Gay Ikonen

  • 1 / 7
  • EvilS.
  • 31.5.2004 14:16
Mitä mielikuvia ihmisissä herättää jonkun julkisuuden henkilön nimeäminen gay-ikoniksi? Herääkö koskaan ajatuksia, että millä perusteella joku henkilö muka on gay-ikoni?



Jokin aika sitten NYT-liitteessä kirjoitettiin Anastasiasta, joka toimittajan mukaan on gay-ikoni. Jäin miettimään, että mistä lähtien, millä perusteella.



Pari viikkoa takaperi tuli tv:stä W-tyyli uusintana, siinä haastateltiin gay-ikoni Laura Voutilaista ja W:stä itsestään tehtiin gay-ikoni. Sashakin oli gay ikonen ;-)



Tuli mieleen, että kun artisti ei muuten menesty hänet styylataan uusiksi ja markkinoidaan homoille. Sieltä ilmeisesti löytyy rahan muodossa ymmärrystä keskinkertaisillekin artisteille. Menikö liian ilkeäksi?



Mikä teidän mielestänne tekee gay-ikonin? Pitääkö gay-ikonin olla hetero?
  • 2 / 7
  • DKNY
  • 31.5.2004 14:30
En usko että olet paljon väärässä epäilyksesi kanssa.

Vanhat gay-ikoonit Judy Garland,Liz Taylor,Liza with M...olivat ilmeisesti siksi että heillä oli paljon gay miehiä ystävinä ja tällä tavoin auttoivat `vaikeina-aikoina´ homojen asemaa, samalla tuleen jumaloiduksi työnsä tuloksilla.Jos olen väärässä korjatkaa...

Esim Cher (joka oli todella hyvä perj.Kölnissä) on saanut gay-ikoni aseman olemalle rohkea,persoonallinen,outspoken person (70-luvulla aikaa ennen Madonna ja shokki/lesbo-markkina kikkoja) ja olemalla Survivor urallaan&elämässään sekä olemalla tietysti ihanteelinen kohde Drag-Queeneille.

Nykyään kun yhteiskunta alkaa olemaan enemmän suvaitsevampi jää moiset määrittelyt vaikeammaksi, joten uskon kun gay club scene ottaa tietyn artistin tuotannon suosioonsa tulee hänestä Ikooni.

Halusi hän tai ei esim Donna Summerilla ja Gloria Gaynorilla oli aikoinaan ongelmia moisen statuksen kanssa koska olivat NIIN kristittyä...että!

Mutta kun tyttösille valkeni että gay yleisö oli se jotka jaksoivat ostaa heidän levyjään suureman suosion mentyä, muuttui ääni kellossa.....kuinkas muuten.Money talks and bullshit walks.
  • 3 / 7
  • DKNY
  • 31.5.2004 15:13
....jäi tämä viellä uupumaan tekstistä.

Uskon että ikonnin täytyy olla nainen, ainakin homoille.

Jos ikoni on mies (homo tai hetero) hän on vaan märkä päiväuni, seksi symbooli.

Myös nais tähden vaikeudet löytää onnea rakkudessa, hauraus, riippuvaisuus aineisiin auttavat suuresti ikooni asemaan pääsyä ja ainostaan siksi että `kanssa sisaret´ tuntevat myötätuntoa (hei c´moon huumoria vähän pojat).Ainakin männä-vuosina......
  • 4 / 7
  • faery
  • 31.5.2004 17:09
Hei!



Tähän tulikin mieleeni Sinkkuelämää-sarjan jokin aika tuore jakso, jossa Samantha sanoi alastonmallina kokeilleelle komealle ystävälleen : "Tästä se alkaa. Ensin valloitat homot, sitten pikkulapset, lopulta kaikki seuraavat perässä"... tai jotain sinnepäin :)
  • 5 / 7
  • EvilS.
  • 1.6.2004 8:47
Jep, tuo Samantha Jonesin heitto on varmasti yksi seikka, jonka vuoksi asia alkoi askarruttaa.



