florida antaa luvan tappaa ihmisiä .

FLORIDASSA SAA LAIN MUKAAN TAPPAA ITSEPUOLUSTUKSEKSI .
------------------------------------------------------------------------------------------

uusi laki antaa ihmisille mahdollisuuden surmata hyökkääjä ilman , että yrittää ensin paeta pois vaarallisesta tilanteesta .

floridassa tällä viikolla hyväksytty , tappamisen itsepuolustuksena hyväksyvä laki käynnistää vastaavan keskustelun useissa yhdysvaltain osavaltioissa. aseenomistajien järjestö NRA aikoo kamppanjoida eri puolilla maata aselakien höllentämisen puolesta.

poliittinen ilmapiiri yhdysvalloissa on suotuisa lainmuutosten kannalta, sillä republikaaneilla on enemmän päätösvaltaa kuin vuosikymmeniin tätä ennen . floridan osavaltion senaatti hyväksyi lain tiistaina yksimielisesti ja edustajainhuone luvuin 94 - 20 .

floridassa on jo tähän mennessä saanut puolustaa kotia ja työpaikkaansa aseellisesti hyökkääjiä vastaan.

presidentti george w bushin veljen kuvernööri jeb bushin allekirjoittama uusi laki menee pidemmälle , sillä se antaa ihmisille mahdollisuuden surmata hyökkääjä yrittämättä ensin paeta vaarallisesta tilanteesta.

henkilöllä on oikeus puolustautua vastaamalla hyökkäykseen voimalla kuolettava voima mukaan lukien , mikäli se on välttämätöntä oman kuoleman tai vakavan ruuminvamman välttämiseksi, uudessa laissa sanotaan .

lain vastustajat pelkäävät , että laki johtaa ennen pitkää villinlännen meininkiin , jossa ammutaan ensin ja kysytään oikeutta ampumiseen vasta sen jälkeen .
Sellaisia me eurooppalaisten jälkeläiset ( irkut, englantilaiset, ranskalaiset, spanskit etc) olemme, kun unohdamme sukujuuremme ja rakennamme maailman suurimman valtion hyvinvointia. Unohdamme riistäneemme alkuperäisväestön oikeudet, rajaamme heidät pieniin reservaatteihin. Haluamme näyttää amerikkalaisen unelman kaikille muille maailmassa. Amerikkalainen unelmahan on jokamiehen oikeus omistaa ase, jolla voi tappaa lähimmäisensä, joutumatta siitä vastuuseen. Amerikkalaisuushan on demokraattista, jokaiselle samat oikeudet takaavaa. Demokratian nimissä vapautetaan samalla muidenkin maiden kansalaisia diktattorien ikeen alta. Annetaan heille aseita, jotta he jatkossa voisivat puolustautua vastaavilta mielivaltaisuuksilta ja elää vapaina, demokraattisina, noudattaen niitä jumalan lakeja, joiden perustalle amerikkalaisuus tukeutuu. Niin protestanttien, katolisten kuin muiden kristittyjen USAssa kuuluukin siis noudattaa amerikkalaisuuden syvintä uskoa: Oikeutta tappaa jokainen, jonka he kokevat uhaksi. Olkoonkin, että siinä saatettaisiin rikkoa joka kerta kirkossa kuultua: "Älä tapa" -kehoitusta, tai rikkoa muutoin vain muiden ihmisten oikeuksia elämään. Amerikkalaiseen unelmaan kuuluu myös olla noudattamatta kansainvälisiä sopimuksia, mikäli ne ovat ristiriidassa amerikkalaisten oikeuksia kohtaan.
Onnea USA, onnea Florida ja onnea veljekset Bush. Saatte minut vakuuttumaan, että mielummin asun edelleen pienessä syrjäisessä maassa, jonka te luulette olevan Venäjän osavaltio. Tässä pienessä syrjäisessä maassa, jonka kaduilla te luulette kulkevan jääkarhuja. Tässä pienessä maassa, jossa sen verran politikoilla on hitunen järkeä olla vapauttamatta aseita jokaisen saataville...
  • 3 / 27
  • Pora-liike
  • 29.4.2005 10:37
Huolestuttavaa on pikemminkin se, ettei Suomessa saa tappaa itsepuolustukseksi. Käytännössä Suomessa ei saa puolustaa itseään rosvoilta lainkaan. Suomessa rosvoilla on aseet ja rehelliset ihmiset ovat aseettomia. Floridan laki on reilu.
Parahin Pora-liike. Voit aina mennä opettelemaan itsepuolustuslajeja, jos tuntuu, että et nykyisellään pärjää vastustajalle. Toisaalta nopeat jalat ovat ehkäiseet monta pahoinpitelyä.
Toki olen samaa mieltä osittain lauseesi: "Käytännössä Suomessa ei saa puolustaa itseään rosvoilta lainkaan. Suomessa rosvoilla on aseet ja rehelliset ihmiset ovat aseettomia." osalta. Suomessa näitä mainitsemiasi "aseita" kai kutsutaan nimillä "näin meillä on aina toimittu" tai "taloudelliset ja tuotannolliset syyt" . Täällä rehelliset ihmiset ovat isojen firmojen työaikapolitiikan, keskinäisen paremmuuskilpailun ja ahneen verottajan armoilla. Niitä vastaan ainoa ase on äänioikeus - vaan eipä yksittäisen äänestäjän ääni vaikuta juurikaan. Samat ovat poliitikkojen lupaukset vuodesta toiseen, ja sama on heidän omien palkankorotusten tahti. Mitä sitten tulee noihin ampuma-aseisiin, ne olisivat saaneet jäädä keksimättä yleensäkin.
(Olen muuten itse saanut eläessäni vain kerran kadulla turpaan. Sen jälkeen kokoni ja ulkonäköni on suojellut väkivaltaisilta tyypeiltä - jos ei punttisalille, niin ruokapöytään... =D )
  • 5 / 27
  • miesmies
  • 29.4.2005 17:19
Kylläpä te olette taas niin näsäviisaita ja jotenkin vasemmistolaisia että..tosiasia on, että Floridassa rikollisuus on aivan toista luokkaa kuin meillä. Ymmärrän kyllä, mistä laki johtuu. Amerikkalaisissa vankiloissa on vankeja enemmän kuin missään muualla maailmassa ja kyllä se kertoo, miten suurta rikollisuus siellä on ja miten paljon niitä tehdään eikä se johdu rasismista.

