Homoelokuvia, joita suosittelisitte?

» Elokuvat ja sarjafilmit

Niin, eli kuten otsikko kertookin, kysyisin teiltä vinkkejä hyviin homoelokuviin. Ainoastaan Tipping the Velvetin olen nähnyt, mutta tahtoisin myös mies/mies (ja miksen lisää lesboelokuviakin?) -elokuvia nähdä... Suosituksia?
Ehdottomasti ainakin nämä:My Own Private Idaho/Matkalla Idahoon (River Phoenix ja Keanu Reeves!)Hedwig and the Angry InchElephant (ei varsinaisesti homoelokuva, mutta loistava)The Rope/Köysi (Hitchcockia kukoistuskaudellaan - malliesimerkki siitä, miten homoutta kuvattiin puritaanisella 50-luvulla niin, etteivät sensorit edes älynneet sitä kuvatun)
Tervehdys!Suosittelen...BENT

Ohjaus: Sean Mathias

Rooleissa: Clive Owen, Lothaire Bluteau, Brian Webber, Ian McKellen, Mick JaggerLöytyy myös osoitteestahttp://www.baffinbooks.com hakusanalla BENT (DVD).Hervé
Mä puolestani pidin leffasta Merry Christmas, Mr. Lawrence. Ei tämäkään varsinainen homoleffa, siinä mielessä että siinä olisi miesten välistä seksiä (tai en sellaista ainakaan muista tapahtuneen). Muuten, aika vähän seksiä ns. homoleffoissa yleensäkään on, verrattuna heteroleffoihin (tai sitten ÄKÄ-sarjan amerikkalaisversioon) - vai ovatkohan täyttymättä jääneet odotukseni aiheuttaneet vääristymää havoinnointiini. :)
Marraskuussa Vinokinossa esitetään uusia hlbt-elokuvia, joita ei todnäk muualla paljon näe.->http://www.tuseta.fi/vinokinoHlbt-elokuvia voi bongailla myös muilta leffafestareilta, erityisesti Espoo Cinéstä (elokuussa,http://www.espoocine.org) ja R & A:sta (syyskuussa,http://www.hiff.fi). Arkistossa on yleensä ollut jokaisella esityskaudella jotain vinoa ohjelmistossa (www.sea.fi).Ja jos ei satu asumaan pääkaupunkiseudulla tai Turussa, niin Z-lehden sivuilla on vinkkejä telkkarista tulevista hlbt-aiheisista ohjelmista ja elokuvista.->http://www.z-lehti.fi -> Televisio
Ruotsalainen dokumenttielokuva ’’För dig naken’’ on ollut naapurimaassa vuoden katsotuimpia dokumentteja ’’Palmen’’ jälkeen. Saattaisi olla kiinnostava, mutta eipä taida tulla meillä teatterilevitykseen...? Aiheena kahden erilaisen miehen rakkaustarina.
On kyllä vaikea törmätä leffoihin, jotka eivät keskity kertomaan homoseksuaalisuudesta, ongelmatiikasta/kasvusta sen ympärillä tai homojen parisuhteista jne., vaan hyvin kirjoitettuja, näyteltyjä ja kuvattuja tarinoita, joissa pääpointti on jotain muuta ja pääosissa vain sattuu olemaan homoseksuaali ihminen.

Yksi tällainen lienee Plata quemada - Burnt Money (2000). Se on epätavallinen gangsteritarina.

Kuka osaisi vinkata lisää? Ei "homoelokuvia" vaan vaikkapa seikkailuelokuvia tai skifiä, joissa pääosissa on homoseksuaali (kiintiösivuhahmohomo ei riitä). ;)
Tuo "för dig naken" oli SVT:llä ja jätti minuun sellaisen ristiriitaisen tunteen. Kyse oli vanhan 56 vuotiaan miehen rakkaudenkaipuusta. Tässä kuuluisa akvarellisti, jolla oli minusta myös selvästi psyykkistä ongelmaa. Hän sitten haki miestä Brasiliasta asti. No sieltä löytyi sellainen herttainen latino, joka vissiin ei heti täyttänyt kaikkia ulkonäkövaatimuksia ja heitettiin hetkeksi pihalle. Minusta se kertoi ennenkaikkea siitä, miten mieli saattaa nopeasti muuttua. Koko pakettia ei hevin haluta. Ollaan ja "rakastutaan". Se kertoi myös kulttuurieroista, kun brasilialainen heittäytyy täysillä ja elää vain nykyhetkessä, kun taas skandinaavi on koko ajan pidättyväinen ja laskelmoiva, jopa kaksinaamainen. En tiedä onko pari enää yhdessä. Brasilialainen taisi olla yli 20 vuotta nuorempi.
Tässä muutamia omia suosikkeja. Suosittelen!

