Teinien hirttäminen homoudesta Iranissa

Viime päivinä on noussut suuri kansainvälinen kohu, kun Iranissa hirtettiin kaksi teinipoikaa, jotka olivat oikeuden mukaan syyllistyneet homoseksuaalisuuteen. Pojat olivat myöntäneet - mahdollisesti kidutuksen jälkeen - harrastaneensa seksiä keskenään. He olivat puolustautuneet kertomalla, että useimmat pojat heidän iässään harrastavat seksiä keskenään ja että he eivät tienneet, että siitä rangaistaan kuolemalla. Ennen teloitusta poikia oli pidetty vankilassa 14 kuukautta ja heille oli annettu 228 raipaniskua.

Teloituksista kertoi ensin uutistoimisto ISNA (Iranian Students News Agency). Myöhemmin maan virallinen uutistoimisto välitti ISNA:n uutisen, mutta siihen oli lisätty väite, että tuomitut olisivat käyttäneet 13-vuotiasta poikaa seksuaalisesti hyväkseen. Yleisesti arvellaan, että hyväksikäyttösyytteillä pyrittiin mustamaalaamaan tuomittujen mainetta ja vaimentamaan kansainvälisiä protesteja.

Ranneliike.netin uutinen kokonaisuudessaan:
http://ranneliike.net/artikkelit.php?alue=uutiset&juttu=uut877970429

Millaisia keinoja meillä on vaikuttaa törkeisiin ihmisoikeusrikkomuksiin? Miten tällaisissa kysymyksissä kansainvälinen painostus saataisiin niin vahvaksi, että ongelmiin todella pystyttäisiin tarttumaan? Henkilökohtaisesti järkytyin viime viikolla kuultuani tämän uutisen.
  • 3 / 34
  • Ryssel_hoi
  • 26.7.2005 16:26
Tieto iranilaispoikien teloituksesta on ollut todella jarkyttava. Totuus kuitenkin on, etta maailmassa 9ssa maassa voidaan teloittaa homoseksuaalisten tekojen vuoksi. Vetoomuksen homosekseksuaalien kuolemantuomion lakkauttamiseksi voi allekirjoittaa osoitteessahttp://www.abolition.fr

Itse toimin parhaillaan Euroopan parlamentin Gay and Lesbian Rights Intergroupin harjoittelijana taalla Brysselissa. Monet europarlamentaarikot ovat tasta iranilaistapauksesta tietoisia ja ryhtyneet toimiin. EU on solminut monen kolmannen maan kanssa erilaisia kauppa-, kehitysapu- ja yhteistyosopimuksia. Euroopan unioni voi tahtoessaan painostaa eri maita noudattamaan ihmisoikeuksien kunnuittamista. Tahtoa vain tarvitaan!

Vaikuttaa voi monella tavalla, esimerkiksi vaatimalla Suomen hallitusta ja EUta ryhtymaan toimiin tallaisten tapausten estamiseksi. Ei muuta kuin kirjoittamaan mepeille ja kansanedustajille!
  • 4 / 34
  • Pora-liike
  • 27.7.2005 7:35
Saemangeumin ympäristönsuojelutapauksen yhteydessä netissä kiersi jonkinlainen vetoomus joka käskettiin lähettää Etelä-Korean lähetystöön. Minä printtasin sen ulos, varustin allekirjoituksellani ja toimitin sen henkilökohtaisesti lähetystöön. Sitten minua vähän harmitti että olisin nyt saman tien kerännyt muutaman nimen paperiin lisäksi.