Älkää olko huolissanne, me mennään perässä. Kyllä täälläkin rikollisuuden määrä tullee kasvamaan, kun kurjistuminen lisääntyy. Minultakin on ullakko ryöstetty 4 kertaa ja varastettu muutama polkupyörä.
miesmies... siinäpä se... kun tuolta jenkeistä pitää kaikki malli kaikkeen ottaa... siitä nuo rikokset suomessakin... Oliko vastaavaa vielä 50- tai 70- luvulla ?? Jenkeissä kyllä, meillä ei - kiitos "huomiotalouden"
matkinnasta puheenollen .

suomestahan on aina sanottu että me ollaan pikku amerikka , mitä jenkeissä ensin sitä meillä jonkun ajan kuluttua .
  • 8 / 27
  • O. Vilde
  • 30.4.2005 13:53
Yhteiskuntaa, jossa kaikilla on aseet "itsepuolustusta" varten, vallitsee kaikkien sota kaikkia vastaan. Sellaista yhteiskuntaa kutsutaan barbaariseksi. Demokraattisessa Suomessa väkivallan vastainen taistelu on monopolisoitu valtiovallalle, ja toistaiseksi se on meillä toiminut. Näin luulisi olevan USAssakin, mutta eipä sitä enää taida voida demokraattiseksi kutsuakaan sen puoleen.
  • 9 / 27
  • Pora-liike
  • 1.5.2005 15:21
"O. Vilde
30.04.2005, 13:53 Yhteiskuntaa, jossa kaikilla on aseet "itsepuolustusta" varten, vallitsee kaikkien sota kaikkia vastaan. Sellaista yhteiskuntaa kutsutaan barbaariseksi."

