Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kaikille

Tiedote 9.7.2005


Kansanedustaja Oras Tynkkynen Pride-päivänä:


Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kaikille


Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) vaatii Pride-viikon pääpäivänä
Tampereella avioliittolain pikaista uudistamista tasa-arvoiseksi. Oikeus
avioliittoon ja adoptioon on taattava vihdoin myös samaa sukupuolta
oleville pareille.


Viime viikon torstaina Espanjan parlamentti hyväksyi lain, joka turvaa
samansukupuolisille pareille oikeuden mennä naimisiin ja adoptoida
lapsia. Vastaavanlainen laki hyväksyttiin saman viikon alussa Kanadassa,
ja aiemmin yhdenvertaiset avioliittolait on säädetty Hollannissa ja
Belgiassa.


– Me suomalaiset haluamme uskoa olevamme tasa-arvon edelläkävijöitä, vaikka se ei aina pitäisi paikkaansa. Nyt Suomen edelle vähemmistön ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistämisessä on mennyt jo neljä pääuskonnoltaan katolista maata, Oras Tynkkynen huomauttaa.


Vuonna 2002 tuli Suomessa voimaan parisuhdelaki, joka antaa
samansukupuolisille pareille oikeuden rekisteröidä parisuhteensa. Laki
oli merkittävä parannus entiseen, mutta se asettaa homot ja lesbot
edelleen toisen luokan kansalaisten asemaan. Esimerkiksi parisuhteensa rekisteröivien pitää hakea yhteistä sukunimeä erikseen oikeuden päätöksellä – toisin kuin avioituvan heteroparin.


– Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) on myöntänyt, ettei hänellä ole lähitulevaisuudessa aikomusta puuttua parisuhdelain räikeimpiinkään epäkohtiin. Mitä sosialidemokratiaa se sellainen on, että ihmisiä syrjitään ja asetetaan eriarvoiseen asemaan?, Tynkkynen ihmettelee.


– 2000-luvun Suomessa ei voida enää hyväksyä ihmisten avointa syrjintää ja eriarvoistamista. Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, hän jatkaa.


Vähemmistöjen oikeudet ovat Tynkkysen mielestä tärkeitä kaikille
ihmisille omasta asemasta ja taustasta riippumatta.


– Vähemmistöt ovat vuosikymmeniä taistelleet paitsi omien oikeuksiensa puolesta, myös sen puolesta, että me kaikki saisimme olla sellaisia kuin haluamme. Että meistä jokainen voisi elää vapaasti ja saisi rakastaa haluamaansa ihmistä, Tynkkynen muistuttaa.


Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavaa Pride-viikkoa on vietetty tänä vuonna Tampereella. Ihmisoikeusjärjestö Setan vuosittain järjestämä viikko huipentuu tänään lauantaina marssiin ja pääjuhlaan. Tapahtuman suojelijana toimii europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr.).


Lisätietoja
Oras Tynkkynen, 050 512 1584, oras.tynkkynen_miUku_eduskunta.fi
Pride-viikosta verkossa osoitteessa pride2005.treseta.com
Seta on luovuttanut Tampereella pidetyssä Pride 2005 -tapahtumassa Asiallisen Tiedon Omenan lastenkirurgi Mika Venholalle ja Potilasyhdistys Trasek ry:n puheenjohtajalle Terhi Viikille. Seta kiittää heitä ansiokkaasta työstä intersukupuolisten ihmisten hyvinvoinnin ja ihmisoikeuksien puolesta.

Seta nuhtelee Kunniarotta-antipalkinnollaan tänä vuonna kirjailija Tommy Hellsteniä siitä, miten hän ylläpitää vääristyneitä käsityksiä ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta.

