltaja2006
  • 15.12.2007 16:13
Euroopan neuvoston tuki homojärjestö HOSI Wienille


Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Thomas Hammarberg on laatinut raportin Itävallan ihmisoikeusasioista. Hän kävi tutustumassa tilanteeseen toukokuussa 2007 ja tapasi mm. homojärjestö HOSI Wienin edustajat. Nyt raportti on valmis ja siinä vaaditaan monia korjauksia Itävallan ihmisoikeuslainsäädäntöön ja käytäntöön. Raportissa on huomioitu kaikki HOSI Wienin esittämät epäkohdat.
Hammaberg käy säännöllisesti Euroopan neuvoston eri jäsenmaissa. Nyt hänellä oli mukana Lauri Sivonen ja Andrew Forde.

Keskusteluja käytiin monien ministereiden, pormestarien, hallinnollisten autonomisten alueiden edustajien ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Hammarberg antaa tunnustusta siitä, että kaikilla tasoilla oli suuri valmius avoimeen keskusteluun. Hammarberg sanoo, että kaikissa maissa tarvitaan jatkuvaa dialogia, jotta ihmisoikeussuoja säilyisi korkealla tasolla.

Hammarberg kiinnittää huomiota erityisesti mielipiteen vapauteen. Vuodesta 1998 lähtien on ihmisoikeustuomioistuimessa ollut 20 sellaista tapausta Itävallasta. Yleensä oli kyse siitä, että mediassa julkaistiin mielipiteitä, joista nostettiin syyte ja annettiin rangaistus. Tapauksista valitettiin ja tuomiot kaatuivat ihmisoikeustuomioistuimessa.

Homojärjestö HOSI Wieniä syytettiin oikeudessa panettelusta. Siitä voi tulla jopa vuosi vankeutta. HOSI Wien valittaa, että panetteluoikeudenkäynnit voivat viedä järjestön vararikkoon, kun on maksettava kovat puolustuskulut. Käytännössä kyse on esim.- jonkun poliitikon homovihamielisten mielipiteiden arvostelemisesta. Hammarbergin mielestä sananvapaus on niin tärkeä oikeus, että syytekynnyksen pitää olla tavanomaista korkeammalla. Sen sijaan vihapuheet ja kehotukset väkivaltaan eivät nauti erityissuojelua.

Raportti saksankielisenä
https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1225283&Site=CommDH&BackColorInternet=FEC65B&BackColorIntranet=FEC65B&BackColorLogged=FFC679