Shelter
The Brokean Hearts Club
eCupid
Prayers for Bobby
The kids are allright
Just a question of love
A single man
Katsoin muutama päivä sitten elokuvan nimeltä Lan Yu. Huomasin ettei kukaan ole kirjoittanut siitä täällä aiemmin.

Elokuva kertoo 80-luvun lopun Pekingissä asuvasta keski-ikäisestä liikemiehestä.

Yesman toivoi täällä aiemmin homoelokuvia, jossa ei keskitytä kertomaan homoseksuaalisuudesta, ongelmatiikasta, kasvusta tai parisuhteista. En oikein usko että tuon määritelmän täysin täyttävää elokuvaa voi enää kutsua homoelokuvaksi.

Vaikka Lan Yu kertoo kahden miehen parisuhteesta se pääsee kuitenkin lähelle tuota määritelmää, sillä siitä puuttuu monille homoelokuville tyypilliset elementit homoseksuaalisuuden ongelmallisuudesta. Kiinalaiset homoelokuvat on muutenkin aika harvinaisia. Suosittelen katsomaan.


Toinen suosittelemani elokuva on The Love of Siam. Thaimaalainen kahden nuoren pojan varttumisesta kertova elokuva, joka kolmen tunnin kestosta huolimatta jaksoi viihdyttää itseäni. Tässä kauniissa elokuvassa riittää kasvamiseen liittyviä ongelmia, mutta elokuvassa on myös muutakin sisältöä.


Joidenkin homoleffojen löytäminen on työn takana. Olen löytänyt monta hyvää leffaa tla:n sivuilta. Suosittelen katsomaan sivun leffoja, vaikka leffat päätyisikin hankkimaan jostain muualta. En linkitä sivua tänne ettei herkimmät lukijat pahastuisi mainostamisesta.
 • 16 / 86
 • valtsu_Kalliossa
 • 6.2.2013 12:18
Tuo kolmoisriitin kertoma För dig nakenista tuo heti mieleen kotimaisen kirjailijan Christer Kihlmanin.
haetteko homoelokuvilla nimenomaan pornoa? niitä löytyy ainakin hyviä ;)

mutta ainakin leffassa tähtisumua(vaikkei olekaan homoelokuva) oli homo joka tykkäsi pukeutua naiseksi mutta joutui esittämään kovaa kapteenia. ja joutui taisteluun kun oli pukeutunut naiseksi ja kun miehistö tuli auttamaan niin oli häpeissään ja joku sanoi että "kyllä me tiedettiin sun olevan homppeli" ja miehistö hyväksyi kapteenikseen. siinä ainakin musta tuotiin ihan positiivisesti esille seksuaalivähemmistöjä.
Noh. "Tähtisumua" on Neil Gaimanin tuotoksia, ja hänhän taas on tunnetusti täysin avoimesti homo...
"Tähtisumua" on ihana elokuva. Pääosassa on heteropari, mutta Robert De Niron esittämä Kapteeni Shakespeare on homo (ja vetää loistavan roolin). Gaimanin kirjaa suosittelen myös kaikille. Jos fantasia teemalla jatkan J.K.Rowling on haastatteluissa kertonut Dumbledoren hahmon olevan homo. Gellert Grindelwald oli Dumbledoren suuri rakkaus. Kirjoissa tai elokuvissa asiaa ei mainita, mutta, jokaiselle lukukokemus on erilainen ja Dumbledoren hahmossa on paljon vivahteita.
Pete, Neil Gaiman kirjoittaa silloin talloin homohahmoista, mutta han on ainakin ollut kahdesti naimisissa naisen kanssa. Hanen nykyinen vaimonsa on ilmeisesti bi.
 • 21 / 86
 • Tero Kankaanperä
 • 17.2.2013 11:08
Tässä jo listatuista minulta äänen saavat myös:
Bent - lohduton, kaunis, jumalainen (kaikkien aikojen top kympinen ylemmässä puolikkassa)
Prayers for Bobby - myöskin erittäin vahva ja itkettävä
Latter days - julmaa eheytystä ja lämmintä yhteisöllisyyttä
Shelter - kaunis tarina (älä vain sekoita siihen kauhuroskaan!)
Hedwig and the angry inch - punkrockmusikaali
Just a question of love

Itse lisäisin pakko nähdä - kaikkien aikojen top kymppi listalle:

The Laramie Project - miten yhteisö toipuu karmesta viharikoksesta (Matthew Shepard tarina), itkettäjä
Lilies - vangit näyttelevät piispalle haudatun vääryyden tämän lapsuudesta
Le Fate Ignoranti (His Secret Life) - lämmintä yhteisöllisyyttä kaksoielämän kääntöpuolella postuumisti
The Bubble - lähi-idän rakkaustarina joka vie hengen

Muita suositeltavia:
Handsome Harry - pengotaan muistoja tehdystä vääryydestä palveluksessa
Broderskab (Brotherhood) - homosuhde uunatsien riveissä = tuho
Urbania - väkivallan trauman purkamista
Cabaret - ah niin ajankohtainen kuvaus Weimarin tasavallan lopusta
Lapsuuden loppu (Reflecting skin) - lohduton kuvaus paikasta jossa on taivasta enemmän kuin maata ja kaikki ovat hulluja Twin Peaks -tyyliin
Walk on Water - natsin metsästystä

Ja vielä muutama kevyempi komedia:
Echte Kerle (Regular guys)
Trick
9 Dead Gay Guys
Big Eden
Just one time
Das Trio (The Trio)
Kahden kauppa (Friends and Family)
Sordid lives
Vapautunut mies (Der Bewegte Mann)

Muita näkemiäni homoleffoja: http://terokankaanpera.fi/elokuva-arviot
suosittelen sellaista kun When Night Is Falling, "lesboelokuva", mutta kuinkas suositella kun ei sitä löydy mistään, eikä ole tietääkseni Suomenkaan televisiossa esitetty (?). Lämminhenkinen draama.
Juuri Brasiliasta tullut suositus lyhytelokuvasta Eu Não Quero Voltar Sozinho. Nimi voisi olla mahdollisesti: "En halua yksin takaisin". Sympaattinen, lämminhenkinen, aika epätavallinen rakkaustarina. Pari miljoonaan katselukertaa.

Tätä suosittelen erityisesti ranneliikkeessä taisteleville puberteettikansalaisille. Se voisi hiukan rauhoittaa mieltä.

http://www.youtube.com/watch?ffeature=player_embedded&v=1Wav5KjBHbI#!
Kysäisin Brasiliasta vielä tuosta lyhytelokuvasta ja erityisesti sokean roolia esittäneestä näyttelijästä. Roolityö oli niin uskottava, että epäilin näyttelijän olevan oikeasti sokea. Niin ei kuitenkaan ole laita. Hän on näkevä, mutta opetteli ja opetettiin huolella tuohon rooliin. Kolmea näyttelijää haastatellaan seuraavassa. Tekstin englanninkielisestä käännöksestä saa jotakin tolkkua, suomeksi ei lainkaan.

Näyttelijöiden Guilherme Lobo, Tess Amorim ja Fabio Audi haastattelu portugaliksi
http://www.youtube.com/watch?v=WQYF3LJMWTM
 • 26 / 86
 • Kirsikkavaras
 • 24.2.2013 20:29
Olikohan tuossa aiemmin jo mainittu brittidraama Maurice jostain 1980-luvun lopulta. Oli tuolloin parikymppiselle, vielä kunnolla kaapin ovien takana piilottelevalle pojalle ikimuistoinen kokemus. Leffa piti käydä katsomassa vielä seuraavana iltana toistamiseen, oli niin ihana romantiikkapläjäys.
Katsoin pari viikkoa sitten Contracorriente- eli Undertow-elokuvan. Se oli hieno katselukokemus.

Suosittelen myös näitä brittielokuvia: Beautiful Thing, Get Real, Priest ja Weekend. Nuo kolme ensimmäistä ovat vähän vanhempia laatuleffoja, mutta Weekend on uutta tuotantoa.

Ranskalaisista elokuvista parhaimpia ovat olleet: Juste une question d'amour (Just a Question of Love) ja À cause d'un garçon (You'll Get Over It).
Itse asiassa olen kyseisen leffan (muistaakseni tv2) joskus kauan sitten nähnyt, mutta siitä on jo aikaa varmaan yli 10v... Muutenkin kakkoselta tulee aika paljon vähemmistöille suunnattuja elokuvia, joten pitäkää vain silmänne (ja korvanne) avoinna :) siis tämä vastauksena tuohon "When Night is Falling"
Ainakin mieleenpainuvin ja ehdottomasti mielestäni paras leffa on better than of chocolate,(lesbo elokuva) joka tuli joskus ylen kanavalta. Haluaisin niin nähdä uudestaan kyseisen leffan, mutta ei taida löytyä dvd:eenä?
Laitanpa minäkin tänne suosikkilistani, vaikka monet on jo mainittu:

Ehdoton suosikkini todella suuresta määrästä näkemiäni homo-aiheisia elokuvia on
Les feluettes (jonka Tero Kankaanperäkin yllä mainitsee) - uskomattoman kaunis elokuva.