Uutinen palkinnoista osoitteessa:
http://keskustelu.seta.fi/viewtopic.php?t=3704


Setan puheenjohtajan Tiia Aarnipuun puhe Pride 2005 -tapahtumassa:
http://keskustelu.seta.fi/viewtopic.php?t=3703
  • 3 / 19
  • heh heh heh
  • 11.7.2005 19:47
Eikö nyt niissä lapsi- ja adoptioasioissa mene millään perille, etteivät samaa sukupuolta olevat voi saada lapsia keskenään. Kas kun ei kauniiden puheiden aiheeksi tulleet vielä ne vielä vitsikkäämmät hedelmöityshoitokeskustelut.

Se nyt vaan on sillä tavalla, ettei siinä ole kysymys mistään tasa-arvosta vaan ihan vaan siitä biologiasta. Eikä sille voi mitään vaikka maamme valtiovalta kuinka itkeä tihrustaisi asian vuoksi. Ja kun niin on, on vähintäänkin ymmärrettävää, että lastenhoito pysyy niillä, ketkä niitä lapsia aikaansaavat.

Äkkiä luulisi, että me homot hankkiutuisimme parisuhteeseen siksi, että kenties pitäisimme kumppanistamme, eikä siksi, että tavoitteenamme olisi toimia tekoiskänä ja -äiskänä kymmenpäiselle rääkyvälle kersalaumalle.
"heh heh heh", sinullekin sopivia vastauksia on Oras antanut Vihreiden keskustelupalstalla:

http://www.vihrealiitto.fi/yleviarkisto/7_2005/0014.html

Jos sinä et siedä lapsia, etkä niitä halua, ei se tarkoita että muut eivät niitä haluaisi. Moni sekaliittokin (hetero) haluaisi lapsia, mutta ei niitä saa _biologisista_ syistä. Jos olet looginen, heillekään ei pitäisi antaa adoptiolapsia tai hoitoa.

Ja vaikka kuinka itkisit, ns. sateenkaariperheitä on ja tulee olemaan.

t. Kari
  • 5 / 19
  • heh heh heh
  • 11.7.2005 23:42
Sinun ei auta muu kuin kääntyä tieteen puoleen sitten, jos meinaat niitä lapsia toisen uroksen kanssa saada. Vaikka adoptoisit kuinka monta lasta, yksikään niistä ei olisi omasi.
Nimimerkki "heh heh heh" ottaa nyt kiertelemättä kantaa Vikkarin esiin nostamaan ajatukseen: "Moni sekaliittokin (hetero) haluaisi lapsia, mutta ei niitä saa _biologisista_ syistä. Jos olet looginen, heillekään ei pitäisi antaa adoptiolapsia tai hoitoa."

Antaisitko, nimimerkki "heh heh heh", adoptiolapsen tai hoitoa sellaiselle heteroparille, joka ei saa lasta biologisista syistä? Ja perustelut vastaukseeksi myös, kiitos.
  • 7 / 19
  • Pora-liike
  • 12.7.2005 11:14
"Mitä sosialidemokratiaa se sellainen on, että ihmisiä syrjitään ja asetetaan eriarvoiseen asemaan?, Tynkkynen ihmettelee. "

Se on sitä sosialidemokratiaa jota tässä maassa on harjoitettu viimeiset 15 vuotta ja ihmettelen että Oras tynkkynen vasta nyt huomaa sen.

"– 2000-luvun Suomessa ei voida enää hyväksyä ihmisten avointa syrjintää ja eriarvoistamista. Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, hän jatkaa. "

2000-luvun Suomessa ihmisten syrjintä ja eriarvoistaminen kasvaa koko ajan. Ajan henki on sellainen että talous määrää tahdin ja ihmisoikeudet ovat siihen verrattuna joitain tätien puuhasteluja.

"Ihmisoikeusjärjestö Setan"

Vitsi! Vitsi!
  • 8 / 19
  • Pora-liike
  • 12.7.2005 11:21
"Seta kiittää heitä ansiokkaasta työstä intersukupuolisten ihmisten hyvinvoinnin ja ihmisoikeuksien puolesta."