Jotain samanlaista voisi ajatella tässä tapauksessa. Toisaalta jos jokainen käy henkilökohtaisesti rinkuttamassa lähetystön ovikelloa vetoomuksen kanssa on se lähetystölle suurempi kiusa kuin että yksi tulee sata nimeä käsittävän addressin kanssa. tuollaiset tapaukset pitää nimittäin aina ilmoittaa lähettäjämaan hallitukselle.
Muistimpa rakasta ulkoministeriämme Erkkiä meilillä. Aion vielä lähestyä Iranin lähetystöä vai mikä vitun konsulaatti onkaan....
Ihmisoikeusaktivistien mukaan Iranin viranomaiset jahtaavat nyt kolmea nuorukaista, jotka on liitetty viime viikolla julkisesti hirtettyihin Mahmoud Asgariin (16) ja Ayaz Marhoniin (18). Ihmisoikeusaktivistit uskovat, että kolmen pojan nimet on saatu nyt hirtetyiltä kiduttamalla. Nyt jahdatut pojat ovat kadoksissa.

Äärivanhoillisen islamilaisen sharia-lain perusteella tehdyt hirttämiset ovat synnyttäneet kansainvälisen protestiaallon. Ihmisoikeusliikkeet ympäri maailmaa ovat ryhtyneet toimiin Iranin hallintoa vastaan ja vaativat Iranin toimille tuomiota virallisella tasolla. Lontoossa järjestetään elokuussa mielenosoitus Iranin lähetystön ulkopuolella.
  • 7 / 34
  • Zeppelin
  • 28.7.2005 12:46
Siis ihan oikeasti on liitetty sana islam näihin hirttotapauksiin?
Ja vieläpä homot tuomitsevat ja yrittävät estää tällaista??
Aika suvaitsematonta.
  • 8 / 34
  • Jukka Lehtonen
  • 28.7.2005 12:59
Hei,

laitoin itsekin viestiä ulkoministerille ja sain vastauksen. Molemmat viestit ovat ohessa.

Jukka

Hyvä Jukka Lehtonen

Kiitän viestistänne. Seuraamme hyvin huolestuneena Iranin yhä pahenevaa ihmisoikeustilannetta ja koitamme muiden EU-maiden kanssa tehdä sen mitä tehtävissä on asiaan vaikuttaaksemme. Suomen ihmisoikeuspolitiikassa seksuaalisiin vähemmistöihin kohdistuvat ihmisoikeusrikkomukset ovat vähintään yhtä vahvasti esille kuin muinkin perustein tapahtuva syrjänti ja seksuaalisen suuntautumisen johdosta kohdattu vaino on peruste joka otetaan Suomessa huomioon turvapaikan tarvetta arvioitavissa.
parhain terveisin

