Alex Stubb vähemmistöjen puolustajana

  • 1 / 10
  • Public eye
  • 16.12.2004 13:29
Ilta-Sanomat tietää kertoa tänään, että Alexander Stubb on valittu Euroopan parlamentin sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavan ryhmän varapuheenjohtajaksi. Ilmeisesti kyseinen ryhmä on "Intergroup on Gay & Lesbian Rights", ks.
http://www.gayandlesbianrightsintergroup.org/

Taisi kannattaa epäröidä viimeiseen asti Rocco Buttiglionen komissaarivalintaa koskevaa kantaansa, jota ei sitten loppujen lopuksi tarvinnut ilmaista virallisesti lainkaan. Näin voi esiintyä omassa ryhmässä yksituumaisena muiden vanhoillisten kanssa, ja näyttää ulospäin suvaitsevalta. Vai olenko liian kyyninen?

Kyseinen ryhmä ei vaikuta järin aktiiviselta. Toivottavasti kuulemme pian Alexin aloitteista homojen ja lesbojen aseman parantamiseksi mm. uusissa jäsenvaltioissa ja sellaisiksi pyrkivissä.
  • 2 / 10
  • mickebear
  • 16.12.2004 14:10
Käsittääkseni ainakin EuroILGA ja EGALITE (EU:n komission lesbo- ja homotyöntekijöiden yhdistys) ovat tekemisissä ko. ryhmän kanssa.
Outi Ojala oli europarlamentissa ollessaan ko. ryhmän puheenjohtaja, ja silloin ryhmä kyllä toimi aktiivisesti. Viime vuosista en tiedä.
Termeistä; puhuttaessa sukupuolivähemmistöistä tarkoitetaan yleensä trans- ja is-ihmisiä. Homot ja lesbot taas ovat seksuaalivähemmistöä.
Stubb on joskus kommentoinut (taisin lukea Hufvudstadsbladetista tjsp), että "jos kaksi toisiaan rakastavaa ihmistä haluaa naimisiin, niin sitä ei pitäisi estää" ja kommentoi samassa yhteydessä että vanhoillisten joukkoon pitää mennä yksi ajattelevakin ihminen.

Tiedä siitä sitten...
(Olisi pitänyt lukea viesti useampaan kertaan, että olisin huomannut "kommentoida" -sanan tehotoiston...)
Moi,

"Taisi kannattaa epäröidä viimeiseen asti Rocco Buttiglionen komissaarivalintaa koskevaa kantaansa, jota ei sitten loppujen lopuksi tarvinnut ilmaista virallisesti lainkaan. Näin voi esiintyä omassa ryhmässä yksituumaisena muiden vanhoillisten kanssa, ja näyttää ulospäin suvaitsevalta. Vai olenko liian kyyninen?"

epäilen, että olet. En pidä Stubbia esiintyjänä enkä vallan tavoittelijana, vaan vilpittömästi omiin asioihinsa uskovana tyyppinä. (Voin tietysti hyvin erehtyäkin, sillä ihmistuntemukseni ei ole vahvin puoleni.) Stubb itse uumoili julkisesti muistaakseni äänestävänsä tyhjää valinnan tullen: jos hän kosiskelisi kutsuja vanhoillisten kakkukahveille, eiköhän hän olisi hoitanut asian eri tavalla. Äänestyskäytöstä tarkkailemalla huomaa sitä paitsi, että Stubb ei noudata parlamenttiryhmänsä puoluekuria muutenkaan esim. ympäristöasioissa ja ns. arvoliberaaliuteen liittyvissä kysymyksissä.

Olen itse kyllä koko lailla monesta asiasta Stubbin kanssa eri mieltä. Yksi näistä asioista on "poliittinen realismi", jonka mukaan asioilla on niin kiire, että on parempi saada jonkinlainen "optimaalinen", vaikkakin moraaliton ratkaisu, kuin tilanne, jossa ei ole lainkaan ratkaisu ja tapahtuu iso hupsis. (Se, mikä oli se iso hupsis, joka seurasi, kun Buttiglione-komissiota ei valittukaan pissat housussa kylätiellä viittäsataa painaen, on jäänyt mulle vähän epäselväksi, mutta ei se tarkoita, etteikö sellaiseen silti voisi uskoa.) Tämä oli käsittääkseni se juttu, joka sai Stubbin tuumailemaan vaihtoehtoja Buttiglione-tapauksessa. Minusta taas erilaiset poliittiset kompromissit kyllä kuuluvat demokratiaan, mutta niiden ehdoton edellytys on se, että täytetään tietyt vähittäisvaatimukset: esimerkiksi se, että ihmisoikeuksia hoivaamaan ei nimetä ihmistä, joka kuola suupielistä valuen haluaa tähdentää naisten subjektiivista oikeutta pysyä nyrkin ja hellan välissä sekä miesten subjektiivista oikeutta harrastaa seksiä vain pillujen kanssa.

Voi sentään: en olisi kyllä ikinä arvannut kirjoittavani asevarustelulla hekumoivan WTO- ja vapaakauppaintoilijan kokkarin puolustuspuhetta, mutta näin tässä nyt vain kävi. :-)
No, Alex on loisto kaveri, järki päässä ja moraali korkealla. Lisänä on reipas älykkyys ja tahto hyvään, eikä omaan hyvään. Nämä uutiset siitä vaan vahvistaa mun näkemystä, että oon oikeeta kaveria äänestäny!!
  • 9 / 10
  • Public eye
  • 21.3.2005 11:59
Järkeä ja älykkyyttä Alexilla varmasti on, viisaudesta en ole niin varma. Mistä mahtaa tulla käsitys, ettei hän ymmärtäisi oman hyvän päälle?

Ja kokoomuspoliitikon moraali, mitä se on?
Moi,

"Järkeä ja älykkyyttä Alexilla varmasti on, viisaudesta en ole niin varma. Mistä mahtaa tulla käsitys, ettei hän ymmärtäisi oman hyvän päälle?"

Varmaan Stubb (kylläpä ihmiset ovat tänään tuttavallisia :-) ymmärtää sen päälle siinä missä muutkin järkevät ihmiset, mutta ehkä se ei silti ole hänen elämänsä tärkein tavoite.

"Ja kokoomuspoliitikon moraali, mitä se on?"

Mielestäni esim. Sirpa Pietikäisen ja Kai Mykkäsen (joka on nykyisin Stubbin avustaja) moraalit ovat varsin korkealla. Oman kokemukseni mukaan kaikissa puolueissa vaikuttaisi olevan sekä häikäilemättömiä vallanhimoisia opportunisteja että lujasti ja aidosti omaan asiaansa uskovia tyyppejä. Toisinaan erilaisissa hippijärjestöissä toimiessani ihmiset ihmettelevät, voiko joku oikeasti uskoa esimerkiksi kansainvälisen voimapolitiikan ja täysin vapaan pääomatalouden tuovan ihmisille lyhyellä tai pitkällä aikavälillä oikeasti hyvinvointia. Kyllä siihen voi uskoa. Sen, että olen jostain toiselle ihmiselle tärkeästä asiasta eri mieltä, ei pitäisi tarkoittaa, ettenkö voisi kunnioittaa hänen vilpittömyyttään. Päinvastoin, jos oikeasti hänen kanssaan haluan keskustella, lienee jonkinlainen myös toisen ihmisen rooliin asettuminen avainasemassa. Jos tällöin alkavat omat arvot rakoilla, niin silloin niiden lähtökohta lienee ollutkin lähinnä auktoriteetin kammio eikä oma järki ja moraali.