Kyllä, sitä voi kutsua myös tehokkaaksi yhteiskunnaksi. Tehokkuus tarkoittaa sitä ettei mikään yksilö tai ryhmä voi laajentaa omaa etuaan viemättä samalla joltakulta muulta. Ja silloin alkaa barbaria.

"Demokraattisessa Suomessa väkivallan vastainen taistelu on monopolisoitu valtiovallalle, ja toistaiseksi se on meillä toiminut."

Toiminut? Miten? En minä ainakaan ole havainnut sen toimineen. Ei valtiovaltakaan niin usko eikä kukaan muukaan. Se on paha tilanne kun yleensä Suomi on saatu tilastoissa olemaan paras maa joka suhteessa mutta nyt ei ole tilastotieteilijöitäkään kestitetty vaan ne sanovat sellaisia ikäviä asioita kuin että väkivalta on Suomessa hyvin korkealla tasolla verrattuna vanhoihin EU-maihin, mutta samalla tasolla Itä-Euroopan maiden kanssa joissa on vallinnut totalitarismi (pitempään kuin meillä). Elämäntapavihreä Wuori joka kokeili elämää uhanalaisena lajina liittyen uhanalaiseen suomalaiseen älymystöön myöskin pitää Suomea väkivaltaisena maana tavalla johon hän ei ole törmännyt edes Filippiineillä!

Toisin sanoen ihmiset päästelevät suustaan asioita ihan kuin meillä vallitsisi sananvapaus ja avoin keskustelukulttuuri!

"Näin luulisi olevan USAssakin, mutta eipä sitä enää taida voida demokraattiseksi kutsuakaan sen puoleen."

Niin, kansalla on liian vähän aseita.
Lähinnä tulee mieleen että tuolla kannattaa pysyä kaukana naisten vaate-osaston alennusmyynneistä..
Pora-liike:
Eli sinun mielestäsi suomalainen yhteiskunta olisi parempi ja turvallisempi jos täällä voisi hankkia ampuma-aseen yhtä helposti kuin kossupullon? Osaan ampua kohtalaisen hyvin ja se on ihan hyvä laji - faija oli aseseppä ja opetti - mutta mutkat ei kuulu jokaisen taskuun tai käsilaukkuun. Sitäpaitsi väitän, että toisen ihmisen tappaminen ihan tuosta noin vaan palatessa duunista kotiin ei ole psykologisesti eikä muutenkaan kellekään ihan helppoa. Ainakin toivon näin.

Pikajuoksu on itsepuolustuslajeista tehokkain.

G
"Geschwitz
02.05.2005, 08:37 Pora-liike:
Eli sinun mielestäsi suomalainen yhteiskunta olisi parempi ja turvallisempi jos täällä voisi hankkia ampuma-aseen yhtä helposti kuin kossupullon? Osaan ampua kohtalaisen hyvin ja se on ihan hyvä laji - faija oli aseseppä ja opetti - mutta mutkat ei kuulu jokaisen taskuun tai käsilaukkuun."

Tuollaiset asiat opettavat vastuuta. Mutkaa ei tarvita jokaiseen käsilaukkuun. Itse asiassa olen huomannut että uhkaavassa tilanteessa käden pistäminen käsilaukkuun sisälle, nopea ropelointi ja mahdollisen aseen löytäminen ottamatta sitä esille on paljon tehokkaampaa kuin että tempaisee itse aseen esille. Tieto siitä että ihmiset saattavat olla aseistettuja ja että heillä on tarpeen vaatiessa lupa käyttää asetta on jo pelote sinällään.

Jos taas hyökkääjä on huumausaineiden vaikutuksen alainen niin silloin normaali kipua tuottava puolustautuminen kuten esimerkiksi suihkeet eivät tehoa riittävällä tavalla ja tarvitaan vähän järeämmät työkalut päällekarkaajan taltuttamiseksi.

"Pikajuoksu on itsepuolustuslajeista tehokkain. "

Tuskin on Floridan ylipainoisille eläkeläisille.
Pora-liike tuntuu kannattavan tuota aseistusta suomalaisillekin, samaan tapaan kuin jenkit ja eteenkin floridalaiset..

