Etelä-Saimaasta poimittu

Osui tällainen artikkeli silmään tämän päivän (9.9) Etelä-Saimaassa:

Suunnitelmat homojen avioliitosta herättävt vastustusta Ruotsissa

Suunnitelmat muuttaa avioliittolaki sukupuolineutraaliksi herättävät runsaasti vastustusta Ruotsissa.Valtiopäivien lakivaliokuntaan on tullut homoavioliittoja vastustavilta kirjeitä, joissa on yhteensä lähes 40 000 ihmisen allekirjoitukset, kertoi Svenska Dagbladet -lehti keskiviikkona.

Nykyisin homo- ja heteroliitot määritellään Ruotsissa kahdessa eri laissa. Vuodesta 1995 asti on ollut mahdollista rekisteröidä kahden samaa sukupuolta olevan henkilön parisuhde, mutta avioliitto määritellään yhä naisen ja miehen väliseksi.

Valtiopäivät antoi viime huhtikuussa hallitukselle tehtäväksi tutkia, voidaanko avioliittolaki muuttaa sukupuolineutraaliksi. Tällöin avioliitto olisi sama sekä homo- että heteropareille.

Lakivaliokunnan kansliapäällikkö Lars Haglind kertoi Svenska Dagbladetille, että tutkittavana oleva lainmuutos on aiheuttanut huomattavasti enemmän keskustelua kuin lähes kymmenvuotias parisuhteen rekisteröimistä koskeva laki aikoinaan tai toissa vuonna hyväksytty laki, jossa annetaan rekisteröidyile kumppaneille oikeus hakea adoptiota.

Monissa lakivaliokuntaan tulleissa vastustavissa kirjeissä on vedottu uskonnollisiin syihin. Lakivaliokunnan varapuheenjohtaja Marianne Carlström uskoo, että nyt kiihtyneessä homoliittojen vastustuksessa on kye järjestetystä kampanjasta.
- Jossain kristityssä lehdessä on lukenut, että täytyy puhua poliitikoille, Carlström arveli Svenska Dagbladetille."
jaa-a, tämä keskustelu ei taatusti tyrehdy lähiaikoina!

Mun mielestä lain voisi muuttaa sukupuolineutraaliksi. Mielestäni lain ei tarvitsisi kattaa kirkollista vihkimistä yms., siitä päättäköön kirkko itse omien oppiensa mukaan.

Aika ennakkoluulotonta lainvalmistelua...! Olispa täälläkin...
http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=3104

Kärlek
40 000 namnunderskrifter mot homoäktenskap


RFSLs ordförande Sören Andersson

SVERIGE I dagarna har 40 000 namn mot införandet av ett könsneutralt äktenskap lämnats in till lagutskottet. Ett lagutskott som redan meddelat regeringen att man vill se en utredning av fråga. RFSLs namninsamling ligger nu på 14-15 000 undertecknare. Men ordföranden Sören Andersson menar att detta inte återspeglar opinionen.

Antihomosexuella, huvudsakligen kristna, grupper i Sverige har i dagarna lämnat in resultatet av sin namninsamlingskampanj mot ett könsneutralt äktenskap. 40 000 människor har undertecknat ett upprop mot att samkönade par skall ha samma rättigheter och skyldigheter som olikkönade par.
RFSL har bedrivit en egen namninsamlingskampanj för det könsneutrala äktenskapet, främst via nätet. Idag har mellan 14-15 000 signerat uppropet på nätsidan.
RFSLs ordförande Sören Andersson menar att den breda allmänheten är positivt inställda till könsneutralt äktenskap. Han hänvisar till Eos Gallup Europa som 2003 genomförde en attitydundersökning i EU. På frågan om homosexuella skall ha möjlighet att ingå äktenskap svarade hela 60% ja. I Sverige var stödet nära 70%.
- De protestlistor som har inkommit till lagutskottet kan jag bara se som intoleranta gruppers sista krampryckningar för att kunna fortsätta att särbehandla en hel grupp i samhället. Jag har svårt att se hur den nuvarande lagstiftningen stämmer överens med demokratins spelregler och alla människors lika värde, säger Sören Andersson i ett pressmeddelande.
RFSL skickar snart in sina namnlistor till lagutskottet. Att den kristna extremhögern lyckas så mycket bättre med namninsamlandet tror Andersson huvudsakligen hänger ihop med att det är lättare att samla in namn mot något än för.
- Man har lyckats tråckla ihop de som faktiskt är emot, säger han till QX.se och påpekar att det inte bara handlar om kristna.
- Detta omfattar fundamentalister inom alla sektioner i samhället. Muslimska och judiska grupperingar, frimicklare och även politiskt högerextrema grupper.
- Varför tror du att de är så aktiva i just denna fråga? Det var inte lika uttalat motstånd i barnfrågan exempelvis.
- Jag tror att man blev förvånad över den förankring som HBT frågor har hos folk i gemen. Man trodde helst enkelt inte att barnfrågan eller lagen om hets mot folkgrupp skulle gå igenom. Detta är en av de sista bastionerna när det gäller lagrummen. Då blir man oroad. Det handlar om otrygga människor som reagerar med rädsla när vardagen förändras.
- Debatten kring hetslagstiftningen var smutsigare än den i barnfrågan, menar Andersson. Den här debatten är dock ännu smutsigare.
För RFSL handlar det nu om att se till att regeringen verkligen tillsätter en bred utredning i frågan. Att detta ännu inte skett tolkar Andersson som beroende på ett ”klent politiskt ledarskap”.
- Den här frågan är så enkel. Den stora skiljelinjen mellan partnerskap och äktenskap var frågan om barnen – just den frågan avgjordes för flera år sedan. Nu är det hög tid för regeringen att gå från ord till handling.
- Frågan är om utredningen kommer att dra ut på tiden på samma sätt som insemination för lesbiska, kommenterar Andersson och menar att det är viktigt att utredningen får politisk tyngd.
- Det är en komplex fråga och därför bör man ha en bredare utredning, menar Andersson.
Onkohan pohjimmiltaan kysymys kateudesta( homoilla) ja tyhmästä sosiaalidemokraattisesta "tasapäistämispolitiikasta". Illuusio tasa-arvosta on voimakkaasti vallalla. Maailma ei ole tasa-arvoinen eikä rekisteröinnin muuttaminen avioliitoksi edistä "onnellisuutta". Muitakin asioita voisi välillä edistää eikä aina samaa. Kuinka moni homoista oikeasti elää avioliiton omaisessa suhteessa, vai onko kysymys vain tietyn osan etujen ajamisesta?

