Suomi vaatii homoille oikeuksia

  • 1 / 15
  • Resander
  • 26.4.2005 15:43
Tiistaina 12.4. Suomi piti kansallisen puheenvuoron YK:n ihmisoikeuskomissiossa aiheena vähemmistöjen ihmisoikeudet, kiinnittäen huomiota erityisesti romaneihin sekä seksuaalisiin vähemmistöihin.
  • 2 / 15
  • Resander
  • 26.4.2005 15:44
Ja tässä itse kohta Suomen puheenvuorosta:

Sexual orientation continues to spark discrimination, harassment and human rights violations. It is clear, however, that each and every individual should benefit from the principle of non-discrimination and be protected against human rights violations. The Commission on Human Rights cannot shy away from addressing the clearly
existing human rights challenges related to sexual orientation.
Sillä lailla. Ja sitten kun olisi adoptio-oikeus kunnossa niin Suomi voisi puhua aiheesta syvällä rintaäänellä YK:ssa ja muuallakin.
tämä oli paras uutinen pitkästä aikaan!
kyllä muuten henkilöratkaisut valtakunnanpolitiikan tärkeillä paikoilla vaikuttavat maailman menoon. presidentin ja ulkoministerin asenteet toden totta vaikuttavat siihen, miten virallinen suomi maailmaan vaikuttaa - pieniä askeleita, mutta askeleita kuitenkin!!
Suomi tekee itse asiassa huomattavan paljon työtä erilaisten vähemmistöjen (kuten tässä tapauksessa seksuaalivähemmistöjen) eteen mm. YK:ssa ja muisssa kansainvälisissä järjestöissä. Valtionhallinto on vaan niin kovin kehno tekemään itseään tykö kansalaisille ja niinpä tällaisista asioista tiedottaminen helposti unohtuu tai tehdään niin, ettei se tavoita ainakaan kansalaisia. Hyvä, että Resander toi tiedon edes tänne!
  • 7 / 15
  • sunshine
  • 27.4.2005 13:03
Pojotor kirjoitti: "Valtionhallinto on vaan niin kovin kehno tekemään itseään tykö kansalaisille ..."

Niinpä, Suomessa kansalaiset ovat edelleen vahvasti hallintoa varten -ei hallinto kansalaisia varten. Noin ulosnäkyvän asenteen puolesta (ainakin).
Suomi on nyt YK:n ihmisoikeustoimikunnan jäsen, eli kannanotot mm. homojen ja lesbojen oikeuksien puolesta ovat entistä painavampia!

Alla tekstiä UM:n tiedotuksesta:

YK:n ihmisoikeustoimikunta päätti perjantaina 22.4. vuosittaisen istuntonsa. Toimikunnan 61. istunto hyväksyi kuuden viikon aikana lähes 100 päätöslauselmaa, päätöstä ja lausuntoa.

Suomelle toimikunnan istunto oli tavallista tärkeämpi, sillä se aloitti Suomen kolmivuotisen jäsenyyden toimikunnassa. Jäsenenä Suomi pystyy vaikuttamaan paremmin lopputuloksiin sekä osallistumaan myös äänestyksiin. Suomi määritteli ennen istuntoa yleistavoitteensa ja temaattiset painopisteet jäsenkauttaan varten. Näitä ovat vähemmistöjen, alkuperäiskansojen, naisten ja lasten oikeudet, syrjinnän ja rasismin poistaminen sekä taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet. Lisäksi Suomi pyrkii vastustamaan terrorismin vastaisten toimien nimissä tehtyjä yrityksiä heikentää ihmisoikeuksia.
Olin silloisen Ulkoministeri Tarja Halosen henkivartijana hänen vieraillessaan Genevessä vastaavassa kokouksessa 1997. Olin apulaisturvallisuuspäällikkönä kyseisessä YK:n "konttorissa".

Hän piti jo silloin puheen, jossa vaati Pohjoismaiden edustajana näiden maiden puolesta yhtäläisiä oikeuksia avioliittoon etc. homoseksuaalisille pariskunnille.

Sääli, etten voinut taputtaa puheenvuorolle, koska jouduin seisomaan käsi radiolla ja aseella hänen vieressään...

Pete
"Suomi tekee itse asiassa huomattavan paljon työtä erilaisten vähemmistöjen (kuten tässä tapauksessa seksuaalivähemmistöjen) eteen mm. YK:ssa ja muisssa kansainvälisissä järjestöissä."

Tarja Halonen kovasti on rummuttanut romaniasian puolesta ja sitten kun romanit tulevat tähän heidän ihmisoikeuksien ihmemaahan niin heidät käännytetään tylysti pois pikakäännytyksellä mikä herättää kansainvälistäkin paheksuntaa.

Puheet ja teot ovat siis kaukana toisistaan. Suomi on nyt vihdoin amerikkalaistunut.
Kuinka laajaa paheksuntaa se romanien käännyttäminen Suomesta on aiheuttanut?

On eri asia ottaa vastaan kaikki ihmiset, jotka kokevat millaista tahansa syrjintää kotimaassaan, kuin se, että vaatii muita maita noudattamaan ihmisoikeuksia omien rajojensa sisäpuolella niin, ettei kenenkään tarvitse sieltä pakoon lähteä.