Tuntuu, että tuo nykyään yhä tiuhemmin hoettu väittämä homojen trendisetterin asemasta ja toimimisesta hyvän maun ja uusien asioiden apostolina menee pahasti pieleen ja yli.



Ei ole mitään homogeenista homojen ryhmää. Mitä enemmän asiaa ajattelen, sitä selvemmäksi tulee ajatus siitä, että ylitrimmatut ja voittoja etsivät markkinointikoneitot ovat löytäneet homot.



Kuten aikoinaan oli tapana jaotella mustaa ja valkoista, naista ja miestä, nyt on yksi homon malli. Hänet on moni varmasti nähnyt sinkkuelämää sarjassa ja muissakin jenkkihömpötyksissä.



Sinällään tämä on ok. Nyky-yhteiskunnassa arvo syntyy markkinoilla, myös ihmisarvo, niin kamalaa kun se onkin. Markkinoiden huomio tuo sosiaalista hyväksyntää.



Mutta mieleen hiipii myös ajatus homojen hyväksikäytöstä. Homot kokevat varmasti vieläkin valtaväestöä kipeämmän kasvuprosessin matkalla aikuisuuten ja oman itsen hyväksymiseen.



Tähän rakoon on markkinakoneiston hyvä iskeä. Pienillä, perusteettomillakin viittauksilla gay-myönteisyyteen luodaan illuusioita universaalista homoyhteisöllisyydestä ja ehkä jopa keinosta muuttaa maailmaa ostopäätöksellään.



Kun tyrkytetyn gaytuotteen kuorii, mitä jää jäljelle? Miten tuote on erikoisesti parempi homoille, kuin vastaava ei-homona markkinoitu? Meneekö osa tuotosta homojen hyväntekeväisyyteen? Onko esim. gay-ikonina markkinoitu laulajatähtönen tehnyt jotain merkittävää homojen hyväksi? DKNY:llä oli edellä tästä hyvät esimerkit.



Gay-ikonit, askel kohti suvaitsevampaa maailmaa vai suurta kusetusta?
  • 6 / 7
  • Monty
  • 7.7.2004 22:42
Mikä ihmeen Liza with M......se on Liza Minnelli ja Liza with A "Z".
  • 7 / 7
  • Dietrich
  • 24.8.2004 22:41
No jaa-a, Madonnan "shokkitempauksista" voidaan olla montaa mieltä. Eiköhän lähinnä Jenkkilän konservatiivinen väki ole ollut niitä shokeerattuja. Sinänsä Madonnan "tempaukset" voidaan nähdä myös kannan ottona, nimenomaan Sex-kirja ja Erotica-levy ottivat kantaa vapauteen rakastaa haluamallaan tavalla, kirjassahan käydään läpi muitakin "tabuja" kuten suhde vanhempaan mieheen, sadomasokismi, yms.

Varmasti "tempaukset" ovat myös edistäneet Madonnan uraa, mutta esimerkiksi Erotica levynä myi huonosti, eikä sinänsä ollut patavanhoillisessa Jenkkilässä mikään hyvä mainoskikka. Madonna on myös ollut aina homomiesten ympäröimä ja kyllä monet lesbonaisetkin tykkää. Jo Lucky star videolla on lesbotanssija Erica Bell asiaan liittymättömänä kuriositeettina ;-)

Kyllä ikonin asema vaatii kannanottoja vähemmistöjen puolesta ja siinä mielessä jokin Anastacia herättää minussakin suuren kysymysmerkin siitä, millä ansioilla hän nyt olisi homoikoni.

Miksi sitten homoikonit olisivat "suurta kusetusta"? Siihen arvoonhan pääsee jos on päästäkseen, mutta se ei onnistu päättämällä, että nytpä ryhdynkin homoikoniksi. Kyllä ikonin asemaan pääsy myös edellyttää pitkää uraa ja oman linjansa pitämistä vähemmistöjä koskevissa asioissa. Onkohan se homokansan huonoa itsetuntoa, että täytyy ajatella, ettei kukaan hetero julkkis ota positiivista kantaa seksuaalivähemmistöihin muussa kuin rahastusmielessä? Mene ja tiedä sitten.