Rikollisuus on vähentynyt

Kuuntelin tänään luentoja turvapuolen tilanteesta Suomessa ja muuallakin.

Tilastojen mukaan rikollisuus kaikenkaikkiaan on selvästi vähentynyt. Vain huumerikoksissa on lievää kasvua. Tilastot kuitenkin kertovat ihmisten turvattomuuden tunteen ja pelon lisääntyneen. Siitä on ilmentymänä koteihin yhä useammin hankittavat hälytysjärjestelmät. Media on minun mielestäni kasvattanut turvattomuuden tunnetta.

Turvapuolella, kuten muuallakin Suomessa suuret ikäluokat lähtevät eläkkeelle ja tekijöistä alkaa olla pula. Tilanteesta annettiin numeerinen esimerkki.

Kun 100 työntekijää poistuu työelämästä, samaan aikaan tulee tilalle vain 60. Näistä 5 syrjäytyy, 40 heistä on korkeakoulutettuja ja vain 15, jotka ovat valmiita tekemään turva-alalle tyypillisiä tehtäviä, kuten vartijan, rahankuljettajan työt. Tehtävänimikkeitä on paljon. Tekijöitä tulevaisuudessa puuttuu yhä enemmän. Käyrät näyttivät sen selvästi.

Luennoijat olivat sitä mieltä, että yhteiskunnassa on pakko tapahtua muutos suhtautumisissa niin palvelujen tilaajien, kuin niitä tuottavien keskuudessa. Maahanmuuttajia on koulutettava näihinkin tehtäviin ja heidät hyväksyttävä tasavertaisina työelämään.

Täälläkin useaan kertaan esille nousseet ennakkoluulot maahanmuuttajia kohtaan ovat mielestäni osoitus tuntemattoman pelosta. Joudumme kuitenkin ottamaan lusikan kauniiseen käteen, tahdoimmepa sitä tai emme. Jonkun on työt tehtävä. Maatiaissuomalaisia perusduunit kiinnostavat yhä vähemmän. Ennakkoluuloihin on yhä vähemmän varaa.

Juhani
thaimaasta asti oli mansikanpoimijoita, jotka tulivat tänne omalla kustannuksellaan.

he menivät takaisin kotimaahansa.

suostuisitko sinä mansikanpoimintaan?

kuinka moni maahanmuutaja haluaa tehdä asioita joita haluaisit heidän tekevän?
  • 3 / 51
  • Hmmmmmmmmm
  • 6.10.2005 8:55
JuhaniV kirjoitti:Täälläkin useaan kertaan esille nousseet ennakkoluulot maahanmuuttajia kohtaan ovat mielestäni osoitus tuntemattoman pelosta.


JuhaniV, voi Jeesus Per*** mikä ihme saisi sinun umpiluiseen kalloosi mahtumaan se tosiasian että kysseessä on faktoihin perustuva pelko. Valitettavasti nämä ovat olleet maahanmuutajia jotka ovat aiheuttaneet nämä päällekarkaukset, esim täällä Euroopassa.
Olen tässä miettinyt, pitäisikö JuhaniV:n saada kerran itse kunnolla turpaansa joltain väestöryhmältä ennen kun todellisuus iskeytyy siihen Flower Power- tajuntaan.
Olen aina itse ollut ilahtunut eri rotuisesta katukuvasta ja varsinkin Suomi tarvitsee sitä mutta kun laki ja järjestys ei maistu jollekkin on sitä sovellettava niin että se ei toistu.
Minua ei pelota mikään muu kun rauhattomuuden lisääntyminen.
Esitin sinulle JuhaniV asiallisen kysymyksen aikasemmin jo miksi ymmärrät Riikan homojen ankeita oloja mutta et esim Hollannin tai Belgian?
Onko vastauksen antaminen minulle sinun ennakkoluuloja minua kohtaan??

Muuten ulkomaalaisia työntekiöitä kohtaaan kenelläkään ei varmaan ole sen suurempia ennakoluuloja, itse avitin noin 15 vuotta sitten Turkkilaiselle kaverille tietä duunipaikallani.
  • 4 / 51
  • Public eye
  • 6.10.2005 9:04
Ylen uutisten mukaan maailman siirtolaisten määrä on kasvanut kolmessa vuosikymmenessä 75 miljoonasta 200 miljoonaan. Euroopassa heitä on 56 miljoonaa. Ja siirtolaisten köyhiin kotimaihinsa lähettämien varojen määrä on kolminkertainen verrattuna virallisen kehitysavun määrään. Teollisuusmaissa monet taloussektorit ovat niin riippuvaisia siirtolaisten tekemästä työstä, että ne romahtaisivat ilman heitä.

Onko uusi luokkajako syntymässä/syntynyt teollisuusmaiden vauraan ja nirson alkuperäisen väestön ja ahkeran mutta huonosti palkatun ulkomaalaisperäisen työväen välille? Nuiva, pelkoja ja ennakkoluuloja lietsova suhtautuminen maahanmuuttajiin ryhmänä räjähtää jossain vaiheessa pahasti ”vanhojen” eurooppalaisten silmille, kun maahanmuuttajien ja ulkomaalaisperäisen väestön määrä suhteellisesti kasvaa koko ajan, mutta heidät suljetaan silti toisen luokan kansalaisina yhteiskunnan ulkopuolelle huolehtimatta tehokkaasti heidän kulttuurisesta, koulutuksellisesta ja taloudellisesta integroinnistaan osaksi uuden kotimaansa yhteiskuntaa.
  • 5 / 51
  • Pora-liike
  • 6.10.2005 9:06
"JuhaniV
05.10.2005, 23:21

Tilastojen mukaan rikollisuus kaikenkaikkiaan on selvästi vähentynyt. Vain huumerikoksissa on lievää kasvua. Tilastot kuitenkin kertovat ihmisten turvattomuuden tunteen ja pelon lisääntyneen. Siitä on ilmentymänä koteihin yhä useammin hankittavat hälytysjärjestelmät. Media on minun mielestäni kasvattanut turvattomuuden tunnetta."

Tilastot ovat selkeästi väärässä tai sitten ne pelaavat sanalla "rikos" ja "rike".
Uskon että korkean rikollisuuden alueilla ihmiset eivät viitsi ilmoittaa rikoksia poliisille (poliisi ei tule kumminkaan) kun taas Töölön mummo soittaa poliisille jos joku kolistelee rappukäytävässä.
Ulvova varashälytin myös lisää turvattomuuden tunnetta. Ennen ei ollut varashälyttimiä. Varashälyttimen ulvonta ei kuitenkaan tietysti ole aina merkki siitä mistä sen on tarkoitus olla.
Onko se, kun starikka rupeaa metrossa huutelemaan rasistisia kommentteja somalille rikos joka tulee heti mieleen kun joku haastattelee että onko paljon rikollisuutta (ellei satu olemaan tuo somali itse).
jos emme avaa rajojamme maahanmuuttajille ja muille halukkaille, on suomi pian kuollut maa. emmekö me lopultakin havahdu ajattelemaan että suomi on sukupuuttoon kuoleva kansa niinkuin kaikki muutkin kapitalistiset läntiset euroopan maat. kuka tekee sitten työt kun meitä on liian vähän ja kuka maksaa verot kun meitä on liian vähän? eivät maahanmuuttajat ja pakolaiset rikollisia ole. suomalaiset itse johtaa rikollisuustilostaja, vai mitä? meidän pitäisi mennä itseemme ja ajatella tarkemmin, että silleen.
... Riikan homojen ankeita oloja mutta et esim Hollannin tai Belgian?

