Elatusmaksut

Aamun hesari uutisoi käräjäoikeuden ratkaisusta, jonka seurauksena mies määrättiin maksamaan elatusmaksuja miehelle rekisteröidyn parisuhteen päätteeksi. Tässä tapauksessa tosin vain eroprosessin ajalta.

Yksi osa homojen tasavertaisuutta muuhun väestöön tämäkin. Mitä mieltä?
Ihan oikeinhan tuo meni. Toinen osapuoli oli suomenkieltä taitamaton ja rahaton thaimaalainen, joka ei ilman elatusmaksuja olisi tullut täällä toimeen.
Ja se toinen oli varmaankin sitten 35 vuotta vanhempi, vatsakas kalanpurkitustehtaan omistava "tarpeeksi nuorista" 'eksoottisista' pojista pitävä äijä?

Ja tämä 'kieltä osaamaton thaimaalainen' oli parisuhteen rekisteröimispäivänä täyttänyt 18 vuotta? :P
Mitä väliä sillä on, itsepähän olivat suhteensa rekisteröineet.

Luuletteko, että parisuhdelailla on vaikutuksia homojen käyttäytymiseen? Että ilmapiiri muuttuisi vähemmän irtosuhteita suosivaksi?
No tuohon en kyllä usko lainkaan. Nykypäivän kulttuuri suosii irtosuhteita niin heteroilla kuin homoillakin. Miksi rekisteröitynyt pari harrastaisi vähemmän irtosuhteita kuin vaikka avopari? Hetero-ukkomiehiä on liikkeellä seksinhaussa pilvin pimein, tuskin homotkaan rekisteröidyttyään muuttuvat sen monogaamisemmiksi kuin ennen.
"Kaikki parisuhteet, siitä riippumatta millaiseen seksuaalisuuteen ne perustuvat, tuottavat parikumppaneille turvaa, hellyyttä ja emotionaalista tyydytystä. Useissa parisuhteissa muodostuu myös yhteinen kotitalous tai laajempikin taloudellinen yhteisyys, eivätkä samaa sukupuolta olevien parisuhteet muodosta poikkeusta."(HE 200/200 3 3:1)

Tähän väliin siis pieni lainaus parisuhdelakiin liittyvästä hallituksen esityksestä, joka siis lain perustalla. Lainsäädäntöhän on yhteiskunnan tapa ohjata kansalaistensa käyttäytymistä, osoittaa oikea ja väärä.
Sen verran asialla on väliä, että niin makaa kuin petaa. Sikäli jännää, että nuo samat "virheet" voisi olla ennakoitivissa perehtymällä valtaväeston "tekemiin virheisiin". Ne kun ovat täsmälleen peilikuvia - tosin aikaviiveellä varustettuna.
Lainsäädäntö rakentuu viime kädessä kulloisenkin hallituksen ja eduskunnan tekemien päätösten pohjalle. Äänestämällä voi vaikuttaa myös homojen yhteiskunnallisen aseman ja esimerkiksi adoptio-oikeuksien kehittymiseen. Kehotankin siksi joka homoa äänestämään. (En ole poliitikko eli en aja omaa etuani.;) )
Koskaan ei ollut kyse helppoudesta;
nuori orastava mielenalku,
Aikaa olis vaikka kuinka monelle.

Hetkistä kun huusi hän sitä.
Kadun reunan graniittia.
Mielten moukaria.
karaistujen katujen kulmia.

Samassa maailmassa,
ajatuksia vaihtamatta.

Unelmia jakaen.

sano sinä
koska Vesuviukseksi muutuin...

Täällä se ei ole helpointa,
mutta mu(i)lle parasta.

Kenen mieltä etsit.

Ajatusten rannikkojääkäri .

Hmm. Olipa ilkeästi sanottu.

;-)
Ehkä tuo uutinen julkaistiin Hesarissa ihan pelottelun takia. Vanhat papat ehkä miettivät nyt uudemman kerran ennen kuin menevät virallisesti yksiin kehitysmaista kotoisin olevien nättien pojujen kanssa.
  • 12 / 16
  • Hämeen Hitain
  • 26.1.2004 9:18
Gogo, jeps!

