Bushin ristiretki ja pyhä avioliitto

  • 1 / 4
  • Public eye
  • 24.2.2004 22:21
Amerikkalaisten ikioma G.W.Bush on nyt ottanut keskeiseksi vaaliteemakseen homoliittojen vastustamisen ja haluaa muuttaa jopa Yhdysvaltain perustuslakia turvatakseen omasta mielestään korvaamattoman tärkeiden perusarvojen säilymisen.

Koska mm. San Franciscossa tulkitaan perustuslakia niin, että sen mukaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja ei ole lupa kieltää, Gerorg W. haluaa perustuslakiin nimenomaisen lisäyksen, jossa avioliitto suoraan rajataan vain miehen ja naisen väliseksi.

Mitä luulet, onnistuuko Bush viemään tällä ehdotuksellaan mielenkiinnon pois ikävämmistä poliittisista kysymyksistä, vai muodostuuko asia lopulliseksi kompastuskiveksi hänen matkallaan kohti toista kautta Valkoisessa talossa?

Amerikkalaisten suuri hiljainen enemmistö lienee aika arvaamaton näissä asioissa, eivätkä demokraatitkaan tunnu kovin valmiilta suoraan liputtamaan seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksien puolesta.
Bush sanoi puheessaan:

"The amendment should fully protect marriage, while leaving the state legislatures free to make their own choices in defining legal arrangements other than marriage."

Eli takaportti jätettiin auki rekisteröidyille parisuhteille ja vastaaville.
Amerikan perustuslain muuttaminen on niin vaikeaa, että se tuskin onnistuu. Joka tapauksessa lain muuttaminen on aikaisintaan mahdollista marraskuussa 2006, jos asiaan tartutaan todella rivakasti. Siihen mennessä tuhannet homoparit ehtivät vihille esim. Massachusettsissa, missä homot voivat ensi toukokuusta lähtien mennä naimisiin. Bushilla on siis edessään todellinen kaaos!
  • 4 / 4
  • Public eye
  • 25.2.2004 10:23
Perustuslain muutoksen läpimeno edellyttää käsittääkseni kahden kolmanneksen kannatusta kongressissa ja lisäksi kolmen neljästä osavaltioista on ratifioitava se, toisin sanoen jo kolmetoista osavaltiota pystyisi yhdessä kaatamaan esityksen.

Bush ei varmaan itsekään usko näin jyrkän lain läpimenoon, vaan kyseessä on pelkkä vaalitäky: hän pystyy osoittamaan vanhoillisille uskonnollisille piireille pyrkivänsä puolustamaan perusarvoja, mutta suhteellisen pienelle piirille kumartaessaan hän samalla pyllistää monille muille.