Euroopan eduskunnan vaalit

  • 1 / 1
  • faery
  • 31.5.2004 17:01
Hei!



Mitä mieltä olette lähestyvistä EU-vaaleista? Tuntuu, että keskustelua käydään lähinnä pseuduaiheista, kuten miksi ihmiset eivät tule äänestämään, tarvitaanko pitkiä listoja, ovatko julkkikset hyvä vai paha jne.



Itse asiasisältö on ikävä kyllä jäänyt toissijaiseksi.



Esim. mitä mieltä ollaan palveludirektiivistä? Nykymuodossaan komission esittämä direktiivi voidaan tulkita niin, että jos esim. virolainen yritys myy palveluita Suomessa, niin palkka ja sosiaaliturva ovat lähtömaan tasoa, eli tässä tapauksessa Viron. Pääasiallisesti vasemmisto vastustaa direktiiviä tällaisenaan, oikeisto kannattaa. Vihreät ovat hajallaan. Uusi parlamentti tulee käsittelemään direktiiviä.



Entä miten Suomen etu? Ainakin pääministerimme näköjään tuntuu ajattelevan, että Suomen ja suomalaisten europarlamentaarikkojen tulisi ensisijassa ajaa Suomen etuja. Ensinnäkin, europarlamentti on jakaantunut poliittisiin ryhmiin juuri siksi, että puolueilla on erilaiset käsitykset siitä, mikä on EU:n, ja Suomen etu. Millaista olisi Suomessa, jos jokaisen maakunnan kansanedustajat ajaisivat ensisijaisesti oman maakuntansa asioita? Jos jokainen EU:n 25 maasta ajaa vain omaa etuaan, ei se ole kenenkään etu. Toki, jokainen suomalainen tuntee maansa olot, ja jos suomalaisia ei olisi päättämässä asioita, saatettaisiin selkeästi Suomen etujen vastainen päätös tehdä tietämättömyyden takia. Joten joskus pitää Suomen etujakin osata ajaa.