Hohhoijaa!
Täytyy taas tuottaa pettymys sinulle mies....minä elän hyvin avioliiton omaisessa suhteessa ja suhteemme rekisteröinistä on ollut jo puhetta. Muuta en halua, valitettavasti.
En ole koskaan osannut kokea omaksi onnelaksi maata gay saunan lavetilla ovi auki ja vastaan ottaa ketä sinne sitten sattuukin tai pornoluolan nahka keinussa. Olen varmaan sitten monen silmissä petturi mutta en voi toteutaa kuin omaa näkemystä `onnestani & elämästäni´.
Koko kohu on TAAS kerran vain lehdistön kärjistyksestä nousutta hölinää. Eihän tuossa oikeasti olla mitään edes muuttamassa.

Muuten, meitä avioliitonomaisessa suhteessa eläviä ja ihan onnellisia on toki meitäkin varmaan aikamoisesti. Olkoon kukin onnellinen ja eläköön halaumallaan tavalla.
Hyvä mies, kerropa. Onko sinulta jotain pois, jos ne samaa sukupuolta olevat parit, jotka haluavat mennä naimisiin, saisivat näin tehdä?
Ruotsissa keskustelussa oleva asia vain vahvistaa niiden mielipideiden oikeellisuuden, joissa oltiin sitä mieltä, että se asia ei siihen lopu, vaan seuraavaksi halutaan avioliittoa ja kirkollista vihkimystä. "Ennakkoluulot" olivatkin totta.
  • 9 / 14
  • Public eye
  • 10.9.2004 10:15
Niin maailma muuttuu, Eskoseni (jos nimimerkki 'mies' sattuisi olemaan Esko).
Olisihan se pitänyt tietää kun maata omistamattomille mentiin antamaan äänioikeus, että kohta ne naisetkin ovat vaatimassa samaa!
Nyt kyllä hukkui multakin punainen lanka... taas ;-)

Eikös sen pitäisi olla pelkästään hyvä asia, että edes jossain tavoitellaan homojen ja muiden asettamista samalle viivalle...

Mikä ihmeen hinku joillakin on pysyä jossain käsittämättömässä undergroundissa... jopa eristäytyä...

Syvä sisäistetty häpeäkö siihen ajaa? Tasa-arvoa ei voi koskaan olla, sillä aina tuntee itsensä toisarvoiseksi. Niinkö se on? Jos ei niin miten?
Taas ihmetyttää joidenkin kaiken uudistuksen vastustus täällä. Mitä se on keneltäkään pois, jos haetaan lisää oikeuksia? Ketään ei kai pakoteta kirkolliseen vihkimiseen. Ja jos tosiaan haluaa olla siellä omassa pikku kolossa "undergroundina" niin olkoon. Mutta vapaus kaikille.
"Miehen" kommentit jaksavat hämmästyttää minua yhä uudelleen aihepiiristä riippumatta... mutta ei siitä sen enempää.

Itsekin huomasin tuon uutisen lehdessä. On hienoa, että asioita yritetään muuttaa. Surullista kyllä, aina löytyy niitä, jotka vieläkään eivät pidä meitä samanarvoisina "normaalien" kanssa. Vaikka kotoinen parisuhdelakimme olikin tervetullut edistysaskel, minua siinä suututtaa se, miten kiivaasti yritetään korostaa eroa rekisteröitymisen ja avioliiton välillä. Yhteistä sukunimeäkään ei saa ottaa. Nimiasiallakaan kun ei ole mitään muuta käytännön merkitystä, kuin se, että homoliitot halutaan väkisin pitää tiukasti erillään heteroliitoista. Kohti sukupuolineutraalia maailmaa toivottavasti ollaan joskus menossa.
Muutoksia on tapahtunut aina ja toivottavasti tapahtuu vastedeskin. Toivotaan että omakin hallituksemme voisi jonakin päivänä olla yhtä "vapaamielinen" että ottaisi sukupuolineutraalin parisuhdelain esille *suuri kumarrus länsi naapurin päättäjille*.
"tyhmästä sosiaalidemokraattisesta tasapäistämispolitiikasta", jaa-jaa. Sä siis todella kannatat suuria tuloeroja, suuria sosiaalisia ristiriitoja, slummiutumista, epätasa-arvoa, syrjintää ja kaikke muuta kivaa.

"Tasapäistämispolitiikka" on taas oikeistolaisten terminologiaa, jossa tarkoitus on luoda negatiivinen kuva sosiaalisesta tasa-arvosta ja tasa-arvon progressiosta, luomalla kuva, että kukaan ei saa onnistua tai menestyä. Todellisuushan on kuitenkin aivan eri, vaikka mies itse sitä tuskin myöntääkään. Syytetään nyt sitten sosiaalidemokraattien "tasapäistämispolitiikkaa", kun se kerran on pilannut kaiken.

Sukupuolineutraali avioliittolaki kyllä kuulostaa ihan onnistuneelta idealta.