Erkki Tuomioja


>From: "Tuomioja Erkki" <Erkki.Tuomioja@formin.fi>
>To: <erkkituomioja@hotmail.com>
>Subject: FW: Iranin ihmisoikeustilanne/ Seksuaalivähemmistöjen joukkomurha
>Date: Thu, 28 Jul 2005 09:19:23 +0300
>
><?xml version="1.0" ?>
>
>-----Original Message-----
>From: Jukka Lehtonen [mailto:Jukka.P.Lehtonen@helsinki.fi]
>Sent: 27. heinäkuuta 2005 13:48
>To: Tuomioja Erkki
>Subject: Iranin ihmisoikeustilanne/ Seksuaalivähemmistöjen joukkomurha
>
>
>Arvoisa ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja,
>
>Toivoisin teidän kiinnittävän huomiota järkyttävään ihmisoikeustilanteeseen Iranissa.
>
>Iranissa on valtion toimesta murhattu noin 4000 lesboa ja homoa nykyhallinnon voimassaoloaikana. Tänä kesänä murhattiin kaksi nuorta miestä, joilla oli keskenään seksiä. Toinen heistä oli pidätyksen aikana 16 vuotta ja toinen 18 vuotta. He joutuivat ensin 14 kuukaudeksi vankilaan, jossa kumpikin sai yli 200 raipan iskua. Heidät hirtettiin rangaistukseksi homoseksuaalisuudesta.
>Tästä vähemmistöryhmän joukkomurhasta on lähes vaiettu suomalaisissa tiedotusvälineissä.
>
>Iran ei ole ainoa maa, jossa homoseksuaalisuudesta voi seurata koulemanrangaistus. Myös esimerkiksi Saudi-Arabiassa, Mauretaniassa ja Afganistanissa voi odottaa sama kohtalo.
>
>Suomen valtion pitäisi mielestäni aktiivisemmin kiinnittää huomiota tilanteeseen. Ensinnäkin Iranin valtiojohdolle pitäisi ilmoittaa selkeäsanainen vastalause. Pitemmällä tähtäimellä Suomen pitäisi painostaa Euroopan Unionia vastaavaan toimintaan ja kehittää EU:n uutta ulkoasiain hallintoa siihen suuntaan, että kauppa-ja kehityssuhteissa huomioitaisiin ihmisoikeustilanne yhteistyökumppanimaissa, myös siis seksuaalisen suuntautumisen osalta.
>
>Lisäksi Suomi voisi antaa tukea näiden ihmisoikeuksia kunnioittamattomien maiden ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöille, myös lesbo- ja homojärjestöille. Tai esimerkiksi Iranin tapauksessa ulkomailla toimiville persialaishomojen ja -lesbojen järjestöille. Lisäksi Suomi voisi kehittää pakolaispolitiikkaansa siten, että seksuaalisen suuntautumisen takia syrjityt tietäisivät saavansa Suomesta turvapaikan. Myös Suomen kehitys- ja ulkopolitiikassa tulisi paikallisiin ihmisoikeustilanteisiin kiinnittää aktiivisemmin huomiota.
>
>Toivon, että Suomen valtiojohto ja Te ulkoasiainministerinä reagoisitte tähän melko näkymättömäksi jäävään joukkomurhaan ja erityisesti esittäisi vastalauseen näiden kahden nuoren murhaan.
>
>Terveisin,
>
>Jukka Lehtonen
  • 9 / 34
  • Ryssel_hoi
  • 28.7.2005 13:22
Tana kesana ILGA-Europe on julkaissut uuden raporttinsa, jossa juuri tarkoituksena on miettia kuinka EU voisi edesauttaa kolmansien maiden HLBT-ihmisten oikeudellisen aseman parantamista ja ihmisoikeuksien kunnioittamista.

Löytyy osoitteesta http://www.ilga-europe.org ja nimi on "Rights, not crimes: the EU's role in ending criminalisation of same-sex acts in third countries"
  • 11 / 34
  • Jorma Hentilä
  • 28.7.2005 15:23
Saksan ulkomaalaisviranomaiset ovat karkottamassa 34-vuotiaan iranilaisen homon maasta. Mies on tullut Saksaan vuonna 1996 jouduttuaan kotimaassaan vainotuksi hallitusta vastustaneen toimintansa ja homoutensa vuoksi. Hän on ollut Saksassa aktiivinen maahanmuuttajahomojen järjestötoiminnassa ja näkynyt myös julkisuudessa.

Viranomaiset katsovat, ettei ole perusteita myöntää miehelle turvapaikkaa. Perusteluna he esittävät mm. sen, ettei Iranissa ketään vainota itse homouden vuoksi, vaan rangaistavia ovat vain "homoseksuaaliset teot".

Myös toista iranilaista homoa uhkaa karkotus. Kasselin hallinto-oikeus eväsi viime vuoden lokakuussa 32-vuotiaalta mieheltä turvapaikan. Oikeus perusteli päätöstään sillä, ettei häntä homona uhkaa poliittinen vaino Iranissa.

Tällaista siis Saksassa, kylmästi vain ihmisiä Iraniin köyden jatkoksi.