Esimerkki elävästä elämästä vappuaattoyönä seutuliikenteestä: Bussissa on kotimatkalla parisenkymmentä henkeä, osa jää alkumatkasta. Jossain vaiheessa bussiin nousee 6-8 skinin joukko ( alle 25v) ja bussissa ainoana ollut tummaihoinen saa sanallisen ryöpyn osakseen - hän ei tee mitään, mutta skinit, jotka jäävät bussista pois, ruiskuttavat hänen silmilleen kyynelkaasua n. 20 cm:n päästä. Myös muut bussin matkustajat kärsivät oireista. Bussi tyhjennetään, poliisia ja ambulanssia odotetaan, bussilta jää vuoro ajamatta selvitellessä tapahtunutta. Muuta ei voi sanoa kuin, onneksi se EI ollut tuliase. Ampuma-aserikos kuitenkin skinien osalta, jotka tuntomerkkien perusteella tuntuivat olevan poliisin "vanhoja tuttuja". Tällaistako Pora-liike haluaa jokapäivöiseen elämään, julkisilla paikoilla, taksijonossa, snagarin kulmilla, ravintolassa?

Kaikki aseet ovat väärien ihmisten käsissä vaarallisia. Valitettavan usein aseet ovat juuri väärien ihmisten käsissä...
Myös huumeissa olevan hyökkääjän nokittamiseen ihan paljain käsin on keinoja. Niitä oppii esimerkiksi jossakin taistelulajissa.

En erityisemmin ole ihastunut ajatukseen, että ihmiset tallustelisivat aseet mukanaan. En ymmärrä, miten sellainen kasvattaa kenenkään vastuuta mistään. Vastuun omasta käyttäytymisestä täytyy löytyä jostain muualta kuin tiedosta, että mahdollinen uhri kaivaa mutkan perstaskustaan. Tiedän ettei kaikilla tällaista vastuuta ole, mutta asevarustelu ei ole ratkaisu. Meillä saadaan nirhityksi hengiltä ihan tarpeeksi ihmisiä ilman aseitakin. Sinumennen sanottuna, kun valitit että rikollisilla on aseet, niin suurin osa tapoista näyttää edelleenkin tapahtuvan teräaseilla. Tähänkö pitäisi sitten sinun mielestäsi saada muutos?

G
Mun väkivaltaista käyttäytymistä rajoittaisi tietoisuus siitä että kenen hyvänsä vastaantulijan taskusta voi löytyä ampuma-ase. Kun en ole kovin väkivaltainen - verbaalisesti silloin tällöin - toi tietoisuus rajoittaisi käyttäytymistäni ja liikkumistani muutenkin, ja sitä en halua. Ne jotka haluavat kadulla kantaa asetta eivät ole tämän maan vastuullisinta porukkaa.

"Jos taas hyökkääjä on huumausaineiden vaikutuksen alainen niin silloin normaali kipua tuottava puolustautuminen kuten esimerkiksi suihkeet eivät tehoa riittävällä tavalla ja tarvitaan vähän järeämmät työkalut päällekarkaajan taltuttamiseksi." Ja jos päällekarkaajalla on vielä isompi pyssy niin mitäs sitten? Liekinheitin?

Itseään saa puolustaa, muuten väkivallan käytön monopoli valtiovallalle ja muuhun väkivaltaan nollatoleranssi. Poliisit kehiin, siinä on resepti turvattomuuteen. Floridalaisetkin olisivat tyytyväisempiä jos ei tarvitsisi kotiinsa aseita hankkia.
"arkadas
02.05.2005, 10:47 Tällaistako Pora-liike haluaa jokapäivöiseen elämään, julkisilla paikoilla, taksijonossa, snagarin kulmilla, ravintolassa?

Kaikki aseet ovat väärien ihmisten käsissä vaarallisia"

Siksi aseita pitää antaa myös oikeille ihmisille. Ehkä skinit eivät olisi hyökänneet jos olisivat epäilleet myös tämän mustan miehen olleen aseistettu. Öykkärit ovat nimittäin usein pelkureita.
Ja siten olisi ollut Pora-liikkeen mielestä kivaa, kun bussissa ammutaan kymmenien ihmisten keskellä? Kunhan se ase vain on oikealla ihmisellä, kuten Poralla?