Belgiassa on helpompaa olla homo kuin Suomessa. Yleisen asenteen, mutta myös vaikkapa solvauksien ja päällekarkauksien suhteen. Kokemusta on. Ei ole mitään syytä pelotella suomalaisilla jollain epämääräisellä Belgian esimerkillä, josta ei todellakaan voi vetää mitään johtopäätöksiä mahdolliseen tulevaan kehitykseen Suomessa. Lopeta jo, kiitos.
  • 8 / 51
  • Esperanza
  • 6.10.2005 13:12
Itsestä tuntuu, että rikokset olisivat lisääntyneet, mutta tässä varmaan olen median luoman harhan uhri. Tuntuu siltä, että (minusta) käsittämättömiä väkivaltarikoksia tehdään koko ajan, ympäri maata niin ns. rauhallisilla alueilla kuin muuallakin. Voi olla, että olen vaan jotenkin herkistynyt lööpeille, joissa kelataan samoja juttuja moneen kertaan.

Jos rikollisuus todella on vähentynyt niin sehän on hyvä juttu. Mutta tosiaan kuinka paljon on rikoksia, joista ei ole tilastoja siksi, että ne eivät ole paljastuneet.

Turvattomuuden tunne lisääntyy myös kun kotikulmilla sattuu jotakin. Niin kauan kun vaan lukee lehdistä asia ei niin kosketa.
Gastarbeiterina Hmmmmmmmmm sinun tulisi vähän miettiä mitä puhut kaltaisistasi ihmisistä. jos sinä pelkäät miksi kaikkien muidenkin pitäisi pelätä.
Istvan sanoi "Belgiassa on helpompaa olla homo kuin Suomessa. Yleisen asenteen, mutta myös vaikkapa solvauksien ja päällekarkauksien suhteen. Kokemusta on."

Missahan pain Belgiaa sina oletkaan ollut istvan?
Mina asun taalla seitsematta vuotta, ja tilanne on naiden vuosien aikana muuttunut uskomattomasti, ja todella vaaraan suuntaan. Muuttaessani Brysseliin olin aluksi naivin ilahtunut tasta kaikesta "monikulttuurisuudesta", minusta oli mukavaa nahda shadoriin verhoutuneita ja kasbonsa peittavia naisia kaduilla ja usein miehiakin maahan asti ulottuvissa kaavuissaan. Torilla oli kauppiaista yli puolet arabeja, jotka kaupittelivat kaikenlaista "varikasta kamaa". Olin oikein ihastunut.

Ajan kuluessa mieleni muuttui aikamoisesti, kun huomasin mita kaikkea tama monikultturisuus piti sisallaan. kaduilla on vuosi vuoden jalkeen rauhattomampaa ja turvattomampaa, pahoinpitelyja on jatkuvasti, marokkolaiset nuorisojengit norkoilevat kadunkulmissa aivan ydinkeskustassa valikoien parhaat uhrit ryostettavaksi ja pahoinpoideltavaksi. Tunnen henkilokohtaisesti useita pahoinpideltyja ja ryoston uhriksi joutuneita.
Belgian CPAS:n (sosiaaliaputoimisto) asiakkaista valtaosa on Pohjois-Afrikkalaista alkuperaa.

Monissa kouluissa tilanne on vakivallan takia paassyt mahdottomaksi, opettajat sen enempaa kuin eurooppalaset oppilaatkaan eivat pian kesta tilannetta ja onpa eraassa Brysselin keskustan lahella olevassa koulussa jatkuva poliisivartio turvallisuuden sailyttamiseksi. Marokkolaiset oppilaat ovat sytyttaneet koulun tuleen jo kaksi kertaa. Samassa koulussa marokkolainen nuori pahoinpiteli raskaana olevan naisopettajansa lyoden tata tuolilla vatsaan.
Aivan kaupungin keskustassa sikaitsevan Place Fontainas'in kulmalla marokkolaisjengit myyvat huumeita, eika alueelle ole tosiaankaan menemista iltakymmenen jalkeen. Moni ei uskalla edes parkkeerata autoaan sinne.
Useampi Brysselin parlamentin jasen on saanut tappouhkauksia todettuaan avoimesti, etta sosiaalihuollon varat menevat suoraan arabivaestolle.
Surullisia esimerkkeja tilanteen surkeudesta riittaa...

Kaikesta huolimatta Belgiassa on kaikkien meidan ulkomaalaistenkin elettava yhdessa. Maan vaestosta aikamoinen osa on muualta muuttaneita, ja esimerkikisi suuren espanjalas- ja portugalilaisvaeston kanssa ei ole ollut minkaanlaisia vaikeuksia. Ei myoskaan aasialaisten maahanmuuttajien kanssa.
Mutta arabit ovatkin toinen juttu.
en ole lukenut kirjaa ayaan hirsi alin "neitsythäkkiä", jossa annetaan toinen kuva islamista kuin mitä juhani ajattelee ja sen kirjoittaja on nainen...
nalsa sanoinko että pelkään jotain? Jos niin ymärrist, ehrehdyit pahemman kerran, mitä perään on laki ja järjestys sekä maassa maan tavalla. Voi olla ettet kunnioita kumpakaan näistä ja se sinulle suotakoot, se on vain valitettavaa.
Sailortje, puhut Belgiassa asuvasta syrjäytyneestä ryhmästä, joka asuu ghettomaisissa oloissa, jonka työttömyysaste on huimaava ja joka kohtaa rasismia kouluissa, työpaikoilla, mediassa ja kaduilla. Ei ole mikään ihme, että rikollisuus rehottaa marokkolaisperäisen nuorison parissa. Belgialla on ongelma, joka on selvästi nähtävissä, ja siitä on iloinen värikkyys kaukana, siitä olen samaa mieltä kanssasi. Ongelman juuret ovat myös tiedossa: 60-luvulla tänne raahatuista gastarbeitereista tuli tavallaan syntipukkeja, kun työtä ei enää riittänyt. Integraatiotoimiin ei ole kuitenkaan koskaan satsattu, ja syrjinnän noidankehä syvenee vuosi vuodelta. Yhteiskunnallisia oikeuksia ei-europpalaisilla maahanmuuttajilla ei ole, äänioikeutta ei ole edes kunnallisvaaleissa, vaikka on asunut täällä huomattavasti kauemmin kuin Sailortje ja -- toisin kuin EU-virkamiehet -- maksanut veroja.

Minua äärettömästi häiritsee näillä sivuilla esiintyvä pelon lietsonta, joka ilmeisesti perustuu oletukseen, että jos maahanmuuttajien integraatio on jossain mennyt pieleen, niin Suomessa on sitten sama tilanne odotettavissa. Olen Suomessa tehnyt työtä mm. maahanmuuttajien parissa, ja tiedän, että lähtökohdat ovat siellä hyvin erilaiset.

Tietyn kansanryhmän leimaaminen ei myöskään ole mielestäni kovin hedelmällistä, foorumissa kuin foorumissa. Miespuolisella työkaverillani on marokkolaisperäinen miesystävä, koulutettu työtä tekevä veronmaksaja, mutta hänkin on joutunut kärsimään ympäröivän yhteiskunnan ennakkoluuloista. Hänkin on tavallaan uhri.

Kenen eduksi on, että lisätään ihmisten turvattomuuden tunnetta ennakkoluuloihin vedoten? Täällä ääripuolue Vlaams Blok elää ja voi hyvin juuri sellaista taktiikkaa käyttäen. Kun lukee Sailortjen kirjoituksen, tulee väistämättä sen sen mainoslehtiset mieleen.
Tama keskustelu aiheesta "Brysselin vaarallisuus" toistuu talla foorumilla milloin missakin threadissa ja aina samoin "surullisin esimerkein tilanteen surkeudesta". Asun samalla kadulla ja kuljen Jacquemotte'n koulun ohi usein paivasaikaan, eipa ole "jatkuvaa polisivartiota" nakynyt. Huumeita myyvia porukoita olen sen sijaan Brysselissa nahnyt, joskus ihan naytavia ratsioitakin kun olen sopivasti vahingossa paikalla ollut vaan eipa ole kauppiaat olleet "marokkolaisjengeja". Oiseen aikaan liikuskellessani ei ole tullut uhkaavia tilanteita vastaan koskaan.