Ei ongelmia ratkaista sillä, että autetaan vaikkapa Slovakiaa pääsemään eroon romaneista. Sen sijaan Slovakian on opittava kunnioittamaan kaikkien ihmisryhmien perusoikeuksia ja annettava kaikille yhtäläiset mahdollisuudet koulutukseen ja yhteiskunnan palveluihin kotimaassa. Makaaminen kielitaidottomana suomalaisessa vastaanottokeskuksessa ei saa olla houkuttelevampi vaihtoehto kuin koulunkäynti ja työnteko omassa maassa ja omassa kulttuuripiirissä.

Sotaa tai sisällissotaa käyvät maat ovat asia erikseen.
"Public eye kirjoitti: "Kuinka laajaa paheksuntaa se romanien käännyttäminen Suomesta on aiheuttanut? "

Niin vähäistä että hallinto kävi röyhkeämmäksi ja käännytti gruusialaiset turistitkin.

"On eri asia ottaa vastaan kaikki ihmiset, jotka kokevat millaista tahansa syrjintää kotimaassaan, kuin se, että vaatii muita maita noudattamaan ihmisoikeuksia omien rajojensa sisäpuolella niin, ettei kenenkään tarvitse sieltä pakoon lähteä."

Totta, mutta ihmisoikeuksia äänekkäästi penäävän Suomen pikakäännytyskäytäntö on saanut aikaan paheksuntaa ulkomailla.

Edelliset presidentit ovat olleet linjassa puheittensa kanssa, siksi kai romaneillakin oli suuri syy olettaa että Suomi heidät ottaisi avosylin vastaan, olihan Halonen profiloitunut tässä asiassa erityisesti.

Ehkä asia olisi pitänyt sanoa suoraan: koska me emme teidän homoja tai lesboja halua tänne ottaa, niin teidän on aika ryhdistäytyä. Tai jos te ette ryhdistäydy, me suljemme silmämme koko asialta, sillä olemmehan me jo osamme tehneet kun olemme julkisesti asian maininneet.
hyvahan se on jos presidenttimme puhuu seksuaali- ja sukupuolivahemmistojen puolesta - vihdoinkin meilla on presidentti joka tekee sen kakistelematta.

Se mika minut kirvoitti kirjoittamaan pitkan tauon jalkeen, oli Pora-liikkeen huomio romanien kaannyttamisesta Suomen rajoilta. Muistan etta taalla Belgiassa oli joku lehtijuttu aiheesta, ja suomalaisia viranomaisia pidettiin hysteerisina ja ihan aiheesta. Mutta kun Slovakia kuuluu nyt Euroopan Unioniin - silloin kannattaa miettia kuinka voi vaikuttaa esim. juuri tuohon maahan ja sen viranomaisiin, jotta siella kunnioitetaan/kunnioitettaisiin samoja lakeja kuin muuallakin Euroopassa. Vahemmistojen asiat ovat tarkea osa EU:n perustaa.
Minäkin kommentoin Poran tokaisua gruusialaisista turisteista. Jos "turistilla" ei ole lainkaan rahaa eikä hän tiedä, mihin hän on menossa tarkalleen jne jne jne - en nyt jaksa luetella niitä kaikkia *todennettuja* yksityiskohtia, niin jopa se Suomen kuulu sokea Kreetakin alkaa epäillä jotain. Jotain rajaa niuhottamisessakin ja samaan aikaan, kerrankin, viranomaisille ja hallinnolle tunnustus hyvästä työstä (siis homo- ja lesboasiassa :)
"Pojotor kirjoitti: "Minäkin kommentoin Poran tokaisua gruusialaisista turisteista. Jos "turistilla" ei ole lainkaan rahaa eikä hän tiedä, mihin hän on menossa tarkalleen jne jne jne - en nyt jaksa luetella niitä kaikkia *todennettuja* yksityiskohtia, niin jopa se Suomen kuulu sokea Kreetakin alkaa epäillä jotain. Jotain rajaa niuhottamisessakin ja samaan aikaan, kerrankin, viranomaisille ja hallinnolle tunnustus hyvästä työstä (siis homo- ja lesboasiassa :)" "

MOT:n mukaan rahaa kyllä oli, mutta se oli annettu matkanjohtajan haltuun koska Venäjällä kaukasialaisia busseja ryöstellään. Lisäksi matkan hotellit oli maksettu jo etukäteen. Gruusialaiset myöskin tiesivät minne olivat menossa. MOT kävi Gruusiassa paikan päällä missä ilmeni että naiset olivat menossa ostamaan merkkituotteita Eurooppaan mitkä he sitten myisivät kotona kovalla hinnalla.

Oli miten oli, pelkkä epäily ei ole riittävä peruste bussin käännyttämiseksi ihmisoikeusvaltiossa.

Suomi on hyväntahtoinen aina vain ketunhäntä kainalossa. Voidaan vain miettiä mikä tarkoitusperä on siinä että Suomi on esiintynyt näyttävästi seksuaalivähemmistöasioissa.