G
Pora-liike. Niin kauan kun asiat Suomessa ovat niinkuin ovat, eli kuka tahansa ei voi ostaa asetta, kuin marketin hyllystä, asiat ovat kohtuullisen hyvin. Valitettavasti luvattomia aseita on liikkeellä turhan paljon.

Kansalaisten "asevarustelu" ei ole suotava ilmiö missään päin maailmaa, koska se johtaa mielivaltaan aseen käytössä ja kuka takaa, ettei joku aseen haltija ole hankkinut asettaan juuri sen takia, kun on niin kiva posautella homoilta, skineiltä, mustilta, vaaleilta, naisilta lapsilta pää pois.

Olen samaa mieltä, että uhittelijat ovat pelkureita, ei kai ne muuten kulkisikaan isoissa porukoissa (jonkun täytyy olla vierellä, jolle esittää kuinka rohkea olen). Välinpitämättömyys tuollaisten uhittelijoiden toimintaan estää viranomaisia saamasta kiinni näitä tusinaterroristeja. Toisaalta, mikä takaa sen, ettei tällaisten laumasielujen takana ole juuri joku ryhmä, joka ajaa aselakeja väljemmiksi? Kuka totuuden tietäisi?

Mikä sitten tekee ihmisestä uhittelijan? Huomion puute? Pätemisen tarve (= puutteellinen itsetunto)? Vaiko peräti oppimattomuus? Kautta aikojenhan on ollut henkilöitä, jotka ovat saaneet manipuloitua massoja tukijoikseen, antamalla heille rajallisesti tietoa. Toisaalta, lähes jumalan asemaan arvostetut manipuloijat ( Hitler, Stalin) olivat itse myös varsin oppimattomia. Lisääkö tieto vai tiedon puute tuskaa?

Toki myönnän, että ihmisellä tulee olla oikeus turvalliseen ympäristöön, mutta sitä ei ainakaan rakenneta aselakien vapauttamisella, eriarvoisuuden lisäämisellä, eikä varsinkaan manipuloimalla - diplomaattisempiakin keinoja on olemassa, jos niitä vain osattaisiin (haluttaisiin) käyttää.

Pora-liike, edelleen olen sitä mieltä, että hitaat jalat (ja diplomatian puute) ovat usein miten syynä mustaan silmään. M.O.T.
suomen lainsäädäntä +säännöt tällä asehankinta-asialla hyvällä pohjalla, demokraattisella pohjalla!
en voisi edes kuvitella, jos jokainen (ikäraja usassa?), esim . yli 16-v. suomessa asuva voisi hankkia aseen kuin aseen, pistoolista tappajatykkiiin. uutiset olisivat varmaan täynnä surullisia uutisia surmista, välikohtauksista, ohilaukauksista, muista surmanluodeista. vai?
Alan entisenä ammattilaisena haluaisin sanoa seuraavaa:

Suomessa on aseita henkilöä kohden enemmän kuin missään muussa EU -maassa, syynä talvi- ja jatkosota, joista isoisämme toivat "matkamuistoja" teurastetuilta venäläisiltä (Mitä en todellakaan paheksu. Mitäs mulkut yrittivät).

Aseen käyttö itsepuolustustilanteessa on mielestäni hyväksyttävää, mikäli mikään muu keino ei toimi. Esimerkiksi huumausaineiden (erityisesti nk. Angel Dust) vaikutuksen alaisena olevat ihmiset eivät reagoi mitenkään pampuniskuihin, kaasuihin (cs, cn tai pippuri) tai edes sähköshokkeihin.

Tällaisissa tapauksissa tuliase on ainoa vaihtoehto.

Toki laukaus/laukaukset tulee aina suunnata raajoihin, mikäli mahdollista.

Pete
Ok, Pete

Mistä ja miten minä saan aseen viimeistään viikonlopuksi ja onko jollain jotain sanottavaa siitä, että alan pitää sitä mukanani 24 h vuorokaudessa?