Tyottomia ja ongelmaisia arabinuorukaisia kaupungissa piisaa mutta mutta: hammaslaakarini on libanonilainen, laakarini libyalainen, fysioterapeuttini marokkolainen ja tuttavuuksiini kuuluu isompikin liuta muslimeja, kuka tyossa ja kuka tyoton.. nama ihmiset ovat kaikki viettaneet nuoruutensa TAALLA opiskellen ja siina risuisella taipaleella joutuneet vaistamaan ennakkoluuloja niin oikealta kuin vasemmalta. Heitto "eurooppalaiset oppilaakaan eivat kesta tilannetta" on ihan kummallinen, luulenpa etta naita tapauksia todistamassa olleista kanssaopiskelijoista kaikki ovat karsineet naista tapauksista.

Sen sijaan, etta demonisoidaan yksi vaestonosa, voisi tamankin energian kayttaa ongelmien oikeiden taustojen pohdintaan ja siihen, kuinka niihin voi vaikuttaa. Mutta tama vaatiikin tahtoa eika pelkkaa populistista sormellaosoittelua.
Vai muka rikollisuus vähentynyt Suomessa .

Hyvinkin paljon mahdollista muun rikollisuuden osalta , paitsi myymälävarkauksien suhteen .

Myymälävarkaudet ovat kasvava riesa .

Olemme näet maailman toiseksi eniten myymälävarkauksia tehtaileva kansa , jotenka ei mitenkään kovin mairittelevaa tilastotietoa.
On aina mahdollista noukkia joitakin yksittäistapauksia argumentaatioksi yleisiä tilastoja vastaan.

En usko, että FinnSec 2005 -turvamessujen tiedotustilaisuuden luennoitsijat aivan perusteettomasti lähtisivät esittelemään julkisesti tilastoja kokonaisrikollisuuden tietyistä kehityssuunnista, ellei niissä olisi vahvaa tutkittua pohjaa. Luotan enemmän heidän lausumiinsa kuin yksittäisiin kommentteihin tässä ja muissakin keskusteluissa täällä.

Olen miettinyt niiden ihmisten vaikuttimia, jotka jaksavat näitä uhkakuvia jatkuvasti pitää esillä. Heillä ei ole käsittääkseni esittää mitään muuta ratkaisumallia, kuin uhkaksi kokemiensa yksilöiden tai kokonaisten ihmisryhmien lähettäminen takaisin sinne mistä ovat tulleet.

Muutamat äskeiset puheenvuorot ovat hyviä siksi, että niissä katsotaan hieman syvemmälle siihen tilanteeseen missä maahanmuuttajat saattavat olla noissa maissa ja miksi siihen on jouduttu.

Seurasin aikanaan Münchenin suunnalla turkkilaisten tilannetta, joita houkuteltiin aikaisemmin Saksaan tekemään kaikki epämiellyttävimmät hommat kun saksalaisia ei huvittanut. Talouskasvu vaati käytännön töiden hoitamista. Kun taloussuhdanteet muuttuivat huonommiksi, haluttiinkin turkkilaiset palauttaa takaisin mistä olivat tulleet. Oli ehtinyt kasvaa jo uusi sukupolvi turkkilaisissa perheissä, jotka eivät ikinä olleet vanhempiensa kotimaata nähneet. He kokevat itsensä saksalaisiksi, eivätkä halua mennä maahan, jonka kulttuuri on heille jo varsin kaukaista. No Saksassa koetettiin asiaa ratkaista niin, että tarjottiin houkutteleva summa rahaa ja yksisuuntainen lippu Turkkiin niille, jotka olisivat valmiita palaamaan. En ole kuullut, kuinka moni halusi. Saksa on joutunut maksamaan olettamaansa korkeamman hinnan vierastyövoiman käytöstä. Hinnan ovat maksaneet myös Saksassa olleet turkkilaiset. Heitä torjuttiin ja syrjittiin, varmaan edelleenkin. Mielestäni integroituminen yhteiskuntaan olisi voinut tapahtua/hoitaa paljon paremmin. Eristäminen ja syrjiminen aiheutti ilman muuta pahoinvointia maahanmuuttajien keskuudessa. Nuorten turkkilaissyntyisten ihmisten tulevaisuuden näköalattomuus varmaan synnytti myös rikollisuutta.

Kuten aikaisemmin kerroin, Suomessa olemme työvoimapulan edessä. Me voisimme ottaa opiksemme muista maista ja hoitaa kotouttamisen tyylikkäästi. Sitä ennen maatiaissuomalaisten asenteiden on muututtava, sanon minä.

Juhani
Istvan, on totta etta 60- ja viela 70-luvuillakin Belgiaan haalittiin vierastyolaisia oikein olan takaa. Nyt tilanne on aivan toinen eika toita riita kaikille. Sanoit etta nama ihmiset kohtaavat nyt rasismia kouluissa jne.. ja ettei ole ihme, etta rikollisuus rehottaa marokkolaisperaisen nuorison parissa.
No, sentaan myonsit sen.
Rasismin kohtaaminen tai tyottomyys ei tosin mielestani oikeuta marokkolaisiakaan ryostamaan vanhuksia, rikkomaan autojen ikkunoita, tai pahoinpitelemaan homoja. Nailla keinoilla marokkolaisten suosio tuskin lisaantyy Belgiassa enempaa kuin muuallakaan Euroopassa

Mutta sanoit myos, ettei integraatiotoimiin ole taalla koskaan satsattu ja syrjinta pahenee vuosi vuodelta.
Minkahanlaista integraatioon panostamista ajattelit? Oletko huomannut, etta esim kaupungin vuokra-asunnot menevat kutakuinkin automaattisesti marokkolaisille? Satun tuntemaan asian oikein hyvin. Integraatio olisi oikein hieno juttu, mutta onko siihen kaikilla edes halua? Ei silta vaikuta.
Olet varmaan myos tietoinen arabivaestolle tarkoitetusta "reunion de famille" systeemista, jonka "ansiosta" taalla asuva marokkolainen voi vaatia etta koko suku tuodaan Belgiaan verorahoilla elatettavaksi.
---------------------
Ilham, sinun kannattaisi ehka seurata enemman flaaminkielisen TV:n dokumentteja Brysselin todellisuudesta. Ehkapa liikut aika vahan ulkosalla kun et ole tormannyt tahan todellisuuteen. Jospa menisit vaikka elokuviin Place de Brouckerella olevaan suureen teatteriin tai iltakavelylle Boulevard Anspachille. Tai miksei vaikka Rue du Midille kuljeskelemaan viikonloppuiltana. Palaa sitten asiaan.
Tassa keskustelussa on tullut pari outoa vaitetta.

JuhaniV sanoo: "Täälläkin useaan kertaan esille nousseet ennakkoluulot maahanmuuttajia kohtaan ovat mielestäni osoitus tuntemattoman pelosta".

Tama on mielestani omituinen kommentti sellaisille kirjoittajille jotka selvasti asuvat maahanmuuttajien keskuudessa ja paivittain kohtaavat naita arkielaman kaikissa tilanteissa. He ovat vain raportoineet mita ovat nahneet ja kokeneet, kyseessa ei siis voi olla ainakaan tuntemattoman pelko, eivatka edes ennakkoluulot. Pikemminkin voisi arvella JuhaniV:n puhuvan pelkkien luulojen ja teoreettisten ajatusrakennelmien pohjalta.

