Jotakin tuttua?

  • 1 / 6
  • JuhaniV
  • 9.9.2005 16:55
Kuurot yritettiin karsia suomalaisväestöstä
Julkaistu HS 9.9.2005

Suomen viittomakielisen vähemmistön olemassaolo oli vaakalaudalla 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.
Viittomakieltä käyttävien kuurojen elinoloista on valmistunut tutkimus, joka julkistetaan Helsingissä perjantaina.

Rotuhygieniaa suosivien aatevirtausten elähdyttämänä kuurojen lasten syntyminen yritettiin estää lainsäädännöllä.
Synnynnäisesti kuurojen väliset avioliitot kiellettiin lailla 1929. Kuuroja naisia myös pakkosterilisoitiin. Koulut tukivat pakkosulauttamista kieltämällä viittomakielen käytön opetuksessa.

Toisen maailmansodan jälkeen viittomakielisten olot paranivat vähitellen. Kuurojen avioliitot kieltävä laki kumottiin lopullisesti vuonna 1969. Viittomakielen asema turvattiin perustuslailla vasta vuonna 1995.

STT
  • 2 / 6
  • JuhaniV
  • 9.9.2005 16:57
Eikö vain tänäkin päivänä innokaasti etsitä maailmalla homogeeniä, jonka löytyminen mahdollistaisi raskauden keskeytyksenkin. Tästähän on vihjailtu.

Ei tämä ajatus rodunjalostuksesta ole vieras tänäkään päivänä, sanon minä!

Juhani
Samaa ajattelin kun kuulin tuon. Mieleeni tuli eräs kuuropariskunta jolla on kaikki lapset kuulevia. Vanhemmatkin ovat tulleet elämäsään hyvin toimeen.

Eikö kukaan silloin huomannut samaa. Oliko sokeilla myös aviotumiskielto. Raamattukaan ei kovasti sokean elämää puollusta.
  • 4 / 6
  • Jussi
  • 14.9.2005 11:00
Viittomakielen tulevaisuus jäleen vaakalaudalla. Kun nyt on kehitetty inplantti sisäkorvaan ja sen avulla saavutetaan jonkinasteinen kuulon paraneminen niin viittomakieltä pidetään turhana tai ainakin resurssit sen ylläpitämiselle karsitaan minimiin. Tämä johtaa siihen että kuuro tarvitsee tulkin asioidessaan koska miltään viranomaiseslta ei vaadita viittomakielen taitoa. Tämä inplantti on kuitenkin asennettava ennen kouluikää muutoin siitä ei ole hyötyä eikä se missään tapauksessa korvaa normaalia kuuloaistia.
Viittomakieli on sikäli vähän hankala että se ei ole kansainvälinen vaan jokaiselle kielelle omansa jopa niin että suomenruotslaisten eroittuu ruotsissa käytettävästä.
Nähtävästi on niin että tiettyjä kykyjä ei arvosteta ennen kuin ne ovat kadonneet. Tämä asennevamma joka esiintyy meissä täysin toimintakykyisissä ihmisissä lienee pahin "geenivirhe" mitä tällä maapallolla on. Sen kun saisi korjattua niin monen elämä helpottuisi.
Jos kuuro ei saa apua inplantilta niin miten hän pystuu kommunikoimaan toisten kanssa ilman viittomakieltä tai tulkkia joka sen taidon osaa. Kuitenkin olisi varmaan asioita joista hän haluaisi keskustella monesti sellaisia että tulkki on ulkopuolinen, olkoonkin vaitolovelvollinen.
Olisi varmasti parempi keskustella henkilökohtaisista asioistaan suoraan viranomaisen kanssa esim. mielenterveyteen liittyvissä asioissa.
  • 5 / 6
  • ujostus
  • 14.9.2005 11:37
Luin minäkin tuon uutisen lehdestä. Käsittämätöntä, mistä ihmiset ovat saaneet päähänsä moisen rodunjalostuksen ja sen oikeutuksen. Uutisessa taidettiin mainita evoluutioteorian pohjalta lähteväksi tuo kyseinen ihmisrodun jalostus... No, ihan yhtä lailla on käsittämätöntä natsi-Saksan vainot juutalaisia, homoseksuaaleja ym. kohtaan... Toivon vain hartaasti, että ihmiset ovat viisastuneet noista ajoista.

Toivottavasti viittomakieli ei missään vaiheessa pääse katoamaan. Minusta kun on aivan upeaa, että sellainen kieli on kehitetty. Jään aina uteliaana, ihastuneena ja kiinnostuneena seuraamaan viittomakieltä puhuvia ihmisiä. En siitä mitään ymmärrä, mutta kovin kiehtovaa on seurata nopeasti toisiaan seuraavia käden liikkeitä. Toiveena olisi, että joskus minäkin tuota mielenkiintoista kieltä oppisin.
  • 6 / 6
  • JuhaniV
  • 14.9.2005 21:47
Jussi kertoi kiinnostavasti sisäkorvan implanttien käytöstä ja vaikutuksista kuurojen olosuhteisiin.

Minusta tuo viittomakielen käytön vähentäminen on pohjimmiltaan taas eräs ilmentymä teknologiauskosta. Luullaan, että jokin tekninen ratkaisu on vastaus johonkin aikaisemmin ihmisvoimin hoidettuun asiaan. Sehän nähdään vaikka tietokoneen hankintana firmaan, johdon odottaessa tekemättömien töiden hoituvan pelkästään tuolla hankinnalla.

Pelkkä teknologiausko on tosiaan asennevamma.

Juhani