G
27 §
Aseenkäsittelylupa
Ase-elinkeinonharjoittajan palveluksessa olevalla henkilöllä, joka kuljettaa, säilyttää tai muuten käsittelee ampuma-aseita, aseen osia, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia, on oltava siihen lupa (aseenkäsittelylupa). Lupa oikeuttaa luvanhaltijan kuljettamaan, säilyttämään ja muuten käsittelemään ase-elinkeinonharjoittajalla tämän lain mukaisesti annetun luvan nojalla kuljetettavina tai säilytettävinä olevia ampuma-aseita, aseen osia, patruunoita ja erityisen vaarallisia ammuksia asealalla harjoitettavaan elinkeinotoimintaan kuuluvalla tavalla. Lupa oikeuttaa esittely-, kokeilu- tai koulutustarkoituksessa myös ampumaan edellä tarkoitetuilla ampuma-aseilla, jos se on asealalla harjoitettavan elinkeinotoiminnan kannalta tarpeellista.

Aseenkäsittelylupa voidaan antaa 1 momentissa tarkoitetun lisäksi myös henkilölle, joka työssään tilapäisesti kuljettaa, säilyttää tai muuten käsittelee ampuma-aseita, aseen osia, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia.

Aseenkäsittelylupa voidaan antaa 18 vuotta täyttäneelle henkilölle, jota terveydentilansa ja käyttäytymisensä perusteella on pidettävä sopivana käsittelemään ampuma-aseita, aseen osia, patruunoita ja erityisen vaarallisia ammuksia.

Aseenkäsittelyluvan antaa ja peruuttaa luvan hakijan kotikunnan poliisilaitos.

______________________________________________________

Tuohon voisi lisätä, että ilmeisesti pitäisi kuulua johonkin ampumaseuraan ja osoittaa, että todellakin harrastaa jotain lajia johon ase, jolle lupa on myönnetty myös soveltuu. Itselläni oli aika arsenaali vielä joitain vuosia sitten mutta koin aseeni hyvin pelottavaks säilyttää, kun en omistanut myöskään uuden lain edellyttämää lukittua kaappia tms niin, päätin luopua niistä. En ymmärrä miksi kenelläkään pitäisi olla mitään aseita. Ne kuuluvat mielestäni vain poliisille ja armeijalle.

Isäni kerran sai uhkaajat karistettua kimpustaan Lahdessa liikennevaloissa kesähelteellä kauan kauan sitten. Sellainen hirveä viinatrokari huumehörhö jengi tuli punaisten aikaan viereen ja alkoivat tulla ikkunoista sisään stilettien kanssa ja kirosivat ja uhkailivat, koska isäni oli muka kiilaillut. Tilanteen pelasti se, että isäni oli juuri tullut Piirinmestaruuskilpailuista ja hänellä oli 38 S&W siinä vieressä istuimella. Johan lähtivät pellet renkaat vinkuen punaisia päin vanhalla Dodgella.

Isä ei ole enää mikään nuori mies ja kerran tuli kellariin murtovarkaita ja tästäkin on jo vuosia. Kellarista siis kuului keskiyön aikaan ääniä ja olivat kiipeämässä kellarin portaita ylös jolloin isäni joka on karski äijä mut oli peloissaan haki keittiöstä Ukko Pekan ja raotti välioven verhoa viime hetkellä kun nämä taas kerran huumehörhöt nuoret olivat rikkomassa välioven lasia. Isä kysyi pojilta tiedättekö mikä tämä on? Pojilta tuli kusi varmaan housuihin. No sieltä ne sitten kellarin ikkunasta ryömivät ulos kuin rotat. Isä marssitti pojat Tiiliseinää vasten ja kyseli kaikkea niin et pari laski allensa. Kysyi pojilta kuka haluaa ensimmäisenä lähteä. Ampui yhtä ja vittu oli suutari ja sit pojat lähti pinkomaan karkuun. Eivät varmaan enää edes ajatelleet tulla ryöstelemään.

Yksi mun työn antaja pisti kerran huoltiksensa pihalla roomanipoppoon siivoamaan pihaa, kun olivat tyhjentäneet jätesäkkinsä keskelle pihaa. Poliisi tuli vastapäisestä laitoksesta katselemaan mitä tapahtuu. "No tereve Pekka,let sit laittanut romaanit töihin?" Ei kyselly 9 millisestä mitään jolla romaanit saatiin siivoamaan pihaa.