JuhaniV sanoo myos absoluuttisena totuutena: "Kuten aikaisemmin kerroin, Suomessa olemme työvoimapulan edessä."

En ole tarkistanut tyottomyyslukuja mutta uskoisin etta suomessa on viela muutama tyoton ihan omasta takaa, ei heita tarvitse ulkomailta asti sinne raahata. Todellinen ongelma lienee pikemminkin siina etta useimmat ihmiset eivat suostu tekemaan tyota ilmaiseksi tai naurettavan alhaisella palkalla.
Palaanpa saman tien asiaan mutta vain lyhyesti: flaaminkielisen tv:n tarjonta on tuttu, samoin mainitsemasi paikat aamu- ja iltavalaistuksessa.
Jos sinua pelottaa esim. Anspachilla niin sehan on vain ikavaa.
Hei,

Ihan vaan tiedoksi, että tilastokeskuksen sivuilla on tilastotietoa rikoksista ja rikollisista.
http://statfin.stat.fi/StatWeb/start.asp?PA=NELJ2004&D1=0-11&D2=0-20&LA=fi&DM=SLFI&TT=2
Näin jossain muualla, että joku oli tehnyt erilaisia laskelmia näistä tilastoista.

Ei se rikosten määrä nyt näytä hirveän dramaattisesti laskeneen.

Se miten kokee turvattomuutta tai ei on subjektiivinen kokemus enkä minä ainakaan osaa tuomita ketään sen tunteen vuoksi. Jos kertoo tuntevansa olonsa turvattomaksi ei minusta vielä ole lietsomista.
Sailortje,

Mielestäni on täysin oikeutettua, että työtön menee asuntojonossa muitten edelle. Brysselin yksityiskohtia en kuitenkaan tunne. Asuntotilanne täällä on sentään aika hyvä, ja edullisia vuokra-asuntoja löytyy myös vapailla markkinoilla, joten vertailukohtia Suomen tilanteeseen ei liiemmin ole. Kaupungissa tapahtunut ghettoistuminen on tietenkin pahasta. Epäilen kuitenkin vahvasti, että se on virallisen asuntopolitiikan puuttumisen seurausta. Se siitä.

Koulutuksesta integraatio lähtee. Vaikka Brysselin tosiasiallinen kakkoskieli on Marokon arabia, ja marokkolaisperäiset oppilaat ovat enemmistönä keskustan, Molenbeekin ja Schaerbeekin kouluissa, koululaitos ei ota sitä huomioon, vaan ranskankielinen opetusohjelma on kaikille sama, kieli- ja kulttuuritaustasta huolimatta. Ei ole yllättävää, että oppimistulokset näissä kouluissa ovat yleisesti erittäin heikot. Äidinkielen/kulttuurin arvostuksen puuttuminen koulussa heijastuu tietenkin myös siinä, ettevät oppilaat miellä koulua ja samalla ympäröivää yhteiskuntaa "omaksi". Samalla nuoret etääntyvät vanhemmistaan, koska yhteistä kieltä ei ole. Kirjaimellisesti.

Hullunkurista tässä tilanteessa on, että flaamit -- paisuttaakseen flaamiväestön tilastoja, Belgian kielisodassa kaikki kun on sallittua -- panostavat omaan koululaitokseen Brysselissä nimenomaan maahanmuuttaja-alueilla, vaikka Brysselin maahanmuuttajalapsilla harvoin on mahdollisuuksia käyttää flaamin/hollannin kieltä koulun ulkopuolella, eli moni lapsi ei opi kunnolla kotikieltä eikä ympäröivän kaupuingin kieltä. Sanottakoon tässä kuitenkin, että flaamikouluilla on parempi maine kuin ranskankielisillä, ja vähemmistön kouluviranoimaiset osaavat mahdollisesti ottaa toisten vähemmistöjen tarpeet paremmin huomioon, mutta tämä on tuskin ihanteellinen ratkaisu.

Britanniassa ja Ruotsissa ollaan koulun kautta tapahtuvassa integraatiossa (ei välttämättä muilla aloilla, mutta se on sitten toinen luku) onnistuttu paremmin. Ruotsissa on ollut ns. kotikielen opetusta ainakin 70-luvulta asti. Tukholman Rinkebyn lukion oppilaat, joista 95 prosentilla on ulkomaalaistausta, ovat viime aikoina menestyneet mm. Ruotsin valtakunnallisissa matematiikkakilpailuissa. Suomessa taas mittasuhteet ovat pienemmät, resurssit ovat olleet niukemmat, ja virallinen hajauttamispolitiikka ei ole edistänyt maahanmuuttajalasten omien opetusryhmien muodostamista. Kuitenkin muistaakseni ainakin Vantaalla ja Kuopiossa oli 90-luvulla kokeiluja tällä alalla. Joku toinen foorumin lukija tietää varmasti nykytilanteesta enemmän.

Sailortje, mikä missiosi täällä oikein on? Mitä haluat suomalaisille kertoa? Luuletko todella, että Brysselin epäkohdista voi Suomessa jotain oppia? Mielestäni ei pidä vetää johtopäätöksiä tilanteesta, ilman että mietitään missä määrin se heijastaa yhteiskuntaa sen ympärillä.
JuhaniV kirjoitti:

> "Täälläkin useaan kertaan esille nousseet ennakkoluulot maahanmuuttajia
> kohtaan ovat mielestäni osoitus tuntemattoman pelosta".


Olin erittäin paljon multi-kulttuuria puolustava ja maahanmuuttoa hyvänä ajatuksena pitävä ihminen. Paljon erilaisia ja eritaustaisia ihmisiä asumassa yhdessä - Kivaa!!!

Asuminen useita vuosia Hollannissa muutti mielipiteeni.

Uskokaa: siirtolaisten suuri määrä tuottaa ongelmia. Piste.

Jos ei usko muiden maiden varoittavaan esikuvaan, niin yritetään ajatusketjun käyttöä:
- jos siirtolaisia on paljon niin integroitumista ei tapahdu
- ja koska ei integroiduta niin syrjäytyminen normaalista yhteiskunnasta on suuren joukon kohtalona
- toki onnistuneita mallitapauksia (hammaslääkärit, insinöörit yms) on toki olemassa, mutta entäpä se iso porukka joka ei kykene opiskelemaan?

"Kukkamekossa-päin-helvettiä" -mallissa syytetään sitten kaikista ongelmista rasismia - mitään ongemia EI VOI siirtolaissa olla. Jos niitä on, niin niiden lähtösyynä on syrjintä, joka nämä onnettomat ajaa huningolle. Mitään linkkiä kultturitaustaan ei koskaan tehdä.

Suomessa mennään tässäkin asiassa päin huonoon suuntaan: kuulin viime viikolla radiosta uutisen, jossa selitettiin ulkomaalaisten hengailua assalla sillä, että heitä syrjitään: ei hyväksytä mukaan harrastuksiin jne. Tämä on ihan sitä samaa soopaa jota Hollanti/Belgia/Saksa suolti 70-, 80- ja 90-luvuilla. Kunnes asiasta on uskallettua alkaa puhua oikeilla nimillä.