Beautiful thing
Maurice
The Priest
Rock Haven (tätä ei kai kukaan ole vielä maininnut)
Prayers for Bobby
Defying gravity (sisältää osittain erittäin huonoa näyttelemistä, mutta tarinana erittäin hyvä ja koskettava)
Coming out - upea itäsaksalainen kuvaus homoudesta.
Les roseaux sauvages

En voi olla mainitsematta lisäksi kahta elokuvaa:
La cage aux folles
Dead Poets Society (tästä ei kai kukaan voi erehtyä ...)
Moi Elyon,
hyviä ja laatukuvia on paljonkin varsinkin Etelän maista, osassa on englannin- tai saksankielinen tekstitys. Viimeaikojen parhaimpia katsomiani kuvia ovat olleet: Un amour à taire - A Love to Hide, Sommersturm, Autopsy, My name is Harvey, A Single Man, Segunda Piel (Javier Bardem!), Drei (Tom Tykwer), Ander (yksi suosikeistani), Plan B (Argentinasta, aivan mahtava).
mikäs se olikaan muutaman vuoden takaa, muistaakseni kanadalainen leffa, jossa nuori kundi fanittaa David Bowieta, ja isä ei hyväksy homoutta, en muista leffan nimeä.
Kolme aivan ehdotonta helmeä:

* Breakfast on Pluto (2006)
Ohj. Neil Jordan
Po. Cillian Murphy


* Before Night Falls (2000)
Ohj. Julian Schnabel
Po. Javier Bardem


* TransAmerica (2005)
Ohj. Duncan Tucker
Po. Felicity Huffman
Haluaisin nähdä esim. Better than chocolate, Hannah Free, Saving Face ja When night is falling, mutta saako näistä mitään suomenkielisellä tekstityksellä ja saako niitä yleensäkään mistään edes ilman suomenkielistä tekstitystä?

Onko sellaisia leffoja, jotka olisivat vähän kuin L-koodi, että kertoisivat lesboyhteisöstä, tai että useampi hahmo olisi lepakko ja että he olisivat valmiiksi lesboja eikä niin, että elokuva kertoo siitä että huomaavat rakastuneensa naiseen ensimmäisen kerran elämässään?
Ihanainen en osaa valitettavasti suositella sinulle Suomesta mitään paikkaa josta noita leffoja löytyisi. Ikävä kyllä.

Itse mielelläni ostaisin leffoja, joita olen itse nähnyt jos niitä saisi suomenkielisillä tekstityksillä, jotta voisin viedä niitä katsottavaksi omille vanhemmille. Olisi mielenkiintoista tehdä porukalla suomenkieliset tekstitykset, muutamiin hyviin homoleffoihin, joihin ei ole koskaan tehty suomenkielisiä tekstityksiä. Isommalla porukalla siihen ei menisi liikaa aikaa.

Brittien Amazonista löytyy hyvin homoleffoja, kuten myös tla:ta http://www.tlavideo.com, josta löytyi kaikki muut mainitsemasi leffat dvd:llä paitsi When night is falling.
Leffoja voi tiedustella Filmihullu-liikkeestä Kampissa, etsivät tarvittaessa maailmalta, jos ei löydy.

Vaasankadulle muuttanut Pieni leffakauppa kanaattaa myös katsastaa, huikea valikoima sisältää kiitettävästi myös queer-teemaa. Importleffaa, region 2 ja uutta sekä vanhaa. Kaupasta löysin aikoinaan mm kaikki John Watersin leffat DVD:nä, sekä Derek Jarmanit.
 • 40 / 86
 • lesbotyttö18
 • 13.7.2013 14:56
PAKKO LÖYTÄÄ OHJELMA?tietääkö kukaan sitä elokuvaa jossa oli 2 homo miestä jotka menivät johkin valkoiseen taloon kysymään naiselta kananmunia ja lopuksi rupesi asumaan talossa ja tappoi sen perheen jonkinlainen hauska ja humoristinen ohjelma :(
En tiedä onko tämä se etsimäsi filmi: "Funny Games".

Kananmunien kanssa tuossakin jotain tehdään. Elokuvasta on vanha itävaltalais- ja uudempi jenkkiversio.