Tämä on vähän sama kuin se, että Seksimessut palkitsi TV-kanavan suvaitsevaisuuden edistämisestä kun TV-kanavalla oli ollut runsasti stereotypioita viliseviä tirkistelyohjelmia (kuten täälläkin haukuttu Fab 5).

Vaikka työ onkin ollut ansioitunutta, minulla herää epäilys että Seta paikkaa tällä vain sitä ettei Setan työ is:ien keskuudessa ole ollut ansioitunutta.

Sen sijaan Tommy Hellstenin "palkinnosta" olen samaa mieltä.
  • 9 / 19
  • Public eye
  • 12.7.2005 11:23
Pora-liike kirjoitti: "sitä sosialidemokratiaa jota tässä maassa on harjoitettu viimeiset 15 vuotta ja ihmettelen että Oras tynkkynen vasta nyt huomaa sen."

Mistä päättelet, että Oras vasta nyt huomaa sen? Hän on varmaan huomannut ajat sitten monta muutakin asiaa, joista et tiedä ennen kuin hän ne julkisuudessa sanoo.

"Ajan henki on sellainen että talous määrää tahdin ja ihmisoikeudet ovat siihen verrattuna joitain tätien puuhasteluja."

Tätä tuskin voit lukea Oras Tynkkysen syyksi.

"Ihmisoikeusjärjestö Setan
Vitsi! Vitsi!"

Jokainen yhdistys on sitä, mitä sen jäsenkunta haluaa. Minulla on vakaa käsitys, että Setan jäsenkunta - erityisesti ne, jotka ikuisen ktinän sijaan pyrkivät aktiivisesti vaikuttamaan mielipiteillään sekä äänestyspäätöksillään yhdistyksen tai sen jäsenjärjestöjen kokouksissa - haluaa Setan olevan ihmisoikeusjärjestö.
Pora-liike kirjoitti: "Vaikka työ onkin ollut ansioitunutta, minulla herää epäilys että Seta paikkaa tällä vain sitä ettei Setan työ is:ien keskuudessa ole ollut ansioitunutta."

Eli väärin palkittu??
Kas, Oras Tynkkynen puhu asiaa. Jatka Oras myönteisellä linjalla, ihan jos sattuisit tätä lukemaan
"Public eye
12.07.2005, 11:23 Mistä päättelet, että Oras vasta nyt huomaa sen? Hän on varmaan huomannut ajat sitten monta muutakin asiaa, joista et tiedä ennen kuin hän ne julkisuudessa sanoo."

Olin vain yllättynyt kun hän otti demarien kaksinaamaisuuden esille tässä yhteydessä. Suomihan on perin kaksinaamainen näissä ihmisoikeuskysymyksissä muutenkin, enemmän siitä puhui sitten Tiia Aarnipuu.

"Tätä tuskin voit lukea Oras Tynkkysen syyksi."

En luekaan. On vain otettava huomioon se, ettei ajan henki suosi ihmisoikeuksia, joten kaikki tässä joudutaan taistelemaan ylämäkeen.

"Setan jäsenkunta - erityisesti ne, jotka ikuisen ktinän sijaan pyrkivät aktiivisesti vaikuttamaan mielipiteillään sekä äänestyspäätöksillään yhdistyksen tai sen jäsenjärjestöjen kokouksissa - haluaa Setan olevan ihmisoikeusjärjestö."

Tuskin, ainakin jos henki on sama kuin mitä tällä palstalla. Ihmisoikeusjärjestö ajaa kaikkien ihmisten kaikkia ihmisoikeuksia, etujärjestö taas ajaa tietyn ryhmän etuja. Minusta tuntuu ettei kovin kauhea kiinnostus ole puuhastella Setassa vaikka saamelaisten maaomistusten tai muslimien uskonnonvapauden kanssa.