Jos siirtolaisten "tuontia" puolustetaan taloussyillä, niin kannattaisi taas hakea oppia vaikkapa Hollannista. Siellä on useampaan kertaan laskettu, että siirtolaisten maahantulo ei lopulta ollut taloudellisesti ollenkaan kannattavaa. Suomalainen aivopesu tyyliin "jokainen maahanmuuttaja tuo mukanaan satoja tuhansia euroja" ei yksinkertaisesti ole totta. Toki siirtolaisuudella on ollut työllistävä vaikutus, esim. sosiaalipuolella ja poliisissa.
Siis: kyse ei ole tuntemattoman pelosta vaan päin vastoin: kun on tutustunut asiaan niin kauniit harhakuvat ovat karisseet.
On väärin olla rasisti, mutta tosi tyhmää olla sinisilmäinen. Ja sitähän me suomalaiset hyvin usein ollaan, uskotaan ettei meillä ole tuollaisia ongelmia kuin muilla tai me tullaan ratkaisemaan ongelmat paremmin kuin muut (kansat).

Rikollisuuden 'vähenemisestä' sen verran, että yksittäisen vuoden rikosten määrän lasku ei vielä anna suuremmin oikeutta henkseleiden paukuttelulle. Toiseksi kannattaa kiinnittää huomio niihin rikoksiin, jotka ovat kasvussa eli vakavat henkeen kohdistuvat rikokset, raiskaukset (ja niistäkin tulee poliisin tietoon vain pieni osa) jne... mitä siitä jos teini-Corollia on varastettu 15% vähemmän kuin edellisenä vuonna :D
tuo hokema työvoimapulasta on jo todettu tuulesta temmatuksi eikä se perustu faktoihin.

maahanmuuttajat hakeutuvat suuriin kaupunkeihin eivätkä he jää pieniin kuntiin.

missä näkyy maahanmuuttajia sairaaloissa ja sosiaalihuollossa työssä? harvoin näkee värillisiä. en tiedä miksi.

maahanmuuttajat eivät kykene suomalaisiin työtehtäviin jo alhaisen koulutustason takia ja heidän kouluttautuminen suomalaiseen työ-elämään ja työtahtiin voi tuntua turhauttavalta ja kestäähän se aikansa, koska meillä on ammattikorkeakoulut, joihin pitää pyrkiä sisään.

pitäähän yliopistotutkintokin päivittää täällä. ei ne noin vaan ole päteviä.

sama juttu on toisinkin päin: ei suomalainen pääse töihin noin vain yhteenkään eurooppalaiseen valtioon.

saksassa on jo monta sukupolvea maahanmuuttajia ja takuulla paljon enemmän rahaa kuin meillä satsata epäkohtien korjaamiseen, mutta tilanne on kutakuinkin pysynyt samana maahanmuuttajien omien asenteiden vuoksi. maahanmuuttajillakin on asenneongelmia.
JuhaniV se vain jaksaa provoilla :-D Kunhan kaivetaan esille vielä se Euroopan muslimikysymys ja homoihin kohdistuva väkivalta, niin ollaan taas menossa mukana...
Ransom,
tällaista kutsutaan myös keskusteluksi, aivan kuten keskustelua nahkahousujen valinnasta taikka ihokarvojen poistosta. Jokaisella on vapaus lukea puheenvuoroja, ottaa kantaa tai jättää asia kokonaan huomiotta.
Juhani
Mitäpä, jos pistäisimme hatun kiertämään, että ostaisimme nimimerkeille Hmmmmmmmmm ja Sailortje paluuliput Suomeen, että he pääsisivät pois siitä kamaluudesta, jonka keskellä he kokevat nyt elävänsä? ;-)
Juhani
Analyytikko kirjoitti: "Todellinen ongelma lienee pikemminkin siina etta useimmat ihmiset eivat suostu tekemaan tyota ilmaiseksi tai naurettavan alhaisella palkalla."

Yksi ongelma on siinä, että Suomessa on maatiaissuomalaisia, joita ei kiinnosta eikä haluta tehdä töitä, mutta edut yhteiskunnalta pitää saada. Olen kuullut useamman nuoren, terveen, koulutetun henkilön suusta, että "minulla on oikeus olla tekemättä töitä". He pitävät myös oikeutenaan saada työttömyyskorvausta.

Yksi "mallikas" esimerkki on kasvattipoikiemme isä, joka hylkäsi aikanaan perheensä ja on tempun nyt toistanut uuden perheensä kanssa. Siittämiensä lasten elantoon hän ei ole mitenkään osallistunut. Me veronmaksajat kustannamme sen minkä hän jättää hoitamatta. Lapsilleen hän koettaa opettaa, että vain hullu tekee töitä. Työttömyyskorvauksella pärjää hyvin. Elämä on kohdallaan, kun on tupakkaa, kaljaa ja saa naista. Jos yhteiskunta kitsastelee, hän istuu seuraavan naisen siivelle.

Työnantajan roolistani vielä toisenlaiseen asiaan.
Erään episodin jälkeen olemme päättäneet, ettemme palkkaa enää ainuttakaan työntekijää yritykseemme töihin, vaikka töitä on runsaastikin. Yksi työntekijöistämme haastoi läksiäisiksi yrityksen oikeuteen vaatien reippaasti yli 30 000 euron korvauksia. Hän hävisi pitkän oikeusprosessin kaikki vaiheet ja joutuu nyt maksamaan vakuutusyhtiöllemme toistakymmentätuhatta euroa oikeudenkäyntikuluja ja viivästyskorkoja. Hän mitä ilmeisimmin aikoi saada kevyesti mittavan lisätienestin tekemättä mitään. Oikeusprosessin aikana saimme kuulla ihmisiltä useita kertoja, että muka työnantaja häviää aina oikeudessa. Hän luultavasti uskoi tuota väitettä. Hän sai tietenkin ilmaisen oikeudenkäynnin, jonka me veronmaksajat taaskin maksoimme aivan turhasta oikeusprosessista.

Työtä teetämme edelleen, mutta se ostetaan varsin kalliilla alihankintana toisilta yrityksiltä ja yrittäjiltä. Melkoinen yllätys oli, että yrityksemme tulos parani kun työntekijät lähtivät. Työllistämisen kokonaiskustannukset olivat otaksumaani vieläkin suuremmat.

Töitä Suomessa kyllä riittää, mutta ammattitaitoisia ja työhalukkaita saisi olla enemmän. Yrittäjyyttä pitäisi tukea nykyistä enemmän ja työllistämisen kustannuksia laskea. Ellei ole työnantajia, ei ole töitäkään.

"Analyytikon" kommentista ja muutamalta muultakin paistaa kivikautinen asenne, että työnantaja vain riistää.