Jenkkiversio: http://en.wikipedia.org/wiki/Funny_Games_%282007_film%29
Itävaltalaisversio: http://en.wikipedia.org/wiki/Funny_Games_%281997_film%29

---

Ihan mielenkiinnosta hyppään hieman. Tällainen lista gay-aihealueen parhaista (?) elokuvista tuli eteen:

http://www.imdb.com/list/P76iRB882o4/
American Vagabond -leffan kävin katsomassa juuri tänään. Kyllä se katsomassa kannattaa käydä.
Siitä on jo aikaa, kun olen nähnyt ’’Funny Gamesin’’ saksankielisen version (ja käynyt täällä), mutta ei kai päähenkilöitä mitenkään esitetty homoseksuaaleiksi?

Aikaisemmin mainittu ’’Weekend’’-elokuva oli vaikuttava tuttavuus. Eleetön ja realistinen — osui katsojaan. USA:ssa elokuva on julkaistu Criterionin arvostetussa sarjassa, mutta suomenkielisillä teksteillä sitä ei ole saatavissa.

Elokuvasta on pari suomenkielistäkin arvostelua:

http://jnvahtola.wordpress.com/2014/08/19/weekend/
http://hulivilipoika.blogspot.fi/2013/11/homoelokuvan-arkirealismia-weekend.html

Myös ranskalainen elokuva ’’Presque rien’’ oli katsomisen arvoinen. Hiukan kiinnostaisi nähdä saman ohjaajan (Sébastien Lifshitz) muita tuotoksia...
Tavallaan, pitkäänkin ajankohtaiseen aihealueeseen, Palestiinaan liittyvä homo-elokuva Out in the dark, on ihan katsomisen arvoinen

http://www.vice.com/print/michael-mayer-made-a-film-about-a-gay-inter-faith-relationship-in-israel-and-palestine
(em. sivulta löytyy trailerikin)

Toki israelilaisilla on taipumusta tehdä hieman propagandistisia leffoja palestiinalaisista, kertomatta esim. sitä että 2012 israelilaisten pommituksissa sai surmansa Gazassa palestiinalainen homoaktivistipari Ahmad Hajjaj ja Fayiq Saad
http://www.israellycool.com/wordpress/wp-content/uploads/Ahmad_Hajjaj_and_Fayiq_Saad.jpg
** Kirjailija ja homoaktivisti Larry Kramerin The Normal Heart (1985) näytelmään perustuva HBO-elokuva, jonka pääosassa...
"** Kirjailija ja homoaktivisti Larry Kramerin The Normal Heart (1985) näytelmään perustuva HBO-elokuva, jonka pääosassa... "

LOL :D
Jo ainakin kerran täällä mainittu The Kids Are All Right tulee tänään Yle Teemalta klo 21. Elokuva on hyvä draamakomedia kahden äidin perheestä.
Alata! eli lontooksi Out in the Dark on yksi Vinokinon leffoista. Itse ajattelin ensi lauantaina käydä katsomassa täällä Tampereella.
 • 54 / 86
 • puppeliassi
 • 28.10.2014 17:32
Jos se on se parodia american pie leffoista yms niin itse katsoin sitä vain alun netflixistä ja ei pystynyt enempää. Brunon olen nähnyt mutta tuo on aivan järkyttävä :D

American pie leffatkin myötähäpeää aiheuttavia mutta vielä homoteini teemalla ei hemmetti :D
Se on sekoelma hyvin monista eri lähteistä :) Suorin viittaus taitaa olla leffaan edge of seventeen mut kaikkea muutakin american pie mukaanlukien on parodisoitu. Sen kakkososa on vielä kauheampi :D Ykkönen on vielä katsottavissa kiitos Graham Norttonin loistavan roolisuorituksen.
Sain hiljattain luettua Jonas Gardellin koskettavan ja monipolvisen Aids-trilogian ja halusin nähdä myös filmatisoinnin kirjasarjasta. Yle Fem on näyttänyt pariinkiin otteeseen sarjan. Halusin pitää oman visuaalisen tulkintani kirjoista ennenkuin katson elokuvan, joten matti myöhäisenä suosittelen kaikille varmaankin kaikkien jo tuntemaa kirjasarjaa sekä elokuvaa.
Tuo kaikkia syleilevä "me" on tässä kohdin HuffPost Gay Voices editorial team.

Itselleni vastaava queer-identiteettiä vahvista elokuvallinen ilmestys taisi Derek Jarmanin Edward II ja edellisen opetuslapsen Sally Potterin Orlando. Jarmania näytettiin Ylen kavavilla muistaakseni hänen kuoleman jälkeen. Se toimi johdatuksena johonkin muuhun, hiukan vaativampaan kuvastoon.
Totta, ja nuo elokuvat ovat amerikkalaisen kulttuurimaiseman tuotetta suurelta osin. Onhan toki esimerkiksi The Birdcagen alkujuuri ranskalaisessa kulttuurissa.