Asiasta kertoi tänään (28.7.05) Neues Deutschland verkkosivullaan.
Justiinsa. Meitä adressin allekirjoittajia Iranin tilanteen takia luulisi olevan jonkin verran enemmän kuin jonkin piispan joka erosi virastaan. Jukka Lehtosen viesti oli napakka.
Voisi organisoida mielenosoituksen myös Suomessa Iranin suurlähetystön eteen Kulosaareen.
Olen itse ajatellut mielenosoitusta. Siihen tarvitaan lupa.
Pitäisi vain miettiä päivä. Olisi mukavaa, jos en olisi siellä yksin...
  • 16 / 34
  • Jorma Hentilä
  • 28.7.2005 19:23
Toisen Saksassa asuvan karkotusuhan alaisen iranilaisen tilanne on ainakin toistaiseksi selvinnyt. Andre Aragoli, Iranin armenialainen, jolta Kasselin hallinto-oikeus epäsi turvapaikan, on vapautettu. Hän ja hänen kreikkalaissyntyinen elämänkumppaninsa Takis Sampsounis yrittivät jo aikaisemmin rekisteröidä parisuhteensa, mutta viranomaiset kielsivät sen, eikä hallinto-oikeus ottanut ratkaisussaan asiaa mitenkään huomioon. Nyt Frankfurtin viranomaiset ovat rekisteröineet miesten parisuhteen.

Andre Aragolin tueksi oli avattu webbisivu "Stop deportation of Andre Aragoli". Tänään iltapäivällä sivulla kerrottiin AA:n tilanteen saamasta myönteisestä käänteestä - ja samalla hälytettiin ihmisiä vastustamaan toista karkotusta. Kysymyksessä ei ole homo, vaan Iranin sosialistisen puolueen jäsen, jota tänään ollaan lennättämässä Iraniin.

Toisen karkotusuhan alaisen homon, Gholam-Reza Motajalin, tilanteesta ei sivuilla ole uutta tietoa.

Lähde:http://www.queer.de
Hej!
Olen seurannut vuosia - sen jälkeen kun palasin Saksasta Suomeen - Saksan tilannetta ja näiden kahta tapausta.
Saksassa on osavaltioiden välillä suuria eroja suhtautumisessa. Asuin aiemmin Baijerin alueella. Se ei ollut homomyönteisintä aluetta ollenkaan - käytännössä häirintää tapahtui yleisesti. Muistan erään marokkolaismiehen tapauksen: hän oli homo ja tuli piestyksi kadulla keskellä päivää. Syynä mitä ilmeisimmin homofobia. Poliisille tehdyllä rikosilmoituksella ei ollut mitään vaikutusta, vaikka silminnäkijät olivat tunnistaneet tekijät.
Oh, pieni virhe tekstissäni, mutta ilmeisesti ymmärrettävää kuitenkin.
Ehkäpä homojen oikeuksien puolesta kannattaisi osoittaa mieltä useammankin suurlähetystön porteilla. Myös nuo vetoomukset joita tällä palstalla on monasti kehoitettu lähettämään, on hyvä idea.

Tuntuu siltä että nykyisin homo-aktiivit keskittyvät lähinnä hauskanpitoon (joka toki suotakoon), eikä oikeuksia vaadita kovinkaan pontevasti. Tasa-arvoinen yhteiskunta on kaikkien etu. Vielä ei ole valmista, pitää jatkaa siis työtä.
BBC on vihdoin ottanut tämän iranilaispoikien hirttämisen esille. Käsittääkseni merkittävät tiedotusvälineet ovat vielä varsin niukasti käsitelleet asiaa.