Se, että Seta leikkii olevansa ihmisoikeusjärjestö vaarantaa Setan suhteet oikeisiin ihmisoikeusjärjestöihin.
"Public eye
12.07.2005, 11:30

Eli väärin palkittu??"

Oikein palkittu, mutta väärä palkitsija.
Yleensä yhdistykset jotka myöntävät palkintoja ovat vakiintuneita alallaan ja niillä on jonkinlainen kunnioitus ja asema alan ihmisten keskuudessa. Tällainen arvovalta Setalla voidaan nähdä olevan vaikka silloin kun kunniarotta myönnettiin Hellstenille hänen eheytyshöpinöistään.

Sen sijaan IS-problematiikassa Seta on täysi untuvikko. Todennäköisesti palkinto ei lisää Venholan arvostusta lääkäripiireissä, sen sijaan he ajattelevat että Seta on nyt ajautunut sellaiselle alueelle mistä se ei mitään tiedä. Ainoa hyvä asia tässä on että palkinnon antaminen lisää asian julkisuutta.
Ettekö te pallopäät nyt ollenkaan tajua, että Pora-liike on se, joka Suomessa on IS-problematiikan nostanut ensimmäisenä esille ja sitä merkittävästi ajanut eteenpäin, taistellut uljaasti asian puolesta itseään säästämättä. Seta ei ole sen rinnalla yhtään mitään. Pora-liike vaatimattomana ihmisenä ei kehtaa tällaista asiaa tietenkään tuoda esille.
"Nalsa
13.07.2005, 09:35 Ettekö te pallopäät nyt ollenkaan tajua, että Pora-liike on se, joka Suomessa on IS-problematiikan nostanut ensimmäisenä esille ja sitä merkittävästi ajanut eteenpäin, taistellut uljaasti asian puolesta itseään säästämättä."

Pallopäät eivät tajua sitä että minä juuri säästän itseäni enkä ikinä lähtisi soitellen sotaan joka omalta osaltani päättyy vain loputtomaan ankeaan vapaaehtoistyöhön ja sota IS-asiasta syttyy.

Setan ja muiden IS-asioiden kanssa työtä tekevien kannattaa varmistaa että joko ratsuväki eli oikeat ihmisoikeusjärjestöt tms. huomattavat vakiintuneet tahot ovat asialle suopeita tai sitten muuttaa taktiikkaansa; tai että asioista päätäviä tahoja eli ministeriötä voidaan bluffata sillä että ratsuväki on takana. Muuten is-asioista tulee Setan Stalingrad.

Seta on pikkuinen piski joka on kaivanut esille dinosauruksen luun.
Sotkenpa lusikkani tähänkin soppaan. Viime vuonna Seta ei suostunut myöntämään kunniarottaa niille lääkäreille jotka silpovat pikku lapsia ja melkein kaikkien hallituksessa rottaa vastustaneiden mielipide perustui TTP:n työntekijän mielipiteeseen, mitä TTP:n työntekijä myöhemmin pahoitteli että oli vaikuttanut hallituksen äänestystulokseen.

SETAn hallituksesta erosi tämän vuoksi kaksi jäsentä joista toinen varsinainen jäsen ja toinen varajäsen eli minä. uskalletaan yhtä Don Quihotea kannustaa taistelussa tuulimyllyjä vastaan mutta tuulimyllyille ei uskallettu sanoa suoria sanoja mistä voi sitten kukin vetää omat johtopäätöksensä.

Olisi mielenkiintoista nähdä mitä asiaan suhteen on vuoden aikana tehty. Epäilen, että tuskin yhtään Tiia Aarnipuun vimme vuonna vähellehuomiolle ja väärin ymmärrettyä kannanottoa lukuunottamatta. Setassa on mielestäni ollut jonkin asteinen kriisi menossa, kun pääsihteerikin lähti takaisin SEXPOon ja tilalle valittiin suhteellisen kokematon uusi pääsihteeri, jolla ei todellakaan ole vuosien kokemusta esim Transsukupuolisista ja intersukupuolisista.