Olen iloinen, että nykynuorelle on tarjolla melkoinen valikoima aineksia myös elokuvankin muodossa oman identiteettinsä rakennusaineiksi. Oman identiteettini rakensin silloin kun mitään tällaista ei ollut tarjolla. Jopa pieniä pilkahduksia myönteisestä homokaraktääristä piti etsiä kirjallisuudesta, harvoin niitä löytäen tai ei koskaan. Elokuvista niitä en silloin löytänyt. Kielteisiä malleja olikin sitten tarjolla pilvin pimein esimerkkinä vaikkapa iltapäivälehden lööppijuttu "Homopesä paljastettu!". Sillä oli itseeni ja varmasti moneen muuhun homoon todella ikävä vaikutus pitkäksi aikaa.

Jotenkin oman homoidentiteetin rakennus tuli tehtyä siitäkin huolimatta, että myönteiset mallit puuttuivat. Juuri nyt mieleeni tuli ajatus nuoruuden ajan tuntemuksista: "Minä en ole miltään osin tuollainen, jota niissä jutuissa ja juoruissa kuvaillaan. Perkele! Näytän, että olen ihmisenä yhtä arvokas kuin heterotkin!" Tilalle tuli siis taisteluhenkeä, joka oli luultavasti pelastukseni. Monet ikätoverini eivät sellaista jaksaneet.
JuhaniV kirjoitti:

>"Huffington Post listaa 22 elokuvaa, (...)"

Ajattelin, että Taxi zum Klo olisi tuollaisella listalla, vaan ei näytä olevan. Taitaa olla muutenkin aika amerikkalainen näkemys "omasta itsestämme".

EDIT: Taxi zum Klo -elokuvan traileri: http://www.youtube.com/watch?v=upb-Cc49HRQ

Elokuva on tietenkin menneestä ajasta, tapahtuu Länsi-Berliinissä ennen aidsin tuloa julkisuuteen (1980). Elokuva tarjoaa kaunistelemattoman kuvan Länsi-Berliinin homoelämään eivätkä kaikki homotkaan siitä pitäneet.

Mitähän muuten Huffington Post ajattelee sanalla "me"? Heteroita vai homoja? Minusta tuntuu, että heteroita.
Hämmästelin itsekin Huffarin postauksen otsikkoa, kyse on siis toimittajien ja joidenkin lukioiden omakuvaa muovanneista elokuvista, ei mikään yleinen äänestys. Kyse on siis jostain hyvin henkilökohtaisesta, ei niinkään yhteisöllisestä "meistä". BB Mountainin taisi olla viimeinen "yhdistävä" elokuvakokemus, joskin soraääniä myös kuului (ja ne vaiettiin aika tehokkaasti). Toivottavasti ainakin viimeinen siinä mielessä, miten homot esitetään jollain tapana uhreina.

Muuten Tazi Zum Klo on kiinnostava myös siinä, miten paljon se muistuttaa Köningin sarjakuvia.
Käykää ihmeessä katsomassa Pride, sitä on helppo suositella. Toki se ei täydellinen ole, joitain asioita olisin toivonut käsiteltävän syvemmin ja jotkut asiat etenivät mielestäni liian helposti, mutta kokonaisuutena ehdottomasti menetetyn ajan arvoinen. Uskallan väittää, että tästä tulee sellainen homoleffahyllyn standardi, joka on kaikkien pakko tietää. Ja tarinakin on vielä tähän maahan ja tähän aikaan sopiva.

Muutenkin meitä vinokatseisia hemmotellaan nyt alkuvuonna, kun lisäksi ohjelmistoon tulee kaksi muutakin tositapahtumiin perustuvaa homoteemoja sisältävää leffaa. Ensiksi Foxcatcher ex-olympiakultapainija Mark Schultzista tällä viikolla ja sitten matemaatikko Alan Turingin tarinan kertova leffa The Imitation Game helmikuun loppupuolella.
Minäkin todella suosittelen Prideä! Musta leffa oli viihdyttävyydeltään verrattavissa Priscillaan (aika näyttää ikääntyykö se yhtä hyvin), ja siitä puuttui viimeaikaisten isojen homoleffojen melodramaama ja uhrimentaliteetti, se oli aidon tuntuinen ja koskettava leffa. Ainoa miinus minulta tulee lesbojen pintapuolisesta käsittelystä, vaikka voin kyllä kuvitella että se on lempeämpi kuin brittien (mies)homopiirit 80-luvulla...
BBC:n tuotantoyhtiön laadukas käden jälki näkyy tässä elokuvassa monella tavalla. Hollywood-tuotanto olisi pystynyt tuhoamaan tämän aiheen.