Uutisen kärki oli Human Right Watch -järjestön lausunto, jossa vaaditaan Irania lopettamaan nuorten teloittamiset. Uutisessa sanottiin, että vaatimus seurasi viimeviikkoista teinipoikien julkista hirttäjäistilaisuutta. Uutisessa kerrottiin myös, että tapauksen taustat ovat vielä epäselviä. Siinä mainittiin Iranin näkemys, jonka mukaan tuomio tuli poikien raiskattua nuoremman pojan. Esiin tuotiin myös homojen oikeuksia puolustavien järjestöjen näkemyksen, eli että hirttämisen syynä oli homoseksuaalisuus. Uutisisessa ei tuotu esiin alkuperäisen ISNA:n uutisen ja Iranin virallisen uutistoimiston uutisoinnin eroavaisuuksia.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/4725959.stm
Kiitos jukka Lehtonen. Kyllä meillä Suomessakin "hirtetään" edelleen henkisesti kaikki meidät homot. Onneksi ei oikeasti enää. Mutta parempi olla omasta suuntautumisestaan hiljaa - niin ainakin täällä Pohjois-Suomessa. Muistakin mielipiteistään on hyvä olla hiljaa, mikäli ne ovat erilaisia kuin kepulaiuus edellyttää. Tämä elämä on tällaista.
Sen verran pitää korjailla edellistä postaustani, että kyllä tuossa BBC:n jutussa tuotiin esiin uutisen käpälöinti. Olin onnekkaasti lukiessani hypännyt sen kappaleen yli. Ja oli tuossa tekstissäni pari pakollista kirjoitusvirhettäkin...
Hej!
Kirjoitin omalle kansanedustajalleni. Viestini lopetin sanoihin: "Nuo kaksi nuorukaista OLEN minä".
Homona.
Sain vastauksen, jossa hän lupasi ottaa asian esille ja pohtia toimenpiteitä.
Minäkin kirjoitin sähköpostia... Iranin Suomen suurlähettiläälle - kopion siitä kansanedustajalleni ja Tarja Haloselle.
  • 28 / 34
  • Jorma Hentilä
  • 7.8.2005 22:38
Ruotsin maahanmuuttovirasto on päättänyt olla toistaiseksi karkottamatta Iraniin Ruotsissa olevia/piileskeleviä homoja, jotka eivät ole saaneet turvapaikkaa.

Näin kertoo Dagen, kristillinen päivälehti.
Iranin hallinto on yksi maailman pahimpia, pahuuden pesä enkä mitenkään ymmärrä miksi ylläpidetään diplomaattisia suhteita tämänkaltaisten maiden kanssa, minkälaisia ihmisiä ovatkaan esim. suurlähetystön henkilökunta, luultavasti brutaaleja, ahdasmielisiä tappajia jotka rakastavat maansa järjestelmää
Amsterdamin lauantaisen kanavapriden kärjessä oli valkeaksi verhottu vene tapettujen iranilaispoikien muistoksi. Kuva tuosta (ja muistakin tapahtumista) on tulossa ranneliike.netiin jahka palaan Suomeen.
"mies46
08.08.2005, 10:23 Iranin hallinto on yksi maailman pahimpia, pahuuden pesä"

Kaikki maailman hallinnot olisivat yhtä pahoja jos vain niille tarjoutuisi tilaisuus siihen. Esimerkiksi Suomessa 1918 oli paha ja brutaali hallinto, joidenkin mielestä jopa kaksi.

"enkä mitenkään ymmärrä miksi ylläpidetään diplomaattisia suhteita tämänkaltaisten maiden kanssa"

Siksi ettei tämäkään maa ihmisoikeusretoriikastaan huolimatta ole mikään puhdas pulmunen. Raha ajaa ihmisoikeuksien ohi.

"minkälaisia ihmisiä ovatkaan esim. suurlähetystön henkilökunta, luultavasti brutaaleja, ahdasmielisiä tappajia jotka rakastavat maansa järjestelmää"

Rakastavat maansa järjestelmää niin että hakeutuvat töihin länsimaihin jotka edustavat suunnilleen päinvastaisia arvoja kuin mitä kotimaassa on?

Oli hallinto mikä tahansa, siinä on taustalla ahneus ja tyhmyys. Joskus tulee järjestelmiä joissa valtaa pidetään roskasakin avulla, bolshevismi ja natsismi olivat tästä tyyppiesimerkkejä. Iranissa ollaan tyytyväisiä kun ahdasmielinen roskasakki pitää ihmiset kauhun vallassa.

Suomessa tällaista roskasakkia ovat poliisit, vartiointiliikkeiden edustajat, skinit, joissain muissa maissa myös jalkapallohuligaanit.