Homojen ja heterojen erilaiset oikeudet?

  • 1 / 6
  • Hra G.
  • 5.5.2005 17:42
Etusivulla on linkki "Koulu ja homoseksuaalisuus", joka johtaa keskusteluun teemasta. Linkin alla oleva teksti kuvailee lyhyesti keskustelun sisältöä ja luettelee siihen oleellisesti kuuluvia kysymyksiä sekä näkökulmia. Tekstin ensimmäinen virke kertonee paljon tämän sivuston ja yleensäkin sateenkaariväen asenteista: "Miten kouluissa tuodaan esille asia, että kaikki eivät sovi perinteiseen heteroseksistiseen mies-nainen -malliin?" Siis "heteroSEKSISTIseen"? Näinkö siis heteroseksuaalisuudesta ajatellaan näissä porukoissa?

Homot ja lesbot ovat hyvin herkkähipiäisiä. He ovat ahnaita korjaamaan valtaväestössä tuolloin tällöin esiintyviä harhakäsityksiä, jotka typistävät koko homoseksuaalisuuden jonkinlaiseksi tietoiseksi - mutta virheelliseksi - valinnaksi, päätökseksi jonka voi perua, tai ajattelun vääristymäksi, josta voi parantua. Mutta määritteleekö nyt kuitenkin sateenkaariväki heteroseksuaalisuuden, siis miehen ja naisen välisen rakkauden, tietoisesti opiskelluksi ja omaksutuksi opinkappaleeksi, seksismiksi? Asiayhteydestä on lisäksi oletettava, ettei tätä ideologiaa - heteroseksismiä - pidetä ainakaan hyvänä opinkappaleena.

Entä muut viittaukset, jotka termi sisältää? Seksismi viittaa edellisen lisäksi (ainakin arkisessa, epäakateemisessa keskustelussa ja sanojen ymmärtämisessä) voimakkaasti itse seksiin, aktiin. Termi luo helposti mielikuvan seksin ylikorostuneesta asemasta miehen ja naisen välisessä yhteiselämässä ja on muutenkin halventava. Oliko näin tarkoituskin? Jos hetero syyllistyy samaan homoja ja lesboja arvioidessaan, mikä suunnaton protestointi, itku ja valitus siitä syntyykään. Eivätkö säännöt ja keskusteluetiketti olekaan kaikille samat?

Esiintyykö sateenkaariväen keskuudessa yleisesti ja voimakkaasti suvaitsemattomuutta ja kaunaisuutta heteroseksuaaleja vastaan? Jos esiintyy, miksi?
  • 2 / 6
  • Rva P.
  • 5.5.2005 19:43
Kysyttiin:

"Mutta määritteleekö nyt kuitenkin sateenkaariväki heteroseksuaalisuuden, siis miehen ja naisen välisen rakkauden, tietoisesti opiskelluksi ja omaksutuksi opinkappaleeksi, seksismiksi?

Esiintyykö sateenkaariväen keskuudessa yleisesti ja voimakkaasti suvaitsemattomuutta ja kaunaisuutta heteroseksuaaleja vastaan? Jos esiintyy, miksi?"

Eikös seksismi ole vähän saman tyyppinen käsite kuin rasisimi, pikemmin osoitus primitiivisestä asennemaailmasta ja valistuneisuuden puutteesta kuin tietoisesti opiskeltu ja omaksuttu opinkappale? Siinä mielessä heteroseksuaalisessa enemmistössä usein vallitsevaa tiedostamattoman homofobista arvostoa voi helposti nimittää heteroseksismiksi.

Sateenkaariväen keskuudessa jossain määrin esiintyvä suvaitsemattomuus ja kaunaisuus heteroseksuaaleja kohtaan on luonnollisesti vastareaktio syrjinnän kokemuksille. Joka on välttynyt syrjinnältä, ei varmasti kaunaakaan kanna.
  • 3 / 6
  • Hra G.
  • 5.5.2005 20:19
Tarkoitin lähinnä seuraavaa: 'ismi' = oppi/ideologia (esim. a + theos + 'ismi' = ateismi, oppi joka perustaa kaiken olettamukselle, ettei jumalaa ole, "ilman jumalaa -oppi"; mono + theos + 'ismi' = monoteismi, "yksijumalaisuusoppi"; anarkismi olisi edelleen vapaasti ja hyvin kömpelösti muotoillen "ilman johtajaa -oppi" jne). Tällöin heteroseksismikin olisi "heteroseksiopinkappale", "heteroseksi-/seksuaalisuusideologia" tms.

On kyllä myönnettävä, että ainakin seksismi (ilman etuliitteitä)/seksistinen käyttäytyminen ja puhe taidetaan yleensä ymmärtää tomppeliuden synonyymiksi, juuri niin kuin totesit, ei suinkaan "seksiopiksi".
  • 4 / 6
  • martin
  • 5.5.2005 20:25
Tässä on nyt sekoitettu heteroseksuaalisuus ja heteroseksismi keskenään. Mikäli valtaväestö ei pysty opetuksessa tuomaan esille vähemmistöjä, niin kysymys on heteronormatiivisuuden ylläpitämisestä. Kukapa on mielellään täysin näkymätön?

Käsitteenä "seksismi" viittaa paljon laajemmalle kuin vain aktiin. Seksismi lienee pikemmin synonyymi sukupuolisuuden korostamiselle.
Esim. mainoksissa on seksismiä (tuskin siis akteja!).
Nimimerkki Hra G: Kritiikki ei yleensäkään ole suunnattu heteroseksuaalista väestönosaamme kohtaan, vaan heteroseksistisesti toimivia yhteiskuntamme rakenteita. Kyse on suuresta erosta.

Heteroseksismi terminä sisältää mm. ajatuksen "miesten töistä ja akkain askareista", joka on edelleen koulumaailmassa kovaa valuuttaa. Katsopa vaikka ala-asteen kolmannen luokan maantiedon kirjaa. Seksiä "heteroseksismi" sisältää suunnilleen saman verran kuin "heteroseksuaalisuus" tai "homoseksuaalisuus".

Henkilökohtaisesti en ole kaunainen heteroseksuaaleille, enkä koe itseäni suvaitsemattomaksi. Olen kasvanut heteroperheessä, vanhempani ovat heteroita, sisareni ovat heteroita. Ja olen kiitollinen, että kotoa minulle ei ole tuputettu (ainakaan liiaksi) mitään mallia.
  • 6 / 6
  • martin
  • 5.5.2005 21:01
Siis myös sukupuolen korostamiselle:

ranskan sexe (latinan sexus-sanasta):
- erityinen yhteisymmärrys , joka erottaa miehen ja naisen antamalla heille määrätyn roolin ja erityiset piirteet.
- miehen ja naisen fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen laatu.
- miesten muodostama kokonaisuus, naisten muodostama kokonaisuus.
- seksuaalisuus
- ulkoiset sukupuolielimet