Kerran meille tuli romaanit vähän niin kuin katselemaan että olisiko mökki tyhjänä. Meillä oli amapumarata pihalla ja oltiin harjoittelemassa ampumista siinä isän ja veljen kanssa, eikä ne heti huomanneet kun oltiin tauluja katsomassa. Mut kyllä tuli kiire kun kolme otettiin aseet esille.

No onhan noita tilanteita mut olisi niistä ehkä illman aseitakin selvitty, paitsi siitä, että ne murtovarkaat. Mut en kyl kannata noita aseiden myymisiä vapaasti. Lakia voisi edelleen tiukentaa, koska tiedetään et ei niitä kaikille pitäisi edes myöntää.

Mikko
Yllättävää kyllä, Suomen nykyinen ampuma-ase laki ei erittele mitenkään hallussapitoa ja kantamista.
Lain mukaan henkilö, joka on oikeutettu ampuma-aseen hallussapitoon voi todellakin pitää sitä hallussaan (kantaa mukanaan) missä ja milloin vain.
Taannoin Helsingin Kihlakunnan Poliiisilaitos yritti soveltaa omia sääntöjään sanoen, että asetta saisi kuljettaa mukanaan vain ampumaradalle mennessä ja sieltä tullessa. Hovioikeus kumosi tämän. Hallussapitolupa = kantolupa.
Valitettavasti puoliskoni on niin pasifisti, ettei kestä ajatustakaan aseesta talossa.
Nyyh... siinä meni yksi hyvä harrastus...
Muuten Mikko.

Lakitekstin lainauksesi käsitteli asekaupan toimijoita ja heidän alaisiaan, ei yksityisiä aseenomistajia...
Tässä ne yksityishenkilöä koskevat ampuma-aselain (1/1998) pääkohdat:

45 §
Hankkimislupa voidaan antaa sellaiselle 18 vuotta täyttäneelle henkilölle, jota terveydentilansa ja käyttäytymisensä perusteella on pidettävä sopivana pitämään hallussa ampuma-aseita ja aseen osia. Huoltajien suostumuksella lupa voidaan kuitenkin antaa metsästyslainsäädännön mukaan sallittua eläinten ampumista taikka ampumaurheilua tai -harrastusta varten alle 18-vuotiaallekin mutta 15 vuotta täyttäneelle henkilölle, joka muuten täyttää hankkimisluvan saajaa koskevat edellytykset. (...)

52 §
Sen, joka on hankkimisluvan nojalla hankkinut taikka yksityisen valmistamisluvan nojalla valmistanut tai muuntanut ampuma-aseen tai aseen osan, on luvan voimassa ollessa haettava lupaa ampuma-aseen tai aseen osan hallussapitoon (hallussapitolupa). Lupaa on kuitenkin haettava 30 päivän kuluessa hankkimisesta taikka valmistamisesta tai muuntamisesta. Luvan antaa ja peruuttaa hakijan kotikunnan tai kotipaikan poliisilaitos. (...)

67 §
(...) Ampuma-aseen, aseen osan, patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten hankkimiseen tai hallussapitoon oikeuttava lupa voidaan peruuttaa, jos:
1) luvanhaltija on syyllistynyt väkivaltaista käyttäytymistä osoittavaan rikokseen, rikoslain 50 luvun 1–4 §:ssä tarkoitettuun rikokseen tai muuhun rikokseen, joka osoittaa hänet sopimattomaksi hankkimaan tai pitämään hallussa ampuma-aseita, aseen osia, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia;
2) luvanhaltija on syyllistynyt törkeään ampuma-aserikokseen, ampuma-aserikokseen tai ampuma-aserikkomukseen taikka muuhun ampuma-asetta käyttäen tehtyyn rangaistavaan tekoon;
3) luvanhaltija on rikkonut lupaehtoja tai muuten osoittanut piittaamattomuutta ampuma-aseita, aseen osia, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia koskevien säännösten noudattamisessa;
4) luvanhaltijaa on hänen terveydentilansa taikka omaa tai toisen turvallisuutta vaarantavan elämäntapansa tai käyttäytymisensä vuoksi pidettävä sopimattomana hankkimaan tai pitämään hallussa ampuma-aseita, aseen osia, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia; (...)