Pelkästään komediaksi en Pride-elokuvaa kutsuisi. Wikipedia luokitteleekin sen HLBT-teemaiseksi historialliseksi komedia-draamaksi. Tuo on varsin hyvä määritelmä. Komediaa on niukalti. Se ei siinä pursua - onneksi. Priscilla oli reippaasti komediallisempi kuin Pride.
Pride-elokuvassa on useita koskettavia inhimillisiä tarinoita. Ne ovat todella aidon tuntuisia.

Elokuva ei näytä mielestäni riittävän syvästi tuon aikaisten kaivoskylien todellista ankeutta ja siellä asuneiden ihmisten hätää.

Omien muistikuvieni mukaan noihin aikoihin saarivaltiota riivasivat jatkuvat lakkoilut. Niitä ruvettiin kutsumaan nimellä "English disease". Avainalojen ammattiliitot saattoivat ajaa häikäilemättömästi pelkästään omien jäsentensä etuja, ottamatta pätkääkään huomioon heidän toimintansa laajempia vaikutuksia yhteiskunnassa. Yritystoiminta ja maan kilpailukyky kärsi merkittävästi kaikesta tuosta epävarmuudesta. Vierailin noihin aikoihin eräässä johtavassa elektroniikka-alan tehtaassa. Suurin järkytykseni oli heidän konepajansa, jonka läpi kulki nk. valta-akseli. Siitä kaikki sorvit ja muut työstökoneet ottivat hihnojen avulla käyntivoimansa. Suomessa ei tuollaista oltu nähty enää aikoihin.

Jälleen omiin muistumiini perustuen: juuri tuohon tilanteeseen pääministeriksi tuli "kunnon jätkä", Margaret Thatcher, joka päätti panna pisteen maan kilpailukykyä nakertavalle jatkuvalle lakkoilulle ja kyykyttää esimerkkinä oikein kunnolla kaivosalan ammattiliittoja. Siitä tuli tosi kova taistelu, jonka mainarit hävisivät.

Tälle elokuvalle annan täydet viisi tähteä.
Filmi, joka piti minua otteessaan aivan alusta loppuun ja jätti aivan sanattomaksi monestakin syystä, oli youtubelta löytyvä Hong Khaoun ohjaama ja kirjoittama homoaiheinen elokuva "Lilting". Se kertoo kiinalais-kamputsealaisesta äidistä ja tämän pojasta sekä pojan miesystävästä (kirjoitan näin, jotta en paljasta mitään etuajassa). Filmi ei löytyne helposti sen nimellä, joten katsokaa seuraavalla nimikkeellä youtubessa: Gay short film 2014 LGBT Good film.
Lilting-elokuvassa miespääosaa esittää (ja ehkä hakusananakin auttaa) Ben Whishaw eli nykyinen Bond-leffojen Q.

Itse pidän Whishaw'n tyylistä ja monipuolisuudesta.
Minusta Pridessä oli mukana reilustikin komediaa. Jo sen traileri sai minut nauramaan ääneen, ja teatterissakin oli nauru (ja itku) aika herkässä.

Tuli muuten mieleen toinen aasialaisista perheistä kertova elokuva, Ang Leen "The Wedding Banquet" vuodelta 1993. Itse pidin siitä, ainakin se oli hauska, mutta se tuntuu jotenkin aikansa tuotteelta. Toisaalta monissa kiinalaisen kulttuurin perheissä perinteet elävät yhä voimakkaina, ja ainakin Singaporessa monet samaa sukupuolta olevien suhteet ovat julkisia salaisuuksia joista ei välttämättä puhuta perheelle lainkaan (ja kulissiavioliitot ovar yleisiä), joten ehkä vastaava tilanne voisi olla mahdollinen vielä tälläkin vuosikymmenellä Amerikassakin...
SaintJudyn puheenvuoroon lisäyksenä: Lesbian ja Gay -sanojen lisäksi myös punalipun näkemisen ilmeisesti oletetaan olevan liian rankkaa amerikkalaiselle yleisölle...
Levittämämme elokuva Eisenstein in Guanajuato nähdään elokuvateattereissa Suomessa 4.9.2015 alkaen. Provokatiivinen elokuva voisi teemaltaan kiinnostaa myös teitä:

Peter Greenawayn ohjaama elokuva on kunnianosoitus neuvostoliittolaiselle ohjaaja Sergei Eisensteinille. Elokuvassa Eisenstein matkaa vuonna 1931 Meksikoon kuvaamaan uutta elokuvaansa. Kotimaansa painostama Eisenstein tutustuu Meksikon Guanajuatossa täysin uuteen kulttuuriin ja sen tapaan käsitellä kuolemaa, ja alkaa pian nähdä kotimaansa ja Stalinin hallinnon uudessa valossa. Kaiken lisäksi hän rakastuu paikalliseen oppaaseensa, naimisissa olevaan mieheen. He viettävät yhdessä kymmenen nautinnollista päivää, joiden aikana ristiriitaisten ja tukahdutettujen tunteiden kanssa painiskeleva Eisenstein menettää neitsyytensä ja kokee elämänsä tärkeimmän heräämisen.

Elokuvan pääosassa nähdään suomalainen Elmer Bäck. Ikäraja K-16. Eisenstein in Guanajuato -trailer: https://vimeo.com/132802840

- Milla / B-Plan Distribution
Kävin katsomassa elokuvan Espoon Cinessä, jossa se esitettiin elokuvaviikon loppunäytöksenä. Se oli loppuunmyyty. Ohjaaja oli paikalla ja muita tuotannossa mukana olleita suomalaisia. Peter Greenway sai mahtavat aplodit ennen esitystä ja erityisesti sen jälkeen.

Voin suositella. Elokuva vaatii aika tavalla jälkiprosessointia, ehkä jopa uutta katselua. Niin paljon asioita vyöryy katsojan silmien eteen ja varsin nopeatempoisesti. Esimerkiksi kuoleman symbolit ovat läsnä. Seksuaalisuutta kuvataan avoimesti ja suorasukaisesti. Ymmärrän K-16 ikärajan.
Milk elokuva on mielestäni hyvä, 8 oscarin ehdokas, pääosissa sean penn, josh brolin, emile hirsch, diego luna ja james franco, perustuu tositarinaan, kertoo ensimmäisestä julkihomosta joka valittiin julkiseen virkaan Yhdysvalloissa
Maailmallahan tuotetaan todella paljon homoteemaisia ja hlbt-teemaisia leffoja. Niitä vain on yhä monia aika vaikea saada katsottavaksi tai löytää niistä vieraskielisiin tekstityksiä.

Tämä on aika hyvä, The Secret Path https://youtu.be/Hp_Z4H6Tqa0

4 Moons https://youtu.be/MfLuyrQYINo

Männer zum Knutschen https://youtu.be/_W6_XvCEf4U
(Miespariskunta Tobi ja Ernie ovat saaneet vierailukutsun Ernien vanhan ystävän Utan luokse. Ystävyyskutku muuttuukin salakavalaksi hyökkäykseksi miesparin suhdetta vastaan. Leffa komediallisin aineksin. )

nyky-Venäjästä, Water Boys https://youtu.be/VT6ExPxIEBQ

I am Happiness on Earth https://youtu.be/KuXnpM6U5jc
tai saksaks dubattuna https://youtu.be/S3DmAz2n8Yw

Children of god https://youtu.be/5ymc2dkNjJg

Olihan se tämäkin; Interior. Leather Bar https://youtu.be/kV-qhbzSZiM

G- tai HLBT-leffojen trailereitahan löytyy vino pino mm.
https://www.youtube.com/user/tlareleasing/videos
https://www.youtube.com/user/PROFUNMEDIAGmbH/videos
https://www.youtube.com/user/queerMdb/videos
Koiramies kiertää Färsaarilla

Islantilainen näyttelijä Andri Freyr Viðarsson tutustuu Färsaariin ja paikallisiin ihmisiin. Miten färsaarelaiset tulevat toimeen pienillä saarillaan? Entä millaisia uskomuksia, tapoja ja perinteitä heillä on?

Tämä ei ole varsinainen homoelokuva. Kutsun sitä matkailuelokuvaksi, jossa on mukana homoaspekti. Kuusi jaksoa, joista ensimmäinen poistuu YLE Areenasta vuorokauden kuluttua tästä hetkestä.

https://areena.yle.fi/1-3073879
En tiedä yhtään hyvää homoelokuvaa. Esimerkiksi Call Me By Your Name ja Broke Back Mountain ovat kuvauksia biseksuaalisten miesten homoseksuaalisista kokemuksista, mutta silti niistä puhutaan homoelokuvina.
Elephant on hyväke.
Mutta äsken löysin hienon suomalaisen leffan "Pihalla"
Tämä on vaikea löytää sillä suomennettuna on myöskin toisenlainen "roskaleffa" joka on suomenettuna "Pihalla" :( ostin netistä tuon ja sukulaisille heti meni.