Juhani
Miksi muuttaisin pois? En ole itse sanonut eläväni keskellä kamaluutta päinvastoin. Olen sanonut että minua vituttaa sinun valikoiva empaatisuutesi ja itsekeskeinen käytös kirjoituksissasi.
Toisen homon(Riikassa) ahdistus saa sinut arvuttelemaan omaa arviointi kykyäsi kun ei itse asu kyseisessä maassa ja toinen homo (Sailortje) taas saa sinulta nuhteet kun levittää omia pelkotilojaan tässä foorumissa julkisesti, molemmat tuntee pelkoa ja toinen on siihen ilmeisesti oikeutettu.
Itse kerrot täällä enemmän kun useasti henk.koht esimerkkejä elämästäsi kuten tuossa ylempänä, tilanne on sinulle todellinen, miksi siis ei niin voisi olla muille?
Onko kukaan vähätellyt sinun vastoinkäymisäsi tässä yhteiskunnassa? Itse olet pelotellut meitä "Psykopaatit keskuudessamme" kuka antoi sinulle luvan levittää pelkojasi jukisesti?
Vai onko kyseinen pelko vaan sinun omassa päässä, omasta itsestäsi? Kuten annoit ymmärtää että päällekarkaus pelot (Sailortje tapauksessa) ovat rasismia.
Itse en halua että laki ja järjestys menettäisi otettaan yhteiskunnassa, asun hyvin turvallisella alueella voisi sanoa oikeassa norsunluu tornissa. Olen aina pitänyt monirotuisesta yhteiskunnasta ja ottanut avosylin vastaan elämääni sekä huomannut myös sen että kaikki eivät ole olleet yhtä vilpittömiä. Mitä siitä, elämä opettaa mutta sen olen oppinut kaikki ajattelevat (enemmän tai vähemmän) omaa etuaan ja ahneus on lisääntynyt, sekä valitettavasti levottomuus maailmassa. Sääli koska tätä elämää voi elää myös rauhanomaisesti, eikö?
Siirtolaisuudesta sen verran, Suomalaiset ovat menneet jo monen vuoden aikana muualle töihin, en usko että niissä maissa järjestettiin mitään ihme työryhmiä "pehmeämpää laskua yhteiskuntaan" varten.
Olen itse sitä mieltä että meissä kaikissa ihmisissä on sitä ainesta jotka pärjäävät missä haluavat ja sitten on niitä jotka ei edes halua sopeutua (kuten esim kasvatti poikiesi isä, hän säveltää omat säännöt tässä elämässä) ja me kaikki otamme sitten avosylin ne ongelmat vastaan, niinkö?
Kirjoitamme sitten kokemuksistamme esim tällä palstalla ja sitten on joku kenen mielestä niistä voi kirjoittaa ja toisista ongelmista taasen ei.
Ehkäpä tämä ihminen on....kaikki tietäväinen, omassa päässään........
miesmies kirjoitti:
"sama juttu on toisinkin päin: ei suomalainen pääse töihin noin vain yhteenkään eurooppalaiseen valtioon."

Kyllä suomalainen pääsee noin vain töihin useimpiin Euroopan valtioihin. Riittää, että osaa tarvittavaa kieltä ja omaa tarvittavan tietotaidon ko. tehtävään.

Työtehtäviin, joita Suomessa maahanmuuttajille mielellään tarjotaan, ei yleensä tarvita sen ihmeempää koulutusta. Toinen asia on, että Suomeen haluttaisiin myös huipputason asiantuntijoita ja tutkijoita, mutta jostain kumman syystä he eivät paratiisiimme halua.

Maahanmuuttajien koulutustaso vaihtelee suuresti, eikä pelkästään Suomessa syntyminenkään tee kenestäkään valmiiksi korkeastikoulutettua.
Tässä ei ole paljastunut mitään uutta. On rikosten määrä sitten vähentynyt tai noussut, se ei ole missään suhteessa ihmisten käsitykseen rikosten määrästä. Se taas johtuu tiedotusvälineiden antamasta kuvasta. Rikosuutisoinnin on todettu lisäntyneen voimakkaasti viimeisten 20 vuoden aikana Suomessa ja muissa läntisissä teollisuusmaissa. Tästä on olemassa ihan tutkimuskin viime vuodelta (Sari Kemppinen & Janne Kivivuori: Rikosuutisoinnin määrä Yleisradion television pääuutislähetyksessä 1985 - 2003, http://www.om.fi/optula/29097.htm ).
Samankaltainen tuntuma itselläni on, mistä Juksteri puhuu. Koin aikanaan melkoisen shokin opiskellessani Englannissa. Televisiossa esiteltiin rikoksia hyvin suorasukaisesti raakoja yksityiskohtia myöten. Suomessa en sellaiseen ollut tottunut. Edelleenkin meillä toki pitäydytään mm. periaatteessa, ettei medioissa ole sopivaa vainajan näyttäminen. Rikoksista sinällään kerrotaan lähes ajanvietteenomaisesti. Bodom-oikeudenkäynti hyvänä esimerkkinä. Siinä suhteessa olemme siirtyneet "läntiseen" käytäntöön. Lapset ja nuoret katsovat noita uutisia. Ne vääristävät heidän todellisuuttaan aivan samalla tavoin kuin meidän aikuistenkin kohdalla. Mihin tällaista pelon lisäämistä oikein lopulta tarvitaan? Liikevaihdon kasvattamiseen?

Ehkei se pelko kuitenkaan kasvata pelkobusinesta Suomessa sillä vauhdilla kuin voisi olettaa. Turvamessujen luennoissa esitetyt tilastot osoittavat turvapuolen liikevaihdon kasvaneen vain hiukan. Ehkä me emme sittenkään lähde hötkyilemään vaikkapa sillä herkkyydellä kuin ruotsalaiset ja usalaiset tekevät.

Juhani
"JuhaniV
08.10.2005, 08:46 Yksi ongelma on siinä, että Suomessa on maatiaissuomalaisia, joita ei kiinnosta eikä haluta tehdä töitä, mutta edut yhteiskunnalta pitää saada. Olen kuullut useamman nuoren, terveen, koulutetun henkilön suusta, että "minulla on oikeus olla tekemättä töitä". He pitävät myös oikeutenaan saada työttömyyskorvausta. "

Suomessa ei ole työttömyyskorvausta, vaan aktiivinen työvoimapolitiikka. Työttömäksi jääminen tarkoittaa mahdollista elinikäistä ehdollista vankeutta missä ravataan ehdonalaiskuulusteluissa aktivointitoimenpiteissä ja suoritetaan töitä valtion kustantamissa hikipajoissa.
Ihminen joka haluaa olla tekemättä töitä haluaa olla osallistumatta tähän valtiolliseen kusetukseen samalla kun on olemassa laaja tarve työlle vaikkapa Setan piirissä joka taatusti on hyödyllisempää kuin sata vuotta hikipajassa.

"Työnantajan roolistani vielä toisenlaiseen asiaan. "

No jopas selvisi.

""Analyytikon" kommentista ja muutamalta muultakin paistaa kivikautinen asenne, että työnantaja vain riistää. "

Viimeinen työnantaja joka minun työhistorian aikana noudatti lakia oli minulla 1990. Se oli Suomen Posti. Sen jälkeen kaikenlaisia keplottelijoita on ollut pilvin pimein ja jos on uskoton pienessä niin on uskoton myös suuressa, eli minua mietityttää mitkä minun oikeuteni olisivat näissä paikoissa olleet jos olisi paljastunut vaikka seksuaalinen suuntautumiseni.

Sellaisenkin ihmeen olen päässyt näkemään kun mustalaisen joka ei heti yritä kusettaa näkemäänsä valkolaista, mutta sellaista työnantaja en ole nähnyt joka ei jollain tapaa rikkoisi työntekijöitä koskevia määräyksiä.
Kiitos Istvánille tasapainottavasta näkökulmasta Brysselin ongelmiin. Yksi oikean kuvan saamista vaikeuttava tekijä on Belgian ikuinen kielisota. Tähän liittyen flaameista osa suhtautuu Brysseliin erittäin negatiivisesti (koska Bryssel on "ranskankielinen") ja mielellään suurentelee ongelmia, erimerkikiksi äärioikeistolainen flaamipuolue. Tämä varmaan näkyy myös flaaminkieliisten tv-kanavien reportaaseissa.

Olen itse juuri palannut Helsinkiin Brysselistä, ja hassua kyllä pelkään iltaisin enemmän liikkua täällä kuin Brysselissä. Helsingin suurin ongelma on alkoholiongelmaiset alkuperäisasukkaisiin kuuluvat räyhääjät, joiden räyhäämistä pidetään täällä ihan normaalina "hauskanpitona". Brysselissä taas on enemmän ryöstöjä. Siellä on myös kertaluokkia enemmän siirtolaisia ja heidän jälkeläisiään kuin Suomessa ja olisi ihme jos ei tästä seuraisi ongelmiakin.