Politiikkaa on kiva leikkiä mut vähän toivoisi olevan myös pidempää näkemystä tuon Keskisen kyläkaupan kokoiseksi sekatavarakaupaksi laajentuneen eri toimenkuvien ongelmista enne kuin tahtoo lähteä vaikka istumaan tuonne hallitukseen. Ollaan kyllä niin tärisevinä oppipoikina kyselemässä että mitenkähän tämä ja tämä nyt pitäisi hoitaa ja mistään ei mitään tiedetä - eipä juurikaan edes talouden perusasioista. No nyt meni sivuluisuun ja turhaksi parjaamiseksi. Eli asiaa

Hyvin oli nyt myönnetty noita palkintoja mutta viime vuoteen ihmetyttää että uskalletaan nostaa heristävä sormi kun joku vähän kirjoittelee perättömiä mutta kun joku heiluttelee hieman veistä ja siinä sitten lähtee klitorikset ja mikropenikset loppuiäksi niin sitten ollaan et mä nyt kehtaa en uskalla ku osuu ehkä väärään pilkkaan. No voi voi tuota epäsuhtaista poukkoilevaa miettimistä rotista ja omenoista. Joutaisi oikeasti historian romukoppaan koko perinne jos ollaan niin munattomia. Pyydän anteeksi haukkumisiani mut pakko sanoa kun vituttaa.

Ps. Mä olen sit DES-lapsi eli vähän niin kuin ennen oli Talidomi-lapset niin mulle nyt tuli näitä pikku kehityshäiriöitä ku äiti vähän piikitettiin(kokoraskausajan) neandertalinaikaisilla hormooneilla. Et pimpelipompeli vai kaikille. No eivaan. Elämä on
Miten hallituksen enemmistö perusteli päätöstään? Ei varmaan sanoilla "tekisimme, mutta emme uskalla". Olisi hyvä tietää toisenkin "riidan osapuolen" versio.
Mistähän me voidaan tietää Pora-liikkeen tekemisistä? Ja jos emme tiedä, niin pallopääksi haukkuminen ei varmaan edistä asiaa.
"Joutaisi oikeasti historian romukoppaan koko perinne jos ollaan niin munattomia."

Ei munattomia, vaan korruptoituneita.
Tässä maassa ei saa arvostella mitään ja jos arvostelet, jäät hyvin pian yksin. Kaikki järjestöt saavat tuhdin nipun seteleitä valtiolliselta systeemiltä joka vuosi, kyllä se hiljentää kritiikin jos mikään.

Vain Kolumbia tunnustaa IS:ien ihmisoikeudet. Esimerkiksi samansukupuolisten avioliitto on siihen verrattuna paljon kivempi asia ajaa, onhan se hyväksytty jo monessa maassa.

Miksi patavanhoillinen Suomi olisi maailman edistyksellisin maa tässä asiassa?

Vain painostuksesta. Jos meillä olisi ihmisoikeusliitto, IHF ja pari puoluetta 100% mukana niin olisipa hyvä Setankin lyödä rumpua. Nyt aiheella vain lyö päänsä seinään.

Mutta miksi sitten vaietaan? Koska se on maan tapa. Käy vaikka katsomassa Huhtiniemeen ammuttuja niin tiedät sen.

Sitten voi tietysti bluffata. Olen toiminut niin että olen sanonut että blaa blaa blaa on tämän asian puolella kysymättä asiaa häneltä itseltään ja sitten myöhemmin soittanut hänelle että etkös sinä ollutkin sitä mieltä kas kun minä menin sen jo lipsauttamaan.

Mutta ilman pitkää pohjatyötä ei mikään tule onnistumaan. Nyt Seta lähinnä näyttää että "katsokaas, me olemme tärkeän asian edelläkävijä eikä meidän tarvitsekaan tehdä mitään muuta"