---

Toivottavasti lakia sovelletaan mahdollisimman tiukasti ja noissa 67 §:n kohdissakin voisi hyvin olla yläkaneettina "lupa on peruutettava" eikä "voidaan peruuttaa".

Miten hakijan terveydentila mahdetaan todeta? Vähintään pitäisi mielestäni vaatia kahden alaan erikoistuneen mielenterveysalan ammattilaisen lausunto siitä, että hakijaa "terveydentilansa ja käyttäytymisensä perusteella on pidettävä sopivana pitämään hallussa ampuma-aseita".
Arkadas ihmetteli, mikä tekee ihmisestä uhittelijan (viesti #18). Jos ollaan aivan rehellisiä, oikeastaan pitäisi kysyä, mikä tekee nuoresta miehestä uhittelijan. Naiset ja päälle kolmikymppiset miehet harvoin käyvät satunnaisten ohikulkijoiden kimppuun.

On olemassa tilastollista näyttöä siitä, että yhteiskunta ajautuu helposti väkivaltaiseen kaaokseen, kun nuorten 15-29 -vuotiaiden miesten määrä on suurempi kuin 30-vuotta täyttäneiden miesten. Kriittinen suhdeluku on 0,5. Jos nuoria on tätä enemmän, väkivaltaisten selkkausten todennäköisyys kasvaa. Tässä yksi tutkimus:

http://www.mve-liste.de/Mesquida&Wiener99.pdf

Vaarallisin aika Suomessa miesten ikäjakauman suhteen oli 1960-70 luvuilla, jolloin sotien jälkeinen suuri ikäluokka oli 15-29 -vuotiaita ja väestöpyramidi pohjaltaan hyvin leveä ja kärjeltään kapea. Silloinhan Suomessa oli vasemmistoradikaalia toimintaa, joka ei kuitenkaan yltynyt väkivaltaiseksi. En löytänyt netistä lukuja, joista ikäsuhdeluvun olisi voinut laskea.

Tätä taustaa vasten näkisin kansalaisten asevarustelun Suomessa perusteettomana. Joku paremmin tilastoihin perehtynyt (Xius..?) voisi kertoa, onko väkivalta Suomessa todella lisääntynyt vai vähentynyt. Muistelen sellaisen uutisen, että väkivalta olisi vähentynyt, mutta että väkivallasta uutisoiminen olisi lisääntynyt, ja tämän seurauksena ihmisille olisi syntynyt väärä kuva todellisesta uhasta.

Mutta miksi nuoret miehet ovat taipuvaisia jengiytymiseen, väkivaltaan ja riskien ottamiseen? Vastaus varmaankin liittyy lisääntymiseen. Evoluutio on palkinnut aggressiivista miestä. Nykymaailmassa tälle ominaisuudelle ei ole yhtä suurta tilausta. Ellei sitten nykyaikainen raaka työelämä taas ala kaivata kovaotteisia miehiä.
Kiitos Juksteeri kommentistasi. Syitä lienee monia muitakin - tai kaikki yhdessä. Tuosta väkivallan lisääntymisestä kommentti: Voi olla, että se on hieman lisääntynyt, mutta ainakin uutisointi mediassa on lisääntynyt. Lööppilehdet suorastaan mässäilevät väkivallalla - vaikka kirjoituksen aihe olisi sattunut parikin vuotta sitten (ja päätynyt vasta nyt oikeuteen).

Tuossa aikaisemmin oli siteerattu lakitekstiä aseenkatoluvan osalta. Kirjoittaja oli ottanut myös kantaa tuohon soveltuvuuteen. Kyläpoliisilla ( nimismiehellä) on siis hieman toisenlainen tuntuma aseenkantoluvan myöntämisessä, kuin suuren kaupungin poliisipäälliköllä. Mutta harvemmin nuo väkivaltaisuudet tuolla maalla ovat sitä luokkaa kuin kaupungeissa.