Se, että Helsinki/Suomi on päässyt jossain tutkimuksessa maailman turvallisimpien paikkojen
listalle johtuu paljon varmaan siitä, että juoppojen väkivaltaan on jo tottunut sekä poliisi, että koko muu kansa, eikä sitä siis enää osata pelätä, koska se on jo osa normaalia elämää. Mutta jos kysytään ulkomaalaisilta mielikuvia iltaelämän turvallisuudesta esim. Helsingissä, vastaus on varmaan aivan toinen.
Muutaman kerran olen ollut juttusilla kansainvälisten konferenssijärjestäjien kanssa. Heillä on olemassa tilastoja, kuinka monta prosenttia suuren konferenssin osallistujista ryöstetään missäkin konferenssikaupungissa. Minulle on toistuvasti vakuutettu, että Suomi ja Helsinki siinä mukana ovat konferenssivieraille turvallisimpia maita maailmassa.

Juhani
Mielenkiintoista, JuhaniV paljasti aloitusviestissään lopultakin syyn siihen, miksi muslimisiirtolaisten pahoinpitelemien ja Shariaa pelkäävien homojen valitukset kaikuvat kuin kuuroille korville: siirtolaiset eivät kuulu AY-liikkeeseen, eivätkä perää oikeuksiaan kuten eurooppalaiset ja kuinka he voisivat, sillä eiväthän he edes tunne demokratiaa - ja tekevät todellakin halvemmalla ellei peräti puoli-ilmaiseksi työt. Heistä kiskottava taloudellinen hyöty on kuitenkin sen verran suuri, että sen vuoksi kannattaa heittäytyä sokeaksi ja kuuroksi homojen kohtaamalle väkivallalle. Pelottavaa.

Toisaalta, eihän tässä ole mitään uutta: Hesarilla, demokratian suurimmalla puolustajalla, ei ole muuta kuin positiivista sanottavaa Turkista, jossa vielä EU-jäsenyysneuvotteluiden aattona naisten oikeuksien puolesta marssineet feministit saivat kyynelkaasua silmilleen ja telkussa pyöritettiin nauhaa, jossa poliisit potkivat maassa makaavia puolustuskyvyttömiä naisia. Kurdeista en viitsi tässä yhteydessä edes kirjoittaa. Toki tämä aiheutti muodollisen vastalauseiden ryöpyn, mutta se on kalpenee sen taloudellisen faktan rinnalla, että maassa on Saksan kokoinen halpatyöreservi, jonka avulla Eurooppa pystyy kilpailemaan Kiinan kanssa tasaveroisesti - kuten Hesari asiaa hehkutti.

Joten hienoa huomata, että meillä on SETA:ssa homojen oikeuksia ajamassa henkilö, jolla ovat arvot ja sydän paikallaan...
Ransom, tätä jo hieman odotinkin. No väitteesi eivät nyt oikein kohdallani toimi.

Lyhyesti, olin aikanaan vuosien ajan ammattiyhdistysaktivisti, mukana mm. monena vuonna työehtosopimusneuvotteluissa työnantajapuolen kanssa. Pidän erittäin hyvänä sitä, että olen katsellut työelämää niin työntekijän kuin työnantajankin roolista. Se antaa mittavasti laajempaa näkemystä asioihin. Soisin mahdollisimman monelle saman kokemuksen. Jäisivätpähän täysin yksiniitiset ajatusmallit sivuun.

Tätä voisi kommentoida enemmänkin, mutta nyt pitää lähteä asiakasneuvotteluun.

Juhani
"JuhaniV
10.10.2005, 07:58 Lyhyesti, olin aikanaan vuosien ajan ammattiyhdistysaktivisti, mukana mm. monena vuonna työehtosopimusneuvotteluissa työnantajapuolen kanssa. "

Susi lammasten vaatteissa. Ammattiyhdistysaktiivi jonka mielestä työntekijällä on asenneongelma jos hän vaatii työnantajaa noudattamaan lakeja, huh huh.
Ilmankos työntekijät ovat niin syvällä kusessa tämän päivän Suomessa.

Minä odotan vielä JuhaniV:ltä paljastusta siitä että hän on hetero Seta-aktiivi.

Sen jälkeen hän onkin niin kuin Tarja Halonen; hetero Seta-aktiivi ja valkolainen mustalaisyhdistyksen johdossa ja sosiaalidemokraatti.
"JuhaniV
09.10.2005, 18:10 Suomi ja Helsinki siinä mukana ovat konferenssivieraille turvallisimpia maita maailmassa."

Kermaperseet eivät hillu samoissa paikoissa missä tavalliset asukkaat.
Kovin on alhainen itsetunto jos turistin pitää tulla meille kertomaan millainen Helsinki oikeasti on.
Hesari sunnuntaina 9.10. kertoo:

Helsingissä 550 ryöstöä ja ryöstön yritystä, joista 120 epäillään somalitaustaisten tekemiksi.

Tuo on minun laskuoppini mukaan reilusti yli 20 prosenttia. Taitaa olla somaliväestön osuus Helsingin väkiluvusta hieman alempi.

Ja bonuksena tulee asia joka ei yllätä: jotkut yrittävät vierittää syyn tilanteesta suomalaisten niskoille. Keino - syyllistäminen - jota on käytetty menestyksekkäästi muissa maissa vuosikymmeniä. Mitään vikaahan ei vierastaustaisissa ihmisissä voi olla. Jos näin väittää, niin on rasisti.

Tässähän seurataan Hollannin, Belgian ja Saksan esimerkkiä ihan kunnialla. Mutta kuvitelkaapa ongemia, kun siirtolaismäärä on monikymmenkertainen... Ei, eivät kaikki siirtolaiset ole ongemia, mutta osa on ja kun siirtolaisten määrä kasvaa, niin myös tuon ongelmaporukan osuus heistä tuppaa kasvamaan. Integroituminen länsimaiseen yhteiskuntaan ei suju niinkään hyvin jos koko kaveripiiri ja koulu ovat omasta kulttuuritaustasta.

Yritykset haluavat tänne työvoimaa. Tarkoituksena ei ole vain saada työvoimaa, vaan painaa palkkatasoa alaspäin. Halpatyövoiman hankinta ei ole pitkällä ajanjaksolla kuitenkaan halpaa - ainakaan yhteiskunnan kokonaiskuluja tarkasteltuna. Firmat toki saavat halpaa työvoimaa, mutta yhteiskunta maksaa kotouttamisen, sen epäonnistumisen, sosiaalongelmat, mahdollisen (?) rikollisuuden - sekä syrjään siirrettyjen työttömien kulut.
Joopa joo,

ja Suomessa tapahtuu joka vuosi jotain tuhat henkirikosta, joista varmaan 99,9% on syntyperäisten suomalaisten tekemiä. Hienoa lähteä heittää kirveitä, jos tekijöinä on pieni parinkymmenen syrjäytyneen nuoren ryhmä. Ehkä olisi valtaväestölläkin miettimistä, miten suhtaututa näihin nuoriin, jotta voitaisiin välttyä näiltä tilanteilta. Mielestäni suurin vastuu on yhteiskunnalla, joka on ottanut näitä pakolaisia vastaan, jotta nämä voisivat kotoutua tänne ja saada hyvän koulututksen ja mahdollisuuden täten kilpailla tasavertaisesti samoista työpaikoista kuin valtaväestö. Poliisikoulussa eräs valmistuva naispoliisi teki lopputyön josta kävi ilmi, ett ainakaan venäläiset ja virolaiset eivät tee yhtään sen enempää rikoksia kuin syntyperäiset suomalaiset.
Eihän kukaan ole väittänytkään, ettei suomalaiset tekisi rikoksia, on silti jotenkin huvittavaa kun jos joku ottaa esille tällaisen faktan niin on heti rasisti.

