Älypuhelinsovellus Grindr

» Grindr-deittisovellus kiinalaisyhtiön haltuun

Onko kukaan kokeillut Grindr-sovellusta joka on käsittääkseni saatavana ilmaiseksi ainakin iPhoneen ja Android-puhelimiin? Millaisia kokemuksia? Siellähän ilmeisesti näkee metrin tarkkuudella lähellä olevat homo-ja bi-miehet eli siis gps-paikannusta käyttävä "homojen treffipalvelu"
Linkki: http://www.grindr.com/Grindr_iPhone_App/Grindr_-Meet_Guys_Near_You_on_your_iPhone.html

Homoilla on helpompaa

Julkaistu: joulukuu 19, 2010, 07:55

Kirjoittanut Olli-Pekka Kursi

Miltä kuulostaisi kännykkäsovellus, jolla löydät mielenkiintoisia ja seksikkäitä ihmisiä omasta naapurustostasi? Aika hienoa, ja miten kätevää, minä huuhdahdin, kun tuttavani esitteli minulle iltapäiväviinillä kännykästä viiden miehen kuvia, jotka olivat juuri lähestyneet häntä viestein.

Kysymyksessä on Grindr-niminen sosiaalisen median sovellus, joka toimii IPhonella, IPod Touhcilla ja erityisesti jenkkien suosimalla Blackberrylla. Niin hienolta kuin se kuulostaakin, koko kansan huvia se ei kuitenkaan ole. Sovellus on nimittäin tehty homo- ja bi-miehiä silmällä pitäen. Näppärän GPS-tekniikan ansiosta Grindr tuo sovellusta käyttävät miehet puhelimeesi – nimenomaan lähialueelta! Pelkällä kevyellä kuvan painalluksella voit tutustua tarkemmin miehen tietoihin, mittoihin ja sijaintiin. Vihreä pallura vinkkaa siitä, että tyyppi on on-line ja mahdollisesti halukas tapaamaan. Tuttavaani lähestyneet miehet olivat Helsingin Kampista noin kahden kilometrin säteellä. Se ei ole kovin pitkä matka, kun viestikaverina on 25-vuotias jalkapalloa harrastava lihaksikas seikkailunhaluinen bissekundi.

Mistään kovin uudesta some–ihmeestä ei kuitenkaan ole kysymys; Grindr–sovellus on julkaistu jo maaliskuussa 2009. Tällä hetkellä yli puoli miljoonaa amerikkalaista gay- ja bi-miestä käyttää sovellusta, ja Euroopan kaupungeista Lontoossa yli 60 000 käyttäjää saa samoilla hoodeilla sijaitsevista miehistä tiedon kätevästi taskuunsa. Toisaalta Suomessa IPhoneja on tippunut pikkuhiljaa kuluttajien taskuun, joten gay-sovelluksen käyttökin on meillä tuore juttu.

Paitsi päiväkahvittelun nopeassa maailmassa, sovellus palvelee myös liikematkoilla, lomilla, uusissa kaupungeissa ja baareissa, joissa ei tunne ketään. Lähtisikö joku drinkille? Onkohan tuo ravintola homojen suosima? Jo ulko-ovella voi tsekata Grindr-profiilinsa. Jos vaikuttaa, että lähialueella on homojen rykelmä, niin kannattanee astua sisään. Jos taas IPhonen näyttö on tyhjänä, parasta lienee vaan sipsuttaa seuraavalle soittoruokalalle. Pelkästä seksistä ei siis ole kyse, vaan Grindrin ansiosta on helppoa lähestyä paikallisilta miestä ja kysyä lähialueen parhaat baarit, pesulat, teatterit, autovuokraamot…

Mutta pelkkää iloa ei tämäkään sovellus ole käyttäjiensä keskuudessa aiheuttanut. Muun muassa amerikkalaisbloggari Joe.My.God oli heti alkuunsa huolissaan siitä, kuinka homovihaajat voivat paikallistaa sovellusta käyttäviä miehiä. Hän pelkäsi, että vihateot homoja kohtaan saattavat yleistyä sosiaalisen median sovelluksen takia. Grindr ei kuitenkaan paljasta käyttäjänsä tarkkaa sijaintia. Sitä vastoin se kertoo välimatkan käyttäjän ja kohteen välillä.

Sitä ei tiedetä onko sovellus aiheuttanut homoihin tai bi-miehiin kohdistuneita viharikoksia ilmestymisensä jälkeen. Sen sijaan sosiaalisen median edesauttaman ensimmäisen murhan on epäilty tapahtuneen vuosi sitten, kun kaksi newyorkilaista (hetero)miestä olivat retkahtaneet samaan naiseen. Lapsuuden ystävät ja naapurit Jameg Blake and Kwame Dancy olivat käyneet kiivasta vääntöä ihastuksestaan Twitterissa useiden viikkojen ajan. Riita päättyi, kun Dancy ammuttiin kotiovelleen Harlemissa. Myöhemmin Blake twiittasi omassa mikroblogissaan ”R.I.P. Kwane”. Twitter-päivitysten perusteella Blakea epäiltiin ensimmäisen asteen murhasta ja maailman ensimmäisestä Twitter–murhasta.

Pari päivää myöhemmin olen ystäväni kanssa lounaalla. Hänen iPadinsa kiiltelee uutuuttaan, ja kuin sattumalta Grindr-sovellus tulee puheeksi. Tuumasta toimeen. Eipä aikaakaan, kun tabletin komealle näytölle paukahtaa kuvia miehistä. Lähdemme tallustelemaan kohti Aleksanterinkatua, ja kuinka ollakaan Kalevankadulla vastaamme kävelee juuri Grindristä bongattu uros! Myöhemmin frendini chättää Facebookissa, ettei malta lopettaa bongailua ollenkaan. Mutta kuten usein sosiaalisen median uutuuksien kanssa, innostuneen alun jälkeen tulee ähky ja kyllästyminen.

Intouduin kertomaan myöhemmin tuttavalleni, että olin vienyt tätä pikadeittailun ilosanomaa jo eteenpäin kertomalla siitä ystävälleni. Perinteinen kommunikaatio osoittautui jälleen liian hitaaksi; nämä kaksi kun olivat jo vaihtaneet viestejä Grindressä. Tuttavani sanoja lainatakseni; sharing is caring.

PS. Jos joku oikeasti erehtyi luulemaan, että homoilla olisi jotenkin helpompaa kuin muilla, hän on luonnollisesti väärässä. Heteroille suunnattuja GPS-deittisovelluksia on tarjolla jo kymmenittäin.

http://taajuus.metropolia.fi/2010/12/homoilla-on-helpompaa/
  • 2 / 3
  • GPS_deitit
  • 9.6.2011 18:24
Tuo Grindr taitaa löytyä jo kaikkien iPhone/Android puhelinten käyttäjiltä. Symbianille ohjelmistoa ei ole vielä koodattu. Sitä odotellessa voi laittaa profiilin mielenkiintoiseen webpohjaiseen sosiaaliseen palveluun, joka löytyy osoitteesta http://web.pinkmap.com/