Ehkäpä olet oikeilla jäljillä; tuo uutinenkin antaa mielestäni aihetta epäillä, että parisuhteen solmijoiden joukosta löytyy tapauksia, jotka menevät niin sanotusti peppu edellä petäjään. Parisuhdelain laatimista ja hyväksymistä sivusta seuranneena päälimmäiseksi mieleeni on jäänyt se uskomaton keskustelu ja argumentointi, jossa eräät kansanedustajammekin pääsivät loistamaan "edukseen". >o(. Sekä lain laatimisvaiheessa että nyt esiin putkahtaneeseen elatusvelvollisuuskeissiin liittyvässä keskustelussa ehkä tuppaa kuitenkin unohtumaan perusasia; nimittäin se, että parisuhdelaki laittaa joissakin asioissa vakituisissa homosuhteissa elävät samalle viivalle heterosuhteissa elävien kanssa. Eikö se myös ole ollut - ja ole - tavoitteemme?

Jos joku onnistuu käyttämään lain suomaa mahdollisuutta muihin tarkoituksiin kuin alkuperäinen tarkoitus on ollut - olkoonpa laki mikä hyvänsä, osoittaa se mielestäni jonkin asteista röyhkeyttä tai ainakin piittaamattomuutta. Esimerkkejähän löytyy heteropuoleltakin (Itä-Suomessa annetut tuomiot valeavioliitoista). Eli - jos kyseisessä tapauksessa, sitä tarkemmin tuntematta, on ollut kyseessä muu kuin rakkausliitto, enpä voi muuta tehdä kuin todeta, että toivottavasti nyt on heitetty edes pieni kapula rattaisiin vaivalla säädettyä lakia hyväksikäyttävien rattaisiin.

Mielenkiintoista on jatkossa seurata käytävää adoptio-oikeuskeskustelua ja sen mahdollisesti tultua voimaan niitä keissejä, joita putkahtaa esille.

Olen siis sinkku, joten parisuhteen laillistaminen ei ole lähelläkään.... :o)
  • 13 / 16
  • Lokki Joonatan
  • 18.2.2004 13:30
Jossitellaan nyt hieman:
Jospa suomalainen osapuoli olikin nuori eikä mikään pappa.
Jospa eron syynä olikin ulkomaalaisen osapuolen jatkuva väkivaltainen käyttäytyminen.
Jospa oikeus tekikin aika kohtuuttoman päätöksen määrätessään suomalaisen osapuolen maksamaan elatusmaksuja.
Niin jospa, mutta eihän niin voi käydä suomalaisessa oikeudessa – eihän!
Mitä jos...?

Ymmärtääkseni elatusmaksuja ei määrätä, jos oikeuden tiedossa on esitetty väkivaltainen käytös...

Joka tapauksessa suomalainen oikauslaitos ei ole mikään inkvisitio.
Jos toi toinen kerta oli tosiaan suomen kieltä osaamaton niin ihan oikein meni... Vastuu on kaikissa asioissa ja se kannattaa muistaa!
Parisuhdetta rekstöröitäessä on ehkä hyvä luke ne velvollisuudet ja pykälät läpi jo ennen kuin nimensä papereihin laittaa. Vuosikausia tätä on odotettu ja nyt se viimein on mahdollista. Pitää kuitenkin muistaa, että tämä on vakava asia kummallekkin osapuolelle ja ei mikään hetken mielijohteen juttu.

Meidän perheessä mentiin aika vanhan kaavan mukaan. Seurusteltiin vuoso, oltiin pari kihloissa ja kun siltä tuntuin, niin käytiin maistraatissa. Omalta osaltaan meillä vaikutti myös yhteinen omaisuus ja toisen turva sen kälkeen jos jotakin tapahtuu. Ikääkin on jo sen verran, että kumpikin katso juoksunsa juostuiksi ja eiköhän tämä neljänkympin taite jo sitä taida olla aika monella.

Se oli meidän perheen ratkaisu ja ei tietty kaikille sovi. Yhdessä käytiin kyllä koko nippu papereita läpi jotta tiedossa on myös mahdollisen eron mukanaan tuomat asiat.

Ainahan on niitä ihmisiä jotka eivät lue käyttöohjeita ennen kuin vahinko on jo sattunut. Silloin se osoite valitukselle on kuitenkin lähin peili.

Aurinkoa ja kevätmieltä ihan kaikille!