Tuolla jossain olikin varmaan jo todettu se (tai jossain muussa keskustelussa) , että edelleenkään ei sosiaaliviranomaisilla esim. ole tarpeeksi tietoa eri kulttuureista esim. niiden arvoista ja käsityksistä koskien vaikkapa juuri sosiaalipalveluja. Joten voipi olla että tietämättömyydestä ja juuri rasistiksi leimautumisen pelosta asioihin ei puututa siinä vaiheessa kun voisi tehdä ns. varhaista puuttumista, mitä nykyään suositaan nuorisotyössä.

Mutta juu yhteiskunnan pitäisi pystyä paremmin integroimaan maahanmuuttajat osaksi itseään ja toimimaan samoilla ehdoilla kuin muutkin.
Faktojen esittäminen ei sinänsä tee kenestäkään rasistia. Sen sijaan tapa, jolla nämä faktat esitetään, paljastaa selvästi puhujan/kirjoittajan rasistiset käsitykset ja halun levittää epäluuloa tiettyä kokonaista kansanryhmää kohtaan.

On varmaankin fakta, että 550 ryöstöstä 120 epäillään somalitaustaisten tekemiksi, kuin myös se, että suhde on huomattavasti suurempi kuin somalien osuus koko väestöstä.

Sen jättäminen mainitsematta, että valtaosa noista 120 ryöstöstä on yhden ja saman, muutamasta ihmisestä koostuvan jengin tekemiä, leimaa tarpeettomasti ja tarkoitushakuisesti koko somaliväestön ryöstelyyn taipuvaiseksi.

Tämäntyyppisten faktojen heittely keskusteluun ilman, että edes yritettäisiin nähdä metsää puilta, kysellä taustoja ja syitä, on mielestäni rasismia. Sellaisen mielikuvan herättäminen, että mitään ei ole tehtävissä, rajat on suljettava, jokaista tiettyyn kansanryhmään kuuluvaa on kohdeltava potentiaalisena rikollisena, tietyn uskonnon/kansallisuuden/ihonvärin omaavat ihmiset on suljettava omiin lähiöihinsä, on asioiden raakaa yksinkertaistamista ja turhien ennakkoluulojen ja pelkojen lietsomista ilman pyrkimystä ratkaista ongelmien todellisia syitä. Se vain pahentaa ongelmia - mikä joskus tuntuu joidenkin mielestä jopa toivottavalta kehitykseltä.

Suomi ei pysy eristettynä lintukotona, vaaleaihoisten protestanttien asuttamana maana kansainvälistyvässä maailmassa. Tämän osoittaa jo niiden suomalaisten määrä, jotka epämiellyttävien työtehtävien vastaanottamisen sijaan ottavat mieluummin vastaan työttömyyskorvausta ja istuvat 'työllistymiskurssilla' toisensa perään. On populismia räikeimmillään sysätä syy sosiaalisista ongelmista maahanmuuttajien, heidän alkuperämaansa, uskontonsa tai ihonvärinsä syyksi.

Kulttuurierot ovat tosiasia. Kulttuuria voidaan kuitenkin opettaa ja opiskella, kunhan tälle opiskelulle luodaan edellytykset. Integroituminen uuteen yhteiskuntaan ei onnistu vain jakamalla toimeentulotukea ja jättämällä ihmiset tai antamalla heidän jättäytyä oman onnensa nojaan kahden kulttuurin puristuksessa. Prosessiin tarvitaan asiantuntemusta ja osaavia ihmisiä. Huonoja esimerkkejä epäonnistuneesta integroinnista on yllin kyllin maista, joissa ulkomaalaisperäisen väestön määrä on monta kertaa suurempi kuin meillä. Meidän mitättömällä ulkomaalaisväestöllämme on kiinni vain halusta, kuinka hyvin heidät onnistutaan kotouttamaan yhteiskuntaamme. Toivottavasti päättäjät ovat vähitellen heräämässä faktaan, että todella lähestulkoonkaan tarpeeksi ei ole tähän saakka tehty.

Ja ulkomaalaisten kotouttamisen lisäksi tarvittaisiin myös asennekasvatusta junttisuomalaisten parissa, että he osaisivat ja uskaltaisivat suhtautua ulkomaalaistaustaisiin kanssaihmisiinsä tavalla, joka ei lietso ongelmia entistä pahemmiksi vaan edistää rauhallista yhteiskuntakehitystä.
Kun kerran puheenvuoroissa on mainittu mm. somalit niin kysytäänpä sitten:

- miksi juuri somalit ovat se väestönryhmä, joka on yksi heikoiten yhteiskuntaan integroitunut ryhmä?

Jokainen, joka jaksaa nettiä selata, löytää tietoa etnisten ryhmien 'sopeutumisesta' Suomeen (tai miksei vaikkapa Ruotsiinkin) ja tällöin selviää mm. että Aasiasta tulleet ovat selvinneet kohtalaisen hyvin ja vastaavasti somalit edustavat pääasiassa rikostilastojen kärkeä; mahtaisiko heillä olla peiliin katsomisen paikka ja miettiä myös omia asenteitaan?
Public eye kirjoitti: Kulttuurierot ovat tosiasia. Kulttuuria voidaan kuitenkin opettaa ja opiskella, kunhan tälle opiskelulle luodaan edellytykset. Integroituminen uuteen yhteiskuntaan ei onnistu vain jakamalla toimeentulotukea ja jättämällä ihmiset tai antamalla heidän jättäytyä oman onnensa nojaan kahden kulttuurin puristuksessa. Prosessiin tarvitaan asiantuntemusta ja osaavia ihmisiä.

Tämä juuri oli pointtini. Ei ole mitään järkeä jakaa vaan rahaa tai muuta aineellista apua, ilman että ihmisiä yritettäisiin aktiovida esim. koulutukseen yms.

Samoin se, että myös ao sopeutumattomalla väestöryhmällä on peiliinkatsomisenpaikka.
Rikollisuus vähenee - paitsi ilkeiden työntekijöden työnantajiin kohdistamat perättömät syytökset - ja työvoimapula tulee. Siis vaihdetaan työntekijät?
Lainaus Demarista, mutta alkuperäinen uutinen löytynee Rakennusliiton kotisivuilta:

"... että SOL yhtiöihin kuuluvan SOL Eesti Oü:n ulkomaisia työntekijöitä on siirretty tekemään suomalaisten työntekijöiden lakonalaisia töitä huomattavasti alle rakennusalojen työehtosopimusten määrittelemien vähimmäispalkkojen. Rakennusliitto pyytää ymmärrystä saartoa kohtaan sekä suomalaisilta että ulkomaisilta Suomessa työskenteleviltä järjestäytyneiltä työntekijöiltä, sillä tiettävästi ensimmäistä kertaa sotienjälkeisessä Suomessa laillinen suomalaisten työntekijöiden lakko yritetään murtaa järjestäytymättömien ulkomaalaisten työntekijöiden avulla."

Haukkukaa toki rasistiksi, sehän onkin vaivaton tapa kuitata asiat, joita ei haluta kommentoida. Minulla on kuitenkin omat epäilykseni siitä, mihin tällä parin viime vuoden aikana lanseeratulla "työvoimapulalla" tähdätään jättityöttömyyden vaivaamassa maassa. Kannattaisiko vihdoin ja viimein ottaa ne ruusunpunaiset lasit silmiltä ja uskaltaa katsoa silmistä silmään sitä yhteiskunnallista todellisuutta, jossa eletään vuonna 2005?